Poraba 6,3 l/100km Največja hitrost 212 km/h Cena 24.690 eur
Plusi
 • vozne lastnosti
 • pogonski sklop
 • všečen paket ST-Line
Minusi
 • precej samoumevnih pripomočkov za doplačilo (tempomat, PDC, dežni senzor, …)
 • majhen prtljažnik
 • občutljivost osrednjega zaslona na dotik

Če lahko nekateri modni triki za mladosten videz, ki med drugim zapovedujejo tudi primerno (a nikakor načičkano!) športno opravo, že človeka dodobra pomladijo, ni vrag, da ne bi mogli tudi ostarelega avtomobilskega modela. Tako zna Fordova športno dinamična linija ST-Line dokaj uspešno zakriti Focusove starostne gube in ga na jesen njegovega življenja narediti vsaj malce bolj mladostnega. In ne le to! Z omenjenim paketom zna celo marsikoga prelisičiti, da gre za precej bolj popoprano verzijo, kot je to v resnici!

Stari znanec v športni preobleki

Fordova prodajna uspešnica, ki jo v tej obliki gledamo na cestah že vse od leta 2011, letos dobiva svojega naslednika. A še preden bodo pri Fordu dokončno razkrili njegovo četrto generacijsko nadaljevanko, ki naj bi se oblikovno v veliki meri naslanjala na aktualno Fiesto (pri čemer naj bi se najbolj razvratna različica RS ponašala s kar 400 »konji«), so vsaj malce ozaljšali obstoječega z oblikovnim paketom ST-Line.

FORD FOCUS ST LINE 02

Omenjena različica prinaša oblikovne detajle, ki so bili do sedaj namenjeni zgolj popoprani vmesni različici ST, v kateri razgraja vsaj 185 »žrebcev« (oziroma 250 pri bencinski verziji), zaradi česar postane malce bolj greha željen. Okusno izbrani športni dodatki pač v večini primerov pripomorejo k temu, da postanejo še tako duhamorni avtomobilski modeli precej bolj razburljivi in mikavni. Spomnite se zgolj na kakšnega Škodinega Rapida s paketom Monte Carlo (ter obenem povsem pozabite na »dinamičnejšo« izvedbo Lade Grante z imenskim dodatkom Sport).

Okej, resda že pri povsem običajnem Focusu ne moremo govoriti o kakšnih dolgočasnih linijah. A je vseeno le potrebno priznati, da ga dodaten lišp v obliki spremenjenega satovja na prednji maski, črnih detajlov (obrobe meglenk, obroba pod okni), zadnjega difuzorja, poudarjenih pragov, 200 evrov vrednega športnega strešnega spojlerja ter 17-palčnih platišč v kovinsko sivi barvi, še dodatno polepša. Da o živo rdeči karoserijski barvi »Race Red«, zaradi katere krade poglede tudi tistih voznikov, ki prisegajo zgolj na kratice GTI in RS, niti ne govorim!

ST Light

Linija ST, ki v notranjosti prinaša športnejše sedeže, perforirano usnje na volanskem obroču, glavo prestavne ročice v slogu ST, prevleko stropa v črni barvi, aluminijaste stopalke ter obilico rdečih niti vsepovsod po kabini, je tako namenjena vsem tistim, ki želijo imeti malce bolj športno nastrojen avto, a so povsem zadovoljni z običajno motorizacijo pod motornim pokrovom. A vendarle – kdor se bo vseeno odločil za najmočnejšo turbodizelsko opcijo v ponudbi, ki jo predstavlja 150-»konjski« motor 2.0 TDCi, bo doživel vsaj rahlo esenco Fordove filozofije, katero sicer ustvarjajo v njihovem športnem oddelku Ford Performance. Ter obenem privarčeval dobrih 5 evrskih tisočakov!

FORD FOCUS ST LINE 12

Tolikšen kupček evrov je namreč omenjena verzija cenejša od 35 »žrebcev« močnejše različice ST , ki pa res prinaša še nekatere dodatne, a ne tako bistvene opremske elemente (ogrevane sedeže Recaro z delno usnjenim oblazinjenjem, večja platišča, ipd.). A kakorkoli že, 150 turbodizelskih »konjev« je povsem dovolj radoživih, saj je recimo že na poligonu zgolj dobre pol sekunde počasnejši od svojega čistokrvnejšega brata ST, ko je potrebno pospeševati od 0 do 100 km/h. Ter nudi povsem dovolj suverenih občutkov v večini voznih režimov, kar pride še kako do izraza ob serijskem športnem vzmetenju (ki pa vseeno le ni pretrdo!) in že pregovorno poznani odlični legi na cestišču.

FORD FOCUS ST LINE 24

Res pa je ob tem le potrebno priznati, da vseeno ne gre za kakšnega »toplo-kompaktnega« dirkača (okej, saj tudi pri 185-»konjskem« dizelskem ST-ju tega ravno ne moremo trditi!), temveč bolj ali manj za solidno motorizirano kombilimuzino segmenta C, ki bo prvenstveno navduševala na daljših poteh. Pri čemer bo avtocestne vagabunde prepričeval z dovolj ugodno porabo goriva, ki se je med tokratnim testom gibala okrog številke 6 – a bi lahko bila še nižja, če me ne bi med testom meseca decembra presenetile zimske temperature.

Vseeno pa bi sam pritaknil še dodatnih 1.670 evrov ter si privoščil 6-stopenjsko menjalno avtomatiko Powershift (pa četudi ročnemu menjalniku prav nič ne manjka), ki bi še povečala udobje na daljših poteh. Družine z majhnimi otroki pa naj obenem dodajo še (skorajda zanemarljivih) 710 evrov za dodatnih 199 karavanskih litrov, saj si z osnovnimi 277, kolikor jih ponuja kombilimuzinska verzija, ne bodo mogli kaj prida pomagati.

Rekreativni šminker

Ko sem si na zunaj ogledoval tokrat preizkušano Fordovo prodajno uspešnico golfovega razreda (ki bi se, roko na srce, globalno lahko imenoval tudi »focusov«), niti pod razno ni dajala vtisa, da je že na koncu svojega življenjskega cikla. Niti v njeni notranjosti, ki je postala po zadnji detajlnejši kozmetični prenovi leta 2014 bolj moderna in precej bolj brezčasna.

FORD FOCUS ST LINE 01

Pri čemer pa je le potrebno priznati, da gre velik del zaslug za izdatno pomladitev pripisati športno-dinamični opremski različici ST-Line, ki dodobra zakrije, da gre pri aktualnem Focusu že za enega starejših predstavnikov v tem avtomobilskem razredu (še najbližja sta mu Volkswagen Golf in Toyota Auris, še starejši pa je Citroën C4, ki pa ne dobiva svojega naslednika). To pa je že dosežek, ki ne uspeva prav vsakemu avtomobilskemu proizvajalcu!

Tekst in foto: Urban Acman.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  150 turbo-dizelskih žrebcev ponuja delček občutkov čistokrvne verzije ST, ki je sicer za 35 »konjev« močnejša. Četudi ročnemu menjalniku nič ne manjka, bi sam raje pogledoval k Powershift avtomatiki.
  9
 • Notranjost
  Kozmetična prenova pred tremi leti je ustvarila precej bolj prečiščeno okolje (manjše število tipk), paket ST-Line pa hkrati prinaša nekaj športno-dinamičnih elementov. Precej majhen prtljažni prostor.
  7
 • Opremljenost
  Četudi avtomobilski proizvajalci svoje postarane modele ob izteku življenjskega cikla praviloma opremijo s kopico serijskih dodatkov, pa Focus tega žal ni deležen. Tako je tudi v različici ST-Line kar nekaj samoumevnih elementov še vedno na spisku dodatne opreme.
  7
 • Vozne lastnosti
  Navkljub starostnim gubam tretja generacija Focusa še vedno navdušuje s precejšnjo uravnoteženimi voznimi lastnostmi ter komunikativnim volanom.
  9
 • Gospodarnost
  Ob izdatnem popustu, ki ga ponujajo Fordovi trgovci, postane njegova cena precej bolj konkurenčna. Solidna poraba goriva.
  8
 • Zmogljivost
  Četudi pri Focusu, ki se kiti z lišpom ST-Line, ne moremo govoriti o čistokrvnemu predstavniku vmesnega razreda na poti do vročih kombilimuzin, pa je z najmočnejšo turbodizelsko motorizacijo pod motornim pokrovom temu precej blizu. A še pred kakšnimi desetimi leti bi to le bil!
  8
 • Sklep
  Linija ST-Line precej uspešno skriva Focusove starostne gube ter zna marsikoga celo ukaniti, da gre za precej bolj radoživo različico.
  8

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 15.140
cena testnega vozila (€) 24.690
dolžina × širina × višina (mm) 4.360 x 1.823 x 1.469
dovoljena masa vozila (kg) 2.025
emisija CO2 (g/km) 105
emisijski razred Euro 6
garancija (splošna/jamstvo/prerjavenje/mobilna) 2/5/12/2
gibna prostornina (cm3) 1.997
kompresija (1:) 16
masa praznega vozila (kg) 1.415
medosna razdalja (mm) 2.648
menjalnik/pogon 6-stopenjski ročni/spredaj
največja hitrost (km/h) 212
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 110/150 pri 3.750
največji navor (Nm pri vrt/min) 370 pri 2.000-3.250
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 11
osnovna cena vozila (€) 20.180
pnevmatike 215/50 R17
poraba goriva na testu (l/100 km) 6,3
poraba goriva po ECE (l/100 km) 4,7/3,7/4,0
pospešek 0-100 km/h (s) 8,8
prostornina posode za gorivo (l) 60
prostornina prtljažnika (l) 277-1.062
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbodizel
vrtina × gib (mm) 85x88
zavore spredaj/zadaj kolutne/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

4 komentarjev za "Prikrita leta"


2 leta 2 meseci nazaj

Kaj ima res samo 277L prtljažnik? Zdej mi je jasno, zakaj kolega piz*ulira, da nič ne spravi not 😀

emozul
2 leta 2 meseci nazaj

Pa zelo utesnjeno se zadaj sedi. Spomladi pa pride novi focus, upajmo na najboljše.

evilfury
2 leta 2 meseci nazaj

To se tud že v mk2. Ford se itak nikol nič ne nauči.

maniaxxx
2 leta 2 meseci nazaj

MK2 je prostornejši zadaj ( vključno s prtljažnikom ) od MK3, pa ŠE boljše se vozi. Ampka tudi MK3 je še vedno pojem za konkurenco, me pa skrbi kaj bojo zdaj skup spacali…

 
Zelo očitno
Pravzaprav vse