Poraba 3,9/9,3/6,3 l/100km Največja hitrost 198 km/h Cena 29.490 eur
Plusi
 • kultiviranost motorja
 • prostorna kabina
 • zvočna izolacija kabine
 • menjalnik
 • svetilnost žarometov (LED)
Minusi
 • vidljivost nazaj ob naloženem avtu (nizek zgornji rob zadnjega stekla)
 • udobje vožnje (vzmetenje)
 • obotavljanje pogonskega sklopa ob (hitrem) speljevanju
 • nizko nastavljen zasenčen snop žarometov
 • enakomernost vožnje pri natančnem manevriranju in polžji vožnji (DCT)

Korejci, vsaj meni, ne morejo skriti, kam se ozirajo pri snovanju svojih modelov. Jasno, v Wolfsburg k Volkswagnu. Nič čudnega torej, da sem ob preučevanju svežega i30 Wagon v številnih rečeh prepoznal Golfa Varianta. Test.

V obeh primerih gre za karavan spodnjega srednjega razreda. Obakrat gre za sodobno grajena primerka avtomobilov izjemno konkurenčnega razreda na evropskem tržišču. Obema je lastna napredna in sodobna oprema ter možnost plemenitenja s številnimi (ne)potrebnimi voznimi pripomočki. Nemec sicer premore občutno pestrejši nabor pogonskih motorjev, ki jih je skoraj vedno mogoče kombinirati tudi s štirikolesnim pogonom in samodejnim menjalnikom, a je za zadostitev potreb povprečnega »Janeza« opcij povsem dovolj tudi pri Korejcu.

Daljši, širši in nižji

Hyundai_i30_Wagon_16CRDi_DCT_02Ob skupni dolžini 4.585 milimetrov je Hyundai od Volkswagna točno 18 milimetrov daljši. O štiri milimetre večji širini Korejca je škoda izgubljati besede, zato pa je Golf od njega kar 2,1 centimetra višji. Ta naskok se kaže tudi v drugi vrsti sedežev, kjer mora Wagon priznati Variantovo premoč, saj je slednji preprosto bolje založen z višinskimi centimetri. Sam recimo v i30 Wagon zadaj nisem mogel povsem vzravnano namestiti mojih 1,84 metra telesne višine, medtem ko v Golfu Variantu to lahko storim. Zadeva sicer tudi v Hyundaiju ni pretirano zaskrbljujoča, saj je po moji oceni vseeno dovolj prostora za posameznike z višino do 1,8 metra, a vseeno – razlika obstaja.

Številčno več, v praksi enako

Hyundai_i30_Wagon_16CRDi_DCT_21Za razliko od recimo Renaulta Megane ali Peugeota 308, ki imata v karavanski različici, predvidoma iz razloga zagotavljanja oblikovalske skladnosti zunanje podobe avta, daljšo medosno razdaljo, so korejski in nemški inženirji i30 Wagonu in Golfu Variantu namenili identično medosno razdaljo, kot ju imata njuni običajni petvratni kombilimuzinski različici. Na papirju pomeni to prednost tridesetih milimetrov za i30, a v kabini ta naskok ni tako očiten. V obeh je namreč kolenskega prostora zadaj podobno veliko in za normalno rasle odrasle praviloma tudi povsem dovolj.

Razhajanje prvič

Hyundai_i30_Wagon_16CRDi_DCT_08Podobnost med obema se nadaljuje na področju notranje ureditve, uporabnosti prostora in njegove prilagodljivosti. Kabini obeh zaznamujeta visoka raven končne izdelave in kakovosti uporabljenih materialov. V obeh prevladujejo obloge iz na otip prijetne in mehke plastike. Podobno izvrstna v obeh je tudi ergonomija sedenja, saj ga ni junaka, ki si v i30 ob izdatno in v vse smeri nastavljivem sedežu ter volanskem obroču ne bi mogel nastaviti delovnega mesta povsem po lastnih željah. Kar sem na voznikovem mestu pogrešil, je boljša preglednost iz avta v vzvratnem ogledalu. Ob razbremenjenem vozilu še nekako gre, ko pa je v njem več potnikov in njihova prtljaga pa, zaradi posedenega zadka, dodatno nizek zgornji rob zadnjega stekla onemogoča prost pogled tudi v daljavo za avtom.

Obakrat 600+ litrov

Hyundai_i30_Wagon_16CRDi_DCT_19Povsem v zadku Hyundai tesno sledi Golfovi poti s prostornostjo. Tako Variantov kot tudi Wagonov osnovni prtljažnik merita preko 600 litrov. Z zlaganjem naslona zadnje klopi dobi uporabnik pri obeh več kot 1.600 litrov pravilno oblikovanega skupnega prostora s povsem ravnim dnom. Lična končna obdelava je dodatna pika na i pri obeh.

Razhajanje drugič

Vožnjo z Golfi v mojih očeh že dolga leta zaznamuje izvrstna uravnoteženost med dinamiko in udobjem. V zadnjih letih uspeva vse številnejšim tekmecem dosegati podobna odlična ravnovesja med omenjenima skrajnostima. Mednje se nedvomno umeščajo tudi Hyundaijevi izdelki. Glede na izkušnje s tokratnim primerkom i30 Wagon pa se bojim, da so v zasledovanju dobre dinamike v vožnji Hyundaijevi inženirji rahlo pretiravali. Razmeroma skromno prečno nagibanje avta in ravno pravšnja servo podpora volana med ovinki sicer poskrbita za občutek okretnega in odzivnega avta, a pomeni to tudi trše in manj udobno prestrezanje cestnih nepravilnosti v vseh ostalih primerih.

In razhajanje še tretjič

Hyundai_i30_Wagon_16CRDi_DCT_16Kot sem uvodoma že omenil, je ponudba pogonskih sklopov v Hyundaiju občutno manjša kot pri Volkswagnu. Toda, resnici na ljubo, bo ponudba i30 vseeno pokrila veliko glavnino apetitov družinskih očetov in mamic. V preizkušenem avtomobilu se je vrtel trenutno najzmogljivejši 1,6-litrski CRDi s 100 kilovati. Nanj je bil pripet zanesljivo in dobro delujoč sedemstopenjski dvosklopkovni menjalnik DCT, ki je jasno odgovor na Volkswagnov menjalnik DSG. Ob vklopljenem običajnem režimu Normal se menjalnik močno zanaša na motorno prožnost, saj mora voznik kar konkretno pritisniti na stopalko za plin, preden bo DCT izbral nižjo prestavo, v fazi pospeševanja pa tudi hitro prestavlja navzgor. Vklop režima Sport zadevo nekoliko pospeši v obe smeri, saj so med pospeševanjem vklopi višjih prestav kasnejši, poskočnejši pa deluje tudi motor, ki ima takrat spremenjeno krmilno krivuljo. Režima Eco sem se med uporabo Wagona izogibal, saj nastop celotnega paketa, v imenu varčevanja in varovanja okolja, dodatno »zamori«.

Brat dvojček

Navkljub trem zgoraj zapisanim razhajanjem upam, da ste tudi vi prepoznali Hyundai i30 Wagon kot zelo primerljivega konkurenta Volkswagnu Golf Variant. Ob primerjavi osnovnega paketa in koncepta obeh se zdi, da sta skoraj brata dvojčka. Primerjava golih številk pokaže, da Korejec ponekod celo prekaša Nemca, v praksi pa se izkaže, da so razlike zanemarljivo majhne, če sploh so. Omembe vredna razhajanja med obema se nanašajo na vidljivost nazaj, udobje v vožnji in pestrost ponudbe pogonskih sklopov.

Lahko rešljiva je samo ena

Hyundai_i30_Wagon_16CRDi_DCT_23Da bo Hyundai slednjo razširil, kar malo dvomim, saj bi, če bi nameraval, to že uredil. Kar se tiče preglednosti nazaj, bo treba počakati na naslednjo generacijo modela i30, ker gre pri njeni odpravi za poseg v konstrukcijo avta, ki se jih avtomobilisti zaradi zajetnosti posega praviloma izogibajo v sklopu osvežitve modelov. Udobnejša nastavitev vzmetenja je od treh še najlažje uresničljiva. Vezana je predvsem na preprosto vgradnjo blažilnikov in/ali amortizerjev drugačne togosti. Zato obstaja še največja verjetnost, da bodo z osvežitvijo modela čez nekaj let odpravili to zamero.

Besedilo in fotografije: Peter Humar

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Do uporabnika prijazen motor, ki prepriča s skromno porabo, kultiviranostjo teka in dobro prožnostjo. Menjalnik se izrazito zanaša na motorni navor.
  9
 • Notranjost
  Sodobno oblikovana s pretežno kakovostnimi materiali. V zadku »variantovsko« prostoren in prilagodljiv. Točko sem mu odbil zaradi slabe vidljivosti nazaj, kar je posebej problematično pri naloženem avtu.
  9
 • Opremljenost
  Najbogatejši paket opreme, ki je bil nadgrajen še z nekaterimi bonbončki s seznama doplačil, pokrije skoraj vse, kar si sodobni kupec lahko zaželi. Ne pa tudi toliko kot zmore Golf.
  9
 • Vozne lastnosti
  Nastavitev vzmetenja bo s poudarjeno togostjo povšeči željnim trše vožnje. Zanimivo, ker i30 Wagon, kljub teoretičnim predpostavkam, med ovinki nikoli zares ne navduši.
  7
 • Gospodarnost
  Nevarno blizu meji tridesetih evrskih tisočakov, za veliko vsebine, ki pod črto prepriča. Poraba goriva zna biti dizelsko ugodna
  7
 • Zmogljivost
  Močnejša izpeljanka motorja 1.6 CRDi prepriča z ravno pravšnjo konjenico. Kljub 300 Nm navora in 100 kW moči na cesti nikoli ne deluje zares eksplozivno. Malo moti obotavljanje motorja iz mirovanja, sicer pa optimalna motorizacija za i30 Wagon.
  8
 • Sklep
  V mnogih lastnostih deluje i30 Wagon kot brat dvojček Golfu Variant. Nekoliko omejen deluje njegov razmeroma skromen nabor pogonskih sklopov. Za vse, ki v njem uspete najti ustrezno kombinacijo, sem prepričan, da bo tudi preostanek avta več kot izpolnil vaša pričakovanja za ta razred.
  8.2

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 26.030
cena testnega vozila (€) 29.490
dolžina × širina × višina (mm) 4.585 × 1795 × 1.475
dovoljena masa vozila (kg) 1.940
emisija CO2 (g/km) 112
gibna prostornina (cm3) 1.582
kompresija (1:) 16,0
masa praznega vozila (kg) 1.503
medosna razdalja (mm) 2.650
menjalnik/pogon 7-stopenjski dvosklopkovni/spredaj
največja hitrost (km/h) 198
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 100 (136) pri 4.000
največji navor (Nm pri vrt/min) 300 Nm pri 1.750-2.500
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 10,6
pnevmatike 225/45 R 17
poraba goriva na testu (l/100 km) 3,9/9,3/6,3
poraba goriva po ECE (l/100 km) 4,7/4,1/4,3
pospešek 0-100 km/h (s) 10,9
prostornina posode za gorivo (l) 53
prostornina prtljažnika (l) 602-1.650
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbodizelski
vrtina × gib (mm) 77,2 × 84,5
zavore spredaj/zadaj kolutni hlajeni/kolutni
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

34 komentarjev za "Zelo očitno"


2 leta 4 meseci nazaj

Mogoče bi dodal še tole: Res ne vem zakaj ti ocenjevalci pišejo o ne-veselju skozi ovinke. Pa kdo si kupi tega ali kateregakoli drugega družinskega karava z močjo do 100kW (oz v tem obsegu) za to, da bo z njim športno vozil ovinke? Če avto nima vsaj elektronsko/pnevmatsko nastavljivega podvozja (in zanemarimo vse ostalo kar gre zrven) je takšna dvoživost (udobje in istočasno športnost) avta vedno kompromis. Itak je to tehnološko mogoče in obstaja, vendar je nekaj cenovnih razredov višje. To je že skoraj tako, kot da bi pri športnih avtomobilih pisali, da se prenizko sedi in da ne moreš z avtom brest po lužah in blatu ker je prenizek in nasede že na povprečnem ležečem policaju ter, da v 2. vrsti nima izofixa…

Še glede nizkega snopa. Jaz slednjega pri lastni uporabi sicer nisem opazil, ravno nasprotno sem z LED žarometi in avtomatično prilagodljivostjo zelo zadovoljen. Dodatno bi bilo dodat, da je dolžina oz višina zasenčenega snopa predpisana in boš padel na tehničnem, če je snop previsok.

2 leta 4 meseci nazaj

Glede oblike ima vsako oko ima svojega malarja vendar me zmotijo nekatere opombe in kritike, ki so rahlo brezvezno pikolovske medtem ko se spregledajo nekatere dejanske pomanjkljivosti. Sam imam od novembra praktično identično vozilo (barva in oprema impression) s to razliko, da imam 1.4 T-gdi in ročni menjalnik. Avto sem kupoval več kot pol leta in v tem času pregledal vso možno konkurenco.

Glede besedila testa:
Primerjava z golfom verjetno pomeni kvečjemu priznanje, nisem pa pri lastni višji višini opazil pomanjkanja cm za glavo je pa možno, da je vsak človek malo drugače narejen… Glede pogleda nazaj sem z vozilom vozil tudi že 4 odrasle in ne preveč lahke osebe in to na daljši AC vožnji in nisem opazil težav s prenizkim zadnjim zgornjim robom steklom, Verjetno ima tukaj kaj opraviti tudi položaj voznika za volanom, ker pač… koti…
Jamranja glede pogonskih sklopov ne razumem čisto. Sicer mogoče drži, da nad 140KM se paleta “civilnega” I30 konča, je pa v območju moči po katere posega 99% kupcev izbire vsekakor dovolj (3 bencinarji 100, 120, 140 KM in 3 dizli 90, 110, 136KM). Če primerjamo z Golfom je tam izbira pri Golfu vsaj enaka ali mogoče slabša (dejansko manj motorjev v razponu od 90-140KM), dodatno pa večina (70-80%) vozil kupljeni v Sloveniji predstavlja izhodiščni motor (dizel) ali bencinar z okoli 120KM z 2. stopnjo opreme. Treba je samo pogledat kaj se vozi po cesti in je jasno, da izjave “strokovnjakov”, ki jih potem kot papige ponavljajo adolescenti in razni znalci na tem in podobnih forumih, nimajo neke realne osnove. Drži, da ima Golf motorje nad 140KM, ki pa dejansko po ceni presežejo 30kEUR, in se vsem postavi vprašanje ali ni mogoče bolj racionalno kupit avto, ki je eno številko večji. Dodatno to velja, če upoštevamo da za vsako spodobno in omejitve presegajoče premikanje zadošča že okoli 110-120KM pa naj bo dizel ali bencin. Večina močnejših motorjev bo na naše ceste tako prišla preko uvoza 2-4 leta rabljenih vozil in na trgu novih niti niso zanimiva.

Ko sem kupoval avto sem ugotovil, da je grajana čvrstost značilnost praktično vseh vozil tega razreda, ki so na 17 palčnih pnevmatikah. I30 v tem pogledu ni nobena izjema, še vedno pa je bistveno bolj udoben kot nekatera konkurenca(Ker lahko iz lastnih izkušnje primerjam, proti 4 leta stari BMW 320 je i30 kot bi se vozil po oblaku). Dodatno k čvrstosti pripomore dejstvo, da je model 17 palčnih pnevmatik, ki pride z vozilom izredno trd (gre za Michelinovo premacy x-green pnevmatiko) ter dejstvo, da je vozilo iz meni neznanega razloga prišlo z prenapolnjenimi pnevmatikami (na mesto 2,3 so bile 2.8 bara) Trdota se je po ureditvi tega malo izgubila, zimske pnevmatike na 16 palčnih platiščih pa so že čisto omehčale vožnjo. Na daljši poti avto sicer navduši, in 400-500km mine kot za šalo.

Če bi jaz po 4500km (lastno prevoženih) i30 karkoli očital je to dejstvo, da za naš trg uvoznik ni omogočil digitalnega avtoradia. Sam infotainment je eden najbolje odzivnih in relativno enostavnih omogoča povezljivost v vse smeri, dela super, vendar pri uvozniku so očitno IT analfabeti do te mere, da so na DAB pozabili (enako kot na RDS, ki ga recimo pri Elantri niso poznali do pred 3 let!!!). Ni to ne vem kakšna pomanjkljivost je pa v sistemu, ki ima vse možne elektronske zadeve manjko DAB nekako tako, kot supermanenkenka, ki uporablja Nokio 3310.

Glede cen in opreme:
Konkretna oprema in testirano vozilo predstavlja vrh ponudbe.
Evropske in neevropske proizvajalce je primerjat zelo nehvaležno ker je filozofija drugačna. Pri evropskih so paketi oprem zelo skopi in avto “naredijo” dodatno do plačljiva oprema in paketi. Ko sem zlagal in primerjal opreme od črke do črke, je cena Golfa s primerljivo opremo in motorjem še vedno cca 4kEUR višja. Pri nekaterih drugih konkurentih (leon, megan, focus, škoda) je razlika majhna ali je ni vendar je treba upoštevati drobni tisk, ki pravi da večina ugodnih cen velja le v primeru koriščenja hišnega financiranja, ki pa praviloma niso tako zelo ugodna. Na cca 5 let je zato treba upoštevati pribitek še 2-3 tisoč EUR. Na koncu sem se za i30 odločil tudi zaradi tega ker je bilo financiranje sicer hišno ampak brezobrestno, kar pomeni, da bom/sem plačal neto ceno vozila kot je po predračunu in to je zadnje čase pri nakupu novih avtov redkost.

Glede “nepotrebnosti” elektronskih pomagal in novotarij. Sam sem bil skeptičen do njih, še posebej do aktivnega ohranjanja voznega pasu, samodejnega zaviranja, prepoznava pešcev, opozarjanja na prečni promet, LED žarometov ipd. Po uporabi le teh sem mnenja, da je to oprema, ki bi morala biti v vseh vozilih, ki so na cesti. Vožnja je manj stresna, na daljši vožnji se kasneje utrudiš… Vsekakor priporočilo vsem, ki si v kateremkoli vozilu lahko to privoščite, si dajte te stvari privoščit, ker so vredne svojega denarja, sploh, če delujejo vsaj tako dobro kot v i30.

pskoda
2 leta 4 meseci nazaj

Odvisno koliko števec za hitrost laže. Več ko bo lagal boljši bodo pospeški

Blinder
2 leta 4 meseci nazaj

Teli so dosegli 9.8 do 100: https://www.youtube.com/watch?v=uvz_N53GQks
tako da vejretno je tovarniskih 10.9 pesimisticnih

Blinder
2 leta 4 meseci nazaj

Isti so testirali podobno astro in dosegli 9.3
https://www.youtube.com/watch?v=SxzqVWyGmY4
kdor zeli naj brska dalje po njihovih videih

Tommaazz
2 leta 4 meseci nazaj

Za 500 eur manj v svojo garažo odpeljem Mazdo 6 z revolution opremo, razred večji avto…enough said! Tole je kvečjemu max 24 jurjev vredno, pri peugeotu dobiš za 25 jurjev 308 sw GT…ne vem no, ali je res kje napaka v ceniku, ker cena je nenormalna za ta avto ali pa so res postali usekani in dajejo take cene?

frgo
2 leta 4 meseci nazaj

Ja vse je res, da hyundai s ceno sili k razred večjim avtomobilom in da je nakup takega preprosto bedast. Primerjati bencinsko mazdo z ročnim menjalnikom in oskubljeno opremo je pa še bolj bedasto. (ja, revolution oprema JE oskubljena v primerjavi s testnim hyundaijem, nima niti osnovnih stvari kot je npr. radarski tempomat, kaj šele navigacijo).

Preden se boš usajal, ja, ravnokar gledam cenik od mazde. Ko mazdi z ročanim menalnikom in bencinarjem dodam metalik barvo in navigacijo je med njima samo par 100€ razlike. Bencinski hyundai s podobno opremo in ročnim menalnikom pa stane 23 jurjev in drobiž po ceniku (s popustom pa 21).

Tommaazz
2 leta 4 meseci nazaj

Ja logično, da nima čisto enake opreme, nekih bistvenih razlik pa tudi ni, radarski tempomat, če ga potrebuješ, potem je pa že oprema skoraj enaka…če že gledaš potem ima Mazda tudi BOSE ozvočenje, head-up display, kdor pač to potrebuje, ki ga tudi ta hyundai nima, tako da oprema definitivno JE primerljiva…point je drugače bil, da za ta denar raje vzamem dobro opremljen avtomobil srednjega razreda kot pa s kakšnim bombončkom več opremljen avtomobil nižjega srednjega razreda, konec koncev je ta hyundai v dolžino krajši za 35cm in tudi, če že hočeš, bistveno manj impozanten kot predstavniki razreda višje…zame ni primerjave med omenjenima avtomobiloma in če bi že kupoval za tak denar tega hyundaia (kot tudi ne naprimer škode octavie, golfa varianta,…ipd) ne bi niti gledal, raje vzamem mazdo 6, peugeota 508, škodo superb,…. Vsak pa naj vzame kar mu paše. Za moje pojme definitivno vsaj 4 jurje predrag, takšnih bo zelo zelo malo…

 
Aristokrat
Prikrita leta

Več vsebin

Novice

Izzivi velike primerjave družinskih karavanov