Testi

Renault Clio RS 2.0 16V Akrapovič Edition – Osebni zdravnik

Poraba l/100km Največja hitrost 225 km/h Cena 21.000 eur
Plusi
 • Vozne lastnosti
 • Volanski obroč
 • Zvok
 • Sprednja Recaro sedeža
 • Akrapovič izpuh in dodatki
 • Tempomat
 • RS monitor
Minusi
 • Pretrd za vsakodnevno vožnjo
 • Preglasen za vsakodnevno vožnjo
 • Dolgočasna notranjost

Clio RS Akrapovič Edition je civilizirana verzija športnega avtomobila s čimer mu uspe, da v vozniku prebudi čute in telo. Recaro sedeži ti dvignejo pritisk ob vstopanju in izstopanju, podvozje Cup zasovražiš ob vsaki luknji in glasen izpušni sistem preklinjaš ob vsakem pritisku na stopalko. Ampak … je to slabo?!

Kardiolog

Clio Akrapovič poskrbi, da bo obisk pri kardiologu potekal brez zapletov. Že ob pogledu nanj se poveča srčni utrip poveča in naraste adrenalin. Kljub temu, da je ta oblika Clia stara že 7 let, je še vedno videti moderno, pika na i pa sta dizajnerski zadnji izpušni cevi na katerih se bohoti napis Akrapovič. A na rob infarkta te pripelje med vožnjo. Njegov glasni izpušni sistem te ob vsakem pritisku na stopalko za plin spomni, da sediš v športnem vozilu. Clio Akrapovič preizkuša tvoje srce tudi takrat, ko greš z njim v trgovino po kruh. Vozniku daje vedno vedeti, da je avto neprimeren za civilno uporabo in hoče, da se ga vozi hitro in drzno. Ne pozabi niti na sopotnike, ki vseskozi čutijo njegov športni karakter.

Ortoped

Prvi pogled na školjkaste Recaro sedeže ti da vedeti, da udobna vožnja odpade, saj sedeži prav kričijo: “AKCIJA!”. Tako opravičijo svoj videz in obliko, saj so prava nočna mora za vstopanje in izstopanje iz avtomobila. Bočni rob te vedno napade v trtico, medtem ko se spravljaš v vozilo. V kombinaciji s podvozjem Cup pa je umirjena vožnja nemogoča in meji na norost. Križ in hrbetnica vam bosta zelo hvaležna, če ju ne odpeljete na daljše potovanje. Svojo veličino in namen pa pokažejo med hitrim drvenjem skozi ovinke, saj te zaradi dobrega bočnega oprijema v njih popolnoma nič ne premetava. Tako spoznaš, da ti v njih ne preostane drugega, kot da jih v celoti izkoristiš.

Otorinolaringolog

Simfonija zvoka na štirih kolesih. Seveda – če ste na tekmovalni pisti. Med vožnjo v službo se namreč simfonija spremeni v nenehno bobnenje v notranjosti vozila. Zaradi svoje glasnosti si vedno v središču pozornosti, saj se mimoidoči na ulici venomer obračajo in se sprašujejo: “Le kaj hudiča prihaja po cesti?”. Vsekakor primerno, če šteješ 20 let ali vstopaš v krizo srednjih let in bi bil rad venomer v središču pozornosti.

Diagnoza

Clio RS Akrapovič Edition je namenjem točno določeni ozki skupini ljudi. Tistim, ki hočejo, da se jih napove že od daleč. Hkrati pa jim ni škoda doplačati nekaj tisočakov več za omejeno serijo Clia. Toda: je vreden nekaj tisočakov več? Ne! Akrapovičev izpušni sistem navsezadnje ni sistem, kajti na Cliu sta le Akrapovičeva zadnja izpušna lonca. In ta zadnja lonca dodata le 2 “konja” moči in 4 Nm navora. Dodatna strešna nalepka in 2 manjši nalepki pa enostavno ne odtehtata cene omejene serije.

In kako se pelje? Športno! Clio RS je športnik po duši in tudi med vožnjo te vseskozi opozarja na svoj pedigre. Zaradi trdega podvozja kar poskakuje čez luknje, a klub temu stremi k čimhitreje odpeljanemu zavoju. Njegov zadek se ob polnem zaviranju obnaša, kot da ni del avtomobila in ga lahko prav hitro odnese, a ga zaradi adutov, ki jih ima Clio, zelo hitro obvladaš. Tudi volanski mehanizem bi lahko vozniku posredoval več občutka, a pod črto je Clio RS odličen vikend dirkalnik, ki enostavno ni najbolj primeren za vsakodnevno vožnjo po “zmatranih” slovenskih cestah – pa kljub temu: tisti, ki nameravajo kupiti enega najboljših malih cestnih dirkalcev, že vedo, v kaj se podajajo.

Besedilo in fotografije: Gašper Pirman

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Motor in menjalnik sta dobro uigrana in se odlično obneseta.
  9
 • Notranjost
  Za športno vožnjo fenomenalna sprednja sedeža in volanski obroč. Vendar ostala notranjost razočara, saj je zastarela in dolgočasna.
  8
 • Opremljenost
  Spisek opreme, ki jo ima Akrapovič Edition, je kar dolg.
  9
 • Vozne lastnosti
  Pelje se vrhunsko - odlična lega skozi zavoje in odlična vodljivost. A pretrd in preglasen za vsakodnevno vožnjo.
  9
 • Gospodarnost
  Ni varčen, a kdor kupuje tak avto, ne gleda na porabo.
  7
 • Zmogljivost
  Več kot dovolj, preseneti le nizka končna hitrost.
  9
 • Sklep
  Atraktiven mali športnik, ki upraviči svoj sloves. Vsekakor eden najboljših avtomobilov v svojem razredu. Zbode le previsoka cena.
  8.5

Tehnični podatki vozila

cena testnega vozila (€) 21.000
dolžina × širina × višina (mm) 4.4017 × 1.769 1.485
dovoljena masa vozila (kg) 1.690
emisija CO2 (g/km) 190
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 2 leti/12 let/3 leta/2 leti
gibna prostornina (cm3) 1.998
kompresija (1:) 11,5
masa praznega vozila (kg) 1.240
medosna razdalja (mm) 2.585
menjalnik/pogon šeststopenjski ročni/spredaj
največja hitrost (km/h) 225
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 148 (202) pri 7.100
največji navor (Nm pri vrt/min) 219 pri 5.400
namestitev motorja spredaj/prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 11,0
osnovna cena vozila (€) 21.000
pnevmatike 215/45 R 17, 7,5 J×17
poraba goriva na testu (l/100 km)
poraba goriva po ECE (l/100 km) 6,4/11,3/8,3
pospešek 0-100 km/h (s) 6,9
prostornina posode za gorivo (l) 55
prostornina prtljažnika (l) 288 do 1.028
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja bencinski
vrtina × gib (mm) 82,7 × 93,0
zavore spredaj/zadaj kolutne (hlajene)/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Peugeot Partner Tepee 1.6 HDi – Otroci bi
Citroën C4 Aircross Exclusive HDi 150 4WD – Lep kot mami, pameten kot oči?