Testi

Renault Koleos 2,0 dCi (175) Dynamique

Poraba 5,8/11,5/8,7 l/100km Največja hitrost 189 km/h Cena 32.415 eur
Plusi
 • kultiviran motor
 • udobje v vožnji
 • zlahka povečljiv prtljažnik
 • dobre luči
 • zvočna izolacija
 • poraba goriva
 • kvalitetni materiali
 • kljub cestni naravnanosti, dober tudi na terenu
 • nakupna cena
Minusi
 • včasih nepričakovan zdrs zadka
 • povprečno natančen volan
 • povprečna prostornost v kabini
 • počasen menjalnik dolgih hodov
 • za Renault netipična zunanja podoba
 • nagibanje karoserije

Štirikolesni gnani čisto cestni avtomobili, kot so scenic in kangoo, niso tisti »pravi« terenci, menijo pri Renaultu, zato so, v sodelovanju z Nissanom, naredili lastni »pravi« terenec. Kako so se odrezali, v nadaljevanju.

Zunaj

Takoj razčistimo – koleos je nastal v oblikovnem centru Renault, ne pri Nissan-u, kar bi zaradi nekaj manj »renaultovske« zunanje podobe (lahko) dejali. Avto ni oblikovni presežek, a je z drzno in opazno motorno masko, nabitim prednjim delom, mehkimi linijami kabinskega dela in dvignjenim zadkom (z nekaj vseeno manj za Renault tipičnimi rešitvami), ob dodatni pomoči tovarniškega romba seveda, vseeno prepoznaven kot Renault. Testni je z dodatno, doplačljivo (plastično) zaščito podvozja spredaj in zadaj in velikimi (serijskimi) lahkimi platišči deloval tako za na cesto kot za skok na teren.

Znotraj

Notranjost je, najkrajše povedano, nekako nevsiljivo preprosta, prijetna. Velika prednja sedeža sta udobna, še posebej voznikov ima mnogo nastavitev za sproščeno sedenje, do potnikov sta »prijazna« tudi na daljših poteh. Voznik zre v nekaj manj oblikovno dovršene, pa zato pregledne merilnike, sredinska konzola je precej polna z gumbi in vzvodi. Vseeno ponuja logično razporeditev klimatske naprave in radijskega sprejemnika. Čisto spodaj je del, kjer upravljamo s (terensko) tehniko in kamor, v poseben utor, povsem nepotrebno (lahko) vstavljamo zagonsko kartico, ki nadomešča ključ.

Volan je prijetno majhen, z dodatnimi gumbi za upravljanje tempomata,a nekoliko preveč položno postavljen, značilnost večine renaultov pač. Prestavna ročica je daljša, kot bi pričakovali, a lepo »sede v roke«. Spredaj je prostornost dobra, a posebnega občutka velike zračnosti – »davek« vozil tega razreda, ni.

Pogrešali smo večji LCD zaslon na vrhu sredinske konzole, kjer si bi lahko (proti doplačilu) ogledovali podatke navigacije, specifično terenske podatke in še kaj. Hvalimo dovolj odlagalnih površin, pri čemer so majhni predalčki v naslonu za roke v prednjih vratih res simpatični.

Zadaj se sedi višje, a zaradi izdatno oblazinjenih sedežev in nastavljivega položaja naklona naslonjala, sproščeno. K udobju prispeva velik sredinski naslon za roke z držali za pijačo, manj pa prenizko nameščeni »avionski« mizici v naslonjalih prednjih sedežev.

Prtljažnik je s 450 litri prostornine dovolj velik, njegova posebnost je dvojno odpiranje vrat. Spodnji del se odpre navzdol in ob tem ustvari priročno poličko. Rešitev se izkaže za dovolj uporabno, če le nismo res majhne rastiin moramo seči povsem do konca prtljažnika. Zaradi enostavnega sistema zlaganja zadnjih sedežev – zgolj s potegom ene ročice, prostornino prtljažnika zlahka povečamo. Nekaj manjših prostorčkov kamor lahko pospravimo drobnarije je skritih tudi pod prtljažnim dnom.

Oprema

Res je na boljo (pričakovana) opremo za varnost in večino takšne za udobje, a šele »bonbončki«, kot so Bose avdio sistem z izmenjevalnikom zgoščenk, že omenjena zaščita podvozja, ter sistemi za pomoč pri speljevanju in nadzor hitrosti pri spustih, naredijo koleosa »ustrezno« bogato opremljenega. Pri Renaultu so za kaj takega na voljo pač bogatejši paketi opreme.

Motor

Testnega koleosa je gnal trenutno najmočnejši motor v ponudbi – tovarniški dvolitrski dCi s 173 konjskimi močmi. Kljub preko 1,6 tone suhe mase, moč motorja in 360 Nm navora zlahka žene koleosa v vsaki priliki. Pod »deset do sto« in skoraj 190 km/h končne hitrosti so podatki, kjer ne bi smeli zardevati. Pospeševanja so, tudi, če je avto polno naložen, suverena, navora je dovolj že pri nizkih vrtljajih, kar ob spretno preračunanem menjalniku z nekaj daljšimi prestavnimi razmerji v višjih prestavah zagotavlja vedno dobro elastičnost. Odzivnost na stopalko za plin je dobra, zvok motorja, tudi v mrzlih jutrih, prav nič robat. Povprečna poraba je z dobrimi pol devetimi litra ugodna. Najnižja povprečna poraba z 5,8 litra na 100 km priča, da je motor res varčen, čeprav drži, da je lažje voziti z več »litri na sto«, kot z manj.

V vožnji

Ker je koleos najprej cestni in šele nato terenski avto, najprej o tem, kako se počuti na cestah. Manevriranje v mestih zaradi dobre preglednosti ne povzroča stresa, a rajdni krog ni med manjšimi. Najbolje se avto počuti na odprti, ne prav zaviti cesti. Zaradi mehko nastavljenega vzmetenja se namreč nagiba bolj kot smo pričakovati, a to, razen ob pretiravanjih, ne vpliva bistveno na udobje v vožnji. Vozilo dobro blaži neravnine in le ob največjih udarnih jamah močno zaniha. Vožnja po (zelo) ovinkastih cestah mu ne diši, tudi zato, ker odzivnost volana ni med boljšimi. Če je na terenu priklopljiv štirikolesni pogon večinoma »dovolj hiter«, pa lahko na zavitih cestah zakasnitev pri prenosu moči, kdaj poskrbi za potno čelo. Včasih namreč zdrsne zadekin to nepričakovano. Odlično, tako zaradi kultiviranosti motorja, kot dobre zvočne zatesnjenosti se počuti na avtocestah.

Na terenu mu je v pomoč preverjena nissanova štirikolesna tehnika, – pogon je povzet po x-trailu in velika – 19-centimetrska -oddaljenosti od tal. Moč motorja se v osnovi prenaša na prednji kolesi in k zadnjim šele »ob zahtevah«, to pa bodisi samodejno bodisi tako, da prenos moči v razmerju 50:50 »določimo« sami. S stalnim štirikolesnim pogonom in z že omenjenimi terenskimi (elektronskimi) dodatki, kot so pomoč pri speljevanju v hrib ter pomoč pri spuščanju po klancu navzdol, je koleos nared tudi za lažje in srednje terene. Omejitev so predvsem cestne pnevmatike in voznikove izkušnje, saj koleos pripelje tudi tja, kamor ponavadi hodimo peš.

Pod črto

Koleosu med konkurenco ni lahko. Prišel je med zadnjimi, kar bi lahko bila prednost. Je lahko celo slabost? So vse pozicije že zasedene? So pri Renaultu svoje delo dobro opravili? Ja in ne, bi se lahko glasil odgovor. A če gremo po vrsti… Če je Nissanov X-trail (resno) terenski, Audijev Q5 in BMW-jev X3 (resno) postavljaška, Fordova kuga (resno) cestna, VW tiguan, ali Toyotina RAV-4 pa (resno) nekaj od vsega opisanega, kaj je potem koleos? Resno udoben? Mi pravimo takole: ja, je resno udoben. In ne samo to. Res.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Kultiviran, zmogljiv pogonski sklop in pričakovano počasnejši menjalnik.
  9
 • Notranjost
  Pričakovano prostorna, zadaj prijetno \"prilagodljiva\", kvalitetni materiali.
  8
 • Opremljenost
  Za razvajanje in prestiž so pri Renaultu na voljo bogatejši paketi opreme.
  7
 • Vozne lastnosti
  Udobje je zmeraj glavno. Solidne tako na cestu kot celo na lažjem terenu.
  8
 • Gospodarnost
  Cena pod ravnijo konkurence, varčen motor .
  9
 • Zmogljivost
  Dobri pospeški in elastičnost, solidna končna hitrost. Z eno besedo: dovolj.
  8
 • Sklep
  V prvi vrsti udoben cestni SUV, a ne samo to.
  8.2

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 29.900
cena testnega vozila (€) 32.415
dolžina × širina × višina (mm) 4520 × 1855 1695
dovoljena masa vozila (kg) 2200
garancija (splošna/prerjavanje/lak/mobilna) 3 leta/12 let/3 leta/3 leta
gibna prostornina (cm3) 1995
kompresija (1:) 15,6
masa praznega vozila (kg) 1655
medosna razdalja (mm) 2690
menjalnik/pogon 6-stopenjski ročni/priklopljivi štirikolesni
največja hitrost (km/h) 189
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 127 (173) pri 3750
največji navor (Nm pri vrt/min) 360 pri 2000
namestitev motorja spredaj/prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 11,6
pnevmatike 225/60 R 17, 7,5 J×17
poraba goriva na testu (l/100 km) 5,8/11,5/8,7
poraba goriva po ECE (l/100 km) 6,8/9,6/7,9
pospešek 0-100 km/h (s) 9,9
prostornina posode za gorivo (l) 65
prostornina prtljažnika (l) 450-1380
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbodizelski
vrtina × gib (mm) 84,0 × 90,0
zavore spredaj/zadaj kolutne (hlajene)/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

14 komentarjev za "Renault Koleos 2,0 dCi (175) Dynamique"


berlonso
13 leta 5 meseci nazaj

meni je notranjost lepa in sprednji del, zadaj mi na slikah ne dopade, čeprav je v živo veliko bolj všečen… tisti ki dvomite v sposbnosti, je kar nekaj nagrad pobrau in premagal močne tekmece (par najzanimivejših je napisanih)…
http://motortorque.askaprice.com/news/auto-0812/renault-koleos-picks-up-three-awards.asp

13 leta 5 meseci nazaj

za prvega renojevga suva je zlo dobr izpadu u določenih trenutkih al pa pogledih mi je še clo ušeč 🙂

danatory
13 leta 5 meseci nazaj

Daedalus to je letelo na pospešek:) Pozabmo to, nima veze.

Northary
13 leta 5 meseci nazaj

Se strinjam z A_sist-om zadaj zgleda res dobr spredaj sicer malo manj.

Daedalus
13 leta 5 meseci nazaj

Teža ne vpliva na končno, če niso ogromne razlike.

Največji problem pr tem avtu je seveda zunanjost, in pa na pogled zelo cheapshit materiali v notranjosti…

 
Renault Twingo RS
Mercedes-Benz B180 CDI