Poraba 6,1/21,3/10,8 l/100km Največja hitrost 255 km/h Cena 32.760 eur
Plusi
 • stabilna in zanesljiva lega
 • vsesplošna odzivnost avta
 • pogonski sklop kot celota
 • učinkovitost prenosa motorne moči skozi prednji kolesi
 • nemoteče delovanje varnostnega ESC-ja
 • možnost popolnega izklopa ESC-ja
Minusi
 • (ne)primernost za vsakdanjo rabo (pretrd in preglasen)
 • preglednost nazaj in vstran
 • slaba ledvena opora prednjih sedežev

Testni Renault Megane R.S. 275 Cup mi je sprva načel malo samozavesti, tekom vožnje z njim sem pa ugotovil, da čas nezadržno teče. Test.

Renault_Megane_RS_Cup_23Lokalni zastopnik francoske znamke se je odločil pripraviti malo drugačno slovo od tako posebnega izdelka, kot je izpeljanka Mégane R.S. tretje generacije. Samo za slovenske in hrvaške kupce je namreč pripravil omejeno serijo desetih avtomobilov, opremljenih z vsemi glavnimi bonbončki. Öhlinsovim nastavljivim vzmetenjem, Akrapovičevim izpuhom iz titana, Brembovim zavornim sistemom, Recarovimi školjkastimi sedeži ter R.S. monitorjem za spremljanje telemetrije divjanja z njim. Ne bom rekel, da dodatki zvenečih imen niso imeli nobenih zaslug za moj prihajajoči hvalospev Méganeu R.S. 275 Cup, a menim, da gre glavnino zaslug vendarle pripisati oddelku RenaultSport, ki je pripravil fantastičen izhodiščni paket. Sam pravzaprav dojemam omenjene dodatke bolj kot češnjo na torti, ki je že sama po sebi nadvse sočna, slastna in okusna.

Zamajana samozavest

Renault_Megane_RS_Cup_03Sam sem se z modelom Mégane R.S. nazadnje srečal pred približno desetimi leti. Tisti je bil jasno osnovan na Méganeu druge generacije, z 225 »konji« in takratnim stanjem tehnike pa name še zdaleč ni naredil takšnega vtisa kot izstrelek z letnico 2016. Že res, da sem bil takrat sam mlajši in neumnejši. Da sem takrat vedel vse o vsem in da sem pokal po šivih od samozavesti.

Danes sem nekaj malega starejši, z ženo in tremi hčerkami odgovornejši in za volanskim obročem posledično predvsem treznejši. Skozi tisoče in tisoče prevoženih kilometrov ter preizkušenih več sto različnih avtomobilov je divjanje skozi ovinke na lestvici prioritet že precej nizko. Ne rečem, da ni prijetno vsake toliko dobiti v roke avtomobil, ki zmore več kot jaz. A opažam, da je takšnih avtomobilov vse več.

Na nek način mi tovrstni projektili (pre)pogosto načnejo samozavest in zbujajo dvom, češ, ali sploh znam še voziti avto? Ne razumite me narobe. Nimam se za kakšnega Hamiltona ali Ogierja, a vseeno menim, da sem nadpovprečen voznik. Toda Renault Mégane R.S. 275 Cup je resno zamajal mojo samozavest v prvih nekaj deset kilometrih preizkusa.

Ne mara me

Že res, da sem pred njim nazadnje vozil avto »na pedale« (beri: z ročnim menjalnikom) kakšna dva meseca nazaj, a Mégane me ni in ni maral. Sprva mi je njegov motor znova in znova ugašal. Kot da ne bi znal več speljevati. Tu je bila še uvodna težava pri menjavanju prestav in iskanju ustreznih »vrat« v sinhronski drobovini menjalnika. Pa »klenkanje« mehanike in pogosto cukanje avta pri vklapljanju težke sklopke. Vam pravim, teh prvih nekaj deset kilometrov sem hotel iti kar nazaj v avtošolo. Daleč od blagodejnega učinka na samopodobo …

Pa začnimo

Renault_Megane_RS_Cup_09Potem sem »našel« tipko R.S. levo spodaj ob volanskem drogu. Ta vdahne dvolitrskemu turbobencinarju dodatnih 10 odstotkov moči, občutno izboljša odzivnost in vdahne dodatne »njutne« prožnosti. Postopoma sem se nekako privadil kako in kje »grabi« sklopka, tako da se je spoznavanje fantastičnih zmožnosti Méganea R.S. 275 Cup lahko pričelo.

Ne dopušča polovičarstva

Da je »veliki« R.S. samo spredaj gnan, vemo že dolgo vsi. Da je zmožen skozi zgolj prednji kolesi prenesti zajetno konjenico na cestno podlago tako učinkovito in zanesljivo, si pa nisem mislil niti v najlepših sanjah. V zadnjem času sem vozil že kar lep kupček spredaj gnanih samooklicanih športnikov, s tudi nekaj manj moči (recimo tega) a prav noben ni zmogel tako učinkovito prenesti takšne moči. Seveda prinaša takšna suverenost s sabo tudi nekaj pomembnega drobnega tiska.

Vseeno je

Renault_Megane_RS_Cup_27Ne predstavljam si, da bi bil tako učinkovit prenos 200+ kilovatov možen brez zapore diferenciala. Ker se tega še kako zavedajo tudi pri RenaultSportu so jo Méganeu R.S. jasno namenili. In to pravo, mehansko, ne nek elektronski kvazi nadomestek kot v svežem Cliu R.S.. Specifika prave mehanske zapore diferenciala narekuje odločno držanje volanskega obroča. In to z obema rokama! V primeru koriščenja vsega, kar Mégane R.S. 275 Cup zmore, voznikovo polovičarstvo in neodločnost nikakor nista dopustni, saj ju po hitrem postopku kaznuje.

Po drugi strani je voznik v zameno za 100-odstotno osredotočenost nagrajen s 100-odstotnim užitkom. Nadpovprečnost celotnega paketa avtomobila dodatno potrjuje nepomembnost vklopa varnostnega ESC-ja. Ta je namreč lahko povsem izklopljen (dolg pritisk stikala R.S. za Race) ali pa le nekoliko zrahljanih uzd čaka v ozadju nastavitve Sport (kratek pritisk tipke R.S.), saj se v moje »žganje« avta ni vmešal niti enkrat.

Jaz zmorem! Pa ti?

Renault_Megane_RS_Cup_24Podobno tudi menjalnik z nežnostjo in uvidevnostjo ne sodeluje pretirano dobro. Veliko bolje se odzove na odločnost, ne zmrduje pa se niti nad grobostjo voznikove desne roke. Takrat sinhronska drobovina pokaže, da je na začetku omenjeno dokaj glasno klenkanje pogonske mehanike povsem normalno. Da sinhronska drobovina brez težav »požre« tudi hitre, odločne in grobe gibe prestavne ročice. In motor. Ta, ko se igla merilnika zasuče mimo meje 5.500 vrt/min, voznika dobesedno izziva. Takrat začne štirivaljnik že skoraj grmeti. Z grmenjem pritrjuje vozniku, da sam zna in zmore ter ga obenem sprašuje, če bo zmogel tudi on.

»Hendikep«

In tako sem prišel do točke, kjer sem bil kakšno leto dni nazaj z BMW-jem M3. Pri štetju in merjenju velikosti »jajc«. Ne, ni me sram priznati. Testisi, ki so se mi od samozavesti še kakšnih deset let nazaj vlekli po tleh, se zdaj skrivajo v udobnem zavetju odraslosti in zrelosti. Ne zanikam. Z Méganeom R.S. 275 Cup sem tistih nekaj kilometrov žganja užival (skoraj) toliko kot z M3 leto dni pred tem. Že samo ta vzporednica je tudi jasna pohvala in pritrditev neverjetnemu dosežku inženirjev oddelka RenaultSport. Česa takšnega od tako zmogljivega spredaj gnanega avta nikakor nisem pričakoval. Žal pa fantastičnost vozne dinamike prinese s sabo »hendikep« na področju vsakodnevne uporabnosti avta.

Nehajmo se slepiti!

Naj bo Mégane R.S. v svoji osnovi še tako družinsko naravnana petsedežna kombilimuzina, se moramo nehati slepiti, da je zares vsakodnevno uporaben. Ja, ja, seveda se najdejo pacienti, ki ga uporabljajo vsak dan, a prepričan sem, da zares uživajo z njim samo kakšni mazohisti. Avto je namreč preprosto pretrd in preglasen za sproščeno vsakdanjo vožnjo. Tudi Recarovi sedeži s sicer fantastično bočno oporo so odlični za med ovinke, a se zaradi slabe ledvene opore izkažejo za neudobne na daljših poteh.

Ja, čuden sem!

Renault_Megane_RS_Cup_42Avtomobil s to in ono posebnostjo neprestano obremenjuje voznika in njegove morebitne sopotnike. In če je utrujenost po divjanju skozi ovinke nekako prijetna, to nikakor ne drži za utrujenost po dobro uro trajajoči poti v strnjeni koloni do slovenske obale.

Zato sem bil po koncu preizkusa kar malo vesel, da sem vrnil njegove ključe. Ja, čuden sem! A čas teče za vse nas samo v eno smer. Vsi smo obsojeni na staranje. Globoko v sebi se sicer ne počutim starega, a med življenjskimi vrsticami vse pogosteje »preberem«, da nisem več najstnik, ki si lahko privošči vse in ki zmore vse.

Ne razumite me narobe. V zrelih letih se počutim odlično. Dejstvo pa je, da po superšportnih bombnikih nekako ne hrepenim tako, kot sem kakšnih deset let nazaj. Že kar nekaj časa imam veliko raje udobje poslovnih limuzin, ki me ne razvajajo samo na zaprtem dirkališču, ampak že od prvega metra vožnje.

Besedilo in fotografije: Peter Humar.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Fantastičnega dosežka oddelka RenaultSport preprosto ni mogoče prehvaliti. Ne vem, zakaj imam občutek, da se z njim poslavlja zadnji resni in brezkompromisni R.S.?
  10
 • Notranjost
  V osnovi je res petsedežna kombilimuzina, a bi v resnici zadostoval samo voznikov sedež. Razen voznika namreč v vožnji s takšnim avtomobilom preprosto ne more uživati nihče drug.
  7
 • Opremljenost
  Tri četrtine bonbončkov in dodatkov, ki so bili vgrajeni v njem, bi lahko mirno črtali. To je avto za resno uživanje v (hitri) vožnji, ne pa za igranje s telefonom, brskanje po spletu ali igranje z navigacijo. Sam tudi nisem videl posebnega smisla v monitorju R.S.. Verjemite mi, ko ga voziš, kot ga je zares mogoče voziti, ti na kraj pameti ne pade, da bi se posvečal čemu drugemu kot volanu, prestavni ročici in dogajanju pred avtom.
  7
 • Vozne lastnosti
  Ni dvoma, komu je namenjen. Njegova brezkompromisnost jasno zahteva poseben tip ljudi. To so ljudje, ki znajo ceniti njegove vozno-dinamične zmožnosti in le zamahnili ob drobnem tisku, ki ga spremlja.
  10
 • Gospodarnost
  Relativno malo denarja za izstrelek takšnega kova. Kdor se v njem ukvarja s porabo goriva, je popolnoma zgrešil smisel avta, čeprav se zmore zadovoljiti s presenetljivo malo neosvinčenega bencina.
  6
 • Zmogljivost
  Že osnovni R.S. je hud, z vklopom načina Sport postane še hujši. Širok nasmeh na obrazu zagotovljen.
  10
 • Sklep
  Četudi sem zanj očitno »prezrel«, ga vidim kot popoln spredaj gnani bombnik. Glede na izkušnje iz Clia R.S. pa se bojim, da je to tudi zadnji "pravi" R.S.. Glede na to, kako se odvijajo stvari v avtomobilskem svetu, bodo (skoraj gotovo) z novincem skrenili s poti brezkompromisnosti v smer ugajanja širši publiki, lovljenja prodajnih številk in posledične pomehkuženosti. Neodvisno od tega izrekam razvojni ekipi RenaultSport moje globoko spoštovanje nad dosežkom.
  8.3

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 32.400
cena testnega vozila (€) 32.760
dolžina × širina × višina (mm) 4.299 × 1.848 × 1.435
dovoljena masa vozila (kg) 1.835
emisija CO2 (g/km) 175
gibna prostornina (cm3) 1.998
kompresija (1:) 8,5
masa praznega vozila (kg) 1.454
medosna razdalja (mm) 2.646
menjalnik/pogon 6-stopenjski ročni/spredaj
največja hitrost (km/h) 255
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 201 (275) pri 5.500
največji navor (Nm pri vrt/min) 360 pri 3.000
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 11,4
pnevmatike 235/40 R 18
poraba goriva na testu (l/100 km) 6,1/21,3/10,8
poraba goriva po ECE (l/100 km) 9,8/6,2/7,5
pospešek 0-100 km/h (s) 6,0
prostornina posode za gorivo (l) 60
prostornina prtljažnika (l) 377-1.024
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbobencinski
vrtina × gib (mm) 82,7 × 93,0
zavore spredaj/zadaj kolutni (hlajeni)/kolutni (hlajeni)
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Ameriške sanje na dosegu rok
Prepričevanje