Poraba 7,5 l/100km Največja hitrost 214 km/h Cena 28.450 eur
Plusi
 • pogonski sklop
 • zvok motorja (nad 4.000 vrtljaji)
 • vozne lastnosti
 • bogat paket varnostno-asistenčnih sistemov
 • delovanje brezstičnega ključa
 • dinamična zunanja oblika
 • poraba goriva
Minusi
 • brez opcije radarskega tempomata pri tem agregatu
 • skrita stikala levo od volana
 • sredinski naslon za roke
 • cenen izgled projicirnega zaslona

Znano je, da so bencinsko gnani karavani (ali, če želite, limuzine) srednjega razreda že od nekdaj med kupci tako popularni kot Oplovi enoprostorci med avtomobilskimi tatovi. A pri Mazdi nas v zadnjih letih na vso moč prepričujejo, da povsem neupravičeno. Ter hkrati dokazujejo, da so lahko tudi atmosferski bencinski agregati v avtomobilih tega razreda dovolj zabavni.

Zdravilo za Dieselgate

Mazda 6 Sport Combi G165 Revolution 04

Med našim življem sicer že nekaj časa velja nenapisano pravilo, da je »pravi« karavan srednjega razreda zgolj tisti, ki je (prvenstveno) nemškega porekla in v katerem ropota (pregovorno) varčen turbodizel, kar dokazujejo tudi prodajne številke. Tako so ostale alternative, ki niso bile ravno »made in Germany«, predstavljale več ali manj zgolj zanimivo popestritev ponudbe, pri čemer so bile v kombinaciji z bencinskimi agregati pod motornim pokrovom na naših cestah skorajda že tako redke in maloštevilne kot prosta parkirna mesta pred novo odprtim Lidlom. Pa četudi so znali nekateri ponujati izjemno prepričljive stvaritve!

Tako se zdi, da je v duhu pregovora »Navada je železna srajca« marsikdo povsem spregledal trud Mazdinih inženirjev, ki so že pred petimi leti predstavili izjemno zabavno bencinsko alternativo. Pri čemer jim je hkrati uspelo ustvariti tudi potencialno zdravilo za vse, ki so se jim dizli po zadnjih aferah dokončno zamerili.

Rightsizing

A pri Mazdi se pri kreiranju sodobnega bencinskega agregata, povsem nasprotno kot pri veliki večini konkurentov, niso poslužili tako aktualnega zmanjševanja delovne prostornine ter so se povsem odpovedali turbopuhalu. Vendar pa so morali zavoljo večje učinkovitosti povečati kompresijsko razmerje, ki je najvišje pri serijskih bencinskih motorjih (14:1 pri dvolitrskih ter 13:1 pri 2,5-litrskem, pri čemer imajo v prihodnje v planu celo razmerje 18:1), zaradi česar se lahko pohvalijo s kar 15 odstotnim zmanjšanjem porabe goriva napram predhodniku.

Mazda 6 Sport Combi G165 Revolution 26

Hkrati so na novo zasnovali izpušni sistem (4-2-1), ki znižuje temperaturo in prepreči klenkanje, dodelali injektorje vbrizga ter vgradili posebno oblikovane (vdolbene) glave batov, ki so lažji. Sistem i-ELOOP, ki je sicer serijski pri močnejšem od dvolitrskih atmosferskih bencinskih agregatov (tokratni testni primerek), skrbi za regeneracijo energije pri zaviralnih manevrih, pri čemer le-te ne shranjuje v akumulatorju, ampak v visoko kapacitetnem kondenzatorju.

A navkljub zgoraj omenjenim hvalnicam inženirskega znanja strokovnjakov iz Hirošime moram vseeno priznati, da sem bil pred preizkusom Mazde 6, v kateri je brenčala srednje krepka bencinsko gnana možnost v ponudbi, še vedno poln predsodkov. Še posebej zaradi tega, ker sem se vanjo presedel neposredno iz avtomobila germanskih korenin, ki se je ponašal z navorsko izjemno bogatim turbodizlom precej varčnih manir. Kot naročeno!

Mazda 6 Sport Combi G165 Revolution 13

Vendar pa sem že po prvih nekaj kilometrih povsem pozabil na kakršnekoli dizelske radosti in užival v mirnem in tihem delovanju Mazdinega Skyactiv »atmosferca«. Ter brž ugotovil, da dvolitrski štirivaljnik zelo spodobno zadiha že pri nizkih vrtljajih, zaradi česar dovoljuje tudi nekaj lenarjenja s prestavno ročico. Ob odločnejšem pritisku na (rahlo živčno reagirajočo) stopalko za plin prične izjemno zvezno pospeševati vse do rdečega polja oziroma prekinjevalnika vrtljajev (pri 6.500 vrtljajih), pri čemer zna nad 4.000 vrtljaji tudi malce bolj rezko zarjoveti ter ponuditi rahlo esenco športnosti. Fino!

Tako Mazdina šestica, ki velja za enega bolj dinamičnih predstavnikov tega segmenta, saj se lahko po štirih letih še vedno pohvali z dovolj uravnoteženim podvozjem ter vzorno komunikativnim volanskim mehanizmom, s tovrstnim agregatom pod pokrovom kar sama kliče k nekoliko poskočnejši vožnji. A pozor! Navkljub dokaj nizki masi vozila za ta segment (1.390 kg), od 165 »žrebcev« vseeno ne pričakujte čudežev! Ter sopotnikov nikar ne prepričujte, da vozite karavansko različico modela MX-5! Pri čemer morajo tradicionalni vozniki dizlov vzeti v obzir tudi to, da bodo imeli že med povsem običajnimi avtocestnimi ekskurzi nekaj več dela s šeststopenjskim ročnim menjalnikom. A se le ta odkupi z natančnostjo ter športno kratkimi gibi ročice.

Trenutek resnice

»A bencinar da je? Koliko pa kaj porabi?«.

Verjetno ni nobeno presenečenje, da sem bil v tistih dneh, ko sem se naokrog preganjal z bencinsko gnano Mazdino Šestico, daleč največkrat deležen vprašanj o njeni porabi.  Potrebno je pač vedeti, da je ljudstvu podatek o porabi avtomobila – podobno kot diabetikom informacija o višini krvnega sladkorja – precej pomemben, saj jih lahko previsoka vrednost brž spravi v nelagodje.

Mazda 6 Sport Combi G165 Revolution 05

A navkljub temu, da se v tokratnem testnem primerku ni vrtel kakšen čedalje bolj moden prisilno polnjen »downsizing« cilindrski kastriranec, pa se je Mazdin »atmosferec« na koncu preizkusa lahko pohvalil z zgolj 7,5-litrsko porabo. Tako je v primerjavi s 1.700 evrov dražjim 150-»konjskim« dizlom porabil zgolj 0,7 litra več, oziroma le 0,3 litra več od dizelske različice s štirikolesnim pogonom. Odlično! Resda omenjena vrednost še vedno predstavlja 27 % pribitek tovarniško normirani porabi, a je omenjena razlika precej nižja kot pri marsikaterem sodobnem dizlu (npr. pri Hyundai-ju i40 CRDi, kjer je bila le ta kar 40 odstotna).

Chanometer

V segmentu srednje velikih karavanov imajo dizelski agregati še vedno precej velik tržni delež. V veliki meri tudi zaradi tega, ker gre pri tovrstnih modelih velikokrat za službena vozila, namenjena čimbolj nestresnemu in varčnemu premagovanju avtocestnih kilometrov. Povsem razumljivo!

A po drugi strani nikakor ne razumem voznikov, ki s svojim avtomobilom naredijo manj kot 15.000 kilometrov letno, da se še vedno odločajo za »traktorski« zven pod motornim pokrovom. Okej, delno »krivdo« (če temu lahko tako rečem) imajo pri tem tudi prodajalci, ki imajo v testnih flotah redkokdaj bencinsko gnane predstavnike segmenta D (saj se jih menda kasneje le stežka znebijo), kupci pa se posledično odločajo za motorne variante, ki jih je moč predhodno preizkusiti. Poznam kar nekaj tovrstnih primerov!

Mazda 6 Sport Combi G165 Revolution 03

Vseeno pa bi bilo škoda, če taisti kupci ne bi dali priložnost tudi Mazdinim sodobno grajenim atmosferskim bencinskim agregatom, s katerimi nas Japonci že štiri leta prepričujejo, da niso zgolj in samo »zanimiva popestritev ponudbe«. A se vseeno bojim, da bodo – navkljub svojim nespornim kvalitetam. Pa četudi bi se vmes razkrila še kakšna nova dizelska afera …

Tekst in foto: Urban Acman.

 

 

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Resda v tem segmentu zgolj vsak deseti štirikolesnik ne dehti po naftnih hlapih, a bi lahko ravno Mazdini bencinski agregati Skyactiv vsaj malce spremenili tovrstno razmerje. Že srednje krepka možnost v ponudbi predstavlja odlično alternativo!
  9
 • Notranjost
  Lanskoletna kozmetična prenova ji je precej dobro dela, saj je njeno notranjost dodobra modernizirala. Hvale je vredna udobna zadnja klop z dobrodušno odmerjenim kolenskim prostorom!
  9
 • Opremljenost
  Med opremo testnega primerka sem pogrešal zgolj na 600 evrov ocenjeno navigacijsko napravo ter radarski tempomat, ki ga (nerazumljivo) ni moč dobiti v kombinaciji s tem motorjem. Odličen paket varnostno-asistenčnih sistemov!
  9
 • Vozne lastnosti
  Mazdina Šestica tudi po štirih letih od svoje predstavitve še vedno navdušuje z izvrstnimi voznimi lastnostmi, ki so lahko za vzor tudi kakšnemu predstavniku t.i. premijskega razreda.
  9
 • Gospodarnost
  Zelo solidna poraba bencina, ki jo nadgrajuje 1.700 evrov nižja cena v primerjavi s podobno zmogljivim dizlom.
  9
 • Zmogljivost
  Dovolj zmogljiv, da ni prav nobene potrebe pogledovati k 27 »konjev« močnejšemu ter 4.900 evrov dražjemu 2,5-litrskemu štirivaljniku.
  8
 • Sklep
  Čeprav med ljudstvom že od nekdaj velja, da mora biti karavan srednjega razreda (prvenstveno) nemškega porekla, v katerem ropota (pregovorno) varčni turbodizel, pa je lahko Mazda 6 z bencinskim agregatom pod motornim pokrovom povsem spodobna alternativa.
  8.8

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 27.890
cena testnega vozila (€) 28.450
dolžina × širina × višina (mm) 4.805 x 1.840 x 1.475
dovoljena masa vozila (kg) 1.990
emisija CO2 (g/km) 136
emisijski razred Euro 6
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 5 (150.000km)/12/3
gibna prostornina (cm3) 1.998
kompresija (1:) 14
masa praznega vozila (kg) 1.390
medosna razdalja (mm) 2.750
menjalnik/pogon 6-stopenjski ročni/spredaj
največja hitrost (km/h) 214
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 121 (165) pri 6.000
največji navor (Nm pri vrt/min) 210 pri 4.000
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 11,8
pnevmatike 225/45 R18
poraba goriva na testu (l/100 km) 7,5
poraba goriva po ECE (l/100 km) 7,5/4,9/5,9
pospešek 0-100 km/h (s) 9,1
prostornina posode za gorivo (l) 62
prostornina prtljažnika (l) 522-1.648
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja bencinski
vrtina × gib (mm) 83,5 x 91,2
zavore spredaj/zadaj kolutne/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

21 komentarjev za "Prepričevanje"


chad
3 leta 10 meseci nazaj

Gledam malo ameriške review-je na yt..njim je 2.0 4cyl motor z dvesto konji ekološki mlinček, s pospeški do sto okoli sedem, osem sekund in pravijo, da avto ni hiter (ker so tako navajeni na razne 3,5 v6 benzarje). Pri nas je to za ta razred s tako močjo janez že glavni na levem pasu, največkrat v dizlu, seveda dokler ne dobi prave batine odzadaj s klasičnim trilitrskim dizlom, katerega pa bi ameriška mamica z njihovim v6 bencincem v navadni hondi accord gladko gnala v rit. Se pravi imamo zelo nižja pričakovanja na tej celini, ki jih kroji obesedenost s porabo.

Polo78
3 leta 10 meseci nazaj

To je vse res, samo treba je vedet, da je v ZDA gorivo precej cenejše kot pri nas, standard srednjega sloja pa tudi boljši. Če bi imeli take cene kot pri nas in slabši standard verjemi, da bi tudi tam bolj gledali na porabo…

3 leta 10 meseci nazaj

Seveda ja. Povej mi, zakaj je potem 95% vozil “višjega” cenovnega razreda (za katerega je srednji sloj prekratek) pri nas dizlov? Ker z dohodki 2k+ evrov neto na mesec je 50e več za bencin ogromen strošek. Aja važno da sosed zija…

Polo78
3 leta 10 meseci nazaj

En del problema je zagotovo v tem, da veliko ljudi kupi avto, ki si ga v resnici ne morejo privoščit. In ob odplačevanju kredita ali leasinga potem gledajo na vsak deci porabe. Drug del problema pa je neprijazna davčna zakonodaja do teh velikih motorjev, ki so jih vajeni onstran luže. Ne le pri nas, tudi drugod po Evropi je slika podobna…

3 leta 10 meseci nazaj

Hahaha res je. Evropejci smo pa itak ene navadne pi*ke šminkerske. Važno da zgleda in da ima kup brezvezne opreme, vse ostalo je stranski tir. Aja pa poraba 4l/100. Lp

RedBaron
3 leta 10 meseci nazaj

Seveda se atmosferski motor težko kosa s turbinskim, še posebej pri nižjih vrtljajih. Ampak vseeno, 210 Nm je kar lep navor, posebej za 2.0 atmosferca, sicer res pri (za današnji “turbo” čas) nekoliko visokih obratih.

pskoda
3 leta 10 meseci nazaj

Že alfa 75 pred letom 1990 je imela skoraj 190Nm navora z 2.0 NA motorjem tako, da leta 2016 in 210Nm ni nič posebnega oz bolj zastarel motor kot ne. Zdajšni 2.0 imajo 380Nm

pskoda
3 leta 10 meseci nazaj

Oziroma mercedesov bencinar 2.0 ima 475Nm
Mazda zna prodajat samo tako imenovan SkyActiv oz se zna igrat samo z kompresijo in nič drugega. Razni prisilno polnjeni motorji ali električni motorji,… je pa na zadnjem mestu. Še Dacia ima turbo motorje

nejc1
3 leta 10 meseci nazaj

Samo ti si pa tudi nek… Kako lahko primerjaš atmosferca s hudo navitim turbo motorjem? Ja ne moreš, 2.0 atmosferca se pač primerja z ostalimi 2.0 atmosferci in tukaj Mazda verjetno zmaga nad vsemi in po porabi in po vsem ostalem. Glede turbo motorjev pa pač imajo svojo filozofijo glede bencinarjev, nekaterim je pa to všeč in imajo še vedno raje atmosferce, če ne drugega so na dolgi rok vzdržljivejši in zaneslivejši in tudi sam motor bo verjetno precej več vzdržal, ker je vse skupaj manj “navito”(ja če menjaš nov avto na par let ti to res ni nekaj pomembno).. Sicer pa imajo odličnega dizla, ki ga na vseh testih hvalijo, tako da dobre turbo motorje sigurno znajo delat…

pskoda
3 leta 10 meseci nazaj

Jaz ne primirjam, ampak hočem povedati, da so zdaj drugačni časi. NA motorje večina uporablja samo B segment in mazde, ker ni nobene pametne izbire. Tisti, ki ima rad NA motor ima rad V6 ali V8, kar jih razumem, ampak še vedno so boljši turbo V6, V8, več užitka. Turbo dizle recimo, da znajo delat, ampak turbo bencinarje pa zelo dvomim. Osebno dam mazdi največji minus, ker nimajo nobene pametne ponudbe oz nimajo konkurence recimo 2.0TSI-ju kaj šele GTE-ju in se nekaj rinijo v premijum. Mazdi še velikooooo manjka do tega naziva

emozul
3 leta 10 meseci nazaj

Dober in kakovosten avto.

pskoda
3 leta 10 meseci nazaj

Pri mazdinih motorjih je slabost, ker je cestnina draga

Polo78
3 leta 10 meseci nazaj

Saj ne, da imajo tudi druge firme bencinarje od 1.8 navzgor. Od 1.8 do 2.5 si pa pri cestnini v istem razredu…

nejc1
3 leta 10 meseci nazaj

30 jurjev za avto seveda ni problem dat, bogih 56€ več za cestnino je pa celi joj…

pskoda
3 leta 10 meseci nazaj

Zakaj bi pa dal, če ni potrebno. Se prav, če imaš avto za 30keur lahko daš vsak let 50eur karitasu ali kako gre to

JG2
3 leta 10 meseci nazaj

V bistvu če maš avto za 30k eur moraš dati vsako leto 50 eur za Karitas ipd👍

pskoda
3 leta 10 meseci nazaj

Potem pa dober, da nimam avta za 30keur in mazde ne

Polo78
3 leta 10 meseci nazaj

Sam sem imel priliko vozit šibkejšo verzijo, torej G145. Motor odlikujejo predvsem odzivnost, prožnost pri nižjih vrtljajih, tiho delovanje in zelo ugodna poraba, ki je bila pri meni krepko pod 7 litri, čeprav sem vozil precej dinamično (pri dizlu imam z enako vožnjo porabo malo pod 6 litrov, cca. 0,5~0,7 litra manj). Edina zamera je pospeševanje pri višjih hitrostih kjer kar traja, da prideš npr. od 100 km/h do 150 km/h, kaj dosti ne pomaga niti pretikanje v nižjo prestavo. V primerjavi z dizlom se pač občuti manjko navora. Ampak v primerjavi z dizli počepnejo tudi vsi novodobni turbo “mlinčki” s prostorninami od 1.4 navzdol, recimo pa, da so v tem pogledu malenkost boljši od mazdinega atmosferca. Za dolgoprogaše, zlasti za tiste, ki največ km naredijo po avtocesti, bi torej še vedno priporočal dizla. Ampak to izključno zaradi navora in ne zaradi porabe, ker ta je kot rečeno več kot ugodna.

Tattoo-
3 leta 10 meseci nazaj

Redkokateri konkurent v tem velikostnem razredu ima 1.4 turbo mlinček (mogoče samo za vstopni motor)! Večina konkurentov ima večje turbo motorje (1.6 Turbo / 1.8 Turbo), ki v prožnosti pojejo navedeno Mazdo G165…preverjeno! Je pa navedena Mazda izredno varčna!

nejc1
3 leta 10 meseci nazaj

Pa kar veliko jih ima 1.4 recimo A4, Passat, Superb, Insignia, Mondeo celo 1.0 itd.. Za primerjavo z raznimi 1.8 Turbo in podobnimi ima pa Mazda 2.5 G192 motor…

pskoda
3 leta 10 meseci nazaj

1.4 mlinčki imajo tudi 180hp tako, da tvoj dizel mora biti kar močan, da se kosa z njim

 
O samozavesti in staranju
Pustolovec v svečani obleki