Poraba 5,1/14,0/8,1 l/100km Največja hitrost 237 km/h Cena 37.690 eur
Plusi
 • udobje v vožnji (podvozje in zvočna izolacija)
 • lega in vodljivost
 • poraba goriva (za 200 »konjski« bencinar)
 • kultiviranost motorja
 • delovanje dvosklopkovnega menjalnika
 • opremljenost
 • svetilnost žarometov (LED)
Minusi
 • prostor za glave (strešno okno)
 • dolgotrajno iskanje določenih nastavitev v sistemu R-Link 2
 • udobje v vožnji pri mestnih hitrostih je slabše kot pri izvenmestnih hitrostih
 • aktivni tempomat je mogoče vklopiti samo v območju hitrosti 50-140 km/h
 • berljivost projicirnega zaslona (prikaz na stičišču armaturne plošče in prednje šipe)
 • omejitev izpeljanke TCe 200 samo na najbogatejši paket opreme

Espace z dvestokonjskim turbobencinarjem me je pod črto navdušil. Tudi nad svežim Meganeom Grandtour sem bil zelo prijetno presenečen. Talisman TCe 200 Initiale Paris pomeni združitev zmogljivega motorja, klasične limuzine in kopice opreme v paketu avta, ki nenazadnje predstavlja tudi vrhunec Renaultove ponudbe. Test.

Vprašanje, ki se ob tem porodi, pa je, kakšno stanje popolnosti ima ta vrhunec v primerjavi z neposrednimi tekmeci? Morda bo najbolje, da nekaj takoj razčistim. Renault Talisman TCe 200 je izredno kompetenten in kakovosten izdelek. Je tudi izdelek, poln odlik. A na njegovo žalost in veselje potrošnikov so danes praktično vsi izdelki tega avtomobilskega razreda izredno kakovostni in bolj ali manj popolni. Težava dotičnega Talismana je, vsaj zame, ena sama, a ta tako velika, da mu je preprosto ne morem oprostiti. Najbolje bo, da grem najprej k opisu njegovih odličnosti.

Celo za najbolj razvajene

Renault_Talisman_TCe200_EDC_07Najbogatejši paket opreme Initiale Paris in še nekaj »malenkosti« s seznama doplačil v preizkušenem primerku zadovolji tudi najbolj razvajene in zahtevne posameznike. Preprosto ni bilo stvari, ki je testni Talisman ne bi imel. Če odmislim številne vozne asistente (ki jih sam tako in tako večinoma vedno izklopim) in se osredotočim na tiste, ki so namenjeni razvajanju potnikov med vožnjo, potem se moram najprej ustaviti pri na številne načine nastavljivem podvozju 4 Control.

Štirikolesni volan

Renault_Talisman_TCe200_EDC_04Štirikolesni volan z manjšanjem rajdnega kroga pri manjših hitrostih vožnje izboljša okretnost skoraj 4,9 metra dolgega avta. Pri večjih hitrostih naj bi, tako Renault, pomagal tudi pri dvigovanju stabilnosti in odzivn osti avta. Delovanje sistema na obnašanje avta v prvem primeru je zaznavno, saj je – predvsem pri ostrih zavojih – čutiti samosvoje obnašanje zadka avta.

Pri večjih hitrostih na odprti cesti nisem povsem prepričan, da je izredno visoko raven stabilnosti vožnje pripisati volanu 4 Control. Do zdaj sem že ničkolikokrat dobil potrditev, da morebitnih težav slabe osnovne kinematike podvozja ne bo odpravil nikakršen doplačljiv dodatek. Povedano drugače: mislim, da je Talisman, kot pred njim Laguna, med ovinki stabilen in odziven tudi brez dodatka 4 Control.

Udoben, udoben in še enkrat udoben

Renault_Talisman_TCe200_EDC_40Drugi bonbonček podvozja 4 Control je nastavljiva togost vzmetenja. Tršo nastavitev Sport sem, navkljub teoretični mamljivosti 200 »konj«, med preizkusom vklopil natanko trikrat. Prvič, da sem ugotovil, da je tam. Drugič, da sem pozorneje preveril razliko v primerjavi z ostalimi režimi in tretjič, da sem si pritrdil, da mu tako opredeljena športnost preprosto ne pristoji.

V mojih očeh je Talismanu v zibko položen koncept udobnega potovalnika, namenjenega sproščenemu nabiranju avtocestnih kilometrov. Slednji preprosto ni združljiv z navidezno športnostjo, ki naj bi mu jo zagotovil vklop programa Sport. Pravilno ste prebrali, tudi z 200 »konji« se Talismanu avtoceste veliko bolje podajo kot vijuganje med serpentinami.

Posledično sem bil sam veliko večino preizkusa zvest nastavitvi Comfort, ki zagotavlja izvrstno raven udobja, saj je glajenje vseh vrst cestnih nepravilnosti pri vseh hitrostih vožnje, tudi v kombinaciji z nizkopresečnimi devetnajstpalčnimi kolesi, vedno izvrstno. Pozdravljam tudi zmerno prečno nagibanje karoserije, piko na i udobju pa primakne izvrstna zvočna zatesnjenost kabine, ki z lahkoto konkurira tudi tistim v najtišjih avtomobilskih primerkih.

Nismo več prav daleč

Renault_Talisman_TCe200_EDC_15Spomnim se obdobja, ko smo 200 »konj« povezovali s športniki najvišjega kova. Še malo dlje nazaj v zgodovino pa so imeli takšno konjenico samo pravi dirkalniki. No, danes je takšna moč nekaj povsem običajnega. No, skoraj običajnega, saj nismo še povsem tam, a prav daleč tudi ne.

V mojih očeh je pomemben krivec za spremenjeno dojemanje takšne konjenice tehnični razvoj avtomobilov. Skozi leta in desetletja so postali avtomobili vse bolj varni. Postali so vse udobnejši, vse bolj založeni z opremo in nenazadnje tudi mersko zajetnejši. Nič čudnega, da je šel davek rasti na omenjenih področjih na maso avtomobila.

Fizikalno neizbežno je za dostojno premikanje težjega avtomobila potrebno več moči in navora kot za enako suvereno premikanje lažjega avtomobila. Delno fizika in delno značaj motorja naredita Talismanovih 200 »konj« v praksi manj divjih, kot delujejo na papirju. Ne razumite me prosim narobe. Talisman TCe 200 je suvereno motoriziran Renault, ki je lahko na svoji poti tudi izredno hiter, a v njem boste zaman pričakovali eksplozivnost ali brutalnost. Še ena stvar več, ki pritrjuje, da je Talisman TCe 200 v prvi vrsti udoben in po potrebi hiter potovalnik, nikakor pa ne tudi dirkalnik.

Za mirno vest

Zame je to popolnoma sprejemljivo. Nenazadnje sam danes veliko bolj cenim spokojnost in udobje v vožnji. Tudi številna konjenica v nosu je jasno vedno dobrodošla, a ne kot podlaga za divjanje, temveč s stališča mirne vesti, da je v nosu poskrbljeno za vsako situacijo

Strešno okno

In kaj je tista ena stvar, ki me je v vrhunskem Renaultu tako zmotila, da mu je ne morem oprostiti? Strešno okno! Sam imam strešna okna sicer kar rad, a Talismanu pobere mehanizem preprosto preveč višinskih centimetrov nad glavami in to navkljub odpiranju navzven. Dodatno je odpiranje okna proti zadku presenetljivo skromno, zaradi česar je še manj uporabno.

Vse, razen …

Renault_Talisman_TCe200_EDC_01Če odmislim nesrečno strešno okno, lahko Talismana pod črto povsem mirne vesti toplo priporočim vsakomur, ki razmišlja o njem. Če ste, enako kot jaz, eden tistih, ki zavračate smrdeče in regljajoče dizle, vam lahko zaupam, da je Talisman TCe 200 sicer umirjena in udobna, a vsekakor odlična izbira. Pohvalno pri vsem skupaj je tudi njegova (za 200 »konj« zelo zmerna) žeja. Vsem, ki merite v višino 1,8 metra ali več pa ponovno polagam na srce. Izberite vse, kar vam srce poželi, samo strešnemu oknu se ognite v velikem loku. Pod njim namreč ne boste mogli sedeti sproščeno.

Besedilo in foto: Peter Humar.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Že v Espaceu pohvaljen 1,6-litrski turbobencinar prepriča s kultiviranostjo tudi v Talismanu. Navkljub 200 »konjem« nikoli ne deluje zares eksplozivno. Njegovi kombinaciji z dvosklopkim menjalnikom EDC nimam kaj očitati.
  9
 • Notranjost
  Glede na vsesplošno prostornost Meganea Grandtour sem bil kar presenečen nad višinsko utesnjenostjo v Talismanu. Sicer lično oblikovana notranjost, ki je v kombinaciji s paketom Initiale Paris polna žlahtnih materialov.
  9
 • Opremljenost
  Resne potrebe po vrhunsko založenem Initiale Paris ni, a preizkušenega motorja žal ni moč dobiti z manj založenim paketom opreme.
  10
 • Vozne lastnosti
  Lahko bi imel tudi petdeset možnosti nastavitev avta Multi Sense, v mojih očeh je Comfort najustreznejša za Talisman. Po zaslugi dobrega podvozja zmore tudi hitreje skozi ovinke, a mu bolj godi goltanje avtocestnih kilometrov.
  9
 • Gospodarnost
  Za slabih 38.000 evrov ponuja Renault Talisman TCe 200 Initiale Paris res vrhunsko veliko avta. Je pa res, da bi sam prihranil vsaj 1.200 evrov, kolikor zahtevajo za doplačljivo strešno okno. Kar se tiče porabe, je ta za 200-»konjsko« limuzino kar ugodna.
  7
 • Zmogljivost
  V mojih očeh izvrstna motorizacija, ki pa kljub vtisu, ki ga daje na papirju, ne zmore postreči z eksplozivnostjo ali brutalnostjo pospeškov. A nič za to, umirjeno energični značaj motorja se lepo poda Talismanovi vlogi udobnega potovalnika.
  9
 • Sklep
  Motorizacija TCe 200 je edina bencinska opcija Talismana v Sloveniji. Njegove zmogljivosti jasno godijo in tudi najbogatejši paket opreme ne pušča odprtih želja. A zavedati se je treba, da bo zmogljivi bencinar, ki je omejen le na najbogatejši paket opreme, k nakupu zvabil le nekaj dovolj pogumnih in bencinarjem naklonjenih kupcev. Moram reči, da mi je tega kar žal, ker je Talisman TCe 200 res dober avto.
  8.8

Tehnični podatki vozila

cena testnega vozila (€) 37.690
dolžina × širina × višina (mm) 4.848 × 1.890 × 1.463
dovoljena masa vozila (kg) 2.030
emisija CO2 (g/km) 130
gibna prostornina (cm3) 1.618
kompresija (1:) 9,5
masa praznega vozila (kg) 1.430
medosna razdalja (mm) 2.808
menjalnik/pogon 7-stopenjski dvosklopkovni/spredaj
največja hitrost (km/h) 237
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 147 (200) pri 5.750
največji navor (Nm pri vrt/min) 260 pri 2.500
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 10,8
osnovna cena vozila (€) 35.490
pnevmatike 245/40 R 19
poraba goriva na testu (l/100 km) 5,1/14,0/8,1
poraba goriva po ECE (l/100 km) 7,5/4,6/5,6
pospešek 0-100 km/h (s) 7,6
prostornina posode za gorivo (l) 51
prostornina prtljažnika (l) 608 - 1.022
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbobencinski
vrtina × gib (mm) 79,7 × 81,1
zavore spredaj/zadaj kolutni (hlajeni)/kolutni
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

14 komentarjev za "Popolnost vrhunca"


Ivan36
2 leta 10 meseci nazaj

(Vsem, ki merite v višino 1,8 metra ali več pa ponovno polagam na srce. Izberite vse, kar vam srce poželi, samo strešnemu oknu se ognite v velikem loku. Pod njim namreč ne boste mogli sedeti sproščeno.) Točno to, sem opazil na avtosalonu + dodajam še poširjen spodnji zunanji prag !!! Zima pa umazani avti bo vedno zapacala hlače !!!

jack86
2 leta 10 meseci nazaj

Ma ja, sem slišal od prodajalcev, da se veliko kupcev “zapodi” v talismana in espacea, a jih to (politika opreme/motorjev) kmalu ohladi. Sploh pa pogrešajo močnejšega dizla… Je pa še vedno za blizu 40k€ alternativa octavia 🙂

ban
2 leta 10 meseci nazaj

Ma kakšna oktavija, to sploh ni isti rang avta. Kvečjemu superb.

jack86
2 leta 10 meseci nazaj

Govorim o tem cenovnem rangu, vem da ni isti razred.

JG2
2 leta 10 meseci nazaj

Iz prve roke, Octavija je konkretno slabši avto kot Talisman v vsem, vožnja, materijali, udobje, varnost… no pa saj Octavija ni niti v tem razredu kot Talisman.
Drugače pa ena pripomba pri minusih in sicer to da aktivni tempomat dela do 140km/h. Enkrat si poglejte teste kako ti sistemi delujejo pri višjih hitrostih, pa vam bo hitro jasno da je to omejevanje delovanja navzgor predvsem zaradi varnosti.

chad
2 leta 10 meseci nazaj

Si ga pridobiš iz italije, avstrije, nemčije. Tam so paketi opreme zelo raznoliki in ni togo tako kot pri nas, sigurno bi kaj našel.

xxl
2 leta 10 meseci nazaj

Raje grem v najbližji salon, kot v tujino, ampak, kot praviš, alternativa je. Sam bi izbral TCe 200, ročni menjalnik, zen ali biznis oprema, mogoče še kaj doplačal. Napovedujejo konec proizvodnje dizlov, vsiljujejo pa nam večinoma samo te. Hm, mogoče prav zaradi tega.

xxl
2 leta 10 meseci nazaj

Mi gre na živce ta renaultova politika paketov/motorjev/menjalnikov. Sploh ne moreš najti avto zase.

robertos_664
2 leta 10 meseci nazaj

povsod je isto. Idi sestavljat recimo kakega korejca.. Pri Sportage ne moreš imeti strešnega okna pri bencincu. kot da ima streha kakšno vezo z motorjem.. Pa Tiguana bencinca 1.4TSI ne moreš sploh z highline opremo če hjočeš ročni menjalnik. Obratno če hočeš avtomatski menjalnik z bencinarjem imaš na voljo samo Highline in ceno 37000… skratka pri renoju še skoraj najlažje najdeš pravo kombinacijo 🙂

mrtwelvetrees
2 leta 10 meseci nazaj

To je nalašč narejeno tako, da potem kupca prisiljo da vzame dražji paket.

Firediver
2 leta 10 meseci nazaj

Ampak kljub temu dobiš veliko opremljenega avta za ta denar..

Ivan36
2 leta 10 meseci nazaj

Preveč neuporabne šare tudi ! Primer na našem Grand Espace ima Privilege opremo pa je brez nujnega TEMPOMATA ! Ostalo šaro pa ima recimo panoramsko streho pa pametno kartico …. in TPS …

frgo
2 leta 10 meseci nazaj

Je bil zbit pa so ga skup zlimali z navadnim volanom? 😀

Ivan36
2 leta 10 meseci nazaj

Ne, vsi hladilniki so enak datum in letnik ter luči in stekla …. saj dela mu tudi dežni senzor pa avtomatska ročna a spet nima hillholder !

 
Dostojen tekmec
Povsem dovolj