Poraba 7,8 l/100km Največja hitrost 210 km/h Cena 21.680 eur
Plusi
 • umirjenost bencinskega agregata
 • prostornost spredaj in zadaj
 • odlično zvočno izoliran
 • udobno nastavljeno vzmetenje
 • razmerje med ceno in kvaliteto
Minusi
 • odzivnost agregata v nižjih vrtljajih
 • razmeroma visok nakladalni rob
 • nekatere varnostne sisteme je potrebno doplačati

Korejski proizvajalec vozil se na vsak način trudi zadovoljiti potrebe evropskih kupcev. Številni njihovi modeli so bili oblikovani v Evropi, z enim najpomembnejših članov družine pa so naredili še korak dlje: i30 je praktično bolj evropski kot korejski, saj so ga oblikovali, preizkušali, nastavili in opremili po naših željah ter ga nenazadnje izdelujejo na Češkem.

Kaj to pomeni?

Hyundai i30 1.4 TGDi 5Ena izmed očitnih prilagoditev evropskemu kupcu je njegov videz. Z vstopom v novo generacijo je i30 postal umirjen, malce bolj športen, a vsekakor za korak ali dva racionalnejši. Še več, sam sem v nekaterih kotih videl tudi malo Peugeota 308 in pri maski nekaj Audija. A saj veste, o tem nima smisla dosti razpravljati, ker imamo o njem vsak svoje mnenje.

V notranjosti je še vedno vse razmeroma umirjeno, brez drznih potez ali nepričakovanih zapletov. Nič kaj posebnega bi rekel, toda v primerjavi s predhodnikom se je zgodila revolucija. Ne le, da je ergonomija končno izpopolnjena, kvaliteta materialov in počutje za volanom sta sedaj na ravni največjih tekmecev.

Hyundai i30 1.4 TGDi 13Med ostalim se pri i30 končno z dvostopenjskim stikalom sovoznikovo steklo odpira/zapira samodejno, stikal ni preveč in so pametno razporejena, povrhu vsega pa je večopravilna naprava razmeroma hitra in predvsem preprosta za uporabo. K sreči niso pozabili niti na vse bolj pomembno uglajenost v vožnji. Nekaj zaslug za prijetno mirno voznikovo okolje ima sam bencinski agregat, a tudi sicer se med vožnjo v notranjost prenaša izredno malo hrupa ter vibracij. Morda je ravno to področje, kjer so naredili še največji korak naprej in poskrbeli, da je i30 med tišjimi predstavniki v segmentu, kar lahko le pohvalim.

Nov in najmočnejši

Najbolje prodajan Hyundaijev evropski model je na voljo s tremi bencinskimi motorji, a me je zanimal izključno najnovejši 1,4-litrski prisilno polnjen bencinski štirivaljnik, ki je s 103 kilovati moči hkrati najmočnejši agregat v ponudbi, zato bi moral potešiti želje po športnosti.

Hyundai i30 1.4 TGDi 31Po svojih zmogljivostih na papirju se približno enakovredno kosa s konkurenco, zato sem bil kar nekoliko presenečen nad lenostjo motorja v nižjih obratih. Škrati znotraj motorja so očitno malce počasne sorte in pridejo v ritem šele v srednjem območju vrtljajev, kjer se je novi motor izkazal kot izredno elastičen in poskočen. Pri speljevanju se je, na moje razočaranje, preveč obotavljal, spodbudil pa ga je šele močnejši pritisk na stopalko za plin. Morda je manj športen, kot sem to sprva pričakoval, vendar v obratni smeri nudi praktično neslišno in izjemno uglajeno delovanje.

Tehnično gledano je, v primerjavi s starim 1,6-litrskim agregatom Gamma, novi 1,4-litrski T-GDI pridobil manjšo turbino, ki pa se zavrti hitreje in nudi razmeroma zvezno pospeševanje (če iz enačbe izvzamemo poskočnost do približno 1.800 vrtljajev na minuto). Ne ponuja pretiranega vznemirjenja, a se poda zasnovi vozila. Očitno so športni utrip v celoti prepustili novemu i30 N, običajna različica pa je namenjena voznikom, ki cenijo tišino, nevpadljivost in vsakodnevno uporabnost.

Dobro uravnotežen

Albert Biermann, nekdanji glavni inženir pri BMW-jevemu oddelku M in sedanji vodja razvoja visokozmogljivih vozil pri Hyundaiju, je dodobra izboljšal vozne lastnosti vseh modelov. Žal nam v roke še ni prišel trenutno najbolj vroči i30 N, vendar je bil rezultat njegovega dela viden že pri Kii Optimi SW in tudi pri povsem civilni različici i30. Zaznati je mogoče viden napredek v voznih lastnostih; kombilimuzina se v zavojih obnaša presenetljivo mirno in suvereno, krmiljenju še vedno manjka nekaj povratnih informacij, toda splošen vtis je dober. Všeč mi je, da avtomobil ni preveč neudoben, temveč v ospredje potiska vsakodnevno uporabnost in prijetno počutje potnikov, hkrati pa je dovolj tog, da daje v vožnji dober občutek.

Za odtenek preveč evropski?

Hyundai i30 1.4 TGDi 9Hyundai je z novo generacijo i30 naredil kvantni preskok naprej. Gre za dodelan avtomobil, ki je dober praktično na vseh področjih, vendar je po mojem mnenju nekaj izgubil na svojem nastopu in osebnosti. Postal je namreč pravi predstavnik dolgočasnih evropskih kombilimuzin.

A to je očitno pot, ki ji sledijo številni proizvajalci. Pravzaprav ima v takšni obliki i30 velike možnosti, da preseneti celo bolj priznane tekmece, s prihodom nove generacije bencinskih motorjev pa je ujel priključek tam, kjer je bil do sedaj najšibkejši. Če k temu dodamo še 5-letno tovarniško garancijo brez omejitve števila prevoženih kilometrov in konkurenčno ceno, ne bo nikakršno presenečenje, če jih bomo kar nekaj srečali tudi na slovenskih cestah. Sam sem jih do sedaj videl že lepo število.

Besedilo in fotografije: Gašper Pirman.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Vsi smo težko pričakovali prve prisilno polnjene bencinske agregate T-GDi, med njimi tudi močnejšo 1,4-litrsko različico. Slednja se odreže povsem solidno, a ji manjka odzivnosti v nižjih vrtljajih.
  8
 • Notranjost
  Potniška kabina je razmeroma prostorna in se po ergonomiji približuje evropskim tekmecem. Oblikovalci bi lahko bili malenkost bolj drzni, a na koncu štejeta njena splošna uporabnost in praktičnost. Tukaj pa i30 svoje delo opravi z odliko.
  8
 • Opremljenost
  Paket Impression prinaša številne dodatne elemente, žal pa je na seznamu doplačilne opreme še vedno marsikateri varnosti element - tukaj ciljam predvsem na več kot tisočaka vredno doplačilo za radarski tempomat.
  8
 • Vozne lastnosti
  Hyundai je že pri i20 našel pravo zmes udobja in togosti, pri i30 pa so vse skupaj še nadgradili. Gre za udoben avtomobil, ki je hkrati ravno prav agilen tudi za zahtevnejšega voznika.
  9
 • Gospodarnost
  Cenovno je, glede na količino opreme, odlično pozicioniran, le bencinski agregat bi lahko bil malenkost bolj varčen in prihranil kakšnega pol litra goriva na prevoženih sto kilometrov.
  8
 • Zmogljivost
  Kilovatov je na papirju razmeroma veliko, v praksi pa ravno prav za vsakodnevne potrebe v mestu in na avtocesti.
  7
 • Sklep
  Hyundai ima z i30 velike načrte, zato se vidi, da niso ničesar prepustili naključju. Udoben in prostoren predstavnik segmenta, v katerem pri nas po prodaji še vedno vodi Volkswagen Golf, je na nekaterih področjih že ujel tekmece, drugje jih celo prehitel, ostajajo pa področja, kjer ima še nekaj dela. Brez dvoma pa je i30 vreden premisleka pred odločitvijo o nakupu v tem razredu, med drugim tudi zaradi 5-letne tovarniške garancije brez omejitve kilometrov.
  8

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 13.990
cena testnega vozila (€) 21.680
dolžina × širina × višina (mm) 4.340 x 1.795 x 1.450
dovoljena masa vozila (kg) 1.820
emisija CO2 (g/km) 109 - 124
emisijski razred Euro 6
garancija (splošna/lak/prerjavenje) 5/2/12
gibna prostornina (cm3) 1.353
masa praznega vozila (kg) 1.279 – 1.427
medosna razdalja (mm) 2.650
menjalnik/pogon ročni/spredaj
največja hitrost (km/h) 210
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 103/140 pri 6.000
največji navor (Nm pri vrt/min) 242 pri 1.500
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 10,6
osnovna cena vozila (€) 20.890
pnevmatike 225/45 R17
poraba goriva na testu (l/100 km) 7,8
poraba goriva po ECE (l/100 km) 5,9 – 6,6/4,8 – 5,4
pospešek 0-100 km/h (s) 8,9
prostornina posode za gorivo (l) 50
prostornina prtljažnika (l) 395 – 1.301
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbobencinski
zavore spredaj/zadaj kolutne hlajene/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

19 komentarjev za "Dostojen tekmec"


ban
3 leta 10 meseci nazaj

Kakšna dolgočasna jajca za 21 jurjev.

Kritik
3 leta 10 meseci nazaj

Ban, sem šel prav pogledat konkurenta Holzvagen Golfa. Vstopna cena I30 je 13.990, njegova najvišja cena dosega 20.890 za bencinarja in 22.990 za dizlakarja, ob tem, da tudi vstopni model I30 ponuja vse elektronske asistenčne sisteme, tiste ki res nekaj štejejo, dodatno se da nabrati tudi ostale bonbončke.Vstopna cena Golfa je 16.450 EUR in se povzpne vse do 25.000 EUR, nekateri modeli čez 30.000, butični izdelek pa celo do 40.000 EUR. Kaj za vstopno ceno od varnostnih sistemov ponuja Golf nisem uspel zasledit, je pa z vstopno ceno ravno tako ubogi kot I30. O designu težko sodim, meni je bila prejšnja verzija I30 bolj všeč, bolj dinamične linije je imel, ta novi je res dolgočasen, še vseeno pa se ve, da gre za I30. Za Golfa težko rečem, da se sploh opazi, kdaj pride novi model ven, ker zadnjih nekaj generacij izgleda na prvi pogled popolnoma enako, torej dolgočasno za umret.

xxl
3 leta 10 meseci nazaj

Drzna cena, ni kaj. Kakšnih 18 000 € bi bilo bolj realno.

Firediver
3 leta 10 meseci nazaj

Osnove si razčistite..začetna cena mora biti VEDNO visoka, da se potem lahko z barantanjem zniža na realno višino, ko pride do deala. Če je začetna cena že kar realna, pa kupec zapusti salon, ker – s solznimi očmi kakšna krivica – ugotovi, da mu nočejo dati vsaj 20% popusta…

xxl
3 leta 10 meseci nazaj

Saj piše na ceniku, da je odšteto 2000 evra promocijskega popusta. Še nikjer nisem dobil dodaten popust od tega kateri je že določen. Mogoče kakšno malenkost, tepihi, pnevmatike….,nobeno barantanje, saj nismo na tržnici.

pskoda
3 leta 10 meseci nazaj

To so krivi kupci, ki samo gledajo koliko popusta dobijo.
Jaz ko kupujem avto me ne zanima koliko popusta dobim, ampak mi je važna samo končna cena oz koliko € bom moral odštet

3 leta 10 meseci nazaj

Opažam da hyundai/kia postaja novi vw kar se tiče fanov. Vidim, da eni kar kipijo od navdušenja, kako oh in sploh so te gajbe.

Firediver
3 leta 10 meseci nazaj

Neznosno, a ne?

zigyec
3 leta 10 meseci nazaj

Tule pa še test (nemški autobild) enakega motorja, kjer je hyundai i30 pometel s konkurenco:
https://www.hyundai.cz/data/review/i30-autobild-review-original.pdf

ban
3 leta 10 meseci nazaj

Če bi dal noter še golfa se ve kakšen bi bil rezultat.

limas
3 leta 10 meseci nazaj

Oblikovalci bi lahko bili malo bolj izvirni; zadaj golf, bok pežo in spredaj alfa/audi. Armaturna plošča me spominja na fiat tipo. Pri novejših serijah opažam odsotnost varnostne letvice na odbijačih, ki uspešno absorbirajo manjše poškodbe na parkiriščih. Pri novih jih verjetno zaradi estetike ni, zaradi prask in udrtinic pa je treba barvati skoraj tretjino avta.

RedBaron
3 leta 10 meseci nazaj

Zakaj med tehnicnimi podatki ne navajate max. dovoljene mase priklopnika?

 
Najbolj varna izbira
Popolnost vrhunca