Poraba 7,2 l/100km Največja hitrost 188 km/h Cena 28.114 ( s financiranjem Peugeot 25.877) eur
Plusi
 • počutje v potniški kabini
 • odzivnost in preglednost večopravilne enote
 • prilagodljivost digitalnega merilnika
 • odzivnost motorja v nižjih vrtljajih
 • povprečna poraba
 • občutek za podrobnosti
Minusi
 • pomanjkanje nekaterih varnostnih elementov
 • delovanje 360-stopinjske kamere
 • preglednost nazaj
 • še vedno ne zna slovensko

Peugeot se je odločil za radikalno potezo in zadel v polno. Ne le, da so z modelom 3008 pobrali praktično vsako pomembnejšo avtomobilsko nagrado, izdelali so drugačen, a še vedno uporaben avtomobil, ki se nam je že dvakrat predstavil v odlični luči.

Dizel in GT

Peugeot 3008 1.2 PureTech Allure 8Sprva je v moje roke zapeljal odlično opremljen dizelsko gnan primerek, kasneje pa je lahko Peter preveril še bolj športno izvedenko GT. Oba sta bila, zaradi bogate dodatne opreme in pogonske kombinacije, med najdražjimi, zato je tokratni testni 3008 pravo osvežujoče presenečenje – testni primerek je namreč poganjal vstopni 1,2-litrski trivaljnik in je imel ravno prav založen paket opreme Allure. Če je bil prvi dražji od 30 evrskih tisočakov in so za drugega zahtevali več kot 40 evrskih tisočakov, je tretji levček stal le malenkost več kot 25 tisoč evrov.

Razlika je torej precejšnja, največje vprašanje, ki me je mučilo pred prevzemom avtomobila pa je bilo ali je takšen, razmeroma cenovno dosegljiv križanec, privlačen le zaradi nižje cene ali lahko ponudi takšno doživetje, s kakršnim sta postregla dražja brata?

Trivaljnik?

Trivaljni 1,2-litrski bencinski agregat z oznako PureTech in 96 kilovati moči sem pred tem že dodobra preizkusil v manjših avtomobilih skupine PSA, zato je bilo prisotno nekaj pomislekov. Bi lahko mali trivaljnik, ki ima na papirju sicer dobre zmogljivosti in se je v preteklosti odlično odrezal, lahko primerno poganjal skoraj 4,5 metra dolgega križanca?

Peugeot 3008 1.2 PureTech Allure 31Tudi tokrat se je trivaljnik izkazal kot izredno tih in nenaporen. V prostem teku je praktično neslišen, vibracije pa se v potniško kabino skoraj ne prenašajo. Njegova vljudnost do potnikov se nadaljuje tudi na cesti, kjer navdušuje s svojo prožnostjo, še posebej v srednjem območju vrtljajev. Zlahka se zavrti tudi čez 5.000 vrtljajev, a to ni prav smiselno – 3008 ni nikoli bil športnik, s tem bencinskim agregatom pa je to še manj. Gre za uglajeno izbiro za voznike, ki ne potrebujejo pretirane moči, se radi vozijo udobno in hkrati ne želijo poslušati ropotanja dizelskega agregata.

Na roko mu gre tudi povprečna poraba, ki se je zadrževala okoli sedmih litrov. Presenečeni? Tudi jaz. Ob že tako nižji ceni avtomobila v primerjavi z dizelskim agregatom in s povprečno porabo, ki niti ni tako zelo višja kot pri dizlu, se postavlja vprašanje, komu je še smiselno pogledovati proti ropotajočim bratom.

Francozi ostajajo zvesti pogonu na prednji kolesni par. O prihodu štirikolesnega pogona ni ne duha ne sluha, številne nagrade in več kot spodbudni prodajni rezultati pa temu le še pritrjujejo. Ljudje očitno radi sedijo višje, kjer se počutijo bolj varne, vendar ne potrebujejo štirikolesnega pogona. S tem je avtomobil lažji, nekoliko varčnejši in predvsem cenejši.

Ročica ročnega menjalnika

Peugeot 3008 1.2 PureTech Allure 10O potniški kabini tokrat ne bom izgubljal besed, dodobra sem jo prečesal že v mojem prvem snidenju s 3008. Tokrat bi izpostavil le videz ročice ročnega menjalnika. Če je ”avionska” ročica samodejnega menjalnika dopolnila videz potniške kabine, enako velja za ročico ročnega menjlnika, ki je na videz kvalitetna, ravno prave oblike in dovolj futuristična, da se zlije z ostalimi oblikovalskimi elementi notranjosti. Slednja je prostorna, s sivim oblazinjenjem moderna in prijetno sveža. Vse bolj mi je všeč način upravljanja večopravilne enote, na manjši in prirezan volanski obroč pa sem se navadil hitreje kot ponavadi.

Zasluge gredo novi arhitekturi

Peugeot 3008 sloni na modularni arhitekturi EMP2, ki jo lahko pri PSA raztegujejo in krčijo za potrebe novih modelov. Zaradi zasnove ter uporabe aluminija in lahke plastike se lastna masa ustavi na malenkost več kot 1.300 kilogramih. To pomeni, da lahko trivaljnik brez truda potiska kolesa, športni terenec pa je udoben in presenetljivo lahkoten.

Osnovna izbira, odlična izbira

Peugeot 3008 1.2 PureTech Allure 2Vedno z veseljem sedem za volan testnega primerka, ki ni ravno najbolje opremljena in gnana različica. Najdražji primerki s cenika so odličen prikaz tega, kaj proizvajalec nudi in zmore, a je resničnost pogosto drugačna, saj kar nekaj uporabnikov izbere cenovno dostopnejše primerke. Eden izmed takšnih je tudi testni 3008. Z vgrajenim bencinskim trivaljnikom in še vedno dobro založenim paketom predstavlja eno izmed boljših kombinacij.

Strah pred nakupom prostorninsko manjšega agregata je odveč, saj zlahka opravi z maso avtomobila. Navdušil bo vse, ki cenijo umirjenost in uglajenost ter si ne morejo ali ne želijo privoščiti avtomobila za več kot 30 tisoč evrov, hkrati pa niso obremenjeni s številom valjev v motornem prostoru. Moči bo dovolj tudi za vožnjo po avtocesti, kjer se povprečna poraba sicer nekoliko dvigne, a kljub temu zagotovo ne boste povzročali zastojev.

Besedilo in fotografije: Gašper Pirman.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Najšibkejši bencinski agregat v ponudbi predstavlja vstopno izbiro, vendar kljub le trem valjem svoje delo opravi več kot dobro, še najbolj pa navduši z odzivnostjo v nizkem območju vrtljajev.
  9
 • Notranjost
  Že drugič sem na testu sedel v notranjosti 3008 in še vedno sem navdušen. Z izredno kvalitetno, prostorno ter popolno barvno kombinacijo gre za enega boljših primerov, kako narediti zanimivo, drugačno in hkrati uporabno potniško kabino.
  10
 • Opremljenost
  Paket Allure prinaša vrsto različnih kosov opreme, škoda le, da v njem niso vključeni najpomembnejši varnostni elementi, ki jih lahko dokupite v ločenem paketu.
  9
 • Vozne lastnosti
  V osnovi gre za udobno nastavljenega športnega terenca, ki še vedno zna biti dinamičen.
  9
 • Gospodarnost
  Zaradi izostanka nekaterih kosov dodatne opreme in izbire osnovnega bencinskega agregata je cena nekoliko bolj prijazna denarnici, a to ne pomeni, da bo takole opremljen 3008 suh kot saharska puščava. Razmerje med kvaliteto, ceno in opremljenostjo je več kot prepričljivo.
  8
 • Zmogljivost
  96 kilovatov moči je glede na velikost in maso na prvi pogled malo, a v praksi povsem dovolj za vsakodnevne potrebe.
  7
 • Sklep
  Peugeot 3008 se je že dokazal kot odlična izbira v novodobnem svetu križancev. Tokrat je svojo odličnost dokazal tudi z vstopnim bencinskim agregatom, ki ni namenjen dirkačem, bo pa s porabo in odzivnostjo zadovoljil potrebe velikega dela uporabnikov.
  8.7

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 20.798
cena testnega vozila (€) 28.114 ( s financiranjem Peugeot 25.877)
dolžina × širina × višina (mm) 4.447 × 1.841 × 1.624
dovoljena masa vozila (kg) 1.910
emisija CO2 (g/km) 117
emisijski razred Euro 6
garancija (splošna/lak/korozija) 2/2/12
gibna prostornina (cm3) 1.199
masa praznega vozila (kg) 1.325-1.560
medosna razdalja (mm) 2.675
menjalnik/pogon ročni/spredaj
največja hitrost (km/h) 188
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 96/130 pri 5.500
največji navor (Nm pri vrt/min) 230 pri 1.750
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 10,67
osnovna cena vozila (€) 24.674
pnevmatike 215/65 R17
poraba goriva na testu (l/100 km) 7,2
poraba goriva po ECE (l/100 km) 6,0/4,5/5,1
pospešek 0-100 km/h (s) 10,8
prostornina posode za gorivo (l) 53
prostornina prtljažnika (l) 520/1.482
število valjev/ventilov 3/12
vrsta motorja turbobencinski
zavore spredaj/zadaj kolutne hlajene/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

20 komentarjev za "Povsem dovolj"


3 leta 23 dni nazaj

Sem vozil sicer dizla, zunanjost avtomobila mi je zelo lepa, notranjost pa kljub večinskemu hvaljenju meni ni všeč, preveč utesnjen spredaj in tudi armaturka meni pač ne sede , vse preve oglato itd.., to je moje mnenje seveda.

robertos_664
3 leta 24 dni nazaj

Počasi bojo začeli delat štirikotne volane, ki ga boš imel med koleni, ker drugače ne boš videl števcev 🙂

xxl
3 leta 23 dni nazaj

Počasi bojo umaknili volan in boš samo še pasivni opazovalec.No,lahko boš molil, da te nebo nek heker poslal v prepad.

Tommaazz
3 leta 24 dni nazaj

To je to, ne pa tiste grde škatle ala Škoda KODIAQ…omg…

For
3 leta 24 dni nazaj

“odzivnost motorja v nižjih vrtljajih”
Če 2000 vrtljajev vidiš kot “nižjih” potem je v redu.
Jaz “nižje” vrtljaje vidim tam od 1100 do 1500,1600..in ta motor je tam neuporaben.
Lepo si vse napisal, najbrž ti bodo pri Peugeotu spet dali avto na test… 🙂

Gosic
3 leta 23 dni nazaj

Ne vem zakaj bi bil motor takrat neuporaben. Primer naselje, dolgo 2km, omejitev 50km/h. Še z 1.2 Cliotom vozim v 5 prestavi preprosto, mirno. Razumem pa, da je neuporaben robotom, ki stiskajo plin takrat ko to ni treba. Itak pa je vožnja pri večini gas in bremza, tudi če je čez 200m stoječa kolona.

pskoda
3 leta 22 dni nazaj

Vožnja pri prenizkih vrtljajih narediš več škode, kot bi vozil pri višjih vrtljajih sploh sklopki delaš veliko škode in če boš končno pogledal kolikor boš prišparal na gorivu boš pa še več plačal za predčasno menjavo sklopke ali bog ne daj še kaj drugega

pleomax
3 leta 22 dni nazaj

Pri prenizkih obratih je poraba celo še večja kot bi bila pri naprimer 2000 obratih. In pri clio 1.2 75 se sliši,da pri tako nizkih obratih ne deluje dobro.

Gosic
3 leta 22 dni nazaj

Ja ja. Verjetno ob konstantni vožnji in hitrosti še sklopko pritiskam, kajne? Pa verjetno avto tudi že cuka, imam prav? Poraba pri takem načinu vožnje je 4-4.5.

VW-T4
3 leta 23 dni nazaj

Pa ti bi bencinarja vozil na 1100-1500 obratih? Kot da bi dizla gnal preko 5000…

pleomax
3 leta 24 dni nazaj

Vozil sem 1.9 tdi, 1.6 THP, 1.2 THP…odkrito se mi je vsak motor kar sem jih preizkusil,zdel precej mrtev pod 2000 obratov. Oziroma tam nekje 1750 začnejo grabit. Dobra plat je,da obrati zelo hitro narastejo in si takoj na obratih,kjer avto potegne. Za 1.6 THP piše,da ima največji navor že pri okrog 1400 obratov…na papirju lepo izgleda,v praksi je stvar popolnoma drugačna. Prosti tek je.okrog 800-900 obratov. Meni se zdi mučenje večine motorjev vozit manj kot 1500 obratov na minuto in sem prepričan, da ob takih obratih porabi avto v resnici več kot na 2000 obratov. Se pa izredno trudiš ta motor prikazat v slabi luči povsod, pa čeprav ga vsi hvalijo. 😉

For
3 leta 23 dni nazaj

Pa prav zato ker ga vsi hvalijo, ja…
Če si umirjen voznik je ogromno situacij kjer voziš pod nizkimi obrati. Seveda ga v breg ne pritiskaš pri 1100 vrtljajev, seveda ne prehitevaš pri 1300 vrtljajev…lahko pa jadraš po neki ravnini in občasno malo dodaš plin. Takrat je fajn da ima nekaj življenja in da ne cuka. Lahko si v drugi, tretji, četrti ali peti prestavi, ni važno….pač jadraš po neki ravnini in občasno malo dodaš plin. Če motor tega ne zmore, potem ni odziven pri nizkih vrtljajih.
Takšni komentariji nekih “profi” novinarjev me res zmotijo. Moti me tudi to, da si ne upajo iskreno napisati test. Ponavadi grajajo par malenkosti da ne ispade, da je vse super….glih reda radi.
Pa 3008 se mi tudi zdi zelo v redu avto, daleč od tega da je slab. Če bi jaz dobil avto na test za teden ali dva, bi najbolj posvetil temu kar ni dobro. Pa valjda je to tisto kar bralca in potencijalnega kupca najbolj zanima?! Poglej forum….kaj sprašujejo/mo uporabniki pred nakupom?
Poglej vse odprte teme in ti bo takoj jasno. Vsi sprašujemo kaj ni dobro pri določenem avtu…
Tisto kar slišimo ali preberemo da je dobro, pa itak (tisti ki ima kaj v glavi) preverimo in se prepričamo sami. Saj jaz tako naredim….nisem ovca da slepo verjamem vsemu kar nekdo reče/napiše.
In bom še stotič napisal: zadnje čase so vsi testi avtomobilov na sploh ene velike reklame.
Ne spomnim se kdaj sem zadnjič prebral nek normalen novinarski test. 🙁

pleomax
3 leta 22 dni nazaj

Jaz sem motor preizkusil in se mi ni zgodilo,da bi me pustil na cedilu v kakšni situaciji. Kaj pa realno naj grajajo? Cene ne morejo,ker če pogledaš celoten paket je med dobljenim/plačanim dobro razmerje. Motor? Že odkar je prišel na trg ga dejanski strokovnjaki hvalijo,zato dobiva nagrade. Poraba ni visoka, sploh ko gledaš porabo ob priganjanju. Ima celo malo nižjo takrat kot mazdin 2.0 120 konjski atmosferec. Očitno je PSA eden redkih,kjer so pametno šli v downsizing. Volan mi že na 308-ki ni zakrival števcev, medtem ko pri 208 se pa to zna zgoditi in to so tudi pograjali novinarji tukaj. Materiali so odlični, torej tudi tega ne moremo grajati. Nasploh pa so avtomobili vedno bolj dodelani. Meni se je vedno zdelo,da pretiravajo s hvalospevi pri vw in malo pri korejcih,ker tam glede na ceno,ki zna biti višja od marsikaterega konkurenta, ne pričakujem tudi slabšega avtomobila. Vedno se najde nekaj kar me moti. Na 3008 mi sprva ni bila všeč oblika volana ampak,ko ga vidiš v živo, pa se vidi,da dejansko paše v tak ambient. Ampak to je oblika,o kateri vsak sam presoja in je ne moreš dati pod pomankljivosti. Ekran na dotik in nasploh sam vmesnik je pa bolj premišljen kot v 308 in 208 ter je hitrejši. Serijsko dobiš digitalne merilnike kar se mi zdi odlično. Ta avto mi je skratka res najboljši peugeot. Kot vidiš, so se dejansko na vseh področjih lepo potrudili (udobje,oblika,motorji,varnost,konkretno obdelana notranjost…) in posledično je sam avto zelo dober paket.

ban
3 leta 24 dni nazaj

Moraš bit pa res usekan da daš 28 jurjev za to gajbico.

Locher
3 leta 23 dni nazaj

Pri neki drugi gajbici za 29 jurjev bi seveda nekateri takoj napisali, da je to avto, da bi ga človek imel v garaži. Pa da je vreden vsakega evra, pa da to je to. 😉

Aja, ono menda ni gajbica.

xxl
3 leta 24 dni nazaj

Jaz tudi ne bi dal, saj ne potrebujem vso možno opremo.

 
Popolnost vrhunca
Vse drugače kot prej