Poraba 6,8 l/100km Največja hitrost 151 km/h Cena 19.780 eur
Plusi
 • agilen v mestnih središčih
 • obračalni krog
 • prostornost potniške kabine
 • estetsko dovršen zunaj in znotraj
 • samodejni menjalnik
Minusi
 • lahko bi bil bolj varčen
 • pomanjkanje odlagalnih površin
 • občutljivost na veter pri avtocestnih hitrostih
 • cena z opcijami

Mali frajer z imenom ForTwo je namenjen bivanju v urbanih središčih, kjer so parkirišča utesnjena in ceste natrpane. Kljub majhnim meram je s svojim barvitim značajem in igrivimi voznimi lastnostmi dobro opazen na cestah.

Leta 1998 so pri Smartu postavili nov razred mestnih avtomobilov, ki so izjemno majhni, a še vedno dovolj prostorni in varni za prevoz dveh odraslih potnikov. V skoraj dvajsetih letih so prebivalci svetovnih prestolnic potrdili prednosti takšnega prevoza, zato so kupili kar 1,6 milijona teh posebnežev z zadaj nameščenim motorjem. A glej ga zlomka, matični Daimler je kljub temu izgubil milijarde – le kdo bi si lahko mislil, da je razvoj malih avtomobilov tako drag.

Nemci so poznani po svoji vztrajnosti, zato so sklenili sodelovanje z Renaultom in Smartov dvojec preselili na enako osnovo, kot jo ima Twingo. S tem so znižali stroške razvoja, hkrati pa ohranili besedo pri oblikovanju igrive zunanjosti. Tokrat sem se bolje spoznaval z dvosedežnim modelom ForTwo, ki ga izdelujejo v francoskem mestu Hambach in je po videzu identičen večjemu bratu, le da so mu v sredini odvzeli nekaj deset centimetrov.

Bizarno majhen

Smart ForTwo_3Še preden sedeš za volan tega, niti 2,7 metra dolgega avtomobil(čk)a, ki je povrh vsega skoraj višji kot širši, veš, da te čaka posebno doživetje. Prvi vtis je več kot pozitiven, saj je v primerjavi s predhodno generacijo razliko čutiti praktično na vsakem centimetru. Na presenečenje mnogih je optimizirana potniška kabina nadpovprečno prostorna, zaradi dodatnih centimetrov v širino pa je potnikoma spredaj udobneje kot pri kakšnem avtomobilu razreda višje.

S prepoznavno dvobarvno zunanjostjo ForTwo ohranja tradicijo svojih predhodnikov, vendar se opira na novo arhitekturo in vrstno novih tehnologij. Med najpomembnejše varnostne elemente sodi varnostna celica Tridion. Sestavljena je iz visokotehnološkega jekla, na določenih mestih dodatno ojačana obdaja potnike kot trda orehova lupina. V primeru trka se energija trka porazdeli po celotni celici ter zmanjša posledice udarca na potnika. Ker je motor nameščen zadaj, ima ForTwo izredno kratko medosno razdaljo, zato so v vrata namestili dodatne ojačitve, ki izboljšajo varnost v primeru stranskega trka. Vidna varnostna celica optično poveže karoserijske plošče in izoblikuje prepoznavno oblikovanje, v mojem primeru je bila barva karoserije udarno oranžna, celica pa je bila obarvana v črno.

Kot kruh in maslo

Smart ForTwo_12Z obračalnim krogom 6,95 metra je najmanjši Smart agilen kot še nikoli. V mestnem vrvežu se spretno umika oviram in kot mala žverca šiba po ozkih ulicah. Največje veselje na obraz voznika pričara njegova prilagojenost takšnemu okolju. V naši prenatrpani prestolnici se je izkazal kot idealen sopotnik, ki sem ga zlahka potisnil v vsako parkirno odprtino.

Še posebej se je izkazal z atmosferskim bencinskim agregatom z 52 kilovati, ki deluje z dvosklopkovno avtomatiko. Moči je bilo povsem dovolj, še posebej pa veseli dejstvo, da je mali frajerček odziven že od vsega 1.000 vrtljajev na minuto. Če ste v preteklosti preizkusili Smartov robotiziran avtomatski menjalnik, vas upravičeno skrbi, toda novi 6-stopenjski samodejni menjalnik Twinamic je svetlobna leta pred upokojencem, svoje delo pa opravlja zelo dobro. Ni med najhitrejšimi, a tudi ”francoski” trivaljnik ni namenjen divjanju, sta super par, ki izboljšuje izkušnjo in uporabnost.

Podobnost s Francozom? Minimalna

Šik videz so pri Daimlerju prenesli tudi v potniško kabino in tako prekinili vezi z bratskim Twingom. Nekaj elementov si sicer delita, vendar je s pomočjo ličnega volanskegaSmart ForTwo_7 obroča, mrežaste tkanine, napete čez armaturno ploščo, in ventilacijskih šob Smart dovolj samosvoj ter predvsem dovolj modno usmerjen, da vsaj v določeni meri upraviči cenovno politiko. Plastika je na nekaterih delih še vedno neokusno trda, odlagalnih površin na dosegu roke praktično ni, predal pri sovozniku pa je občutno premajhen.

Če se bosta potnika le redko dotaknila z rameni, bosta imela večje težave pospraviti kakšen kos prtljage. Za sedežema je sicer nameščena velik mreža, a tja lahko spravimo le kakšno aktovko ali zvezek, v prtljažnik pa manjši kovček. Le ta se zmanjša, če v prtljažna vrata namestimo strešna nosilca. Ja, testni Fortwo se je lahko prelevil v kabriolet, a ne v klasičnem smislu. Ob pritisku na stikalo ob ročici menjalnika se mehka streha ne zloži v prtljažnik, ampak je sistem dvostopenjski. Najprej se pospravi le platno nad glavami, z drugim stiskom gumba pa se streha spusti še za glavo. Celoten proces traja 12 sekund, malce več časa pa vzame pospravljanje stranskih lokov v prtljažna vrata. Inženirji so se domislili pametne rešitve, zato lahko odstranimo loka nad stekli vrat in jih preprosto pospravimo v prtljažnik. S tem malenkostno zmanjšamo prostornino, a ker je prtljažnik že tako ali tako majhen, to ne predstavlja večje pomanjkljivosti.

Polnoletnost

Smart ForTwo_6Najmanjši Smart je s prehodom dokončno odrasel in iz pubertete prešel v polnoletnost. Gre za izredno zabavnega malčka, ki se seveda najbolje počuti v mestnem vrvežu. Kot Ilka Štuhec šviga med ovirami in to počne z lahkoto, vozniku pa ostane na obrazu le nasmeh. Atmosferski agregat je ravno pravšnji – dovolj močan in odziven. Le težke noge ne smete imeti, sicer bo popil kakšen liter goriva več.

Besedilo in fotografije: Gašper Pirman.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Prostorninsko majhen motor je s preprosto zasnovo nezahteven za vzdrževanje, sodeluje z novim 6-stopenjskim samodejnim menjalnikom, ki je bistveno boljši od predhodnika, a še vedno ne blesti s svojo hitrostjo.
  7
 • Notranjost
  Voznikov in sovoznikov prostor je izredno velik ter po tem prekaša nekatere večje avtomobile. Škoda, da so pozabili na odlagalne površine, ki jih je resnično malo.
  8
 • Opremljenost
  Gre za najbolje opremljeno različico, ki poleg varnostnega ščita ponuja še vrsto asistenčnih sistemov.
  8
 • Vozne lastnosti
  Agilen malček, ki se zlahka obrne na mestu in šviga po mestnih ulicah brez večjega napora.
  9
 • Gospodarnost
  Za malce več kot dva metra avtomobila je cena visoka, prav tako bi lahko porabil manj goriva. A gre za dodelan urbani avtomobilček, ki v ospredje potiska status in imidž.
  7
 • Zmogljivost
  Atmosferski motor ponuja 52 kilovatov moči, kar je dovolj za mestno vožnjo, a premalo za vožnjo po avtocesti.
  7
 • Sklep
  Mali Smart ForTwo je prvenstveno mestni avtomobil, ki navduši s svojo igrivostjo in agilnostjo. Izstopa po videzu in dimenzijah, vendar v potniški kabini razvaja potnika, a le če ne potrebujeta prtljažnika in veliko odlagalnih površin.
  7.7

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 13.900
cena testnega vozila (€) 19.780
dolžina × širina × višina (mm) 2.695 x 1.663 x 1.555
dovoljena masa vozila (kg) 1.150
emisija CO2 (g/km) 93
emisijski razred Euro 6
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 2/12/2
gibna prostornina (cm3) 999
kompresija (1:) 10,5
masa praznega vozila (kg) 885
medosna razdalja (mm) 1.873
menjalnik/pogon samodejni/zadaj
največja hitrost (km/h) 151
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 52 (71) pri 6.000
največji navor (Nm pri vrt/min) 91 pri 2.850
namestitev motorja zadaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 6,95
osnovna cena vozila (€) 16.200
pnevmatike 165/65 R15
poraba goriva na testu (l/100 km) 6,8
poraba goriva po ECE (l/100 km) 4,9/3,7/4,1
pospešek 0-100 km/h (s) 14,4
prostornina posode za gorivo (l) 33
prostornina prtljažnika (l) 260-350
število valjev/ventilov 3/12
vrsta motorja atmosferski bencinski
vrtina × gib (mm) 72,2 x 81,3
zavore spredaj/zadaj kolutne/bobnaste
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Vladar mestnih ulic"


pskoda
3 leta 1 mesec nazaj

Haha 20k€. Če bi 2 dobil za ta denar in bi bilo še drago

 
Najprej videz
Dober posnetek