Poraba 6,1 l/100km Največja hitrost 213 km/h Cena 37.740 (z upoštevanjem popusta v višini 1.500 €) eur
Plusi
 • prepoznaven videz
 • usklajenost notranjosti
 • udobje v vožnji
Minusi
 • preglednost menijev
 • odzivnost infozabavnega sistema
 • manjša stopnička dna pri razširitvi prtljažnika

Kljub temu, da Talisman spada v segment D, ki si je po podatkih uradne statistike na slovenskem trgu v lanskem letu odrezal manj kot šest odstotkov pogače, na cestah ni neopazen. S prepoznavnim svetlobnim podpisom in atraktivno pojavo je na vsak način med avtomobili, ki ostanejo v spominu.

Prava pojava

Renault Talisman Grandtour (33)Že tako je velik, a ga ogromen emblem znamke, dnevne luči LED in zadnji žarometi naredijo še bolj izstopajočega, da se boste vanj zagotovo zagledali že v vzvratnem ogledalu. In si ga nato še kar ogledovali, če vas bo prehitel. Oblikovanje sledi znanim aktualnim van den Ackerjevim smernicam, ki smo jih spoznali že v novi generaciji Espacea in Meganea, a je kljub podobnostim dovolj samosvoj in v primerjavi s karavanskim Meganeom skoraj 24 centimetrov daljši, zato ne bi smelo prihajati do pomot.

Na našem trgu smo sicer hkrati spoznali limuzinsko in karavansko izvedenko, a so nam pri zastopniku že takrat jasno dali vedeti, da naj bi glavnino deleža prevzel prav Grandtour. Njihova predvidevanja so bila med drugim zasnovana tudi na zgodovinskih podatkih o prodaji Lagune. Poleg nje Talisman nadomešča še enega družinskega člana – no, saj menda niste pozabili modela Latitude? O vseh razlogih, prednostih in slabostih, da so Francozi uvedli novo modelno ime, po mojem mnenju nima smisla razpravljati – naj jim Talisman prinese srečo.

Okreten kljub zunanjim dimenzijam

Povsem jasno je, da so se v razvoju Talismana inženirji med drugim resno posvetili preučevanju konkurence v razredu. Glede na to, da so tudi na našem trgu v segmentu D vodilni po prodaji Vokswagen Passat, Škoda Superb in Opel Insignia, gre pri njih iskati referenčne dimenzijske okvirje. Med četverico Talisman ni niti najdaljši (Opel Insignia 4.913 mm), nima najdaljše medosne razdalje (Škoda Superb Combi 2.841 mm) ali največjega prtljažnega prostora (Škoda Superb 660-1.950 litrov). Čeprav je za las pred ostalimi po širini, se zdi, da so se na tem področju pri Renaultu zadovoljili z zlato sredino.

Renault Talisman Grandtour (3)Po drugi strani pa bodo uporabniki, ki bodo med dodatno opremo izbrali sistem štirikolesnega krmiljena 4Control, v primerjavi s konkurenti v prednosti pri vodljivosti. Obračalni krog znaša 10,8 metra in prednjači pred siceršnjim razponom tekmecev med 11,4 in 11,7 metra (Renault Talisman brez sistema 4Control: 11,6 metra), prav tako pa njegovih zunanjih dimenzij ne boste zares občutili v vožnji. Na koncu bo na odločitev seveda vplivala cena – 4Control je za doplačilo na voljo le pri opremi Zen in sicer v paketu z 19-palčnimi platišči ter variabilnim vzmetenjem, za kar mora bodoči uporabnik k ceni prišteti nezanemarljivih 2.000 evrov.

O delovanju sistema smo precej zapisali že ob predstavitvi Talismana, kar nekaj besed pa mu je namenil tudi Gašper v testu limuzinske različice. K zapisanemu lahko dodam le to, da je sistem izjemno praktičen tudi med sukanjem velikana po stisnjenih parkiriščih.

Sicer pa se je karavanski Talisman, s preizkušenim 118-kilovatnim dizelskim agregatom in menjalnikom EDC, na cesti najbolje izkazal kot prijazen potovalnik, tako za potnike na prednjih, kot tudi za dvojico na zadnjih sedežih.

Predvsem udoben

V vožnji s Talismanom postane hitro jasno, da je vse v njem namenjeno zagotavljanju čim večjega udobja potnikov. Slednje ceniš še posebej na daljših vožnjah. Tudi sicer je okolje v testnem primerku opozarjalo na trud, ki so ga Francozi vložili v izbiro in končno obdelavo materialov. To sicer ne pomeni, da ob podrobnem pregledu in otipavanju površin in stikov med njimi ne boste našli kakšnih napak, ampak imam prijatelja, ki bo našel pomanjkljivosti v kateremkoli primerku vozila, ne glede na končno ceno, če mu le pustite nekaj časa.

Renault Talisman Grandtour (15)Sicer pa se mi zdi, da, kljub prednastavljenim voznim profilom in možnosti nastavitve lastnega profila, večina voznikov izbere enega ter ga ne spreminja, čeprav ima Talisman poenostavljen dostop do menija Multi Sense. In ko smo že ravno pri menijih – saj vem, da je testno obdobje prekratko, ampak zdi se mi, da sem za zatemnitev vse ambientalne razsvetljave, ki je med nočno vožnjo motila potnike na zadnjih sedežih, potrebovala preveč časa. Podobno je bilo med vsemi listanji po neštetih izbirah, kjer se vprašam, kako globoko bo s časom postalo “vrtanje”, preden se bo uporabnik lahko podal na prvo vožnjo? Pa dodajam še drugi pomislek: ali povprečni uporabnik ve, kaj vse se skriva med nastavitvami v menijih? In za konec oseben zadržek, ki ga nimam le pri Talismanu. Če je sodoben infozabavni sistem zasnovan kot (tablični) računalnik, potem kot uporabnik od njega pričakujem enako odzivnost.

Dobro, da izstopa

V primerjavi s konkurenti, ki sem jih naštela zgoraj, ima Renaultov ponos v mojih očeh največjo prednost v tem, da oblikovno odstopa od zadržane, že nekoliko dolgočasne ponudbe. Seveda gre za slog, ki nekaterim ustreza bolj in drugim manj, a so se pri francoskem proizvajalcu potrudili, da bi v Talismanu Grandtour ob tem pokazali tudi vse svoje najnovejše dosežke na področju uporabnih sodobnih tehnologij, s katerimi so podkrepili prilagodljivo prostornost in praktičnost velikega karavana.

Besedilo in foto: Urška Radolović.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Kombinacija 118-kilovatnega dizla in robotiziranega dvosklopkovnega 6-stopenjskega menjalnika EDC deluje med vožnjo uglajeno in je po mojem mnenju smiselna za vse, ki jih ne moti pribitek v ceni na račun moči motorja in samodejnega menjalnika. Za bolj racionalne kupce je na voljo 96-kilovatni agregat Energy dCi 130 z ročnim 6-stopenjskim menjalnikom, ki prinaša pri enaki stopnji opreme opazen prihranek v višini 3.500 evrov.
  9
 • Notranjost
  Stilsko usklajena, s premišljeno izbrano kombinacijo barv in materialov, šik po francosko. Prtljažni prostor je opremljen z dvojnim dnom in s praktičnimi dodatki, ki skrbijo za urejenost zadka; preklapljanje naslona zadnjih sedežev za povečanje prostora za prevažanje predmetov pusti manjšo stopničko v prtljažnem dnu.
  9
 • Opremljenost
  Seveda je mogoče Talismana opremiti še bolje, a je že oprema Zen verjetno stopničko nad najbolj racionalnim paketom Business. Med praktičnimi dodatki velja pomisliti na električno prostoročno odpiranje prtljažnega zadka in paket, ki je v pomoč pri parkiranju oziroma nadzoru dogajanja v okolici vozila (vsaka od opcij po 500 evrov pri opremi Zen).
  9
 • Vozne lastnosti
  V prvi vrsti je namenjen udobnim potovanjem, njegovo upravljanje dodatno olajša sistem 4Control. Povsem zadovoljivo se znajde tudi v bolj dinamični vožnji.
  8
 • Gospodarnost
  V preizkušeni kombinaciji opreme in motorizacije zagotovo ni med najbolj racionalnimi primerki, se je pa zato zadovoljivo obnesel pri porabi.
  7
 • Zmogljivost
  Po mojem mnenju presega potrebe povprečnih uporabnikov v tem razredu, ki se verjetno pogosteje odločajo za šibkejši dizelski agregat.
  8
 • Sklep
  Renault Talisman Grandtour prinaša med bolj oblikovno zadržane tekmece dobrodošlo popestritev, kar je bilo še bolj očitno med preizkusom testnega avtomobila, ki je bil opremljen z velikim delom razpoložljivih dodatkov in najboljšo dizelsko pogonsko različico.
  8.3

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 30.490
cena testnega vozila (€) 37.740 (z upoštevanjem popusta v višini 1.500 €)
dolžina × širina × višina (mm) 4.866 x 1.890 x 1.465
dovoljena masa vozila (kg) 2.190
emisija CO2 (g/km) 117
emisijski razred Euro 6
garancija (splošna/lak/prerjavenje) 2 leti (podaljšana 5 let oz. do 150.000 km)/3 leta/12 let
gibna prostornina (cm3) 1.598
kompresija (1:) 15,4
masa praznega vozila (kg) 1.540
medosna razdalja (mm) 2.809
menjalnik/pogon 7-stopenjski samodejni EDC/spredaj
največja hitrost (km/h) 213
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 118 (160) pri 4.000
največji navor (Nm pri vrt/min) 380 pri 1.750
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 10,8
pnevmatike 245/40 R19
poraba goriva na testu (l/100 km) 6,1
poraba goriva po ECE (l/100 km) 5,0/4,2/4,5
pospešek 0-100 km/h (s) 9,6
prostornina posode za gorivo (l) 47 (52 brez 4Control)
prostornina prtljažnika (l) 492-1.681
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbodizelski
vrtina × gib (mm) 80,0 x 79,5
zavore spredaj/zadaj kolutne hlajene/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

9 komentarjev za "Najprej videz"


jack86
2 leta 9 meseci nazaj

Lep avto, ni kaj. Sam tale motorna paleta je pa žalost. Saj je bil renault eden prvih, kateri je izjavil, da ne vidi smisla v downsizingu. Kje je zdaj 3.0 v6? Ajd, vsaj 2.0. Od besed k dejanju…

chad
2 leta 9 meseci nazaj

Zadnjič sem na avtosalonu sedel v razstavljeni limuzini in francozi imajo dejansko boljši interior trenutno kot nemci. Veliko več opreme, boljših in zanimivih materialov za manjši denar. Cela porsche dvorana je bila eno in isto doživetje, psa je medtem res razbil monotonost s tem, pa 5008 pa ds5 recimo. Mogoče sem še kaj pozabil. V glavnem pri nas je to po krivici spregledan avto..pa pustmo primitivne renault vice.

vinci
2 leta 9 meseci nazaj

V salonu so vsi avtomobili dobri, lepi, kvalitetni… Daj ga na cesto prevozi z njim 300kkm pol se pa lahko pogovarjamo. Da je ta avto spregledan se mora Renault vprašat zakaj. Pa primitivni renault vici niso padli iz neba ampak so posledica tega kar je renault počel. A mogoče slišiš kakšne primitivne vice glede Toyote pa je recimo Corolla ravno tako spregledan avto pri nas samo iz drugih razlogov kot Renault.

chad
2 leta 9 meseci nazaj

Tudi to je res, ampak s VW je še več težav z okvarami, pa jih je polno na cesti.

vinci
2 leta 9 meseci nazaj

Mogoče pa ni tako slab kot si ti misliš. Nekateri pravijo da so ljudje ki kupujejo VW malo zaplankani in nobene druge znamke ne vidijo mogoče je tudi tu razlog v dobri prodaji?

Ivan36
2 leta 10 meseci nazaj

Pod minus dodaj še prenizka streha v notranjosti, če ima panoramsko streho in veliki MINUS je, da so mu še dodatno poširili PRAGE ! Pragi so zunaj še 2 do 2,5 cm poširjeni pod vrati ne vem zakaj ?! Se vidi tudi na sliki, da ima široke prage pod vrati.

chad
2 leta 9 meseci nazaj

Široki pragovi so dejansko res problem v večini novih avtov zdaj. Nekaj jih ima vsaj to rešitev, da vrata pokrijejo tudi spodnji del pragu, da se vsaj umažeš ne vsakič. Je pa zoprno čez ta prag lezt vsakič.

Ivan36
2 leta 9 meseci nazaj

Itak, zato mi je ostal v spominu, da ima res še poširjene prage, ker potem noben avto tega ni imel tako izrazito narejeno, pa sem jih pregledal vsaj še 15 razstavljenih tam. Npr. Insignia pa Superb, in Mazda 6 in manjši modeli …

mrtwelvetrees
2 leta 10 meseci nazaj

Osebno bi mene motilo, da so morali zmanjšati rezervar za gorivo (v primeru opreme 4control).
Manjka mu še opcija 4×4 in malo dvigjeno podvozje.

 
Z modrim srcem še za odtenek boljši
Vladar mestnih ulic

Več vsebin

Testi

Najprej videz

Renault Talisman Grandtour Zen Energy dCi 160 EDC