Poraba 6,0 l/100km Največja hitrost 218 km/h Cena 51.436 eur
Plusi
 • ergonomija potniške kabine
 • pozornost do detajlov
 • odlična zvočna izolacija
 • digitalni voznikov števec
 • upravljanje večopravilne enote
 • delovanje varnostno-asistenčnih sistemov
Minusi
 • robat in preglasen dizelski agregat
 • dovzeten za podkrmiljenje
 • cena doplačilnih opcij
 • skromna založenost osnovne različice

V vrhunskem športu o zmagovalcu odločajo malenkosti in meja med prvim in drugim mestom je marsikdaj minimalna. Vse večkrat dobim občutek, da se pri Audiju zgledujejo po športnikih, ki skrbno skrivajo svoje adute in jih pokažejo šele takrat, ko je to potrebno.

Audi A3 Sportback 2.0 TDI S-Line_10Pri Audiju še vedno brezkompromisno sledijo svoji politiki, kjer bistva ne spreminjajo, temveč z manjšimi prenovami skrbijo za svežino paketa. In če sem to ugotovil pri prenovi modela Q3 in kasneje še pri povsem novi generaciji modela A4, so sedaj postali pri nemškem proizvajalcu že skoraj dolgočasni. Vizualne spremembe vidijo le največji ljubitelji štirih krogov, v notranjosti pa prenovo izdaja le digitalen voznikov zaslon.

Dobrodošli v klubu 

Kljub temu, da me je rumena barva prijetno presenetila in očarala, najverjetneje nisem edini, ki bi le stežka opazil razliko pred in po prenovi. Ja, dobrodošli v klubu. Veliko nas je že in članstvo je brezplačno. Audi A3 ni nič kaj drugačen od ostalih bratov, kjer je videz ob prenovi in vstopu v novo generacijo evolucija ter nikakor ne revolucija. Tako kot pri vsakem njihovem izdelku je potreben čas – nekje več, nekje manj.

Tokrat sva se hitro ujela, bistveno hitreje kot pri testu karavanske različice A4. Veliko vlogo pri tem igra Audi A3 Sportback 2.0 TDI S-Line_6seveda barva. Če ste mogoče spregledali na zgornjih fotografijah – rumen je. Upam si trditi, da velika večina v svojem življenju še ni videla rumenega Audija. Še tisti z oznako S ali RS na zadku niso tako vpadljivi, kot je bil testni A3. Dolgočasno sivo, črno ali belo je zamenjala barva sonca in vanj vnesla potrebno svežino. Ravno zaradi barvne kombinacije se mi je prenova zdela večja, kot je sicer, prvič v svojem življenju pa lahko rečem, da me je Audi očaral že z zunanjim videzom.

A na mojo žalost sem hitro ugotovil, da sem pravzaprav edini s tem mišljenjem. Vsi, ampak res vsi znanci in prijatelji, ki si lastijo Audijev model ali pa so nad njimi navdušeni, so se ob pogledu na posebneža zgražali. Največja prednost v mojih očeh je bila za druge slabost. Ljudje, kje ste izgubili domišljijo, igrivost? Zakaj mora biti vse monotono, enolično in brez življenja?

Prenova po nemško, drugič

Audi A3 Sportback 2.0 TDI S-Line_3Malenkost drugačni žarometi, maska hladilnika in drugače oblikovani zračniki so le krinka, kajti Nemci brezkompromisno sledijo svojemu sloganu, ki pravi, da je napredek v tehniki. Če je novo modularno arhitekturo MQB dobil že pred petimi leti, se je sedaj po tehnološki plati izpopolnil ter približal večjim bratom. Audi A3 je tretji član družine z nekaterimi tehničnimi bonbončki, ki so do sedaj krasili modela Q7 in A4. Med njimi velja izpostaviti aktivni tempomat, ki deluje tudi v prometnih zamaških in je nepogrešljiv kos opreme. Gre za vrhunsko dodelan sistem, ki k sreči sledi cenovni poziciji avtomobila. Res je, da je zanj še vedno potrebno doplačati lep kupček bankovcev, a sem absolutni zagovornik tega doplačilnega paketa.

Med bolj prepoznavne opcije sodi še virtualni števec, ki si ga je sposodil od prej omenjenih bratov in Audi A3 Sportback 2.0 TDI S-Line_23športnega modela TT: 12,3-palčni visokoločljivostni TFT zaslon je še ena izmed tehnoloških poslastic, ki pa ni brez napak. Zmoti predvsem preglednost nivoja goriva, nastavljene hitrosti pri tempomatu in potrebno je nekaj časa, da se privadiš na vse funkcije in njihovo prepletanje v menijih.

Dobrodošli na drugi strani

Počasi, res počasi te A3 prevzema in prepričuje. Pri tem ni vsiljiv. V njem se počutiš dobro, še posebej če te razvaja s 7-stopenjskim menjalnikom S tronic. Škoda le, da je spredaj ropotal dobri stari dvolitrski dizelski agregat s 110 kilovati. Je presenetljivo poskočen in varčen, a tako kot sem povedal že mnogokrat – preglasen in preveč robat. K sreči so pri Audiju potniški prostor obdali z debelo izolacijo in zvok motorja niti ni tako zelo moteč, a po zvoku v zunanjosti deluje vse prej kot premijsko.

Audi A3 Sportback 2.0 TDI S-Line_35Audi A3 je bil že pred prenovo odličen avtomobil, z vrhunsko zasnovo potniške kabine, fascinantno ergonomijo in uporabnostjo. S 35 milimetrov daljšo medosno razdaljo kot pri trivratni različici je A3 na zadnji klopi dovolj prostoren za dva (odrasla) potnika, le voznik ne sme biti prevelik, drugače bo potnik za njim hitro potožil zaradi pomanjkanja prostora. Prtljažnik ostaja enako velik, v zlati sredini segmenta. Tukaj je filozofiranje brezpredmetno, kupci ne bodo kupili Audija A3 zaradi največjega prtljažnika, temveč zaradi njegovih tehnološke naprednosti in imidža, ki ga prinaša v svet kombilimuzin.

Športen objem

Oba največja premijska tekmeca, BMW serija 1 in Mercedes-Benz razred A, kupce ne nagovarjata le kot Audi A3 Sportback 2.0 TDI S-Line_11vstopna člana v svet prestiža, temveč vse večkrat posegata po športnih dodatkih. Mercedes transformacijo opravi z dodatki AMG, BMW seveda s paketom M, pri Audiju pa so paket S-Line zamenjali s paketom Sport. Kljub razmeroma umirjenim športnim dodatkom je A3 družinsko bistveno bolj uporaben kot oba tekmeca, predvsem zaradi višje strešne linije in večjega prtljažnega prostora. Imajo pa pri skupini Volkswagen še eno orožje v ognju. Zimzelenega Golfa, ki seveda s ceno ne konkurira zgoraj naštetim, a ima pri kupcih veliko mero zaupanja, še posebej, če nanj v tovarni namestijo športni paket R-Line. Meje so tukaj resnično zabrisane, zato je zmagovalca praktično nemogoče napovedati – odvisno je predvsem od vaših potreb, želja in naklonjenosti določeni znamki.

Audi A3 Sportback 2.0 TDI S-Line_28Največja težava pri Audiju je seveda končna cena: 52 tisočakov za športno okrancljanega A3 v rumeni barvi je izven vseh okvirjev. Res je, da gre za prepričljiv paket, še posebej v smislu delovanja vseh najnovejši asistenčnih sistemov, a sprašujem se, kje so meje. Mazda 3 je v mojih očeh avtomobil z vrhunskimi voznimi lastnostmi, odličnimi motorji, vse skupaj pa podpira hiter in preprost multimedijski sistem. Z najboljšim paketom se njena cena ustavi le malenkost nad polovico vrednosti testnega Audija. Zdaj pa mi povejte, kdo je tukaj nerazumen, jaz ali Audi?

Besedilo in fotografije: Gašper Pirman.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Dodobra preizkušen dvolitrski dizelski agregat je varna izbira glede razmerja moči, cene in učinkovitosti. Skupaj s 7-stopenjskim menjalnikom tvori paket, ki ne razočara, a dizelski agregat je vse prej kot kultiviran in tih.
  9
 • Notranjost
  Audi A3 je bil prvi Audi, kjer so uporabili novo generacijo prečiščene potniške kabine. Slednja je sinonim za vrhunsko ergonomijo, uporabnost in pri Audiju niso ničesar prepustili naključju.
  10
 • Opremljenost
  Audijev seznam dodatne opreme je dolg, na njem ne manjka aktivni tempomat, vsi najpomembnejši varnostno-asistenčni sistemi in nekaj pripomočkov za razvajanje potnikov.
  9
 • Vozne lastnosti
  Paket Sport le poudari njegov dinamičen značaj. Gre za vozniško odličen avtomobil, ki pa ima tendenco k podkrmiljenju.
  8
 • Gospodarnost
  Varčen dizelski agregat ne upraviči dejstva, da je končna cena celotnega paketa blizu 52 tisoč evrov.
  6
 • Zmogljivost
  Kombinacija dvolitrskega TDI-ja in 7-stopenjskega menjalnika S-Tronic je povsem dovolj za večino kupcev, ki v ospredje ne postavljajo zmogljivosti, temveč uporabnost ter učinkovitost.
  8
 • Sklep
  Audi je s prenovo A3 oborožil z nekaj razburljivosti. Poleg novega paketa Sport mu rumena barva izredno pristaja in razbija dologčasno monotonijo. Spremembe so manjše narave, a se z njimi A3 oblikovno kot tehnološko približuje večjemu bratu.
  8.3

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 24.270
cena testnega vozila (€) 51.436
dolžina × širina × višina (mm) 4.313 x 1.785 x 1.426
dovoljena masa vozila (kg) 1.880
emisija CO2 (g/km) 122–116
emisijski razred Euro 6
garancija (splošna/prerjavanje/lak) 2/12/2
gibna prostornina (cm3) 1.968
masa praznega vozila (kg) 1.395
medosna razdalja (mm) 2.637
menjalnik/pogon samodejni/spredaj
največja hitrost (km/h) 218
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 110 (150) pri 3.500–4.000
največji navor (Nm pri vrt/min) 340 pri 1.750–3.000
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 11,0
osnovna cena vozila (€) 33.020
pnevmatike 235/35 R19
poraba goriva na testu (l/100 km) 6,0
poraba goriva po ECE (l/100 km) 5,5/4,3/4,7
pospešek 0-100 km/h (s) 8,3
prostornina posode za gorivo (l) 50
prostornina prtljažnika (l) 340/1.180
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbodizelski
zavore spredaj/zadaj kolutni (hlajeni)/kolutni
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

10 komentarjev za "Tekma, kjer odločajo malenkosti"


xxl
5 leta 6 meseci nazaj

Za ta denar raje kupim veliko bolj razburljiv avto od tega ,Veloce 😉

dejc99
5 leta 6 meseci nazaj

Cena je res smešna. Ko sem na hitro preletel članek, sem mislil, da gre za S3, potem pa vidim da ima 150 konjskega dizla – smeh.

Galaxy
5 leta 6 meseci nazaj

Cena je naravnost absurdna, če primerjam z Golfom.

frgo
5 leta 6 meseci nazaj

z dodanim kompletom zimskih gum ali gratis kaskom za eno leto bi bila reč gotovo uspešnica. ampak cena je tudi brez tega nadvse ugodna.

Locher
5 leta 6 meseci nazaj

Na zlatih 19″ platiščih?

muc396
5 leta 6 meseci nazaj

Barva ni rumena, je zlata. Zlato pa stane. Če bi bila rumena, ne dam niti pol toliko. 🙂

 
Spomin na zimske radosti
Zanimiv zasuk