Poraba 4,2/10,1/5,9 l/100km Največja hitrost 232 km/h Cena 55.198 eur
Plusi
 • lega in vodljivost (za Mercedes-Benz)
 • bočni oprijem prednjih sedežev
 • opremljenost
 • odzivnost volana
 • kompromis med udobjem in dinamiko vožnje (Dynamic Select)
 • stabilna in zanesljiva lega
 • poraba goriva
 • svetilnost žarometov (LED)
Minusi
 • uporabnost zadnjega para vrat
 • prostor za glavo odraslih na zadnjih sedežih
 • preglednost nazaj vstran
 • črički iz trde plastike armaturne plošče
 • cena doplačil

Ne morete vedeti, kako težko mi gre naslednji stavek izpod prstov. Mercedesi so mi vse bolj všeč. No, naj to izjavo malenkost dopolnim, Mercedesi v zadnjem času so mi vse bolj všeč. Tako oblikovno kot tudi v vožnji. Na moje veliko presenečenje mi je postal všeč celo mali CLA. Test.

Osebno sem do preizkusa osveženega CLA-ja nad Mercedes-Benzovim razredom A ter sorodnima GLA in CLA-jem odkrito vihal nos. Sam sem jih videl predvsem kot molzne krave, kot vsiljivce, kot izdelke, ki z Mercedesovo tradicijo nimajo nič skupnega. Že res, da izkušnja s CLA-jem tega dojemanja ni popolnoma ovrgla, a mu je dodala zanimiv zasuk.

Ne pristoji

Mercedes-Benz_CLA_220_d_03Ne glede na moje presenetljivo navdušenje nad štirivratnežem so namreč vsi trije še vedno prvenstveno spredaj gnani. Za pogon njihovih vstopnih različic so Nemci izkoristili sinergijsko bližnjico s francosko-japonsko navezo in vgradili vanje kar Renaultov 1,5-litrski dCi. Jasno ostaja skupna vsem trem tudi Mercedes-Benzova cenovna politika, a trikraki zvezdi na nosu vseeno nekako ne pristoji oglašanje čričkov iz mestoma trdih plastik v kabini.

Štiri samo na papirju

Naj se Nemci na papirju še tako šopirijo s CLA-jevimi štirimi vrati, je ta v notranjosti zares uporabno prostoren samo do stebrička B. Zanimivo pri tem je, da je na zadnji klopi sicer razmeroma dosti prostora za kolena odraslih, a se vse skupaj zatakne pri izraziti hitro spuščajoči se strehi nad njihovo glavo. Posledično bodo zadaj tako dostojno sedeli samo manjši otroci. Pohvalim lahko visoko raven splošne ureditve voznikovega delovnega prostora, čeravno bodo potrebovali Mercedesov nevajeni posamezniki kakšen kilometer uporabe več za osvojitev dejstva, da so obvolanske ročice, z izjemo tiste za poveljevanje samodejnemu menjalniku, ob volanskem obroču levo.

Konec dolgoletnega capljanja?

Mercedes-Benz_CLA_220_d_16_Mercedes-Benz CLA je za marsikoga pomanjšani CLS. Sam se s tem strinjam, a samo dokler teče beseda o konceptu avta in njegovem oblikovanju. Ko zaide pogovor na področje voznih lastnosti, se lahko veliki brat še marsikaj nauči od malega. Zaradi zasnove s prednjim pogonom sem jasno dvomil v njegovo suverenost med ovinki, a me je z nastopom uspel navdušiti skoraj toliko kot BMW-jev 220 dA Coupe dobri dve leti nazaj. Razvojni inženirji v Stuttgartu si morajo za takšno oceno njihovega izdelka pripisati veliko čast. Nobena skrivnost ni, da njihovi izdelki s stališča vozne dinamike in zabavnosti v vožnji že leta zaostajajo za južnimi Bavarci. Po nešteto poskusih pa je videti, da jim je veliki met končno skoraj popolnoma uspel.

Lepljivo

CLA 220 d dosega med ovinki zavidljivo visoka hitrostna povprečja. Zasluge za to pripisujem predvsem dvema elementoma. Prvi je odlično nastavljena kinematika podvozja, druga pa na testni avto nameščene lepljive pnevmatike Pirelli P-Zero. Glede na to, da gre pri CLA-ju za Mercedes-Benz, ki je povrh vsega še spredaj gnan, postreže s presenetljivo dobro odzivnostjo volana in posledično dobro vodljivostjo.

Na voznikovo pretiravanje na zlizanem asfaltu se odzove s nenavdahnjenim siljenjem nosa iz ovinka, na grobem asfaltu pa je njegov zadek mogoče za nekaj trenutkov prisiliti v nadzorovano igriv pobeg. K igrivosti in zabavnosti slednjega pripomoreta že omenjena dobra odzivnost avtomobila na ukaze volana, deloma pa tudi v testni primerek vgrajen progresiven volan s samo 2,25 zavrtljaji obroča od ene do druge skrajne točke.

Brez žrtvovanja

Mercedes-Benz_CLA_220_d_20Ob opisani vozni igrivosti CLA-ja me je zelo veselilo, da le te, v testnem primerku, niso dosegli z žrtvovanjem udobja v vožnji. Testni primerek je bil namreč opremljen s sistemom Dynamic Select, z njim pa je tesno povezano doplačljivo podvozje z nastavljivo togostjo vzmetenja. Izkazalo se je, da je vzmetenje tudi v nastavitvi Comfort sicer še vedno nastavljeno dinamiki vožnje po godu, a CLA se kljub temu na cesti nikoli ne zdi utrujajoče neudoben. Sport pričakovano še dodatno otrdi blažilnike z namenom omejevanja prečnega nagibanja karoserije med hitro vožnjo skozi ovinke. Kljub na videz bolj suverenemu občutku, ki ga v vozniku vzbuja manjše prečno nagibanje karoserije, pa sam še vedno močno dvomim, da je »športni« CLA skozi ovinke resnično hitrejši od »udobnega«.

Z lahkoto med najhitrejšimi, ampak …

Mercedes-Benz_CLA_220_d_18Navkljub novi generaciji dvolitrskega turbodizla, ki je za enkrat namenjena samo razredu E, se mora CLA še naprej zadovoljiti s pošteno osivelim 2,1-litrskim štirivaljnikom. Njegova kilometrina se na primer kaže skozi glasno opozarjanje na svojo naravo delovanja, ko je hladen. Z ogrevanjem na delovno temperaturo regljajoči decibeli dizelskega trušča postanejo manj moteči, a še vedno jasno prepoznavni. Zato pa nazivnih 130 kilovatov moči in 350 njutnmetrov navora na papirju veliko obljublja, obljube pa več kot izpolni tudi na cesti. Tam bo, s pravim osebkom na sprednjem levem sedežu, tako motoriziran CLA z lahkoto med najhitrejšimi.

Navkljub generalni prepričljivosti tovrstnega pogonskega paketa in zaljubljenosti Evropejcev ter nenazadnje tudi Slovencev v turbodizle, pa bi sam v vozno tako navdahnjenem paketu avta vseeno veliko raje videl kakšnega bencinarja z več kot 200 »konji« .

Prisila in rangiranje

Prvi in glavni razlog za nastanek Mercedes-Benza CLA je jasen: nabiranje novih strank. Da so z njim postavili praktično vse, kar je Mercedes-Benz zgradil v svoji več kot stoletni zgodovini, ni pomembno. Hladnokrvno se izgovarjajo na stalno spreminjajoče se razmere na tržišču in navade kupcev, na katere so se bili pač prisiljeni odzvati.

Pri tem kupcev tudi več kot očitno ne moti, da je CLA zares uporaben samo do stebrička B. Še manj jih moti, da je, neznačilno za Mercedese, le spredaj gnan. Povprečnemu ekstrovertirancu pokrije CLA vso potrebo po pozornosti z bleščečo trikrako zvezdo na nosu, s katero tudi zelo jasno definira svoj položaj v družbi.

Presenetljivo vozen

Mercedes-Benz_CLA_220_d_06Je pa res, da je odklon od tradicije poskrbel za presenečenje. Mercedes-Benz CLA se je v mojih očeh izkazal kot pravzaprav najbolj vozniško naravnan Mercedes-Benz doslej. Če pustim ob strani poskočnost E 55 AMG s krepko preko 400 »konji« izpred več kot desetih let, je CLA 220 d naravnost navdušil z vozniško navdahnjenostjo.

Navsezadnje je zmožen postreči (z dosti manj moči kot kakšen AMG) celo z nekaj zabave in igrivosti med ovinki. Nekaj, česar od Mercedes-Benza sploh nisem pričakoval. In točno to je tisti zasuk, zaradi katerega se mi je za vedno usidral v spomin na nepričakovano pozitiven način. Ni kaj, fantom v Stuttgartu lahko izrečem samo iskrene čestitke za opravljeno delo, saj so iz na papirju tehnično ne najbolj optimalne zasnove avta uspeli narediti presenetljivo vozen avto.

Besedilo in foto: Peter Humar.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Točko dol samo zato, ker že obstaja sodobnejše grajen motor, a ga pred CLA-jem iz neznanega razloga še »skrivajo«. Ko se osiveli štirivaljnik enkrat ogreje na delovno temperaturo, mu je težko kaj resnega očitati.
  9
 • Notranjost
  Kljub štirim vratom zares uporaben samo spredaj. Na zadnji klopi bodo lahko, zaradi kupejevsko nizko spuščene strehe, normalno sedeli samo otroci. Razočarala me je kakovost vgrajenih materialov in z njimi povezano škripanje stikov.
  7
 • Opremljenost
  Med skoraj dvajsetimi tisočaki doplačil se najdejo tudi stvari, brez katerih bi lahko mirno shajal. A je tudi res, da je bilo z njimi še za odtenek lepše.
  10
 • Vozne lastnosti
  Na tem področju je CLA 220 d nedvomno zelo prijetno presenetil. Vse je uperjeno proti temu, a izkazalo se je, da je (za Mercedes-Benz) izredno vozno nadarjen.
  9
 • Gospodarnost
  Za razliko od voznih lastnosti je CLA po tej plati čistokrven Mercedes-Benz.
  5
 • Zmogljivost
  Na papirju in tudi na cesti več kot dovolj hiter, a bi bil s kakšnim 200-»konjskim« turbobencinarjem gotovo še zabavnejši.
  10
 • Sklep
  V isti sapi tako značilnega in po drugi strani tudi tako neznačilnega predstavnika znamke Mercedes-Benz še nisem uspel voziti. CLA 220 d je nedvomno še en dokaz, da se fantje v Stuttgartu uspešno učijo in posledično svoje modele razvijajo v pravo smer.
  8.3

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 36.712
cena testnega vozila (€) 55.198
dolžina × širina × višina (mm) 4.640 × 1.777 × 1.432
dovoljena masa vozila (kg) 2.015
emisija CO2 (g/km) 104
gibna prostornina (cm3) 2.143
kompresija (1:) 16,2
masa praznega vozila (kg) 1.450
medosna razdalja (mm) 2.699
menjalnik/pogon 7-stopenjski samodejni/spredaj
največja hitrost (km/h) 232
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 130 (177) pri 3.600 - 3.800
največji navor (Nm pri vrt/min) 350 pri 1.400-3.400
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 11,0
pnevmatike s: 225/40 R 18 z: 245/35 R 18
poraba goriva na testu (l/100 km) 4,2/10,1/5,9
poraba goriva po ECE (l/100 km) 4,9/3,5/4,0
pospešek 0-100 km/h (s) 7,7
prostornina posode za gorivo (l) 50
prostornina prtljažnika (l) 470
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbodizelski
vrtina × gib (mm) 88,0 × 88,3
zavore spredaj/zadaj kolutni (hlajeni)/kolutni
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

22 komentarjev za "Zanimiv zasuk"


MareA
2 leta 8 meseci nazaj

Veliko je bilo povedanega o ceni. Sedaj pa zares neposredna primerjava: večji CLS (https://www.avtomobilizem.com/testi/mercedes-benz-cls-220-d-v-iskanju-navdiha/18-01-2016/) je za cca. 10k EUR dražji (upoštevana cena testnega avta). In bistvo, ki se mi je vtisnilo neštetokrat v spomin: razred nižje pomeni slabše sedeže, mehanski deli so drugačni (npr. bolj zmogljive zavore ob avtocestnih hitrostih) in še bi lahko našteval. Zato se mi ne zdi prav nič napačna trditev avtorja, ki definira komu in zakaj je namenjen CLA. Osebno veliko bolj kot nasmeh po enem hitro voženem ovinku cenim nebolečo hrbtenico po 5-ih urah vožnje; davek sivih las. V tem elementu je razred višje postavljen CLS nesporni zmagovalec.

denis099
2 leta 8 meseci nazaj

tale test je mnogo bolj verodostojen: http://siol.net/avtomoto/testi/mercedes-benz-cla-200-56116 Vzemite si čas in preberite celotno vsebino.

Fnatic
2 leta 8 meseci nazaj

Vidim, da veselo objavljaš tale link. Zdaj pa povej, kaj je toliko drugačnega v siolovem članku? Ker kar jaz vidim, ima siol malo več podatkov o samem avtu (ki jih lahko preberem v brošuri), tukaj je pa napisano bolj to, kako se počutiš med vožnjo itd..tako da te res ne razumem. tam je morda malce bolj strokovno napisano, tukaj pa ljudsko. Sicer pa, če se odločaš za nakup, ga tako ali tako moraš sam stestirat, če ti odgovarja.

kamela
2 leta 8 meseci nazaj

Če je njegov, ga mora zagovarjati do konca, vsak negativen komentar, ki mu ni po godu, pa zatreti v kali 🙂

Locher
2 leta 8 meseci nazaj

In kaj bo imel od tega? Avto ne bo zaradi tega nič boljši.

Polo78
2 leta 8 meseci nazaj

Vstopni dizel pa kar renaultov 1.5 dci. Saj ne, da bi bilo karkoli narobe s tem motorjem, ampak predstavljajte si, da bi to poskušali razložit nekemu staremu atu, ki celo življenje prisega na nemce, da Mercedesa poganja francoski motor. :))

denis099
2 leta 8 meseci nazaj

to pa drži, katastrofa. jaz imam bencinerja, ki je MBjev.

pskoda
2 leta 8 meseci nazaj

Vstopni avtomobili so vedno šrot sploh premium znamke. Na njih moraš dodat vsaj 10k€

JG2
2 leta 8 meseci nazaj

Meni osebno eden najmanj prijetnih na pogled avtov trenutno na trgu, neskladen, če ne bi bilo luči sploh ne veš kateri konec je zadnji in kateri prvi, da o sprednjem previsu ne govorim. V glavnem palec dol za tega Mercedesa.

chad
2 leta 8 meseci nazaj

Men je ta CLA že od začetka neskladen in antipatičen. Za enak denar dobiš C razred, ne vem zakaj bi to kupoval.

denis099
2 leta 8 meseci nazaj

Seveda ti je ker nisi njegov lastnik 😉

Locher
2 leta 8 meseci nazaj

Nekako logično, da ni lastnik. Če bi mu bil nadvse všeč, bi ga verjetno kupil. Če primerjam A3 in tegale Mercedesa, in bi kupoval v tem rangu, bi vsekakor izbral A3.

denis099
2 leta 8 meseci nazaj

ja seveda, vsak ima 60 t za avto 😀 daj zapelji se z njim in a3 pa boš videl 😉 na osnovi slik je težko sodit 😉

Locher
2 leta 8 meseci nazaj

Ne veš, koliko ima chad pod palcem. Mercedesa pa jaz ne bi, ker niti ni moj stil niti mi oblikovno trenutni manjši mercedesi niso preveč všeč (npr. zadek zgornjega CLA). Audi mi je veliko bolj všeč, čeprav je oblikovno precej enak že kar nekaj časa, pelje pa se zame tudi dovolj dobro.

 
Tekma, kjer odločajo malenkosti
Dizelmanija počasi popušča