Poraba 8,0 l/100km Največja hitrost 220 km/h Cena 38.480 eur
Plusi
 • sprednja žarometa LED
 • notranja prostornost
 • pogonski sklop
 • učinkovitost štirikolesnega pogona
 • odlagalni prostori
Minusi
 • brez radarskega tempomata pri dani ceni
 • volanski mehanizem
 • neenakomerno delovanje klimatske naprave

Spomnim se, s kolikšno zavistjo v očeh so prebivalci bližnje hribovske vasice nekdaj, ko so bile zime še tiste prave in ko ob petih centimetrih novozapadlega snega ARSO ni razglašal rdečih alarmov, opazovali kakšen (tedaj precej redek) avtomobilski primerek z oznako 4×4 na zadku. Saj je zmogel tudi v največjem snežnem metežu, ko so njihove stoenke in katrce izvajale piruete po cestišču, prodirati brez omembe vrednih težav navkreber v klanec, ki je vodil v njihov domači kraj. Tako bi verjetno v tistih časih marsikdo izmed njih prodal marsikaj, da bi se lahko naokrog prevažal v kakšnem podobnem jeklenem konjičku, kot je bil testni Mondeo AWD. Pa četudi zavistni sokrajani na zunaj niti pod razno ne bi mogli ugotoviti, da se v njegovem drobovju skriva toliko želen štirikolesni pogon.

Inkognito

Priča smo svojevrstnemu paradoksu! V teh časih, ko je skorajda že vsaka gozdna vlaka asfaltirana, ponudba kvalitetnih zimskih gum iz leta v leto bogatejša, zimske službe pa – roko na srce – bistveno bolj učinkovite kot nekoč, najdemo na trgu čedalje več izjemno zmogljivih štirikolesno gnanih vozil. V vseh segmentih. Le čemu?

Dandanes štirikolesni pogon v sodobnih avtomobilih največkrat predstavlja zgolj uporaben pripomoček pri zagotavljanju višje ravni aktivne varnosti in izboljševanju vozne dinamike. Ter zna – kar je še posebej pomembno – pri lastnikih tovrstnih vozil pripomoči k precejšnjemu dvigovanju samozavesti, da ima vozilo, s katerim lahko pozimi prileze bistveno dlje, kot je nekdaj s katrco. Pa četudi omenjeno prednost izkoristi le nekajkrat v celotnem obdobju lastništva avtomobila. Preverjeno!

FORD MONDEO AWD 09V duhu zgoraj omenjene filozofije je tako potrebno razumeti tudi vsekolesno gnano dopolnitev ponudbe 150- in 180-»konjskih« dizelsko gnanih Mondeov, kar pri Fordu označujejo s pomenljivo kratico iAWD (inteligentni štirikolesni pogon). Pri čemer gre verjetno za edinega proizvajalca na zemeljski obli, ki omenjene »markacije«, ki bi označevala 4×4 pogon, ni namestil prav nikjer na vozilu. Niti zunaj, niti znotraj! Zanimivo.

Ratrak

Tako šele pogled v tehnične podatke (ali detajlni ogled njegovega podvozja) razkrije, da gre za vsekolesno gnano verzijo (Haldex sklopka), pri kateri sistem krmilni enoti posreduje podatke s cestišča vsakih 16 milisekund ter – če je potrebno – v desetinki sekunde prilagodi prenos moči na posamezno kolo. V praksi to pomeni precej nezaznaven prehod med pogonom na prednji kolesni par in štirikolesnim, pri čemer ni »pokleknil« niti med malce bolj dinamičnim pospeševanjem na spolzki podlagi (beri: brez kakršnegakoli opaznega zdrsa zadnjega kolesnega para). In se še posebej izkazal na zasneženem kolovozu, kjer ga ni iz tira spravil niti (vozno neugoden) mehak sneg sredi ostrih ovinkov, kjer bi sicer imelo marsikatero dvokolesno gnano vozilo precejšnje težave z mobilnostjo. Pohvalno!

FORD MONDEO AWD 24

Tovrstna štirikolesno gnana pomoč tako precej izboljšuje Mondeovo vozno dinamiko, h kateri dodobra pripomore že poznani 180-»konjski« turbodizel, ki se ponaša s precej delavoljnimi in zvočno decentnimi manirami. Ter predstavlja skupaj v kombinaciji s hitro in dovolj intuitivno delujočo 6-stopenjsko dvosklopčno menjalno avtomatiko, ki ji je mogoče občasno očitati zgolj nekaj grobosti (rahlo »cukanje« med prestavljanjem navzgor) med malce bolj brutalnim pospeševanjem v športnem načinu (S), enega prepričljivejših pogonskih sklopov tega segmenta. In ne le to! Fordov DSG zna biti med počasnim manevriranjem in centimetrskim lezenjem po parkirišču celo elegantnejši od tistega, ki se skriva v Mondeovem najhujšem rivalu z značko, ki je sestavljena iz črk V in W.

Morda so bila na začetku moja pričakovanja pri Mondeu dokaj visoko postavljena, saj sem bil v zadnjem času navajen, da so znali pri Fordu vedno ustvarjati vozno uživaške produkte, česar pa ne morem povsem trditi za zadnjo generacijo njihovega predstavnika segmenta D. Tako sem navkljub dokaj suvereni legi na cestišču ter solidnemu požiranju cestnih neravnin, ki je povsem v skladu s poslovno-družinsko filozofijo avtomobila, le malce več pričakoval od volanskega mehanizma (komunikativnost) ter si obenem želel za odtenek manj nemiren karavanski zadek pri bolj dinamični vožnji.

Premalo novosti

FORD MONDEO AWD 02

A za največji predmet razprave se je med tokratnim preizkusom – zanimivo – izkazala sama zunanjost novega Mondea. Saj je ob pogledu na njegov zadek kar nekaj naključnih opazovalcev pripomnilo: »A sedaj pa testirate tudi že stare modele?«. Peta generacija Fordove prodajne uspešnice namreč od zadaj in (delno) s strani deluje na moč podobno svojemu predhodniku, pri čemer šele prednja »aston-martinovska« maska dokončno razkrije, da gre za nov model.

FORD MONDEO AWD 18

A tovrstne dileme povsem izpuhtijo v njegovi notranjosti, ki je napram svojemu generacijskemu predhodniku dodobra revitalizirana in prenovljena. Pri čemer si še posebno pohvalo zasluži armaturna plošča z info-zabavnim sistemom, ki deluje bistveno bolj prečiščeno in pregledno. Malce manj pa digitalizirani merilniki pred voznikom, ki znajo biti na trenutke premalo pregledni in tudi že rahlo zmedeni. Morebitne pomanjkljivosti? Ob dani ceni vozila sem zaman iskal za ta razred skorajda že obvezen radarski tempomat.

Chanometer

Opcija štirikolesnega pogona, ki je na voljo tudi pri novem Fordovem Mondeu, dandanes niti pod razno ne vzbuja tolikšnega poželenja, kot jo je pred kakšnimi tremi desetletji. Okej, morda zgolj še med prebivalci odročnih hribovskih vasic, pozabljenih od boga in komunalnih služb! A tudi slednji v teh časih, ko je ponudba tovrstnih vsekolesno gnanih štirikolesnikov iz leta v leto bogatejša, raje pogledujejo k bolj praktičnim terencem in športno uporabnim vozilom, s katerimi se lahko brez večjih težav zapeljejo po razdrapani gozdi vlaki.

FORD MONDEO AWD 01Tako omenjena opcija štirikolesnega pogona predstavlja zgolj zanimivo popestritev v Mondeovi ponudbi oziroma dodatek, ki sicer precej uspešno povečuje aktivno varnost na spolzkih podlagah. Ali je omenjeni dodatek vreden 3.720 evrov doplačila, kolikor zahtevajo zanj pri Fordu, pa ve na koncu vsak potencialni kupec sam – pa četudi ga bo zares potreboval zgolj nekajkrat v celotnem obdobju lastništva vozila!

Tekst in foto: Urban Acman.

 

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Kombinacija dovolj krepkega turbodizla, dvosklopkovnega avtomatskega menjalnika in odličnega štirikolesnega pogona bo razočarala zgolj najbolj razvajene.
  9
 • Notranjost
  Duh novodobne Fordove oblikovalske filozofije se je (k sreči) dotaknil tudi Mondea, kjer boste zaman iskali nekdaj značilno množico tipk in upravljal na armaturni plošči. Solidna prostornost na zadnji klopi in v prtljažniku.
  8
 • Opremljenost
  Ob dani (akcijski!) ceni testnega primerka, ki se je prav nesramno bližala 40 evrskim tisočakom, bi si avtomobil segmenta D zaslužil med opremo vsaj še radarski tempomat ter sedežno usnje (ali alkantaro, če je vašim zadnjicam ljubša).
  8
 • Vozne lastnosti
  Če so nas novodobni Fordu že počasi dodobra razvadili z dinamično nastrojenimi voznimi lastnostmi, pa je novi Mondeo vsaj v tem segmentu malce manjtipičen predstavnik svoje vrste. A da ne bo pomote, pelje se še vedno zelo dobro!
  8
 • Gospodarnost
  Testni primerek se navkljub dokaj nadstandardnemu pogonskemu sklopu za ta segment ter solidni opremljenosti ni mogel ravno pohvaliti z družinskemu proračunu prijazni ceni. Zgolj povprečna poraba črnega zlata.
  7
 • Zmogljivost
  180 turbodizelskih »konjev« je dovolj radoživih in iskrivih, da je lahko Mondeo precej živahen tudi na serpentinastem klancu, ki vodi do odročne hribovske vasice, pozabljene od boga in komunalnih služb.
  9
 • Sklep
  Odlično delujoč štirikolesni pogon ponuja zanimivo popestritev v Mondeovi ponudbi, ki pa žal zahteva nezanemarljivo doplačilo.
  8.2

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 32.490
cena testnega vozila (€) 38.480
dolžina × širina × višina (mm) 4.867 x 1.852 x 1.501
dovoljena masa vozila (kg) 2.330
emisija CO2 (g/km) 137
emisijski razred Euro 6
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 2/12/2
gibna prostornina (cm3) 1.997
kompresija (1:) 16,7
masa praznega vozila (kg) 1.610
medosna razdalja (mm) 2.850
menjalnik/pogon 6-stopenjski avtomatski /štirikolesni
največja hitrost (km/h) 220
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 132 (180) pri 3.500
največji navor (Nm pri vrt/min) 400 pri 2.000 - 2.500
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 11,6
pnevmatike 235/50 R17
poraba goriva na testu (l/100 km) 8,0
poraba goriva po ECE (l/100 km) 6,1/4,8/5,3
pospešek 0-100 km/h (s) 9,5
prostornina posode za gorivo (l) 62,5
prostornina prtljažnika (l) 488-1.585
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbodizel
vrtina × gib (mm) 85x88
zavore spredaj/zadaj kolutne/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

3 komentarjev za "Spomin na zimske radosti"


RedBaron
3 leta 3 meseci nazaj

Cena res ni nizka, bi bil zadovoljen tudi z 10 tisočakov cenješim in še vedno kar dobro opremljenim mondeom!
Ampak ob pogledu na ceno vašega testnega Audi A3, se mi kar naenkrat zdi ugoden nakup 🙂

Locher
3 leta 3 meseci nazaj

Superb L&K se zdi ugoden nakup ob pogledu na ceno testnega A3.

Locher
3 leta 3 meseci nazaj

… vendar nobeden od teh dveh ni premium.

 
Združitev nezdružljivega?
Tekma, kjer odločajo malenkosti