Testi

Toyota Corolla 1.4 D-4D Luna – Ljubljenka src se vrača

Poraba 5,4 l/100km Največja hitrost 180 km/h Cena 17.540 eur
Plusi
 • Udobje na najvišji ravni
 • Velik prtljažni prostor
 • Prostornost na zadnji klopi
 • Varčen dizelski agregat
 • Kratek in natančen menjalnik
Minusi
 • Težje dostopen prtljažni prostor
 • Preagresivna avtomatska klimatska naprava
 • Ura je pomaknjena predaleč v desno
 • Brez tempomata

Spomnim se, ko smo doma pred leti kupovali nov avto. Toyota Corolla, kot sinonim kvalitete, je bila najvišje na maminem spisku želja. Ogledovala si jo je v salonu, izbirala opremo, računala, kako priti do nje. Ni se izšlo in k hiši je prišlo drugo, precej cenejše vozilo. Kadar je na cesti zagledala Corollo, je pogosto potarnala, da bi jo še vedno imela. Tako sem jo ob prevzemu takoj poklical in ob omembi imena Corolla se ji je naježila koža, dvignil pritisk in v naslednjih minutah me je z navdušenim tonom zasula z vprašanji. Kasneje sem spoznal, da si je Corolla močno oblikovala svoj značaj med slovenskimi kupci ter ga uspešno ohranja še danes. Z udobno vožnjo in obilico prostora se je dobro zapisala tudi v moji knjigi.

Dolga zgodovina impresivnih številk

Model Toyota Corolla šteje že skoraj petdeset let in se ponaša z nazivom najbolje prodajanega vozila v celotni zgodovini avtomobilizma. Po internih statističnih podatkih je v različnih karoserijskih izvedenkah postala tudi najbolje prodajano vozilo v letu 2013. Tokrat se v Sloveniji že v enajsti generaciji predstavlja v limuzinski različici, ki pa se od ameriške izvedbe razlikuje le po manjših zunanjih spremembah.

So časi C segmenta mimo?

Med najbolje prodajane karoserijske različice se hitro vzpenjajo športni terenci in mestni malčki, medtem ko prodaja limuzin pada. A vendar nekaj ljubiteljev trmasto vztraja in na vse pretege brani čast oblike vozila, ki je nekdaj močno poudarila stas njenega lastnika. Toyota je že pred več kot desetletjem leti v Zahodni Evropi opustila ime Corolla, ki pa se tokrat vrača v drugačni izvedbi.

Za marsikoga je to prijetno presenečenje, ki pa se hitro lahko sprevrže v razočaranje zaradi možnosti le ene karoserijske izvedenke. A Corolla to uspešno nadomesti z obilico prostora v prednji in zadnji vrsti. Položaj za volanom je odličen in zlahka nastavljiv, prostora na pretek je tudi za tiste z daljšimi nogami. Z deset centimetrov daljšo medosno razdaljo so še povečali udobje na zadnji klopi. Ob nespremenjenem položaju voznikovega sedeža je na primer za menoj zlahka sedela odrasla oseba.

Udobje na prvem mestu

Corolli zlahka oprostiš vse napake v trenutku, ko se zapelješ na slovenske luknjaste ceste. Blažilniki delujejo s polno paro in v sodelovanju z dobro izolirano potniško kabino se v notranjost prenese le majhen delež vibracij in hrupa. Vožnja je brekompromisno udobna – na zadnji klopi lahko hitro dobiš občutek, da se voziš v kakšni bolj prestižni in predvsem dražji limuzini. Manjka le masaža sedežev in osebna televizija.

V času najinega druženja se mi je z vsakim dnem bolj zasidrala v srce in po vsaki vožnji sem še bolj cenil njeno udobnost. Tudi pri avtocestnih hitrostih je v notranjosti presenetljivo tiho, delno tudi zaradi bolj položno postavljenega vetrobranskega stekla. Po drugi strani pa sem izredno pogrešal tempomat, ki pri daljših razdaljah olajša delo vozniku. Zmoti tudi pomanjkanje samodejnega vklopa žarometov, ki je lahko hitro nevarno ob vožnji skozi dobro osvetljene predore, v katerih enostavno ne opaziš, da si zadaj zaradi ugasnjenih luči ”neviden”. Armaturna plošča je tipična in s svojim videzom kreše mnenja. Nekaterim je enostavno starokopitna in preveč ameriška, druge navduši s svojo preprostostjo in digitalno uro “iz pralnega praška”. Mene sicer ni navdušila, a se mi zdi še vedno prepričljiva zaradi svoje preprostosti in uporabnosti. Le digitalna ura bi lahko bila pomaknjena bližje vozniku.

Evropska, ameriška ali japonska zunanjost

Lahko bi rekel, da ima Corolla globalno podobo. S tipičnim sprednjim delom vozila, ki je na las podoben tistemu iz večjega Avensisa, ni ravno lepotica, a se drži oblikovalskih smernic. Verjetno se pri Toyoti niso niti pretirano trudili spreminjati koncepta, saj skromna prodaja limuzin v Zahodni Evropi navsezadnje ne opravičuje dodatnih stroškov. Na zadnjem koncu kraljuje velik prtljažnik, ki je zaradi oblike težje dostopen in ima visok odlagalni rob. Vanj sicer zlahka spravim svojo celotno fotografsko opremo in še kakšen drug kovček, le malce več moči je potrebno pri dvigovanju težkih stvari.

Menjalnik, kot se šika

Najšibkejši dizelski agregat s 66 kilovati svoje delo opravi dobro in zanesljivo, vendar od njega ne smeš zahtevati preveč. Odlično sodeluje s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom, ki je natančen in kratek. Povprečna poraba tudi ob višjih avtocestnih hitrostih ni presegla šestih litrov in se je brez večjih odstopanj držala okoli 5,5 litra na prevoženih sto kilometrov. S potrpežljivo in počasno vožnjo v stilu starejših oseb, pa se lahko giblje tudi pod petimi litri.

Se Corolla vrača na pota stare slave?

Mogoče sem nekoliko strog, vendar z mirno vestjo rečem ne. S samo eno karoserijsko različico in s precej univerzalnim videzom bo težko presegla dosežke petvratne različice izpred desetih let. Z boljšo stopnjo opreme, ki bi ponujala vsaj tempomat, je Toyota Corolla s svojo prostornostjo in udobno vožnjo ultimativno potovalno vozilo. Vkolikor vam omenjena karoserijska oblika ne odgovarja, pa vam še vedno ostane Auris.

Besedilo in fotografije: Gašper Pirman

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Dizelski agregat je umirjen in tih. Ne mara priganjanja, kljub natančnemu ročnemu šeststopenjskemu menjalniku. Le ta je kratek in boljši kot pri marsikaterem športnem vozilu.
  8
 • Notranjost
  Corolla navduši s svojo udobnostjo, prostornostjo in med vožnjo razvaja vse potnike. Armaturna plošča s svojo dolgo linijo kreše mnenja, saj na prvi pogled ne deluje prav evropsko.
  8
 • Opremljenost
  Stopnja opreme Luna je druga najbolje opremljena stopnja od štirih, vendar zame v njej manjkajo tempomat, samodejni prižig luči in prednji parkirni senzorji. Vsekakor bi si želel kakšen pomembnejši kos opreme za še bolj enostavno vožnjo.
  7
 • Vozne lastnosti
  Če gledamo vozne lastnosti s strani udobja in kvalitete same vožnje, je Corolla zagotovo v vrhu. Dizelski agregat ni primeren za priganjanje, vendar se v skladu z voznimi lastnostmi tudi on odlično počuti v umirjeni vožnji.
  8
 • Gospodarnost
  Dizelski agregat in odličen šeststopenjski menjalnik poskrbita za majhno porabo goriva, ki težko preseže šest litrov. Zaradi majhne prostornine motorja jo ob povsem običajni vožnji zlahka držimo okoli petih litrov.
  8
 • Zmogljivost
  90-''konjski'' motor je dovolj za vsakodnevno vožnjo, tudi po avtocesti, a se najbolje počuti v umirjeni vožnji brez premočnih pritiskov na stopalko za plin.
  7
 • Sklep
  Toyota Corolla se vrača na naš trg kot limuzina. Navduši z udobjem in prostornostjo potniške kabine, kot tudi z varčnostjo, vendar razočara z nekoliko preveč ameriškim videzom.
  7.7

Tehnični podatki vozila

cena testnega vozila (€) 17.540
dolžina × širina × višina (mm) 4.620 X 1.775 X 1.465
dovoljena masa vozila (kg) 1.780
emisija CO2 (g/km) 106
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 2/12/2
gibna prostornina (cm3) 1.364
masa praznega vozila (kg) 1.300
medosna razdalja (mm) 2.700
menjalnik/pogon ročni/spredaj
največja hitrost (km/h) 180
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 66 (90) pri 3.800
največji navor (Nm pri vrt/min) 205 pri 1.800–2.800
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom Brez napak
osnovna cena vozila (€) 13.950
pnevmatike 205/55 R16
poraba goriva na testu (l/100 km) 5,4
poraba goriva po ECE (l/100 km) 4,9/3,6/4,1
pospešek 0-100 km/h (s) 13,0
prostornina posode za gorivo (l) 55
prostornina prtljažnika (l) 452
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbodizelski
zavore spredaj/zadaj kolutne prisilno hlajene/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Fiat Punto 1.4 LPG – Na aparatih
BMW F 800 GS Adventure – Cesta in hosta!