Največja hitrost 189 km/h Cena 30.030 (24.025 s popustom) eur
Plusi
 • varčen in tih dizelski agregat
 • majhno doplačilo za samodejni menjalnik
 • konkurenčna cena glede na količino dodatne opreme
 • prostornost zadaj
 • odlično ravnovesje med udobnostjo in športnostjo
 • zvočna izolacija potniške kabine
 • delovanje sistema stop&start
Minusi
 • upravljanje vitalnih funkcij preko večopravilne enote
 • delovanje aktivnega tempomata
 • vzvratna kamera je neuporabna že v mraku
 • prepočasna odzivnost večopravilne enote

V zadnjih letih je Peugeot prehodil zanimivo pot, polno vzponov in padcev. Svojevrsten mejnik je predstavljal model 208, dobro delo pa so kronali z modelom 308. Uspešno zgodbo želijo še nadgraditi, zato so med prioritete uvrstili uvedbo avtomatskega menjalnika v cenovno dostopnejše modele.

Miti so zato, da jih rušimo

Peugeot 308 SW Allure 1.6 BlueHDi 120 avt_9Če si kadarkoli sedel v star avtomobil s samodejnim menjalnikom in z njim prevozil nekaj deset kilometrov, ti hitro postane jasno zakaj imajo ljudje tak strah pred “avtomatiki”. Sam sem prvič preizkusil samodejni menjalnik v več kot dvajset let starem Mercedes-Benzu. Ne le, da sem ob vsaki menjavi poljubil volan, povprečna poraba goriva je bila bistveno višja, kot če bi izbiro prestave narekoval sam. Ravno zato popolnoma razumem mojega očeta in ostale, ki so v preteklosti sedli za volan podobnega avtomobila – in ostali razočarani. Strah glede pokvarljivosti in nezanesljivosti je prisoten še danes, kljub temu, da so današnji avtomatski menjalniki napredovali do meja neprepoznavnosti, so zanesljivi in dejansko močno pripomorejo k večjemu udobju v vožnji.

Tudi zgoraj omenjeni proizvajalec danes ponuja vrhunske samodejne menjalnike, ki so med najboljšimi na svetu. Peugeot sicer zaenkrat še nima menjalnika s tako velikim številom prestav, EAT6 jih ima šest in deluje po principu klasičnega menjalnika. Dvosklopkovna avtomatika po njihovem mnenju prinaša več možnosti za okvaro ter dražje vzdrževanje. Glede na splošno popularnost dvosklopkovnih menjalnikov zna marsikoga presenetiti podatek, da je na svetu več kot polovica samodejnih menjalnikov ”običajnih”, ostalo polovico pa si delijo neskončnostopenjski CVT, dvosklopkovni in robotizirani menjalniki.

Torej, kakšno vlogo ima tukaj Peugeot?

Francoski proizvajalec je odločen, da kupcu cenovno sprejemljivega vozila za razumno doplačilo ponudi možnost nakupa avtomatskega menjalnika. Doplačilo pri nekaterih različicah znaša le 632 evrov, v primeru testnega vozila pa je potrebno za samodejni menjalnik doplačati 1.200 evrov.

Manjše doplačilo ne pomeni drugorazredne kvalitete. Z vstopom v tretjo generacijo je EAT6 pridobil številne novosti, med katerimi so najbolj pomembne tri poglavitne rešitve. Izpostaviti velja nov računalnik prestav Quickshift, ki v primerjavi s predhodnikom poskrbi za 40 odstotkov hitrejše prestavljanje. S pomočjo kompaktnega toroidnega konverterja in izboljšanega filtriranja olja je izpopolnjen odziv menjalnika. Tretja ključna novost je znižana povprečna poraba goriva, ki jo dosegajo s 50 odstotkov manjših notranjim trenjem, izboljšano sklopko in novim hidravličnim distributorjem olja.

So miti porušeni?

Peugeot 308 SW Allure 1.6 BlueHDi 120 avt_6So! Šeststopenjski samodejni menjalnik se v praksi izkaže za enakovredno izbiro dvosklopkovnim konkurentom. Prestavljanje sicer ni tako hitro, a bodo razliko opazili le najbolj izurjeni uporabniki. V najinem druženju se je EAT6 odrezal odlično. Celo ob presenetljivem in močnem pritisku na plin je bil odzivni čas zgledno majhen, izbira prestave pa vedno prava. Dejansko gre za odlično kombinacijo vseh elementov, ki se medsebojno dopolnjujejo ter voznika nagradijo z nizko povprečno porabo (lahko tudi manj kot pet litrov), udobjem in zmernim hrupom.

Posebno pohvalo si zasluži še sistem stop&start. Zaradi posebnega alternatorja, ki je v isti sapi tudi zaganjalnik motorja ob postankih, se Peugeot 308 BlueHDi ne ugasne samo ob popolnem mirovanju avta, temveč zmore ugašati motor tudi med počasnejšo vožnjo, na primer ob zaviranju pred rdečo lučjo semaforja. S tem je bolj učinkovit kot večina tovrstnih sistemov pri konkurenci.

Karavani so način življenja

Peugeot 308 SW Allure 1.6 BlueHDi 120 avt_16To drži vsaj za Slovenijo, zato ni presenečenje, da je 308 SW resen Peugeotov adut v segmentu, polnem družinam prijaznih vozil. Njegovo bistvo bi lahko povzel v nekaj stavkih. Prtljažnemu prostoru, ki meri od 610 do zajetnih 1.660 litrov, uporabnost povečujejo še ravno dno pri podrtih naslonih zadnjih sedežev, aluminijasta osnovna nosilca prtljažnika in nekaj dodatnih manjših odlagalnih površin. Tako kot najboljša mama, ima odgovor na vse. Kvaliteta izdelave je po mojem mnenju na izjemnem nivoju.

Končni vtis nadgradijo še beli usnjeni sedeži. Na prvi pogled so impresivni, a po drugi strani izredno zahtevni za vzdrževanje. Testni avtomobil je imel prevoženih le okoli deset tisoč kilometrov, a so se na voznikovem sedežu že poznale modre sledi hlač iz jeansa.

iCockpit, tretjič

Z eno glavnih posebnosti v potniški kabini, iCockpitom, sem se srečal že večkrat. Pomik volanskega obroča navzdol in merilnikov navzgor so pri Peugeotu popestrili še z obrnjeno številčnico merilnika vrtljajev. Volanski obroč je namensko manjši, 350 mm namesto običajnih 375 mm, in poudarja športnost. Če sem v preteklosti potreboval nekaj dni, da sem se nanj privadil, je šlo zdaj presenetljivo lahko. Nekaj minut in za volanom sem se počutil prav dobro, videl sem števce in volana nisem imel potisnjenega v mednožje.

Peugeot 308 SW Allure 1.6 BlueHDi 120 avt_20Največja zamera ponovno leti na večopravilno enoto. Le ta deluje razmeroma dobro, večina pomembnih stvari je smiselno nameščenih, ampak kljub temu mora voznik odmakniti pogled s ceste in se osredotočiti na izbiro v menijih. Vse skupaj vzame preveč časa in ni tako intiutivno, kot bi moralo biti. Še posebej zmoti nerodno pomikanje po upravljanju klimatske naprave, odzivnost pri pritisku na stikala za regulacijo temperature je enostavno preslaba.

600 evrov raje zapravite drugje

Aktivni tempomat je, kot je to običajno. na doplačilni listi – kljub temu, da je bil testni primerek ”oblečen” v najboljši paket opreme Allure. Za 600 evrov vam pri Peugeotu poleg aktivnega tempomata v paketu za pomoč v vožnji prodajo še sistem za opozorilo v primeru nevarnosti trčenja in sistem za zaviranje v sili.

Peugeot 308 SW Allure 1.6 BlueHDi 120 avt_26Dandanes nam proizvajalci vozil ponujajo že precej izpopolnjene tehnične rešitve, ki znajo samodejno zavirati in pospeševati v mestu ali ob zastojih. No, Peugeotov izdelek tega ne počne. Zmoti ga lahko najmanjša podrobnost. Ob vožnji na avtocesti pri hitrosti 100 km/h na vozni pas pred avtomobil zapelje počasnejše vozilo in logično bi bilo, da ga sistem zazna in zavira. Peugeotov sistem pa se povsem zmede, se izključi in nadzor raje prepusti vozniku.

Podobnih situacij je bilo ob najinem druženju precej, še ena neposrečena: tempomat je aktiviran, drži razdaljo in hitrost za spredaj vozečim vozilom, ki naenkrat začne močneje zavirati. Gre za zmeren padec hitrosti iz 130 km/h na 80 km/h, a sistem ni sposoben samostojno ugotoviti, kaj se dogaja, zato sredi zaviranja prepusti upravljanje vozniku. Nevarno, nevarno in, še enkrat, nevarno.

Zimzeleni Francoz

Lepo je videti, da se Peugeot postavlja na noge. Dobri izdelki se vrstijo drug za drugim, z jasno razdelano vizijo pa lahko konkurirajo tudi nekaterim višje pozicioniranim izdelkom.

Peugeot 308 SW je pisan na kožo povprečni slovenski družini. Dizelski agregat je izredno varčen, tih in uglajen, skupaj s preverjenim in zanesljivim 6-stopenjskim menjalnikom je pogonsko ena izmed svetlih točk. Če si lahko kupec privošči še višjo stopnjo opreme, je zadovoljstvo zagotovljeno. Škoda le, da popoln videz in uporabnost skazi nekaj nedodelanih malenkosti, kot sta na primer večopravilna enota in aktivni tempomat.

Besedilo in fotografije: Gašper Pirman.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Dizelski agregat je ena najbolj posrečenih izbir v segmentu. Poleg izredne varčnosti odlično sodeluje s 6-stopenjskim samodejnim menjalnikom, vse skupaj pa dopolni še napredno delovanje stop&start sistema.
  9
 • Notranjost
  Majhen volan in postavitev merilnikov sta odvisna od okusa posameznika, zato se ocena nanaša na prostornost v drugi vrsti in prtljažniku. Strešno okno je zanimiva rešitev, ki nekoliko omeji udobje višjih potnikov
  9
 • Opremljenost
  Allure prinaša številne že znane bonbončke, tokrat sta med njimi še aktivni tempomat in prepoznava prometnih znakov. Seveda ne manjka niti sistem za zaviranje v sili.
  9
 • Vozne lastnosti
  Skoraj popolna kombinacija udobja in čvrstosti vzmetenja.
  8
 • Gospodarnost
  Ker gre za najbolje opremljen primerek z dizelskim agregatom in samodejnim menjalnikom, je cena seveda višja, kot bi kdo pričakoval, a zahvaljujoč radodarnim popustim nikakor ni nedosegljiva.
  8
 • Zmogljivost
  Moč 88 kilovatov bi morala zadostovati povprečni družinski uporabi, kjer se od vozila pričakujeta zanesljivost in ugodna povprečna poraba. Za bolj divje voznike je na drugi strani na voljo paket opreme GT in 133 kilovatov moči.
  8
 • Sklep
  Peugeot se je s 308 že dokazal in prepričal lepo število kupcev. Po odličnem bencinskem trivaljniku ne morem najti slabe besede niti za model z 88-kilovatnim dizelskim agregatom, ki s samodejnim menjalnikom nudi odmik od povprečja za sprejemljivo ceno.
  8.5

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 23.980
cena testnega vozila (€) 30.030 (24.025 s popustom)
dolžina × širina × višina (mm) 4.585 × 1.863 × 1.471
emisija CO2 (g/km) 102
emisijski razred Euro 6
garancija (splošna/prerjavanje/lak/mobilna) 3 leta/12 let/3 leta/3 leta
gibna prostornina (cm3) 1.560
masa praznega vozila (kg) 1.295
medosna razdalja (mm) 2.730
menjalnik/pogon samodejni/spredaj
največja hitrost (km/h) 189
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 88 (120) pri 3.500
največji navor (Nm pri vrt/min) 300 pri 1.750
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 11,2
pnevmatike 225/45 R17
poraba goriva po ECE (l/100 km) 4,4/3,6/3,9
pospešek 0-100 km/h (s) 10,6
prostornina posode za gorivo (l) 53
prostornina prtljažnika (l) 610 - 1.660
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbodizelski
zavore spredaj/zadaj kolutni (hlajeni)/kolutni
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

12 komentarjev za "Ruši mite"


chad
2 leta 11 meseci nazaj

Ta kokpit je oblikovno na zelo visokem nivoju. Fino, da so vrnili gumb za štelanje zvoka. Touch komande v avtu nimajo kaj iskat, ker fizično niso otipljive in to voznikovo pozornost odvraca s ceste na iskanje klika. Direkt neumno, da so šli sploh kdaj v to (ne samo peugeot).

Polo78
2 leta 11 meseci nazaj

Dober voz in vse ampak tudi mene ta večopravilna enota in regulacija vsega preko nje zmoti do te mere, da tak avto v štartu odpade. Vsaj za zračenje in klimatizacijo morajo biti fizični gumbi, da z njimi upravljaš na slepo, brez da bi umikal pogled s ceste.

2 leta 11 meseci nazaj

Mene osebno pa odsotnost fizičnih gumbov za nastavljanje klimatizacije niti najmanj ne moti. Klima je itak ves čas prižgana, temperature ne spreminjam, navigacijo “rabim” cca. 2x na leto, radio imam pa načeloma tudi 1 oz. 2 postaji kateri poslušam. Sem pa z avtom zelo zadovoljen. Kvaliteta za ta denar je top. Lp

pskoda
2 leta 11 meseci nazaj

Res je. Vizualno lep avto, ampak so ga tako udarili mimo zgoraj naštetih stvari + meni ni všeč premajhen volan, da je tudi mene odvrnilo od nakupa

pskoda
2 leta 11 meseci nazaj

Kaj zdaj ima pežo blesave velike popuste kot je imel opel. Svašta. To sploh ni dobro za kupca, ker kasko plačuje od polne cene brez popustov.

Firediver
2 leta 11 meseci nazaj

Je mar bolje, da kupec (zraven kaska) plača še polno ceno avtomobila brez popusta? No, če imaš tako željo pri nakupu, te bodo prodajalci zelooo veseli! OMG….

pskoda
2 leta 11 meseci nazaj

Kakšno razmišljanje svašta. Ni čudno, da tako propagirajo te popuste in to samo zaradi takega razmišljanja.
Popuste naj ukinejo povsod in napišejo normalno, dejansko ceno ne pa da povišajo ceno potem pa dajo popust. Zaradi tako velikoh brezveznih umetno ustvarjenih popustov smo kupci samo na slabšem. Marketinša poteza in nič drgega in narod pali ko prašič na buče

Firediver
2 leta 11 meseci nazaj

Pa kdo te sili, da kupiš, če se ti zdo to taka škoda za kupca? Marketing ima svoje fore in seveda najprej poskrbi zase. Pa saj tako deluje ves svet – tebi pa še vedno ne gre v glavo, zakaj marketing ne poskrbi za dobro kupca. OMG!

pskoda
2 leta 11 meseci nazaj

Res OMG škoda časa. Oni poskrbijo zase zato, ker ste ljudje biki in jim to dovolite. Če bi znali razmišljat in bi ugotovili, da so popusti en velik nateg bi tudi popuste ukinili, ampak ker mislite, če piše popust, da je ceneje bo pač še tako naprej

Firediver
2 leta 11 meseci nazaj

Če smo mi ljudje (in še z biki nas žališ), kaj si potem ti? V življenju ne boš nikoli zadovoljen, če boš toliko nergal nad obstoječim “sistemom”, za voditelja pa nisi, da bi naredil revolucijo in kaj spremenil. Torej – samo žaljenje ti ostane in moram reči, da ti to edino uspeva. (…pač vedno pohvalim konkretno opravljeno delo..)

pskoda
2 leta 11 meseci nazaj

Ne razumem pol zakaj so stavke in nergajo. Na žalost ali na srečo nisem neki hudo znan psihijater, da bi ljudem odprl razmišljanje. Jaz imam svojo politiko pri nakupovanju avtomobilov in me še nikoli ni pustila na cedilu. Tukaj bom jaz zaključil. Lp

emozul
2 leta 11 meseci nazaj

Fletn voz, se mi pa poraja vprašanje, zakaj bi vzel zgoraj omenjenega za dobrih 24000, če dobim za dobrih 26000-2.0 z ca 180KM, in vso opremo.

 
V objemu udobja in praktičnosti
Maškarada