Poraba 5,5 l/100km Največja hitrost 218 km/h Cena 29.490 eur
Plusi
 • prostoren in lepo urejen prtljažni prostor
 • pogonski sklop
 • voznikova ergonomija
 • delovanje sistema Auto Hold
 • zvočna izolacija
 • odlična LED žarometa
 • nezaznavne kozmetične spremembe
Minusi
 • manj praktično upravljanje nove info-zabavne enote
 • skrita kontrolna lučka, ki signalizira avtomatski vklop zasenčenih žarometov
 • na trenutke trdo podvozje
 • zgolj 16-palčna platišča pri najbogatejšem paketu opreme Highline
 • nezaznavne kozmetične spremembe

Znano je, da velja Volkswagen Golf že od nekdaj za eno najbolj varnih izbir v svetu avtomobilizma. Saj gre za možnost, pri kateri – podobno kot z dunajskim zrezkom in pomfritom v gostilni, počitniško destinacijo na hrvaški obali, Ikeinimi dekorativnimi elementi pri opremljanju stanovanja ali banko NLB pri najemu tajkunskega kredita – nikakor ne moreš zgrešiti. In verjetno se ne motim preveč, če trdim, da predstavlja hkrati daleč najbolj varno Golfovo izbiro ravno tista, na kateri se blešči oznaka »Variant«.

Politična korektnost

A vendarle, kdaj pa sploh lahko govorimo o »varni izbiri« v avtomobilizmu? Načeloma gre za izdelke, ki naj bi bili namenjeni čim širšemu krogu prebivalstva, zaradi česar se morajo ponašati s solidnostjo na vseh področjih, brez da bi pretirano izstopali v katerokoli smer. Niti oblikovno! Oziroma gre za tiste politično korektne (a obenem na trenutke tudi rahlo dolgočasne) avtomobilske primerke, ki bi verjetno dobili daleč največ glasov, če bi jih lahko volili v parlament.

VW GOLF VARIANT 02Za enega najbolj prepričljivih »ziherašev«, ki se ponašajo s tovrstnimi »pahorijanskimi« lastnostmi, tako že dobra štiri desetletja velja tudi Volkswagen Golf, kar nenazadnje kažejo tudi prodajne številke. Poleg »adidask«, knjige Mein Kampf in gumi bonbonov Haribo predstavlja enega najbolj prepoznavnih nemških produktov, ki mu lahko očitamo zgolj pretirano oblikovno konservativnost. Če sploh! Zavedati se je pač potrebno, da spada Golf med tiste tradicionalne primerke avtomobilske industrije, pri katerih so kakršnikoli oblikovalski izleti v neznano vsaj toliko zaželeni, kot pri kreiranju liturgičnih papeževih oblačilih. Tu pač ni prostora za pretirane oblikovalske anomalije, ki bi lahko dodobra pokvarile prepoznavno formo.

Že zaradi tega so imeli Volkswagnovi zunanji oblikovalci verjetno precej lahko (težko?!?) delo pri kozmetični prenovi sedme generacije Golfa, pri čemer so zgolj malce popravili luči ter dodali nekaj drobnih lepotnih popravkov. Ter ustvarili produkt, pri katerem – precej podobno kot pri Alenkinem magisteriju – le stežka opazite karkoli resnično inovativno novega.

Družinska izbira

Če je karavanska različica Volkswagnove prodajne uspešnice v preteklosti veljala prvenstveno za delovno-obrtniško vozilo, pri katerih se je v prtljažnem prostoru prevažalo precej več zidarskega orodja kot otroških pripomočkov, se je z aktualno generacijo to dodobra spremenilo. Novi Variant je namreč s svojimi mikavnejšimi linijami, ki spominjajo na večjega Passata, postal precej bolj očem prijeten, zaradi česar je pričel (hote ali nehote) tekmovati tudi z dosedanjim ultimativnim družinskim karavanom (Octavia Combi). Tudi cenovno!

VW GOLF VARIANT 24

Karavanski Golf, ki sicer po tokratni kozmetični prenovi ni pridobil niti dodatnega prtljažnega litra (zaradi rahlo preoblikovanih odbijačev pa 5 dolžinskih milimetrov), tako še vedno navdušuje z obilico prostora, ki velja za eno najbolj radodarno odmerjenih v tem segmentu. Vzorni sta obdelava in vsestranska prilagodljivost prtljažnega prostora, le pri držalih za vrečke se zdi, da so pri Škodi masivnejša in lažje dosegljiva. Solidna je prostornost na zadnjih sedežih, le tretji potnik na sredini bo preklinjal, zakaj se družinski oče ni odločil za nakup bolj praktičnega Tourana.

VW GOLF VARIANT 18Voznik bo hkrati opazil, da so notranji arhitekti poskrbeli za zamenjavo info-zabavnega elementa, ki je v duhu novodobne oblikovalske filozofije izgubil veliko večino fizičnih gumbov (pri dražjem Discover Pro celo prav vse!). Kar pa se je izkazalo, podobno kot pri kozmetično osveženem Seat Leonu, za ergonomsko manj posrečeno rešitev, pri čemer pa se vseeno zdi, da je Volkswagnov zaslon za odtenek bolj odziven od tistega v Seatu. Žal se tokratni testni primerek ni ponašal z aktivnim informacijskim zaslonom za 619 evrov, ki verjetno predstavlja še največjo novotarijo v notranjosti prenovljenega Golfa.

Prva asociacija

Zanimiva je ugotovitev, da je pri veliki večini populacije prva asociacija ob omembi Golfa še vedno (navkljub vsem možnim dizelskim aferam) oznaka TDI ter, podobno kot pri trenutni Janovi frizuri, srebrna barva. Zatorej kupec niti pod razno ne bo zgrešil, če se pri nakupu novega Golfa odloči za tovrstno varno kombinacijo, ki obenem dodobra varuje pred pretiranim padcem vrednosti rabljenega vozila. Konec koncev pač obstaja nezanemarljivo število uporabnikov, ki se že ob nakupu novega avtomobila sprašujejo, koliko bo vreden čez nekaj let!

VW GOLF VARIANT 07

Resda bo večina omenjenih uporabnikov praviloma posegala k 115-»konjski« 1,6-litrski turbodizelski različici ter le redko k 1.700 evrov dražji dvolitrski. Po močnejši pa bodo pogledovali več ali manj le tisti (trgovski potniki, akviziterji, Jehove priče), ki jim je cesta drugi dom. Že znani 150-»konjski« turbodizel je namreč več kot dovolj krepak v vseh voznih režimih in še posebej suveren med premagovanjem avtocestnih kilometrov, pri čemer zna biti malenkostno obotavljajoč zgolj pod 1.500 vrtljaji. Hkrati se izkaže za izjemno varčnega (še posebej, če je sparjen z ročnim menjalnikom), sajse je dalo na relacijskih poteh brez težav shajati z manj kot 5 litri črnega zlata na 100 kilometrov, kar bodo še posebej cenili racionalneži. Med katere pa vozniki Golfov tako ali tako spadajo!

Le ti se bodo lahko hkrati tudi pohvalili, da se Volkswagnova ikona še vedno ponaša z odličnim občutkom na volanu ter izjemno uravnoteženimi voznimi lastnostmi (pa četudi z malenkostno pretrdo nastavljenim podvozjem za tovrsten družinski karavan). A nikakor ne perfektnimi, da ne bo pomote! Dokaz temu ponuja njegova najbližja konkurenca, ki mu je pričela v zadnjih letih pošteno dihati za ovratnik in zna biti v določenih lastnostih tudi že precej bolj prepričljiva. Pri čemer mi po glavi še najbolj roji kakšna Mazda 3 …

Na varni strani

Kakorkoli že, najbolj ljudsko vozilo pri Volkswagnu še vedno predstavlja enega najbolj korektnih predstavnikov avtomobilske industrije, ki sicer na nobenem področju ni zmagovalec, a mu hkrati ne moreš prav nič resnejšega očitati. Ali celo, bog ne daj, zameriti. Nenazadnje niti pri ceni! Okej, ob tem pozabite na ceno testnega avtomobila, ki se jo da že z malce prilagojeno kombinacijo opreme (npr. akcijski paket R-Line Edition) dodobra znižati.

VW GOLF VARIANT 03

In že zato velja Golf tudi za eno najbolj optimalnih in varnih izbir pri nabavi službenega vozila, pri čemer se zdi, da ima še najhujšo konkurenco med svojimi koncernskimi sorodniki (Škoda Octavia, Seat Leon ter nenazadnje deloma tudi Volkswagen Passat).

Za razliko od marsikaterega predstavnika njegovega razreda (tudi tistih iz lastne hiše) pa je zgolj pri Golfu moč ugotoviti, da gre za enega redkih izdelkov v svetu avtomobilizma, ki ne potrebuje pretiranih kozmetičnih prenov, da bi postal še bolj zaželen med potencialnimi kupci. Obenem je eden maloštevilnih avtomobilskih modelov, ki bo v svoji sedmi izdaji zaželen še tedaj, ko bo na trgu že deseta generacija.

 Tekst in foto: Urban Acman.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Že poznani dvolitrski turbodizel predstavlja eno najbolj optimalnih pogonskih opcij vsem tistim voznikom, ki se vsakodnevno srečujejo z Darsovimi vinjetnimi nadzorniki. V tokratni formuli je manjkal zgolj še dobra dva tisočaka drag menjalnik DSG.
  9
 • Notranjost
  Poznano Volkswagnovo okolje, katerega bi prepoznali še slepi, je po kozmetični prenovi pridobilo nekaj novodobnih modnih tehnologij. Z njimi bo lažje konkuriral čedalje bolj ostrim rivalom, tudi tistim iz korejskega polotoka.
  9
 • Opremljenost
  Opremski paket Highline, pa četudi med dražjimi na ceniku, še vedno ne ponuja vseh tistih elementov, ki jih nekako pričakuješ v tem segmentu. Verjetno bi bil optimalnejši že akcijski R-Line Edition paket (LED žarometi, 17-palčna platišča, oblikovni dodatki) z nekaterimi doplačili.
  8
 • Vozne lastnosti
  Golf je že od nekdaj veljal za enega najbolj predvidljivih (nekateri bi rekli tudi dolgočasnih), a hkrati zanesljivih predstavnikov svojega segmenta, ki bo razveseljeval tako staro kot mlado. S tem predstavlja eno najbolj idealnih vozil za učenje v avto šoli.
  9
 • Gospodarnost
  Cena tokratnega testnega vozila se je že nevarno približala večjemu in prestižnejšemu Passatu, zaradi česar se je lahko le stežka pohvalil z oznako racionalnosti. Spodobna poraba goriva.
  7
 • Zmogljivost
  150 »konjičev« zagotavlja tudi v karavanskemu Golfu zadovoljivo mero dinamičnosti in celo nekaj pobalinskosti, pri čemer se ne upehajo kar tako niti ob polni obtežitvi v kakšen avtocestni klanec.
  9
 • Sklep
  Volkswagen Golf je postal v zadnjih štirih desetletjih svojevrstna institucija v svetu avtomobilizma, ki za ohranitev primata na (evropskem) trgu niti ne potrebuje drastičnih kozmetičnih prenov. To pa je dosežek, ki se mu konkurenca le stežka približa!
  8.5

Tehnični podatki vozila

cena testnega vozila (€) 29.490
dolžina × širina × višina (mm) 4.567 x 1.799 x 1.496
dovoljena masa vozila (kg) 1.970
emisija CO2 (g/km) 113
emisijski razred Euro 6
garancija (splošna/jamstvo/prerjavenje/mobilna) 2/podaljšano jamstvo za dodatna 4 leta (200.000 km)/12/neomejeno ob rednem servisiranju
gibna prostornina (cm3) 1.968
kompresija (1:) 16,2
masa praznega vozila (kg) 1.438
medosna razdalja (mm) 2.620
menjalnik/pogon 6-stopenjski ročni/spredaj
največja hitrost (km/h) 218
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 110/150 pri 3.500-4.000
največji navor (Nm pri vrt/min) 340 pri 1.750-3.000
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 10,9
osnovna cena vozila (€) 24.476
pnevmatike 205/55 R16
poraba goriva na testu (l/100 km) 5,5
poraba goriva po ECE (l/100 km) 5,3/3,9/4,4
pospešek 0-100 km/h (s) 8,9
prostornina posode za gorivo (l) 50
prostornina prtljažnika (l) 605-1.620
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbodizel
vrtina × gib (mm) 81,0 x 95,5
zavore spredaj/zadaj kolutne/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

39 komentarjev za "Najbolj varna izbira"


ban
2 leta 10 meseci nazaj

Neverjetno kolk komentarjev če je v naslovu vw oz golf

xxl
2 leta 10 meseci nazaj

Enako kot pri vsaki Alfi, kia/hyundai…

nejc1
2 leta 10 meseci nazaj

Mazdi še niti blizu nismo 😛

uros11
2 leta 10 meseci nazaj

Evo, to je avto, da bi ga človek imel v garaži. Uberall satisfied with vw golf!!

bizi10
2 leta 10 meseci nazaj

Prosim elaboriraj malo kaj te je tako navdušilo? Da ima VW značko spredaj, zadaj, na platiščih in na volanu?

uros11
2 leta 10 meseci nazaj

Tudi brez značke bi bil povsem zadovoljen z njim.

Firediver
2 leta 10 meseci nazaj

Blagor skromnim, oni so vedno srečni in zadovoljni, ko zjutraj sonce vzide..

uros11
2 leta 10 meseci nazaj

Sploh če ni prva pot obisk servisa.

Locher
2 leta 10 meseci nazaj

Ima že raje, da sosedje ne opazijo, da je kupil nov avto. Pa gotovo je pozabil pogledat na postavko cena.

uros11
2 leta 10 meseci nazaj

Zaradi sosedov se avta ne kupuje.

Locher
2 leta 10 meseci nazaj

Uroš, res? Kupi baterije za sarkazem detektor.

Firediver
2 leta 10 meseci nazaj

Pač ne bo imel problema kam z denarjem..dvojna zmaga!

uros11
2 leta 10 meseci nazaj

Dnar nikoli ne ostaja in najde svojo pot stran od hiše, k hiši pa redko.

Locher
2 leta 10 meseci nazaj

Še posebej, če kupuješ drage avtomobile. Saj tale golf je ugoden. 😉

xxl
2 leta 10 meseci nazaj

Fantje, res domiselni komentarji, nimam kaj dodati. 🙂

slikar
2 leta 10 meseci nazaj

“Lahko bi vsaj brivnik dobil ob nakupu avta gratis. 🙂”
Le zakaj, saj te gladko obrijejo ob samem nakupu.

bizi10
2 leta 10 meseci nazaj

Da ti še simbolično nakažejo kako so te nategnili. Oseba ki bi avto kupila tega seveda nebi dojela in bi posledično minimalno na FB objavila svoje navdušenje nad novim brivnikom in posebno zahvalo dotični avtohiši, pri kateri je avto kupila. 🙂

Locher
2 leta 10 meseci nazaj

#vspomin

limas
2 leta 10 meseci nazaj

Nikoli mi ne bo uspelo razvozlati mentalnega sklopa osebe, ki je pripravljena dati skoraj 30.000 ojrov za dolgočasen in tehnološko povprečen avto v obliki opeke.
Cena je popolnoma identična z renojem talisman 1.6 dci. Razred višje, motor, oprema, udobje, izolacija…

uros11
2 leta 10 meseci nazaj

Meni, ki včasih preberem tudi kakšno knjigi, mi je sploh nerazumljivo, da je kdorkoli pripravljen toliko dati za katerikoli avto po kriteriju dolgćasa. nerazumljivo, nimate življenja, da rabite pleh, da vam ni dolgčas?

Locher
2 leta 10 meseci nazaj

Blizu je tudi Mazda 6 in Insignia. Ta cena se bere kot slaba šala.

P.S.: … ampak, če kupiš Golfa, si na varni strani. Varnost tudi nekaj velja danes. 😉

 
Češka klasika z novo obleko, a enakimi ambicijami
Dostojen tekmec