Poraba 4,2/8,3/6,0 l/100km Največja hitrost 169 km/h Cena 13.640 eur
Plusi
 • kultiviranost motorja
 • prostorna kabina (za ta razred)
 • kombinacija dinamike in udobja v vožnji
 • mehanika avta (splošen občutek)
Minusi
 • enooptična žarometa
 • odpiranje prtljažnika samo s ključem ali iz kabine
 • nezadostna ledvena opora voznikovega sedeža
 • volanski obroč nastavljiv samo po višini
 • zunanji ogledali nista širokokotni

V avtomobilskem svetu imamo modele z več desetletij in več generacij dolgo zgodovino in imamo modele, kot je Fordov Ka, katerega ime poznamo zdaj že dve desetletji. A v teh dveh desetletij je bil vsakič drugačen kot prej. Test.

Zanimivo pri miniaturnemu Fordu je, da je vsaka njegova generacija nagovarjala drugačno klientelo. Prvi je bil trivratni malček, osnovan na tehniki četrte generacije Fieste, ki je nagovarjal predvsem z odštekanim oblikovanjem, vsesplošno preprostostjo, relativno cenovno dostopnostjo in za ta velikostni razred avta dobrimi voznimi lastnostmi. V njegovih motornih stajah sicer ni rezgetalo prav veliko konj, a to očitno ni pretirano motilo kupcev. Drugi, v resnici preznačkan Fiat 500, je bil še vedno trivraten in majhen, a je s prikupno zunanjo podobo, številnimi opcijami individualizacije in zasoljeno ceno manj uspešno koketiral s ciljnimi kupci. Ker je drugi Ka v primerjavi s prvim prodajno razočaral, se je Ford odločil prekiniti navezo s Fiatom in v isti sapi Kaju ponovno vrniti vlogo preprostega in cenovno dostopnega malega Forda. A tokrat v zasnovi petvratne kombilimuzine, ki tudi ni več tako zelo majhna kot včasih. Pri meni je pustil dober vtis, čeravno je treba priznati, da pričakovanj bolj zahtevnih evropskih kupcev najbrž ne bo v celoti izpolnil.

Prilagojen za strožji evropski trg

Ford_Ka+_12_Trend_28Osnovan na Fordovi globalni platformi B si Ka+ deli arhitekturo z mersko nekaj večjo Fiesto. Ka+ pa tudi sicer ni tako nov avto, kot se nam Evropejcem zdi na prvo žogo. Ta namreč vozi s tekočih trakov v daljni Indiji in Braziliji že od leta 2014, kjer ga poznajo kot Figo, Figo Aspire in tudi Ka+. Medtem ko so različice namenjene tamkajšnjim trgom bolj prvinske in osnovne, mora Evropejcem namenjena izvedenka izpolnjevati strožjo zakonodajo ter že omenjene želje izbirčnejših kupcev. Zato, tako Ford, je Ka+ sicer proizvajan v Indiji, a v celoti prilagojen evropskemu trgu.

Različni podvigi

Ford_Ka+_12_Trend_21A niso vse prilagoditve v dobrobit Evropejcem. Medtem ko so sorodniki v južni Ameriki ter na daljnem vzhodu na voljo z različnimi motorji, moramo Slovenci shajati s samo enim. Ta pa ni nič pretresljivo razgrajaški, saj iz povsem običajne, nič kaj pretirano napredne tehnične zasnove, ponuja vozniku v uporabo zmernih 85 »konj« in 112 Nm. Odlikuje ga sicer pripravljenost zavrteti se do rdečega polja, čeravno pri tem početju nikoli ne deluje pretirano energično. Ob umirjeni vožnji, ki mu je kot pisana na pločevino, godijo kultiviranost, dobra odzivnost in zmerna žeja. Motorizacija se najbolje izkaže med mestnimi potepi, na avtocesti pa jo hitro utrudijo klanci. Lep primer je recimo vzpon na Vrhniški klanec. Tam, če želiš vzdrževati hitrost 130 km/h, moraš to početi v četrti prestavi. Vsi, ki bodo trmasto vztrajali v peti, bodo namreč do vrha klanca prisopihali s samo še okoli stotimi urnimi kilometri. Za potrebe prehitevanj priporočam, da voznik izbere čim daljše in daleč naprej pregledne ravnine, saj so tovrstni podvigi za agregat tudi eni bolj napornih.

Dosežek

Ford_Ka+_12_Trend_2Razgibano in, vsaj v mojih očeh simpatično, oblikovanje armaturne plošče v veliki meri spominja na prejšnjo Fiesto. V imenu omejevanja proizvodnih stroškov so Fordovci naredili praktično vse plastične elemente v kabini iz na otip trde črne plastike. Prostora spredaj je dovolj v vse smeri, zadaj ga je za kolena odraslih, upoštevaje velikostni razred avta, tudi dovolj, dva odrasla pa bosta zadovoljna tudi z odmerjenostjo komolčnega prostora. Celo nad prostorom za glavo se bodo lahko pritoževali samo tisti s telesno višino nad 1,8 metra telesne višine, kar mu, glede na nekatere konkurente, tudi štejem med dosežke.

Samo uvodnih nekaj deset kilometrov

Ford_Ka+_12_Trend_06Voznikov delovni prostor zaznamuje tudi kar razmeroma dobra ergonomija sedenja, a ji do sicer v Fordih značilne izvrstnosti manjka po globini nastavljiv volan. Tako sem sam rabil nekaj deset uvodnih kilometrov, da sem se privadil na nekoliko preveč oddaljeno nameščen volanski obroč. Voznikovo delovno okolje zaznamujejo na prvi pogled skopi in nič kaj razburljivo oblikovani merilniki. Zdelo bi se, da so tudi zelo skopo založeni s podatki, a zmore kroženje skozi vanje vgrajen potovalni računalnik priklicati vse za uporabnika relevantne podatke.

Mehanika bi zmogla, a motor ne da

Ford_Ka+_12_Trend_04Če odmislim šibak motor, prepriča Ford Ka+ na cesti z značilno in meni nadvse simpatično tipično znamkino nastavitvijo podvozja, ki postreže z dobro usklajenostjo med udobjem in dinamiko v vožnji. Na slabše vzdrževanih avtocestah sicer pospremi vožnjo zaznavno zibanje avta, a so ta nihanja vseeno povsem vzdržna. Kdo bi si mislil, a kot sila prijeten partner se izkaže tudi na magistralki. Tam namreč prepriča z dobro in zanesljivo lego, a mu, zaradi šibkega motorja, vseeno veliko bolj kot preganjanje skozi ovinke ustreza umirjen, a tekoč tempo vožnje. Pod črto menim, da te občutke najbolje povzame ocena, da je mehanika podvozja Forda Ka+ zmožna »prežvečiti« bistveno več, kot ji je sposoben mali motorček »vreči« pod kolesa.

Manjvreden in cenen?

Ford_Ka+_12_Trend_08Meni je v vsakem avtu daleč najpomembnejša povezava mene kot voznika z avtom, natančneje z njegovo mehaniko. Če te povezanosti ni, se mi pogosto preusmeri pozornost na druge stvari v avtu, ki so sicer drugotnega pomena, a me znajo, če niso takšne kot želim, motiti. Morda se zdi nemogoče, a sam sem tudi v motorno podhranjenem Fordu Ka+ 1.2 Trend pravzaprav kar užival. Ne, seveda o kakšni ekstatični navdušenosti ne morem poročati, a če bi rekel, da sem v njem kadarkoli trpel, bi bilo še večje pretiravanje. Tako me med njegovo uporabo tudi nikoli ni zares zmotila trda plastika na armaturni plošči, obilica črnine v kabini, odsotnost kakšnega posebej velikega barvnega zaslona, občutljivega na dotik, skromen osnovni prtljažnik v zadku ali še katera druga stvar, ki je bila nekaj povsem običajnega v avtih kakšnih deset let nazaj, danes pa jo razvajeni evropski kupci dojemajo kot manjvredno in ceneno. Ne, takšnega občutka manjvrednosti mi Ka+ nikoli ni vzbudil.

Dober razlog

Ford_Ka+_12_Trend_29Me pa je, ob siceršnji vsesplošni simpatičnosti, rahlo zmotila samo zelo omejena ponudba izključno enega motorja in enega paketa opreme. A za to omejevanje ima Ford, recimo temu, dober razlog. Ta sliši na ime Ford Fiesta. Fiesta, s katero sili Ford navzgor. Tako zelo gor, da je zanjo pripravil celo podoben »premium« tretma Vignale kot za večje brate Mondeo, S-Max in Edge. Nalogo nagovarjanja in lovljenja manj zahtevnih kupcev pa je prevzel sveži Ka+. Na nek način kar logična strategija Fordovih tržnikov je, da v surovi tehnični osnovi sila podobna avta ločiš na pogled in seveda v maloprodajnih cenikih kolikor je le mogoče. Enega narediš na videz cenejšega in manj dovršenega, mu nameniš samo eno pogonsko opcijo in en paket opreme, drugemu pa nameniš praktično vse ostalo.

Slišim in berem, …

Ford_Ka+_12_Trend_03… da obstaja verjetnost, da se bo kdaj najbrž našel kupec, ki bo zavil v Fordov salon po enega in se odpeljal iz njega z drugim. Takšnih bo znalo biti morda celo več, a bo to v največji meri posledica nerazčiščenosti predstav in pričakovanj o enem in drugem modelu v glavah kupcev. Pa je s tem kaj narobe? Jaz mislim, da ne. Odrasli ljudje, ja, s tem mislim tudi avtomobilske kupce, se imamo, glede na poznane podatke, vso pravico odločati po lastni presoji. Če to pomeni, da si v določenem trenutku na osnovi novih podatkov pač premislimo, je tudi to v redu.

Torej, Ka+ ali Fiesta? Ta trenutek še ne vem, a meni se zdi tudi Ka+ sila simpatičen mali avtomobil, ki je v mojih očeh tudi najboljši Ka doslej. Naj bo zato tudi vreden vsaj razmisleka, če že ne tudi resnega obiska v Fordovem salonu. Ne zanikam, sam bi imel seveda v njegovem nosu najraje 1.0 EcoBoost, toda želja po tej motorizaciji v Ka+ bo iz strateško-tržnih razlogov Forda žal ostala neizpolnjena. Zato pa Ford glasno sporoča, da imajo za vse nas, zahtevnejše, tu še Fiesto. No, več o njej pa kdaj drugič in predvsem v ločenem zapisu.

Besedilo in fotografije: Peter Humar.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Edini motor v Ka+ ni pretirano sodobno grajen, kar velja tudi za samo petstopenjski menjalnik. Slednjemu štejem v plus značilno dovršen prestavni mehanizem.
  6
 • Notranjost
  Zaznamujejo ga obilica črnine, pretežno cenena trda plastika in presenetljiva prostornost za ta avtomobilski razred. Povsem v zadku je zmerno malo prostora, a kakšnih deset let nazaj je ocena o 270-litrskem osnovnem prtljažniku v tako velikem avtu imelo bistveno bolj pozitiven predznak kot danes.
  7
 • Opremljenost
  V osnovi razmeroma skopo opremljen, a ga je moč opremiti s praktično vsemi danes relevantnimi dodatki. Kdor išče četico varnostnih in asistenčnih sistemov, naj nadaljuje iskanje pri Fiesti oziroma drugih dražjih tekmecih.
  6
 • Vozne lastnosti
  Ka+ je na tem področju, zaradi vsesplošno prepričljivega nastopa njegove mehanike, ki se kaže prvenstveno tudi skozi dobro usklajenost med udobjem in dinamiko v vožnji, značilno fordovski.
  8
 • Gospodarnost
  13.600 evrov se mi zdi za dotični paket avta razumna količina denarja, a je ta daleč od »romunskega« poceni nakupa. Je občutno cenejši od Fieste, a dopušča tudi manj plemenitenja z opremo. Komur slednjega ni mar, bo s Ka+ zagotovo zadovoljen.
  8
 • Zmogljivost
  Motor žal ne predstavlja resnega izziva sicer dobri mehaniki podvozja. Dobro motoriziran za mestne potepe, na medkrajevnih cestah mu za prehitevanja manjka »sape«, na avtocesti pa ga hitro utrudijo klanci.
  5
 • Sklep
  Skromna končna ocena sicer temu najbolj ne pritrjuje, a menim, da je tretja naklada Forda Ka, Ka+, v resnici najboljša doslej in v isti sapi tudi več kot dostojna alternativa dražjim in žlahtnejšim tekmecem. Jasno, da čisto brez objektivnih pripomb tudi v njem ne gre, a pod črto se mi zdijo le te, upoštevajoč zmeren finančni vložek in dobro mehaniko, večinoma povsem znosne.
  6.7

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 11.990 (brez upoštevanega akcijskega popusta 1.150 €)
cena testnega vozila (€) 13.640
dolžina × širina × višina (mm) 3.929 × 1.704 × 1.524
dovoljena masa vozila (kg) 1.530
emisija CO2 (g/km) 114
gibna prostornina (cm3) 1.198
kompresija (1:) 11,0
masa praznega vozila (kg) 1.055
medosna razdalja (mm) 2.489
menjalnik/pogon 5-stopenjski ročni/spredaj
največja hitrost (km/h) 169
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 63 (85) pri 6.300
največji navor (Nm pri vrt/min) 112 Nm pri 4.000
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 10,7
pnevmatike 195/55 R 15
poraba goriva na testu (l/100 km) 4,2/8,3/6,0
poraba goriva po ECE (l/100 km) 4,0/6,6/5,0
pospešek 0-100 km/h (s) 13,3
prostornina posode za gorivo (l) 42
prostornina prtljažnika (l) 270-849
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja bencinski
vrtina × gib (mm) 71,0 × 77,0
zavore spredaj/zadaj kolutni (hlajeni)/bobnasti
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

8 komentarjev za "Vsakič drugačen"


muc396
9 meseci 20 dni nazaj

Če je narejen v Indiji, verjamem, da je bolj trpežen kot evropski avtomobili. “Preživeti” morajo njihove razdrapane ceste po podeželju in Himalaji in tam jih ne božajo in šparajo kot pri nas. Evropski tega ne prenesejo niti približno. Tam šibajo Suzukiji, Toyote, Mahindre,…

RedBaron
9 meseci 21 dni nazaj

Hja, meni pa ne zgleda tako slabo, vendar je res, da je cena malo nerodno (previsoko) postavljena…

xxl
9 meseci 23 dni nazaj

Na daleč se mu vidi, da je iz Indije. Samo cena je evropska.

frgo
9 meseci 23 dni nazaj

Za ta denar kadarkoli raje spodobnega cliota kot pa to indijsko spako

Ivan36
9 meseci 23 dni nazaj

Ta slabi KIA RIO 1.25 je 100% boljši nakup! To je avtek za Indijo pa za ostale zaostale motorizirane države 3 sveta! Tam je pa odličen glede na ostale izdelke iz let 1990 pa 50 x reciklirane .
Kia Rio 1.25 CVVT Edition+Vinjeta 2018+500 EUR BON 9.990 €

srcnik
9 meseci 21 dni nazaj

Daj ne pribijajte s kio… Dosadni ste tak, kot včasih vw fani

Locher
9 meseci 14 dni nazaj

@scrnik: kia fani pa že ne. Oni ne prbijajo, oni izobražujejo. Oni niso dosadni, oni so vztrajni. Oni se ne vtaknejo v vsako reč, oni predstavljajo dejstva, ki jih je nekdo pozabil napisati.

Ivan36
9 meseci 21 dni nazaj

Dejstva fantek ne ego! Kia je boljša of Ford Ka+!!!!!!!!!!!!!!

 
Vladar
Transformer