Poraba 8,7 l/100km Največja hitrost 250 km/h Cena 170.482 eur
Plusi
 • izjemno udobne vozne lastnosti
 • sedežno udobje
 • delovanje asistenčnih sistemov
 • poraba goriva
 • izjemno dodelana funkcija delno avtomatizirane vožnje
 • prostornost zadaj
 • izvrsten pogonski sklop
 • občutek za oblikovne detajle
 • svetilnost adaptivnih LED žarometov
Minusi
 • neznanje slovenskega jezika
 • doplačilo za opcijo digitalnega radia
 • ergonomija osrednje drsne ploščice
 • visoka končna cena

Verjetno ni avtomobilskega modela na zemeljski obli, v katerem se ne bi vozilo tolikšno število kronanih glav, voditeljev držav, verskih poglavarjev, monarhov ter nenazadnje tudi avtokratskih samodržcev, karizmatičnih diktatorjev in celo (gradbenih) baronov, kot je Mercedesov razred S. Saj gre za vozilo, ki s svojim elegantnim, a obenem tudi dokaj zadržanim zunanjim stasom – še posebej pri zadnji verziji – zgleda ravno še dovolj politično korektno, da ljudstvo ni preveč zeleno od zavisti. A vseeno ponuja v notranjosti toliko luksuznega buržoaznega razkošja, da bi ga najverjetneje želel imeti v svojem voznem parku tudi najbolj slaven otrok družine Franja in Marije Broz, če bi bil še živ. To je pač klasična državniška limuzina, v kateri nikakor ni prostora za Angelco, temveč za Angelo!

Brez ošabnosti

MERCEDES-BENZ S 05

Mercedesov razred S oziroma tako imenovani »Sonderklasse«*, kot ga ljubkovalno kličejo v njegovi rodni deželi, je v vseh teh letih, odkar je na trgu, postal prava institucija v avtomobilizmu. Mercedesov zastavonoša namreč že od nekdaj predstavlja sinonim za luksuzno limuzino visokega razreda in ima v svetu prestiža podoben kultni status kot Patek Philippova ročna ura, Hermèsova večerna obleka ali, če želite, Jakopičeva impresionistična dela na teritoriju med Karavankami in Kolpo. Pri tem se zdi, da najbližjima konkurentoma iz Münchna (BMW serije 7) in Ingolstadta (Audi A8) – pa četudi se ponašata z enako dozo odličnosti in tehnološke inventivnosti –  tovrstnega statusa nikdar ni uspelo doseči. Kaj šele preseči! Da o kakšnem Lexusu LS ali Cadillacu CT6 niti ne govorim.

Vseeno pa Mercedesov razred S navkljub svojemu osnovnemu poslanstvu, ki zapoveduje neumorno razvajanje petičnežev in prominentnežev, s svojo dokaj nevsiljivo zunanjo obliko nikdar ni izžareval pretirane ošabnosti ali – bog ne daj – arogantne vzvišenosti, kot jo to zna na trenutke (sicer precej dražja) angleška aristokracija (Rolls Royce, Bentley). Zatorej ne čudi, da že zgolj zaradi tega od nekdaj nagovarja vse tiste osebke, ki nikakor ne želijo razkazovati opulentnega in razkošnega življenjskega sloga. Oziroma je kot naročen pri nabavi primernega državniškega vozila.

MERCEDES-BENZ S 03

Omenjena filozofija je verjetno še najbolj vidna ravno pri zadnji generaciji (W222), pod obliko katere je podpisan najslavnejši slovenski avtomobilski oblikovalec, saj jo je na daleč le stežka mogoče ločiti od »žlahte«manjše rasti. Tako jo lahko brez težav zamenjaš za kakšno precej bolj »plebejsko taksi« različico razreda E, kar pa je lahko v določenih primerih, kjer pretirano bahaštvo ni ravno zaželeno (npr. med lažno skromnimi managerji), tudi določena prednost.

Lanskoletna kozmetična prenova se je sicer zgolj bežno dotaknila zunanjosti Mercedesove admiralske ladje, ki sicer dodobra sledi znamkini novodobni oblikovalski filozofiji čutne čistosti (Sensual Purity). Pri čemer bo ostro oko brž uzrlo novo masko, ki je bila pred tem vidna zgolj pri različici S600, ter novo traso LED svetil pri sprednjih žarometih v obliki trojnih »obrvi«, kar ga še najbolj loči od manjših bratov (zgolj kot zanimivost – razred E ima dvojne, razred C pa enojne).

Brez ponaredkov

A Mercedesova najsvetlejša zvezda v ponudbi tiste svoje prave kvalitete pokaže – podobno kot Jelinčičeva vila – šele v notranjosti. Tu enostavno ni prostora za estetske anomalije ali, bog ne daj, kakršnekoli sumljive ponaredke! Ter ponuja ob plejadi drag(ocen)ih opcijskih pripomočkov toliko razkošja, da bi znal zadovoljiti še tako razvajeno hotelsko dedinjo ter celo nekdanjega prefekta konkregacije rimske kurije. Pri čemer bo prej omenjeni prominentnež še najmanj zgrešili, če bo svojo zadnjico posadil na zadnji desni sedež, ki je že sicer v osnovi rezerviran za najpomembnejše potnike. A pozor – le, če gre za podaljšano različico!

MERCEDES-BENZ S 33

Vendarle pa tudi drugim potnikom niti slučajno ne bo hudega, saj bodo deležni tolikšnega udobja kot v malokaterem avtomobilskem modelu. Morda le še v tistih najprestižnejših z Otoka. Pa najsi gre za izjemno zvočno zatesnjenost kabine, kjer boste ob izklopu izjemnega (a kar 1.597 evrov dragega) 13-zvočniškega Burmestrovega sistema lahko slišali zgolj še svoje misli. Ali pa za 580 evrov vredno premijsko ambientalno osvetlitev v 64 barvah, ki ustvari ponoči že kar rahlo dramatično (a prav nič načičkano) vzdušje. Pa za resnično učinkovito sedežno masažo šestih posameznih nastavitev, ki je svetlobna leta daleč od kakšnih cenejših rešitev, pri katerih imaš občutek, kot da bi te od zadaj brcali otroci. Da o napihljivih bočnicah sprednjih sedežev, ki se v ovinkih avtomatično napihnejo in zadržujejo telo, niti ne govorim!

MERCEDES-BENZ S 10

Morebitne resnejše pomanjkljivosti? Enostavno jih ni! V njegovi notranjosti boste tako zaman iskali sledi šlamparije pri izdelavi ali cenejše rešitve v obliki ponarejenega lesnega furnirja ter plastičnega aluminija pri naboru materialov. Pa saj za vraga ne gre za kakšen korejski Genesis! Pohvalo pa si zaslužita tudi posodobljena 12,3-palčna zaslona visoke ločljivosti na armaturni plošči, ki so ju so prvič pokazali v novem razredu E ter sta odličen primer, kako morajo izgledati tovrstni sistemi v sodobnem avtomobilu – pregledno in preprosto. Edina pripomba tako leti zgolj na neznanje slovenskega jezika, kar bi v tako dragem avtomobilu moralo biti že povsem samoumevno!

Brez napak

In četudi gre pri najimenitnejši Mercedesovi zvezdi v njihovem portfelju za avtomobil, v katerem bo njegov lastnik večinoma sedel zadaj desno, pa to nikakor ne pomeni, da ne bi mogel uživati tudi za volanom. Pa četudi ima le-ta precejšnje pomisleke nad »traktorskim« zvenom pod motornim pokrovom ter čedalje bolj robotizirano pomočjo med vožnjo. A ravno pri slednjem so Mercedesovi »robotiki« med tokratno prenovo naredili še največji kvantni preskok, s čimer so dokazali, da je prihodnost brez volana v rokah morda celo bližje kot se zdi. Strašljivo? Niti ne!

MERCEDES-BENZ S 14

Nadgrajeni sistem radarskega tempomata namreč s pomočjo podatkov navigacijske naprave ter prepoznave prometnih znakov samodejno prilagaja hitrost glede na konfiguracijo terena in povsem samodejno zavira pred ovinki in križišči. Ter s pomočjo aktivne krmilne asistence ohranja smer na cestišču – a le, če sistem prepozna stranske črte. In kako deluje vse skupaj v praksi? Izjemno! Zadevščina namreč funkcionira neverjetno prepričljivo in nežno (beri: brez kakršnikoli paničnih manevrov), ter se tako dobro prilagaja cestni konfiguraciji, kot da bi ti bral misli.

Tako pričneš ob izjemnem voznem udobju, ki ga zagotavlja serijsko zračno vzmetenje, povsem podzavestno uživati v defenzivni vožnji, zaradi česar nimaš prav nobene potrebe po kakšnih športnejših nastavitvah (način Sport). Pa četudi najmočnejša turbodizelska motorizacija v ponudbi, ki se ponaša z direktnim vbrizgom prek skupnega voda z vbrizgalnimi šobami Piezo ter vbrizgalnim tlakom vse do 2500 barov, dopušča tudi prenekatero cestno vragolijo.

MERCEDES-BENZ S 39In ne le to! Povsem nov 3-litrski vrstni šestvaljnik, ki proizvede 340 precej svobodeželjnih »žrebcev« ter kar 700 Nm navora že pri 1.200 vrtljajih, je namreč tako čudovit, da bi znal prepričati celo največje nasprotnike turbodizlov. Izjemno zvočno decenten in miren agregat, ki je sparjen s povsem nezaznavno delujočo (kar seveda pomeni kompliment, da ne bo pomote!) 9-stopenjsko menjalno avtomatiko s hidrodinamičnim pretvornikom navora, namreč navdušuje s tako prepričljivimi zmogljivostmi, da nimaš prav nobene resnejše potrebe, da bi moral pogledovati h kakšnim sladostrastnim AMG verzijam. Ter istočasno navduši z dovolj nežno porabo goriva, ki je bila na relacijskih poteh zgolj malenkost višja od 7 litrov na 100 km. Vrhunski dosežek za tako motoriziran avtomobil, ki pokaže na tehtnici dobre dve toni in se obenem ponaša še s štirikolesnim pogonom!

Brez kompromisov

MERCEDES-BENZ S 40

Razred S od nekdaj predstavlja vrhunec znanja Mercedesovih inženirjev, pri katerem želijo prvenstveno manifestirati tehnološko superiornost. Ter s tem ustvariti neuradnega vladarja avtomobilskih limuzin. Okej, porekli boste, da je na trgu še kar nekaj precej bolj luksuznih in bistveno dražjih primerkov (Phantom, Mulsanne). A pri Mercedesu brž odgovarjajo z izjemno tehnično odličnostjo ter nenazadnje tudi verzijo Pullman, s katero dodobra konkurirajo prej omenjeni aristokraciji.

Obenem bi znal marsikdo tudi poreči, da zna veliko večino tovrstnih tehnoloških novotarij ponuditi že nič kaj bistveno manjši razred E, ki je obenem še precej (!) cenejši. Ampak, bodimo povsem iskreni! Hierarhija pač mora obstajati, pri čemer je skorajda že zapovedano, da se mora »pravi šef« naokrog voziti zgolj z najboljšim, kar je na voljo. Pa naj stane, kolikor hoče!

Tekst in foto: Urban Acman.

* Posebni razred (nem.)

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Najverjetneje najboljša turbodizelska motorizacja na trgu ta hip, ki navdušuje z zmogljivostmi, izjemno mirnim delovanjem ter vrhunsko porabo črnega zlata, bi znala brez težav prepričati celo največje nasprotnike "traktorskega" zvena. Izjemen pogonski sklop!
  10
 • Notranjost
  Četudi pridih visoke mode doprinesejo šele opcijski dodatki, ki so vredni toliko kot spodobno motorizirana limuzina D segmenta, pa njegovemu interierju že v osnovi ne morejo očitati prav nič resnejšega niti največji pikolovci.
  10
 • Opremljenost
  Resda je na ceniku moč najti še kar nekaj odprtih postavk (npr. projicirni zaslon, razvedrilni paket za zadnje sedeže, ipd.), a bi bilo ob kar 55 evrskih tisočakov vrednih dodatkih precej perverzno govoriti o nepopolnem paketu.
  10
 • Vozne lastnosti
  Toliko udobja, kot ga ponuja najimenitnejša Mercedesova zvezda, le stežka najdemo v avtomobilskem svetu. Podatek o tem, da je BMW-jev konkurent malenkost bolj vozno orientiran, pa je v tem avtomobilskem segmentu povsem sekundarnega pomena.
  10
 • Gospodarnost
  Avtomobilska visoka moda nikdar ni bila poceni, kar dokazuje tudi »Sonderklasse«. Kdor želi doživeti podobno tehnološko odličnost, a ne želi ravno prodati svoje hiše, bi lahko našel primerno, a precej cenejšo alternativo, že v razredu E. Odlična poraba goriva!
  5
 • Zmogljivost
  Več kot ponuja najmočnejši turbodizel v ponudbi, v tem segmentu tako ali tako povsem zadošča. Desetka pa naj ostane rezervirana za kakšno sladostrastno AMG različico.
  9
 • Sklep
  Mercedesov zastavonoša, na katerem je – dejansko – velikokrat moč uzreti nastavek za protokolarne zastavice, še vedno spada med ene najbolj prepričljivih prestižnih limuzin na zemeljski obli. Ter obenem predstavlja eno najbolj suverenih manifestacij inženirskega znanja v svetu avtomobilizma.
  9

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 105.350
cena testnega vozila (€) 170.482
dolžina × širina × višina (mm) 5.271 x 1.905 x 1.496
dovoljena masa vozila (kg) 2.800
emisija CO2 (g/km) 155
emisijski razred Euro 6
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 2/12/30
gibna prostornina (cm3) 2.925
kompresija (1:) 15,5
masa praznega vozila (kg) 2.075
medosna razdalja (mm) 3.165
menjalnik/pogon 9-stopenjski / štirikolesni
največja hitrost (km/h) 250
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 250/340 pri 3.600-4.400
največji navor (Nm pri vrt/min) 700 pri 1.200-3.200
namestitev motorja spredaj vzdolžno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 12.3
osnovna cena vozila (€) 114.860
pnevmatike 245/40 R20 (spredaj)/275/35 R20 (zadaj)
poraba goriva na testu (l/100 km) 8,7
poraba goriva po ECE (l/100 km) 7,3/5,1/5,9
pospešek 0-100 km/h (s) 5,2
prostornina posode za gorivo (l) 70
prostornina prtljažnika (l) 510
število valjev/ventilov 6/24
vrsta motorja turbodizel
zavore spredaj/zadaj kolutne/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

33 komentarjev za "Vladar"


radar
1 leto 1 mesec nazaj

Tole je vrhunski avto. Narejen je za določeno ciljno skupino in ne za npr. Janeza, ki si na lizing kupi avto za 10 k eur in pametuje, da je njegov nov avto top shit.
Ne podpiram vsega kar se dogaja v slo, podpiram pa vse takšne teste. Upam, da jih bo še več…
nekoč sta korado on brendi pela: .. če fousija bi gorela, v ognju bi bila slovenija cela..
Lp

Locher
1 leto 27 dni nazaj

Še eden, ki ne vidi dlje od denarja in fovšije.

Ivan36
1 leto 1 mesec nazaj

@Urban Acman. Daj za foro povpraš koliko danes stane ta testni avtomobil, me prav zanima koliko je že izgubil v 1 mesecu? Baje že prvi dan 10% vrednosti???

Rafaelus
1 leto 22 dni nazaj

Za M 180 C sem z dodatki dal pred 7 leti 42.800. Danes ima prevoženih samo 48.000 km. In današnja vrednost, je maksimum 15.000 evrov, če bi jih kdo sploh dal. Rad bi sicer novega E, tega pa vseeno ne mislim podariti komu brezplačno. Bere se skoraj kot oglas, samo telefona še nisem napisal 🙂 Ja Ivan imaš prav, M kupiš samo če ne veš kaj bi z denarjem, tega jaz pred 7 leti nisem razmišljal, na žalost, sploh na malo prevoženih KM.

Ivan36
1 leto 23 dni nazaj

Sem pogledal Avto.net, ja okoli 87.000€ gre dol v 6 mesecih! Nov 187.500€ letnik 9.17 97.800€

Ivan36
1 leto 27 dni nazaj

Tole sem napisal zato, ker sem par let nazaj leta 15 bil slučajno na A cosmos in videl 6 ali 7 mesece stare BMW 530 in 730 po 55.000 in 75.000€ a nakupna cena jebila od 98.000€ do 128.000€ Kilomeri od 78.000€ do komaj 32.000km prevoženih.

a4
1 leto 1 mesec nazaj

navzven sploh ne izgleda kot nov avto ampak kot nekaj 2-3 leta starega

pskoda
1 leto 1 mesec nazaj

Glede na to, da je S klasa ni drag avto + to je cena brez popusta. Če je popusta samo 10% je to 17k€

mrtwelvetrees
1 leto 1 mesec nazaj

Obstaja tudi opcija da ima serijsko DAB+ ampak ga izključijo programsko, in vključijo če stranka plača?

 
Bila bi škoda
Vsakič drugačen