Poraba 6,5 l/100km Največja hitrost 184 km/h Cena 32.524 (29.735,18 - ob Peugeot financiranju) eur
Plusi
 • zvočna zatesnjenost
 • vozne lastnosti
 • odzivnost zaslona na dotik
 • notranja prostornost
 • prilagodljivi zadnji sedeži
 • voznikova ergonomija
 • zunanji videz
 • sistem Grip Control
Minusi
 • težaška prtljažna vrata
 • upravljanje klimatske naprave preko zaslona na dotik
 • neznanje slovenskega jezika
 • rahlo neodločen menjalnik
 • varnostno-asistenčni sistemi ob doplačilu
 • brez LED žarometov pri dani ceni

Ko se je francoski predsednik Emmanuel Macron lani avgusta pripeljal na obisk k otrokom iz socialno ogroženih družin, ki so počitnikovali v kraju Moisson (departma Yvelines), s povsem novim državniškim Peugeotom 5008, ga je eden od nadobudnih mladcev vprašal med drugim tudi to, če gre pri njegovem vozilu za transformerja. Ter bil verjetno vsaj malce razočaran ob spoznanju, da pri predsednikovem prevoznem sredstvu le ne gre za čisto pravi avtobot. Vendar pa navkljub temu, da najnovejši Peugeotov križanec nima znanstveno-fantastičnih sposobnosti, da bi se lahko preobrazil v kakšno zabavno filmsko kreaturo, vseeno predstavlja enega najbolj prepričljivih »transformerjev« v svetu avtomobilizma.

Metamorfoza

Najnovejši Peugeotov križanec se namreč lahko pohvali z eno najbolj radikalno korenitih transformacij v svetu avtomobilizma, saj se je v najnovejši generacijski različici preobrazil iz dokaj dolgočasnega enoprostorca v precej bolj razburljivega križanca. Novodobna avtomobilska moda pač zapoveduje treking športno-terensko opravo tudi pri najbolj družinsko nastrojenih vozilih (beri: enoprostorcih), s čimer se želijo dodobra približati čedalje bolj množični populaciji kul fotrov in seksi mamic.

PEUGEOT 5008 36Okej, ideja resda ni povsem nova, saj so tovrstno mefamorfozo izvedli pred časom že pri Renaultu (nova generacija Espacea in Scenica), zatorej ne čudi, da so se omenjenega spreminjanja avtomobilske genetike lotili tudi pri Peugeotu (modela 3008 in 5008). In to precej uspešno, saj je manjši 3008 v tem času postal celo tretji najbolj prodajan SUV na stari celini. Tako lahko brez dvoma govorimo o izjemno prepričljivi stilski preobrazbi, kakršne bi si verjetno želel še kamniški župan pred prihajajočimi parlamentarnimi volitvami.

Big brother

Ker pa pri Peugeotu niso želeli preveč komplicirati, so na enaki modularni platformi (EMP2) ustvarili oba nova križanca, s čimer predstavlja model 5008 zgolj večjega »brata« manjšemu modelu 3008. Tudi po zunanjosti. Kar pa ne pomeni nič slabega, da ne bo pomote!

PEUGEOT 5008 02

Zadnja generacija športno uporabnega 3008 namreč velja za enega najbolj mikavnih predstavnikov tega razreda, kar posledično pomeni, da njegov 19 centimetrov daljši »žlahtnik« kaj bistveno grši ne more biti. Še posebej zaradi tega, ker sta vse do B stebrička skorajda identična. Tako predstavlja novi 5008 eno zanimivejših in stilsko bolj dovršenih alternativ v razredu srednje velikih športno uporabnih križancev, kjer sicer kraljujejo Škoda Kodiaq, Nissan X-Trail in Hyundai Santa Fe. Pri tem pa mu navkljub manku štirikolesnega pogona nikakor ni moč očitati terensko nastrojenega stasa, saj se ponaša z dovolj športno uporabnimi elementi (plastične obrobe) ter kar 23,6-centimetrskim odmikom od tal, kar je celo za 17 mm več kot pri 3008. Pohvalno!

Enoprostorec med SUV-i

A še največjo prednost pred ostalimi športno uporabnimi križanci tega segmenta pokaže novo službeno vozilo francoskega predsednika v svoji notranjosti, saj je bistveno bolj prilagodljiva kot npr. v Hyundaju Santa Fe. Nova generacija modela 5008 je namreč dodobra ohranila svojo enoprostorsko filozofijo, saj se – za razliko od manjšega 3008 – ponaša v drugi sedežni vrsti s tremi posamičnimi sedeži ter celo dvema (opcijskima) v tretji vrsti, ki pa sta tako ali tako namenjena zgolj majhnim otrokom ter potomcem Napoleona Bonaparteja.

PEUGEOT 5008 28In če se pri novodobnih križancih velikokrat pridušamo, da navkljub svojim izdatnim zunanjim meram, ki niso ravno po standardih povprečnih slovenskih parkirišč, ne ponujajo pretirane prostorske bogatije znotraj, pa to ne velja za Peugeotovega največjega križanca. Le ta namreč ob pet-sedežni konfiguraciji ponuja kar 780 litrov praznine, ki pa bi lahko bila še bolj praktično izkoriščena, saj prtljažno dno ob manku zadnjih dveh sedežev ne omogoča poglobitve.

Vsa ostala notranja arhitektura je tako poznana že iz modela 3008, kar pomeni obilico avantgardnih rešitev, soliden izbor notranjih materialov ter posodobljen info-zabavni sistem na dotik, ki je precej bolj odziven od tistega v pred-posodobljeni verziji modela 308. Morebitne pomanjkljivosti? Upravljanje klimatske naprave preko osrednjega zaslona na dotik, neznanje slovenskega jezika ter delovanje sistema (npr. navigacija), ki se dokaj počasi zbuja ob prižigu avtomobila.

Družinska sreča

A ker novodobne kul fotre še kako skrbi za varnost naraščaja, so jim pri nakupu novega družinskega vozila bistveno bolj pomembni varnostno-asistenčni sistemi (ki pa so brez doplačila na voljo šele od paketa GT Line dalje), kot pa številčnost konjenice pod motornim pokrovom. Dokaj razumljivo! Zatorej jim bo povsem zadoščala že druga najšibkejša turbo-dizelska alternativa v ponudbi (osnovna 100-»konjska« je verjetno na ceniku zgolj zaradi lepšega), ki jo je moč spariti z vselej dobrodošlim avtomatskim menjalnikom. Opisana opcija je namreč pri dizelskih agregatih na voljo zgolj še z najmočnejšo dvolitrsko 180-»konjsko« alternativo, ki pa je že (pričakovano) precej dražja.

PEUGEOT 5008 24Vseeno pa se lahko 1,6-litrski BlueHDI pohvali s povsem zadostno zalogo moči in navora, da ga je moč označiti še za zadovoljivega (a vseeno le ne za povsem optimalnega, da ne bo pomote!). Pri tem še najbolj navduši z varčnostjo (testna poraba se je ustavila pri 6,5 l/100 km) ter izjemno tihim delovanjem (izdatna količina zvočno izolativnih materialov), zaradi česar dodobra skriva svojo turbodizelsko naravo.

Nepretencioznim voznikom, ki že v osnovi ne marajo pretirano dinamičnih manevrov, bo obenem dovolj povšeči tudi menjalna avtomatika, ki sicer dodobra razbremeni voznika na daljših poteh. Resda pa je slednja velikokrat malce bolj počasnih manir, saj si pri speljevanju vzame za odtenek več časa, kot smo tega vajeni pri konkurenčnih produktih.

Kvazi SUV?

Če smo pri športno uporabnih »terencih«, kjer smo zaman iskali tehnologijo štirikolesnega pogona, še pred časom dodobra vihali nos, pa dandanes temu čedalje manj posvečamo pozornost. Povprečen voznik novodobnega križanca, ki ravno ne živi v »rovtah«,  pač tolikokrat potrebuje omenjeno pomoč na cesti kot ateist sveto spoved. Zatorej nikakor ne čudi, da so se pri Peugeotu povsem odrekli tovrstnemu pripomočku.

PEUGEOT 5008 27

A vam ob 400-evrskem doplačilu vseeno ponudijo sistem Grip Control, ki bo vlil vsaj malček upanja pred odhodom na smučarski dopust. Kakorkoli že, omenjeni sistem omogoča pet različnih režimov (normal, sneg, blato, pesek, izklop ESP), ki prilagajajo medkolesno elektroniko glede na podlago. In kako se izkaže v praksi? Presenetljivo dobro! Okej, čudežev resda ne pričakujte, a se je zadevščina na (rahlo) zasneženem in ledenem klancu ob vklopu režima »Sneg«, pri čemer se prične navor hitreje prenašati med levim in desnim kolesom, delovanje menjalnika pa je (opazno) manj sunkovito, izkazala za povsem zadovoljivo učinkovito. Pri tem verjamem, da bi znala zadovoljiti veliko večino voznikov, ki si do sedaj niso znali predstavljati življenja z SUV brez 4×4 pogona.

Kot predsednik

PEUGEOT 5008 03Če je najnovejši Peugeotov križanec dovolj imeniten, da ga lahko na francoskih tleh vidiš celo z nalepko »President on board*«, ni vrag, da ne bi mogel biti povšeči tudi vsem tistim, ki prevažajo naokoli svoje male prince in princese. Še posebej zaradi tega, ker velja novi Peugeot 5008 s svojimi treking športno-terenskimi linijami za enega najbolj »kul« družinskih vozil na trgu.

Ob tem se lahko istočasno pohvali tudi z dovolj konkurenčno ceno, ki ob racionalni motorizaciji ter spodobnemu naboru opreme (tokrat preizkušena različica) ne preseže psihološke meje 30 tisočakov, ki si jo postavi marsikatera familija. A vendarle – njegov predhodnik je bil vseeno lahko precej cenejši …

Tekst in foto: Urban Acman.

* Predsednik na krovu (angl.)

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Povsem soliden 120-»konjski« turbodizelski agregat, ki ga sicer ne razganja od eksplozivnosti, a bo zadovoljil širok spekter voznikov tovrstnih (družinsko nastrojenih) vozil. Avtomatski menjalnik je soliden, a za odtenek preveč obotavljajoč med speljevanji.
  8
 • Notranjost
  Glede na to, da Peugeotov 5008 po novem spada med tako imenovane srednje velike križance, s čimer je pričel konkurirati Škodi Kodiaq, Nissanu X-Trail, ipd., velja za enega prostornejših primerkov. Izjemno simpatično oblikovan notranji interier.
  10
 • Opremljenost
  Pri vozilu, ki stane po ceniku okrog 30 evrskih tisočakov, nikakor ne bi smeli manjkati LED žarometi, brezstični ključ ter vsaj še radarski tempomat. Zaradi dokaj težaških vrat je skorajda nujno obkljukati tudi pomoč v obliki avtomatskega zapiranja.
  7
 • Vozne lastnosti
  Resda bi znal kdo pogrešati za odtenek boljši občutek na volanu, a se brž odkupi z udobnim podvozjem ter lego na cestišču. Odlična zvočna zatesnjenost kabine pa še dodatno poveča udobje med vožnjo.
  9
 • Gospodarnost
  Nova generacija Peugeotovega modela 5008 je sicer postala dražja od svojega (duhamornejšega) predhodnika, a še vedno velja za ugodnejši nakup v tem velikostnem razredu. Zelo solidna poraba goriva.
  8
 • Zmogljivost
  Z drugim najšibkejšim turbodizlom v ponudbi resda ne boste podirali hitrostnih rekordov, a ji vseeno ni moč očitati podhranjenosti. Daleč od tega!
  7
 • Sklep
  Novi generaciji Peugeotovega modela 5008 je uspela ena najbolj posrečenih transformacij v avtomobilskem svetu, saj je postal s svojimi SUV-treking linijami bistveno bolj všečen. Z eno izmed osnovnih turbodizelskih motorizacij v ponudbi pa nagovarja tiste racionalne voznike, ki jim prehitevalni avtocestni pas ni ravno drugi dom.
  8.2

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 22.798
cena testnega vozila (€) 32.524 (29.735,18 - ob Peugeot financiranju)
dolžina × širina × višina (mm) 4.641 x 1.844 x 1.646
dovoljena masa vozila (kg) 2.200
emisija CO2 (g/km) 118
emisijski razred Euro6
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 2/12/2
gibna prostornina (cm3) 1.560
kompresija (1:) 16,0
masa praznega vozila (kg) 1.380
medosna razdalja (mm) 2.840
menjalnik/pogon 6-stopenjski avtomatski /spredaj
največja hitrost (km/h) 184
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 88/120 pri 3.500
največji navor (Nm pri vrt/min) 300 pri 1.750
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
osnovna cena vozila (€) 29.734
pnevmatike 225/55 R18
poraba goriva na testu (l/100 km) 6,5
poraba goriva po ECE (l/100 km) 5,1/4,2/4,6
pospešek 0-100 km/h (s) 11,9
prostornina posode za gorivo (l) 53
prostornina prtljažnika (l) 780 - 1.940
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbodizel
vrtina × gib (mm) 75 x 88,3
zavore spredaj/zadaj kolutne/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

28 komentarjev za "Transformer"


Tommaazz
4 leta 6 meseci nazaj

Res žalostno, da za takšen denar nima serijsko FULL LED žarometov, te halogenke itak niso za nikamor….je pa zanimivo, da pri 308 in 508 v opremi ALLURE, kot jo ima testirani 5008, so serijski ti žarometi (isto je pri 3008, ki jih tudi nima pri ALLURE)…tu se vidi, da lahko zaračunajo že serijske pripomočke v ne SUV razredu pri SUV-jih zaradi trenutne velike popularnosti, pa že tako ali tako so cca. 4000 evrov predragi napram malo nižjim a večjim, recimo primerjava 308 sw in 3008…škoda. Če bi gledal SUV bi za takšen denar raje vzel bolje opremljeno mazdo cx-5, še raje pa recimo novega 508/SW, zaenkrat (pa verjetno zaradi cene sploh ne bom :)), hvala bogu, nisem podlegel trendu nekoliko višjega sedenja a hkrati slabših voznih lastnosti…

pleomax
4 leta 6 meseci nazaj

Se pelje presenetljivo dobro v bistvu,hkrati pa je narejen na novi platformi, 508 je še na stari in je res že čas da gre v pokoj. 5008 je tudi neprimerljivo prostornejši v vse smeri proti 508 (tudi karavanu). Že prtlajžnik pri 308 prekaša tega od 508 pri karavanu. In ne, full led luči niso serijske več niti pri allure opremi pri 308 kar se mi zdi pravilno in s tem je avto zdaj cenejši. Naj se vsak odloči za kaj bo dal svoj denar. Nekdo, ki naredi malo kilometrov in še to podnevi, so full led luči izguba denarja.Da pa primerjaš 5008 in cx-5 pa samo kaže, da v 5008 še nisi sedel. Ni primerjave s cx-5. Konkurenca ob taki ceni ne ponuja nič več oziroma še manj. Samo poglejte si t-roca od vw,ki itak ne spada v enak razred,cena pa nenormalno visoka, znotraj pa sama plastika.

Tommaazz
4 leta 6 meseci nazaj

Res nisem sedel v 5008 sem pa peljal 3008 testno, ki je dejansko samo malo krajši….sej ne rečem , pelje se v redu samo meni trenutno bolj ustreza sedenje in pozicija za volanom pri nižjih (normalnih) avtomobilih….T-roc je pa tako ali tako predrag za to kar ponuja, škoda besed, če to kupiš za denar, ki ga hočejo zanj. Je pa tako kot si rekel, vsak naj se sam odloči, jaz vem, da v mojih očeh ti SUV-ji niso vredno svojega denarja, saj tako kot sem rekel, se pelješ boljše v nižjih (normalnih) avtomobilih in še boljšo opremo dobiš. Sem se v 508 SW (imel sem jo 6 let) boljše peljal (boljši občutek), kot pa s testno 3008…. Bi pa vseeno raje vzel cx-5 kot pa 5008 (da je vsaj AWD, če je že SUV :))…če pa potrebuješ 7 sedežev oz. na vsakem sedežu isofix potem pač vzameš tistega, ki to ponuja, s tem, da je 7 sedežev tako ali tako v takšnem avtu brezveze…

pleomax
4 leta 6 meseci nazaj

Razlika je v medosni razdalji pri 3008 in 5008,zato je v 5008 občutno več prostora zadaj in zato ne moreš teh dveh avtomobilov primerjat z vidika prostornosti. 🙂

xxl
4 leta 6 meseci nazaj

Ampak ta T-roc se mi zdi ravno prav velik, ravno prav močan in varčen (1,5 TSI sport) in lažje ga prodaš. Cena je pretirana, ampak vsi ne rabimo tako velik avto kot je 5008, 3008 pa ni nek biser prostornosti in 1.2 130 ni nek poskočnež niti šparovček.

pskoda
4 leta 6 meseci nazaj

V naših krajih sem videl vsaj 3 t-roce in nobenega 5008 tako, da ne more biti predrag vw

grizli
4 leta 6 meseci nazaj

Glede na napisano sklepam, da si Dolenjec 😉 Samo še tam jim poglede ne seže dlje od VW (in cvička 😉 Drugače pa sem po Sloveniji videl že kar nekaj 5008 (in še bistveno več 3008), T-roca pa komaj katerega. In tudi ne vem kdo pri zdravi pameti bi T-roc kupoval pri ceni 25, 30 tisoč in več…

pleomax
4 leta 6 meseci nazaj

na štajerskem nisem videlnše niti enega t-roca,3008 pa precej,tudi kako 5008-ko 🙂

pleomax
4 leta 6 meseci nazaj

dobrih 7 litrov porabe je veliko? Toliko porabi renault clio z 1.2 motorjem oziroma megane,ki ima ob enaki moči manj navora in kar višjo porabo tako da motorček je kar varčen in poskočen,ker ima tako preračunana prestavna razmerja,da pri višji hitrosti niso goedali,da bo čim varčnejši ampak tudi poskočen in rezultat je, da je vsaj pri 308-ki 1.2 THP v 5. in 6. prestavi hitrejši od 80-120km/h od 1.6 THP 155 🙂 3008 pa le ni toliko težji od 308,da bi se zmogljivosti drastično zmanjšale. In takšne stvari so tiste,ki prepričajo žirijo za svetovni motor leta in definitivno bi sam izbral tak motor tudi za sebe razen če bi bil veliko na avtocesti.

xxl
4 leta 6 meseci nazaj

Na spritmonitorju za 3008, je dobrih 8,za 7 se treba že bolj potrudit. 1,5 tsi 150 pa 7 (8,4 do 100), pa ne mislim zdaj za koga navijat, niti debatirat ali je to za primerjat. Stvar odločitve posameznika.

drugmirko
4 leta 6 meseci nazaj

hja… moja gospa si je, iz meni ne ravno najbolj razumljivih razlogov, za službeni avto izbrala prav 5008… in lahko iz “prve roke” potrdim, da se pelje presenetljivo dobro. še posebej za svoje dimenzije kot tudi za “tip” vozila! recimo, glede voznih lastnosti tako čislana Fordova Kuga, ki jo je imela nekaj let prej me glede tega ni kej posebej impresionirala…
enako se tudi strinjam, da je njegova kabina zelo prijeten “kraj” ne glede na to kje sediš! ampak… ker je pri hiši tudi stari 508SW lahko iz prve roke povem, da sta po dimenzijah v obe smeri “tam-tam” oziroma, bi res težko rekel v katerem je več prostora. z metrom nisem sedel pa v nobenem ;).
je pa v 508-ci občutek (v bistvu vsega, od potovalnega udobja, do voznih lastnosti) med vožnjo, najbrž zaradi nižjega težišča in “limuzinske ergonomije” kabine, popolnoma drugačen! in meni osebno – kljub opazni “zastarelosti” tehnike na kateri je narejen- veliko bolj pri srcu…

frgo
4 leta 6 meseci nazaj

Tiste s kupom otrok in s potrebo po prevažanju večjih količin prtljage verjetno blazno zanima kaj bi ti vzel. Hint: 5008 je znotraj preprosto ogromen.In tudi narejen je dobro in zanimivo. Nikdar nisem maral pugijev, ta me je pa res impresioniral.

Tommaazz
4 leta 6 meseci nazaj

HALOOO a 508 je premali? LOL…Razen, če kupiš 5008 zato, da imaš 7 sedežev, ampak v tem primeru je bolje vzeti kombija, ker imaš vsaj prtljago kam dati…dejstvo je, da je predrag samo zato, ker je SUV in ti so trenutno IN, zato tudi vesoljske cene…

frgo
4 leta 6 meseci nazaj

Me prav zanima kako gre 5 članska družina z malimi suvi ala cx-5 in raznimi limuzinskimi 508 na morje. Ali na smučanje. Ampak ti že veš, si očitno strokovnjak. Po tvojem v takšne avte ni noben problem spravit 3 otroških sedežev. Če pa že, se pa itak z lahkoto odločiš katerega otroka imaš najmanj rad in mu ne boš privoščil bolj varnega sedeža z isofixom.

Resno, zakaj se nekateri samim sebi zdite poklicani za komentiranje o stvareh o katerih se vam ne sanja?

Tommaazz
4 leta 6 meseci nazaj

Očitno se tudi ti sam sebi zdiš poklican, da komentiraš, smetiš…s tem komentarjem si dokazal, da očitno nimaš pojma, kajti očitno ne veš, da če je cx-5 zate mali SUV potem je 5008 tudi, saj spadata v isti razred…bah no comment…over and out…

frgo
4 leta 6 meseci nazaj

Mazda cx-5 nima enakovrednih ločenih sedežev v drugi vrsti, nima 6 in 7 sedeža in seveda skoraj 2x manjši prtljažnik. Ampak to si gotovo vedel preden si preprosto moral napisat bedarije, že drugič.

Tommaazz
4 leta 6 meseci nazaj

Najprej si razčisti osnovne pojme, mali,srednji,veliki SUV,potem pa naprej pametuj…o sedežih ipd 🙂

frgo
4 leta 6 meseci nazaj

Jaz imam pojme dobro razčiščene in mi je jasno v kateri razred spada cx-5. Kar še ne pomeni, da v primerjavi s 5008 ni pritlikavec.

chad
4 leta 6 meseci nazaj

Za 184km slab pospešek.

Tommaazz
4 leta 6 meseci nazaj

Če pa je 1.6 hdi 120…

chad
4 leta 6 meseci nazaj

Očitno so naknadno popravili naslov

4 leta 6 meseci nazaj

Grip kontrol mene ni najbolj preprical v voznji po snegu. Mogoce so krive celoletne gume, ki so milo receno nevarne za voznjo. Obvezna menjava na prave zimske gume.
Drugace pa je nova generacija P super. Tud motor 1.6 glede na gostoto prometa in ceste v Slo prava izbira.

4 leta 6 meseci nazaj

Kaksne veze imajo zimske gume s pismenimi vozniki?

limas
4 leta 6 meseci nazaj

Celo najboljše zimske gume so nevarne polpismenim voznikom.
Meni uspevajo zimske razmere s celoletnim gumami z lahkoto. Celo pomisleke imam za voznike, ki se cijazijo in ovirajo promet. So morda na poletnih gumah? Ne, na zimskih.

xxl
4 leta 6 meseci nazaj

Odvisno kdaj in kje se voziš. Že 3. zima na celoletni, bp. Pravkar sem v avtu, saj vemo kakšne so razmere na Štajerskem.

Ivan36
4 leta 6 meseci nazaj

In v očeh sovražnikov Škode Kodiaq je tole boljši nakup?
(Minusi
težaška prtljažna vrata
upravljanje klimatske naprave preko zaslona na dotik
neznanje slovenskega jezika
rahlo neodločen menjalnik
varnostno-asistenčni sistemi ob doplačilu
brez LED žarometov pri dani ceni)

Locher
4 leta 6 meseci nazaj

@ivan36: To so vse avtomobili za ostarelo baby-boom generacijo.

chad
4 leta 6 meseci nazaj

Vsak si lahko izvoli živet duhamorno življenje, zakaj pa ne.

 
Vsakič drugačen
Tovariš