Poraba 6,5 l/100km Največja hitrost 160 km/h Cena 28.490 eur
Plusi
 • pogonski sklop
 • bogata oprema
 • multimedijska naprava (zaslon, odzivnost)
 • poraba goriva pri mestni vožnji
Minusi
 • impulzni pomik stekla zgolj pri vozniku
 • trdo podvozje
 • sistem za preprečevanje nenamerne menjave voznega pasu se vklopi ob vsakem zagonu motorja
 • obilica trde plastike v notranjosti
 • premočno sedežno gretje
 • neznanje slovenskega jezika

Si na vsak način želite modnega križanca, a nikakor nočete, da bi vas okoljevarstveni aktivisti ter ljubitelji trajnostne mobilnosti in sonaravnega razvoja z njim podili iz mestnih središč? Pri Hyundaju vam ponujajo zanimivo rešitev v obliki hibridno gnane športno uporabne Kone, s katero bi znali prepričati celo najbolj zagrizene »gretofile«, da je še dovolj primerna za vožnjo izza mestnih obzidij. Če pa niti to ne bi bilo dovolj, imajo pri korejskem proizvajalcu tako ali tako v ponudbi tudi izključno električno gnano različico.

V duhu sodobnega časa

Športno uporabni terenci so v zadnjih dveh desetletjih dodobra osvojili svet, pri čemer verjetno ni potrebno imeti ravno nadnaravnih Dannyjevih sposobnosti, da bi ugotovili, da bodo še kar nekaj časa v modi. A glede na to, da že tudi strokovnjaki ugotavljajo, da je rast prodaje tovrstnih vozil med drugim vplivala na povečanje emisij toplogrednih plinov (večja masa, slabša aerodinamika), proizvajalci iščejo malce bolj primerne rešitve. Hja, če sem čisto iskren, predimenzioniranih terenskih »krav«, s katerimi bi verjetno lahko preživeli celo prihod Antikrista in apokalipso, vsaj sredi mestnih središč res ne potrebujemo.

HYUNDAI KONA HYBRID 02Zato ne čudi, da se je v zadnjem času znašlo na trgu kar nekaj politično korektnih križancev, ki sicer ohranjajo trendovsko športno uporabno zasnovo, a so ravno še dovolj ekološko sprejemljivi, da ne kratijo spanca članom organizacije Greenpeace. Med tovrstne eko SUV-e tako spada tudi najnovejša hibridna Hyundajeva Kona, ki je obenem dovolj kompaktnih mer, da boste lahko z njo švigali naokrog tudi sredi najbolj zabasanih italijanskih uličic.

Okej porekli boste, da imajo pri Hyundaju še bolj »zeleno« Kono (pa pri tem seveda ne mislimo na prepoznaven rumeno-zelenkast Acid Yellow karoserijski odtenek) v obliki električno gnane verzije, ki bi bila še bolj primerna izbira. A je le potrebno vedeti, da je slednja opazno dražja od hibrida, zaradi česar vsaj zaenkrat še ne velja za pravo alternativo. Da o nekaterih izzivih električne mobilnosti (polnilne postaje, doseg, ipd.), s katerimi se dandanes sooča povprečen voznik, niti ne govorim.

Mestni vagabund

HYUNDAI KONA HYBRID 21Hibridna Kona, ki jo boste na zunaj prepoznali zgolj po napisu Hybrid na zadku avtomobila, je tako dobila pod motorni pokrov pogonski sklop iz »bratskega« Ioniqa, ki je sestavljen iz 1,6-litrskega GDI štirivaljnika (77 kW), elektromotorja (32 kW) ter litij-ionske baterije s kapaciteto 1,56 kWh (sistemska moč je 100 kW oziroma malce bolj domačih 141 »konjev«). Vendar pa pri malem Hyundajevem križancu za prenos moči ne skrbi kakšen brezstopenjski menjalnik, kakor smo tega vajeni pri najbolj hibridni znamki na zemeljski obli (beri: Toyota), temveč 6-stopenjski dvosklopčni menjalnik DCT.

In kaj to prinese v praksi? Precej manj brenčečega motornega hrupa ob konkretnejšem pospeševanju, saj se motorju ni potrebno dlje časa vrteti v višjih vrtljajih, vse skupaj pa je precej bolj podobno vožnji s konvencionalnim pogonskim sklopom. Obvolanske lopatke (ki obenem služijo tudi pri nastavljanju stopnje regeneracije energije) dopuščajo tudi ročno pretikanje, česar pa se boste – roko na srce – zgolj poredkoma posluževali. Tako motorizirana Kona namreč nikakor ne mara pretirano dinamičnih preganjanj, pa saj jim tako ali tako niti ni namenjena. Za tovrstne pustolovščine vam pri Hyundaju raje ponudijo malce bolj popoprane izdelke z oznako »N«.

Konino podvozje je sicer dovolj čvrsto (a žal na trenutke tudi rahlo neudobno), volanski mehanizem pa še zadovoljivo zgovoren (brez nekdanjih korejskih gumijastih občutkov!), da bi se lahko z njo malce bolj pogumno zapodil tudi v kakšen ovinek. Vendar ne s hibridom, da ne bo pomote. Agregat s svojimi 141 »žrebci« sistemske moči ne spada med podhranjene, a se vseeno zdi, da bi lahko bili vsaj malček bolj živahni. Pri čemer se že med malce bolj navdahnjeno vožnjo izkažejo tudi za rahlo požrešne (cca 6,5 l/100 km), zaradi česar se ti prične kolcati po kakšnem navorsko bogatem dizlu.

HYUNDAI KONA HYBRID 18A vendarle: kdor bo s hibridno Kono več ali manj ostajal izza mestnega obzidja ter s pridom izkoriščal prednosti hibridnega pogona (povsem električna vožnja, rekuperacija energije), se bo lahko za domačim šankom pohvalil tudi s porabo. Slednja se je na tokratnem testu mestne vožnje ustavila pri dovolj solidnih 5,5 l/100 km. Avtomobil obenem dopušča tudi povsem neslišno vožnjo na elektriko (speljevanje, križarjenja), žal pa je tovrsten preklop povsem avtomatiziran oziroma brez opcije ročnega vklopa (tipka EV) kot pri nekaterih podobno gnanih Toyotah.

In čeprav gre pri Koni za predstavnika športno uporabnih križancev, ki svoje korenine vlečejo iz nekdanjih kleno-terenskih vozil, boste pri hibridni verziji vseeno zaman iskali pomoč v obliki štirikolesnega pogona. No, če sem povsem iskren, ga pri plezanju čez pločnike ter speljevanju iz kletne garažne hiše ne potrebujete ravno nujno.

Simpatikus

Kona pač spada že v osnovi med tiste predstavnike svoje vrste, pri katerih se kakršnekoli terenske ambicije končajo na malce bolj razdrapanem makadamu, pa četudi izgleda na zunaj dovolj avanturistično. Kljub temu jim je pri Hyundaju uspelo ustvariti simpatičnega križanca, ki se lahko pohvali tudi z dovolj samosvojim karakterjem, česar v preteklosti sicer nismo bili vajeni od Korejcev. Pohvalno!

HYUNDAI KONA HYBRID 12Obenem Kona navduši s prijetno notranjostjo, ki je daleč od nekdanje korejske konfekcijskosti, pri čemer boste našli pri hibridu še povsem nov 10,25-palčni zaslon infozabavnega sistema, ki se ponaša z lepšo grafiko ter odzivnejšim delovanjem. Pri navigacijski napravi boste obenem lahko uporabili še sistem Eco Driving Assistant, ki analizira vašo pot ter pomaga pri optimiziranju vožnje (npr. pri vožnji navzdol poveča delovanje električnega motorja in tako zmanjša porabo goriva, ipd.).

Morebitne pomanjkljivosti? Utesnjeni občutki na zadnji klopi, neznanje slovenskega jezika ter zakrknjena navada daljnjevzhodnih proizvajalcev v obliki impulznega odpiranja stekla zgolj pri vozniku.

Urbani SUV

HYUNDAI KONA HYBRID 10Hibridna Kona velja v tem trenutku za enega najbolj mestno uporabnih križancev, pri katerem vam (vsaj zaenkrat) še ni potrebno skrbeti, da bi vas zaustavili pred katerikolimi mestnimi vrati. Hkrati je eden redkih manjših športnih terencev, ki se lahko pohvalijo s tovrstnim pogonskim sklopom, s čimer je v manjši prednosti pred bližnjo konkurenco (Volswagen T-Roc hybrid in Škoda Karoq hybrid, kje sta?). In ne le to! Od redkih hibridno gnanih rivalov (npr. Toyota CH-R, potencialno Kia Niro PHEV) je obenem opazno cenejša ter tudi ob polni opremljenosti ostaja s svojo ceno na realnih tleh.

Zagotovo eden prijetnejših urbanih SUV-jev. Le hibrid vam mora biti všeč.

Tekst in foto: Urban Acman.

 

 

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Znana kombinacija 1,6-litrskega GDI štirivaljnika, elektromotorja, dvosklopčnega menjalnika ter litij-ionske baterije s kapaciteto 1,56 kWh predstavlja eno najbolj prijetnih in tehnološko naprednih pogonskih opcij v Konini ponudbi. Precej manj hrupen ob polnem pospeševanju, kot smo tega vajeni pri kakšnem Toyotinem hibridu z brezstopenjskim menjalnikom.
  9
 • Notranjost
  Dovolj modernistično oblikovana notranjost, ki pa bi si vseeno zaslužila malce manj trdih plastičnih oblog (vsaj na vratih). Odličen multimedijski sistem s preglednim ter odzivnim zaslonom.
  8
 • Opremljenost
  Najbogatejši paket opreme Impression sicer ponuja precej nadstandardnih pripomočkov za ta razred, a je še vedno potrebno doplačati za dandanes skorajda samoumevno navigacijsko napravo.
  9
 • Vozne lastnosti
  Med ovinki je lahko Kona tudi rahlo igriva, kjer si še posebno pohvalo zaslužita dobra lega na cestišču ter ravno še dovolj gostobeseden volanski mehanizem. Vzmetenje je dokaj trdo nastavljeno.
  8
 • Gospodarnost
  Polno opremljen primerek se zna približati celo meji 30 tisočakov, pri kateri kupci gledajo že razred večje športno uporabne križance. Poraba goriva bo nežna zgolj znotraj mestnih središč
  7
 • Zmogljivost
  Hibridni pogonski sklop se ponaša s 141 »konji« največje sistemske moči, kar povsem zadošča za veliko večino povprečnih uporabnikov tovrstnega vozila.
  7
 • Sklep
  Hibridno gnana Kona je (zaenkrat še) eden redkih predstavnikov malih urbanih križancev s tovrstnim pogonskim sklopom, ki bi znal biti zanimiv vsem tistim voznikom, ki se s svojim vozilom prevažajo bolj ali manj znotraj mestnih obzidij.
  8

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 22.900
cena testnega vozila (€) 28.490
dolžina × širina × višina (mm) 4.165 x 1.800 x 1.565
dovoljena masa vozila (kg) 1.880
emisija CO2 (g/km) 99
emisijski razred Euro 6d-temp
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 5/12/5
gibna prostornina (cm3) 1.580
kompresija (1:) 13,0
masa praznega vozila (kg) 1.451
medosna razdalja (mm) 2.600
menjalnik/pogon 6-stopenjski DCT menjalnik / spredaj
največja hitrost (km/h) 160
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 104/141
največja moč bencinskega motorja (kW/KM pri vrt/min) 77,2/105 pri 5.700
največja moč elektromotorja (kW/KM pri vrt/min) 32/43,5 pri 1.798-2.500
največji navor (Nm pri vrt/min) 265
največji navor bencinskega motorja (Nm pri vrt/min) 147 pri 4.000
največji navor elektromotorja (Nm pri vrt/min) 170
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 10,6
osnovna cena vozila (€) 26.900
pnevmatike 225/45 R18
poraba goriva na testu (l/100 km) 6,5
poraba goriva po ECE (l/100 km) 4,0/4,5/4,3
pospešek 0-100 km/h (s) 11,6
prostornina posode za gorivo (l) 38
prostornina prtljažnika (l) 378-1.316
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja hibrid
vrtina × gib (mm) 72x97
zavore spredaj/zadaj kolutne/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

18 komentarjev za "Z mestno dovolilnico"


enstot
1 mesec 20 dni nazaj

Sicer nisem vozil Kone, sem pa njenega bratranca Kio Niro, ki ima enak pogonski sistem. Prav tako sem vozil Toyoto C-HR. V primerjavi s Toyoto je pravi balzam, za razred boljši avtomobil v vožnji. Občutek je nekako tak, kot mali 1,5 litrski dizel z avtomatskim menjalnikom. Menjalnik prestavlja kot bi rezal maslo za fruštek, res mehko. Na avtocesti se sicer pozna primanjkljaj moči in/ali velika teža, vendar pa je vožnja prijetno tiha. Povsem drugače kot Toyota C-HR, ki tuli kot star avion vsakič, ko samo hočeš zmanjšati razdaljo do vozila pred tabo.
Vsekakor boljši avto od Toyote v vseh pogledih. Na testni vožnji sta mi tudi oba, Toyota In Kia Niro pokurila enako, 6,5 L/100 km in namerno nisem vozil varčno.

3 meseci 10 dni nazaj

Dovolilnico rabiš da jo voziš…ker je tako grda 🙂

xxl
3 meseci 11 dni nazaj

Ko jo opremiš, je hitro predraga in se raje začnem ozirat proti Toyoti ali vsaj Ionicu.

VW-T4
3 meseci 11 dni nazaj

Smešno audijevsko mi izgleda. Že sama obliga prednjega grila, potem pa še tisti ozka špranja nad grilom med lučmi….

mihaing
3 meseci 11 dni nazaj

Tako grd, da me ni volja prebrati niti testa.

Gosic
3 meseci 11 dni nazaj

Ja dobro, nekateri smo dojeli da vama Kia/Hyundai nista všeč…

ban
3 meseci 11 dni nazaj

Res je, pa važno da ma tisto plastiko nad kolesi. kako bo lušen čez par let ko bo to vse zbledelo.

 
Preusmerjen fokus
Drobni tisk