Poraba 5,2/11,2/7,5 l/100km Največja hitrost 200 km/h Cena 30.440 (brez upoštevanega popusta 5.900 € za plačilo z gotovino oziroma 8.600 € za Bonus financiranje) eur
Plusi
 • motorna prožnost (nad 1.500 vrt/min)
 • poraba goriva (za koncept avta in motorne zmogljivosti)
 • menjalnik
 • ergonomija voznikovega delovnega mesta
 • prilagodljivost prtljažnika (polica)
Minusi
 • doplačila za posamezne postavke opreme niso možna (kupec lahko izbira samo med opremskimi paketi)
 • sistem »Lane Assist« se vklopi ob vsakem zagonu avta
 • znesek doplačila za terenski tretma X glede na izhodiščni Ceed

Ker so terenci in terencem podobni modeli danes tako zelo vroča roba, je edino logično, da si avtomobilisti izmišljajo njihove nove izpeljanke. Medtem ko se tempo uvajanja novih modelov športnih terencev počasi umirja, je jasno, da so proizvajalci fokus preusmerili na področje širjenja ponudbe križancev. Mednje se umešča tudi Kijin sveži XCeed. Test.

Medtem ko status pionirja med križanci pripisujemo Nissanovi prvi generaciji Qashqaia, je zanimivo, da je ta z drugo generacijo stopil bolj v smeri športnih terencev. Ne glede na to je jasno, da navdušenje trga nad križanci narašča in so se na ta trend odzvali tudi proizvajalci. Vse pogosteje privzdignejo svoje obstoječe kombilimuzine, jim nadenejo črne nelakirane plastike ter jih označijo za križance s povečanimi zmožnostmi. Dva najbolj sveža predstavnika sta Fordov Focus Active in Kijin XCeed.

Ni težko verjeti

Kia_Xceed_14_T-GDI_EX_Stream_50Medtem ko s svojimi imeni oba ohranjata navezo s kombilimuzinskima bratoma, so Korejci bistveno odločneje posegli v zunanjo podobo svojega modela. Da je Ford dobil Focus Active, je na Focusovo karoserijo zgolj poveznil črne plastike in ga privzdignil od tal. Kia na drugi strani priznava, da si XCeed s Ceedom deli prednja vrata, vsi ostali površinski elementi karoserije pa naj bi bili lastni samo XCeedu. Glede na zunanjo podobo modela to ni težko verjeti, kot tudi ne, da je novinec glede na izhodiščni model zrasel v dolžino za 85 milimetrov in v višino za 48. Glavnino višinskega prirastka gre pripisati povečanju oddaljenosti novinčeve najnižje točke od tal na 18,4 centimetrov. Ob nespremenjeni medosni razdalji je dolžinski prirastek XCeeda razdeljen na poltretji centimeter daljši previs preko prednjih koles in šest centimetrov daljši previs preko zadnje preme.

Več centimetrov za več litrov

Kia_Xceed_14_T-GDI_EX_Stream_39Opisana merska enakost in različnost se odražata tudi v notranjosti avta. V prvi in drugi vrsti sedežev deluje XCeed enako prostoren kot Ceed, kar pomeni, da je prostora tudi v njem za odrasle dovolj tako spredaj kot tudi zadaj. Se ima pa XCeed daljšemu previsu zadaj zahvaliti za nekaj večji osnovni prtljažnik, ki tako meri 426 in ne več 395 litrov. Podobno kot v Ceedu dviguje njegovo uporabnost na višjo raven toga polica, ki jo je moč namestiti bodisi povsem v dno ali nekoliko privzdignjeno. Pohvalno je, da v zgornjem položaju tvori s poklopljenim naslonom zadnje klopi povsem ravno dno skupnega prtljažnika.

Ko sodobnejše ni tudi boljše

Kia_Xceed_14_T-GDI_EX_Stream_17Čeprav povsem pričakovano potniški del kabine deluje zelo znano, bo pozorno oko vseeno opazilo nekaj drobnih razlik med Ceedom in XCeedom. Najpomembnejša se mi zdijo pod osrednjim zaslonom večopravilnega sistema nameščena stikala za hitro dostopanje do glavnih menijev sistema. Medtem ko so ta v Ceedu izvedena s fizičnimi tipkami, so se oblikovalci v XCeedu poslužili sodobne in, vsaj zame, manj simpatične rešitve s poljem dotično-občutljivih površin. Naj se zdi na pogled ta razlika zanemarljiva, se vsaj meni zdi v praksi omembe vredna. Medtem ko je v Ceedu vsak pritisk fizične tipke vrnil pričakovani odziv sistema, se mi je v XCeedu nekajkrat zgodilo, da sem moral ponoviti dotik, saj sem ali zgrešil dotično-občutljivo polje ali pa bil preveč nežen. Sodobnejša gradnja XCeeda pa žal ni rezervirana samo za najboljšo izpeljanko z 10,25-palčnim zaslonom, ampak je treba nanjo računati tudi v kombinaciji z manjšo 8-palčno različico v cenejših paketih opreme.

Jeziček na tehtnici

Kia_Xceed_14_T-GDI_EX_Stream_10Korejci pravijo, da so za potrebe drugačnega značaja avta spremenili ne samo geometrijo podvozja, ga odmaknili od tal, ampak naj bi vzmetenju spremenili tudi karakteristiko blaženja. Najbrž ga ni junaka, ki bi dvomil v resničnost prve dodelave. Da so očitno res nekaj spremenili na področju vzmetenja, pa lahko potrdim jaz. Testni XCeed je bil namreč obut v 18-palčna kolesa, oba testna Ceeda pred njim pa sta imela nameščena 17– oziroma 16-palčna kolesa. Pri slednjih dveh sem pisal o razliki v udobju v vožnji, ki jo pogojuje izbira premera platišč. Že res, da so kolesa na XCeedu v splošnem nekaj večjega preseka kot na Ceedu, a je jeziček na tehtnici v njem tudi z 18-palčnimi kolesi vseeno bolj na strani udobja kot v Ceedu s 17-palčnimi. Rekel bi, da je XCeed v dimenziji 18 palcev primerljivo udoben, če ne celo malenkost bolj, kot Ceed na 16 palcih.

Optimalna izbira, tudi tokrat

Kia_Xceed_14_T-GDI_EX_Stream_23Motorizacija 1.4 T-GDi tokratne Kie se umešča v zlato sredino ponudbe modela. Glede na vozno izkušnjo sem prepričan, da je ta motorček, podobno kot v Ceedu, tudi tu najbolj optimalna izbira za model. Tudi tu namreč bencinski štirivaljnik zaznamujejo kultiviran tek, dobra odzivnost in nad 1.500 vrt/min prijetna prožnost. Izpostavil bi še dobro delujoč sistem start-stop in konjenici ter konceptu avta primerno poraba goriva. Ocenjujem, da se ima za poskočen značaj vsaj malo zahvaliti razmeroma na kratko preračunanim prestavnim razmerjem. Pogled na merilnike razkrije, da se recimo v šesti prestavi pri hitrosti 130 km/h glavna gred motorja vrti z dokaj visokimi 2.800 vrt/min. Kljub temu pa se mi zdi, da avto potnikov vseeno ne obremenjuje preveč z motornim truščem, saj je dovolj dobro izoliran.

Ni ravno drobiž

Kia_Xceed_14_T-GDI_EX_Stream_07Že pri obeh testnih Ceedih sem ugotavljal, da imajo Korejci v novi generaciji modela v rokah zelo dober izdelek, ki mu je težko pripisati resne zamere. Iz tehnično-uporabniškega stališča to ugotovitev razširjam v celoti tudi na sveži XCeed. Ko dam v enačbo še finančno plat nakupa slednjega, se zadeva, vsaj pri meni, konkretno zatakne. Za mutacijo Ceeda v navidezno terensko navdahnjen XCeed namreč Korejci zaračunajo tudi bistveno več kot 3.000 evrov, odvisno od paketa opreme in motorizacije. V preizkušenem avtomobilu govorimo tako konkretno redni ceni 30.000 evrov. S paketom opreme EX Stream je bil sicer res izdatno opremljen, a se mi, kljub objektivno in subjektivno gledano zelo dobremu paketu avta kot celote, zdi to vseeno preprosto preveč denarja.

Kia sicer vabi v svoje salone kupce od vsega začetka prodaje XCeeda z neverjetno visokimi akcijskimi popusti. Ti sicer res nekoliko spustijo maloprodajno ceno na bolj sprejemljivo raven, a vseeno. Razmišljam ali smo Slovenci res tako naivni, da kupujemo pravzaprav popuste namesto izdelkov? Če nič drugega, vsaj zavarovalničarjev niti malo ne zanima, kakšna je bila končna maloprodajna cena vašega avta, torej z vključenimi vsemi popusti. Oni brezdušno obračunajo kasko zavarovalno premijo na polno ceno avta po maloprodajnem ceniku. V primeru prej omenjenih 30.000 evrov to vsekakor ni ravno drobiž.

Ne odtehta

Kia_Xceed_14_T-GDI_EX_Stream_08Kia je meni in meni podobno mislečim močno olajšala odločitev ali izbrati Ceed ali XCeed. Če bi namreč moral izbrati enega od njiju, bi vsekakor izbral Ceed. Najprej zato, ker se mi zdijo klasične kombilimuzine bolj smiseln nakup kot križanci ali terenci, dodatno pa mi tistih nekaj »terenskih« plastik in 31 litrov večji prtljažnik v zadku preprosto ne odtehtajo precejšnjega doplačila.

Besedilo in fotografije: Peter Humar.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Kot pri običajnem Ceedu, predstavlja tudi za XCeed 1,4-litrski turbobencinar optimalno motorizacijo. Šeststopenjski menjalnik je preračunan bolj na kratko, a na cesti to, po zaslugi dobre zvočne izolacije, nikoli ne moti.
  9
 • Notranjost
  XCeed v kabini ne skriva, da je pod površjem pravzaprav Ceed. To pomeni tudi uporabno in dovolj prostorno velik kokpit ter prilagodljivo zasnovan prtljažnik, kjer predstavlja dodaten plus tudi v razmerju 40:20:40 deljiv naslon zadnje klopi.
  9
 • Opremljenost
  Najboljša oprema poskrbi za odlično počutje. Že res, da ni imel usnja, a je tudi oblazinjenje iz tkanine delovalo na otip prijetno in hkrati trpežno. V hladnem vremenu mi je gretje volanskega oborča in sedežev prišlo zelo prav.
  9
 • Vozne lastnosti
  Podobno kot pri Fordovem Focusu Active, je tudi tu »terenski« tretma podvozju vdahnil nekaj več kultiviranosti in udobja. Testni primerek se je tako tudi z 18-palčnimi kolesi peljal vsaj tako udobno, če ne celo še malo bolje kot Ceed s 16-palčnimi.
  8
 • Gospodarnost
  Dobrih 3.000 evrov doplačila za X poleg imena Ceed se mi zdi veliko. Avto je samo na videz bolj terenski, tehnično pa je enako suveren kot običajni Ceed. Nekaj več svobode mu zagotavlja privzdignjen trebuh, a tistih nekaj milimetrov več oddaljenosti od tal, vsaj v mojih očeh, ni vredno takšnega denarja.
  6
 • Zmogljivost
  Razmeroma kratka prestavna razmerja pomagajo XCeedu 1.4 T-GDI do bolj poskočnega značaja, kot bi od 140 »konjev« morda pričakovali. V mojih očeh optimalna motorizacija za skrižani Ceed.
  8
 • Sklep
  Objektivno in tehnično zelo suveren paket avtomobila brez tehničnih minusov. Zna pa marsikoga odbiti od nakupa prodajna strategija Kie. Več kot 3.000 evrov za nekaj centimetrov večjo oddaljenost od tal, 31 litrov večji osnovni prtljažnik in »terenske« plastike je po mojem mnenju neprimerno pretiravanje.
  8.2

Tehnični podatki vozila

cena testnega vozila (€) 30.440 (brez upoštevanega popusta 5.900 € za plačilo z gotovino oziroma 8.600 € za Bonus financiranje)
dolžina × širina × višina (mm) 4.395 × 1.826 × 1.495
dovoljena masa vozila (kg) 1.840
emisija CO2 (g/km) 142
gibna prostornina (cm3) 1.353
kompresija (1:) 10,0
masa praznega vozila (kg) 1.345
medosna razdalja (mm) 2.650
menjalnik/pogon 6-stopenjski ročni/spredaj
največja hitrost (km/h) 200
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 103 (140) pri 6.000
največji navor (Nm pri vrt/min) 242 pri 1.500-3.200
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 10,6
osnovna cena vozila (€) 30.240 (brez upoštevanega popusta 5.900 € za plačilo z gotovino oziroma 8.600 € za Bonus financiranje)
pnevmatike 235/45 R 18
poraba goriva na testu (l/100 km) 5,2/11,2/7,5
poraba goriva po ECE (l/100 km) 7,6/5,4/6,2
pospešek 0-100 km/h (s) 9,4
prostornina posode za gorivo (l) 50
prostornina prtljažnika (l) 426 – 1.378
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbobencinski
vrtina × gib (mm) 71,6 × 84,0
zavore spredaj/zadaj kolutni (hlajeni)/kolutni
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

21 komentarjev za "Preusmerjen fokus"


9 meseci 14 dni nazaj

Haha najjači so mi testi od Kie, ko se folk krega pod komentarji 😂😂😂 pa vedno daleč največ komentarjev 👍👍👍😂😂 potem pa se še Kmag priklopi in vse postane up to 11 🤣🤣🤣 se vidi Balkanski vpliv pri nas, samo da je pregovorno najboljša znamka pri bajti, pa je življenje uspešno🤣🤣🤣 Seljačine😂✌️✌️🤣

Fnatic
9 meseci 16 dni nazaj

Hah kakšni časi. Še ne toliko let nazaj smo kupovali fedre ali pa kar gewinde, da smo avte spuščali v poden. Nižji=boljši. Zdaj pa se doplačuje (vsaj trikratne zneske tega), da je avto višji. Lol.

9 meseci 16 dni nazaj

Če odmislim ceno (in dejstvo, da mi ti kvazi suvji sploh niso), je voz objektivno gledano zelo všečen.

ban
9 meseci 17 dni nazaj

Precenjena jajca.

Gosic
9 meseci 16 dni nazaj

Se mi je kar zdelo kdo se bo hitro oglasil v Kia temi.

xxl
9 meseci 17 dni nazaj

Zakaj moraš provocirat? Potem tisti, kateri ne prenesejo VAG, imajo spet materijal. 😉

ban
9 meseci 17 dni nazaj

To je moje osebno mnenje, za antivagovce mi pa dol visi.

xxl
9 meseci 16 dni nazaj

Dobro, da je predraga, to vemo. Po čem sodiš, da je jajca? Si jo videl, preizkusil, ali kar tako sklepaš, ker je KIA?

ban
9 meseci 16 dni nazaj

Ne, ni potrebe. Aja, t roc in t cros so tud plastična jajca mimogrede.

xxl
9 meseci 16 dni nazaj

Katera se samo po plastiki razlikujeta od tvoje. 😉

mihaing
9 meseci 17 dni nazaj

Teli kvazi Kiini popusti bodo kmalu na -80%. Zavarovalnicam pa se samo smeji ker plačuješ od vrednosti nerealnega cenika.
In ja nekako, ko se vsedeš iz primera: iz Mazde v Kio za isti denar imaš občutek, da Kia spet zaostaja za trendi in razvojem vsaj 5let. Zame enostavno Hvala ne.

Gosic
9 meseci 16 dni nazaj

Nevem no po čem zaostaja? Res navedi v čem? Če smo iskreni je Mazdina največja hiba barva in lak že leta. Da ne omenjam senzorja nivoja tekočine za pranje stekel pri vozilu ranga +20.000€ (ga preprosto ni). Pa sta obe znamki v družini in obe sta mi dobri. Kar se tiče cene pa povejo kupci. Nevem kaj se vsi vsajate v to. Če so ljudje pripravljeni plačati, naj. Njihov denar, to ni moj problem. Če bo šel dobro v prodajo bo očitno še prepoceni.

xxl
9 meseci 16 dni nazaj

Gre izključno z minimalnim pologom, v to sem prepričan, koliko je preplačaš, pa se nobeden ne vpraša. Naj mi jo dajo za teh max 30% pologa, lizing si bom pa sam zrihtal. No go.

9 meseci 17 dni nazaj

ko pa avto razbiješ totalka ti pa prav pride cena po ceniku…

 
Pripravljen za širši krog kupcev
Z mestno dovolilnico