Poraba 5,2/9,9/7,1 l/100km Največja hitrost 197 km/h Cena 32.420 eur
Plusi
 • motor in menjalnik
 • opremljenost
 • poraba goriva (upoštevaje paket avta)
 • prostornost spredaj
Minusi
 • samo ena možnost pogonskega sklopa z motorjem 1.7 dCi
 • slabše udobje v vožnji pri počasnejši vožnji (19-palčna kolesa)
 • prostor za glave za odrasle zadaj (panoramsko strešno okno)
 • prostornost osnovega prtljažnika
 • učinkovitost izpiranja prednjega stekla pri avtocestnih hitrostih

Paket srednje velikega cestnega terenca, ki ga po potrebi preko vseh štirih koles mobilizira 150-konjski dizel, za boljše počutje uporabnikov pa poskrbi razmeroma bogato z opremo založen paket, deluje kot zadetek v polno. No, v resnici opisano izvrstnost spremlja določen droben tisk. Test.

Za začetek je potrebno v primeru Renaulta Kadjar vzeti v zakup, da ima tehnično zasnovo, ki ji je počasi začela rasti siva brada. Kdor tega morda še ne ve, Kadjar je tehnično identičen Nissanovemu Qashqaiju druge generacije, ta je pa zapeljal na tržišče “davnega” leta 2014. V tem času sta oba že dočakala osvežitev modela, tako da sta v tako imenovnani zreli fazi življenjskega cikla. Samo po sebi s tem ni nič narobe, saj obstajajo modeli avtomobilov, ki so tudi v sklepnem delu enako suvereni in nadpovprečni, kot ko so prvič zapeljali na tržišče. A Kadjar, kolikor kot celota deluje še vedno prepričljivo, še zdaleč ni najboljši na tržišču.

Stanje tehnike

Renault_Kadjar_17_dCi_AWD_Bose_02Njena starost je najbolj očitna v zadku. Tam prtljažnik sicer res še vedno prepriča s popolnoma ravnim dnom skupne prostornine, a zmoti s skromno višino osnovnega dela. Kompenzirati poskuša z dvojnim dnom, a le delno uspešno. Prostor pod dvodelno polico je namreč zaradi plitvine zelo pogojno uporaben, dodatno pa tudi obeh delov police ni možno umakniti v dno prtljažnika kot pri večini najsodobnejših tekmecev. Prilagodljivost poskuša nadoknaditi z možnostjo pokončne namestitve večjega dela police v režo, s čimer predeli prtljažnik, kar pride prav v delno napolnjenem prtljažniku, da se prtljago omeji na manjšo površino in s tem zmanjša možnost njenega premikanja med vožnjo.

Kljub enostavnejši izvedbi

Vrsto naprej se je v testnem Kadjaru ravno tako malo zataknilo. Opremljen je bil namreč s strešnim panoramskim oknom vzdolž skoraj celotne strehe, ki ga ni možno odpreti. Kljub mehansko in prostorsko enostavnejši izvedbi, ta še vedno pobere nekaj višinskih centimetrov potnikom na zadnjih sedežih, kjer sam nisem mogel sedeti povsem vzravnano (kot recimo v Qashqaiu brez panoramske strehe).

Spredaj

Renault_Kadjar_17_dCi_AWD_Bose_14V prednjem potniškem delu bi rad ponovno izpostavil osveženo večopravilno enoto z dotično-občutljivim zaslonom, všečno in uporabno oblikovana stikala klimatske naprave ter iz mnogih Renaultov dobro poznane merilnike, prikazane na računalniškem zaslonu in z možnostjo prikaza v štirih različnih grafikah. Kadjar spredaj prepriča tudi s prostorsko, zadostnostjo odlagališč za drobnarije, zgledno splošno ergonomijo ter izdatno nastavljivim voznikovim delovnim mestom.

Nerazumljivo pogojevanje

Renault_Kadjar_17_dCi_AWD_Bose_20Čisto v nosu avta je bil vgrajen glavni razlog tega zapisa, pogonski 1,7-litrski turbodizel dCi. Ta je s 150 KM novi najmočnejši dizel v Kadjaru in Qashqaiu, kjer nadomešča 130-“konjski” 1,6-litrski dCi. In četudi je tehnika Francoza in Japonca identična, so se našli “modreci”, ki so si zamisli pri Kadjarju izdatno omejiti ponudbo. Včasih je bilo tudi pri Nissanu opaziti čudno politiko omejevanja pogonskih kombinacij z le določenimi motorji ali tipi pogonov, a nič več. Nissana Qashqai 1.7 dCi je namreč danes možno dobiti bodisi s prednjim ali pa z vsekolesnim pogonom. Pri menjalnikih je ravno tako možno izbirati med šeststopenjsko ročnostjo ali neskončnostopenjsko avtomatiko menjalnika X-Tronic. No, pri Renaultu je agregat 1.7 dCi, iz meni neznanih razlogov, na našem trgu na voljo samo v povezavi z ročnim šeststopenjskim menjalnikom in štirikolesnim pogonom. V ponudbi namreč ni niti opcije dvokolesnega pogona niti samodejnega menjalnika.

Približno 100 kilogramov

Renault_Kadjar_17_dCi_AWD_Bose_25Četudi deluje ta pogonski sklop na papirju sila všečno, pa nisem prepričan, da bo v praksi dodana vrednost vsekolesnega pogona prišla do izraza tako zelo, kot si ljudje večinoma domišljamo. Upoštevati je namreč treba, da je ta uporabniška všečnost povezana s približno sto kilogramov večjo lastno maso avta, ki jo povzroči dodatni elementi štirikolesnega pogona (zadnji diferencial, sredinska sklopka, kardan ipd). Dodatno o “nujnosti” štirikolesnega pogona v tovrstnem avtu zgovorno priča tudi podatek, da sem sam s testnim Kadjarom 1.7 dCi opravil 99,8 odstotkov vožnje z vklopljenim načinom 2WD. Priznam, da so bili za to zaslužni tudi ugodni vremenski in vozni pogoji brez dežja ali celo snega. Sam bi tako v Kadjaru 1.7 dCi o vklopu režima 4WD Auto ali celo 4WD Lock razmišljal zares samo, ko bi na cesti kazalo na izredne razmere z obilnimi snežnimi padavinami ali za potepanje po kakšnem (manj zahtevnem) terenu. V vseh ostalih primerih pokrije 2WD res vse potrebe po učinkovitem prenosu pogonske sile na cesto.

Le za peščico uporabnikov

Renault_Kadjar_17_dCi_AWD_Bose_32To ugotovitev je možno razumeti tudi kot neke vrste razlago, zakaj je danes še vedno toliko srednje velikih cestnih terencev, ki so gnani izključno s prednjim parom koles. Ne govorim samo o navedbah pogonskih sklopv v uradnih cenikih, ampak tudi o dejansko prodanih avtih, ki vozijo po naših cestah. Štirikolesni pogon je sicer na papirju res sila všečen element, a ga res rabi le peščica uporabnikov in še ti le v zares skrajnih primerih.

Davek

Renault_Kadjar_17_dCi_AWD_Bose_21Ročni menjalnik, ki je tretja glavna sestavna komponenta edine opcije Kadjara 1.7 dCi, prepriča s prijetno tekočo prestavno ročico natančnih gibov in dobro preračunanimi prestavami. Pri slednjih me je sicer malo presenetilo, da so preračunane razmeroma na kratko, a verjamem, da je to posledica manj optimalne športno-terenske zasnove gradnje in skoraj 1,7 tone lastne mase. Za razliko od tako močnih dizlov v manjših in predvsem lažjih avtih, se motor v Kadjaru 1.7 dCi v šesti prestavi pri hitrosti 130 km/h vrti razmeroma hitrih 2.500 vrt/min. V šesti prestavi doseže avtomobil tudi svojo največjo hitrost.

Ne razumem

Renault_Kadjar_17_dCi_AWD_Bose_09Renault Kadjar je avtomobil, ki tudi zaradi rahlo osivele tehnične zasnove sicer res ima kakšno pomanjkljivost, a ga istočasno spremlja tudi veliko odlik. Nič čudnega torej, da so razmeroma redni gostje na naših cestah. Da pa teh ne bo prav veliko v izvedbi 1.7 dCi AWD Bose, se imajo  Francozi po mojem mnenju zahvaliti tudi omejujoči prodajni strategiji. Ker ima testni avtomobil vgrajen res dober motor, se mi zdi to škoda. Je pa res, da je tu še vedno opcija sorodnega Nissana Qashqai z enakim motorjem in možnostjo kombinacije s prednjim ali štirikolesnim pogonom ter dodatno izbiro med samodejnim ali ročnim menjalnikom. Dragi Renault, če lahko Nissan, zakaj ne morete tudi vi?

Besedilo in fotografija: Peter Humar.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Zelo dober motor in dober menjalnik. Žal ga je, za razliko od Nissana Qashqai, možno dobiti samo v povezavi s štirikolesnim pogonom. Kdor ga rabi, seveda v tem ne bo videl težave, vsi ostali pa se sprašujemo o nujnosti prevažanja dodatnih 100 kg mase, ki jih bi rabili v najboljšem primeru enkrat na leto.
  9
 • Notranjost
  Nedavno tega osvežena, a predvsem v zadnjem delu avta ne more več skriti, da jo je načel zob časa.
  8
 • Opremljenost
  Komur se zdi, da je sicer res solidno paket opreme Bose preveč, sporočam, da je to pravzaprav vstopni paket za Kadjar z motorjem 1.7 dCi. Ni kaj, Renaultova omejujoča strategija pogonskih sklopv je razširjena tudi na področje opremskih paketov.
  8
 • Vozne lastnosti
  Še vedno značilen Kadjar; 19-palčna kolesa poberejo kar nekaj uglajenosti podvozju, na drugi strani pa ne izboljšajo dinamike med ovinki.
  7
 • Gospodarnost
  Vstop v svet najmočnejše dizelsko gnane različice Kadjara bo obremenil družinski proračun za dobrih 30.000 evrov. Sprehod do Nissanovega salona in izbira Qashqaia 1.7 dCi 2WD vam bo prihranil približno 2.500 evrov. Še vedno mislite, da je štirikolesni pogon nujno potreben?
  7
 • Zmogljivost
  Ne samo na papirju, 340 Nm je tudi na cesti dejansko na voljo od 1.500 vrt/min naprej. 150 KM ob skoraj 1,7 tone lastne mase nikoli ne postreže z eksplozivnostjo, ki jo je moč pričakovati od takšne konjenice v manjšem in predvsem lažjem avtu.
  7
 • Sklep
  Dodatek najmočnejšega dizla v ponudbi Kadjaru ni prinesel samo čistejši izpuh, ampak tudi dodaten deciliter gibne prostornine in 20 KM večjo nazivno moč. Četudi celoten paketa avta mestoma že načenja zob časa, je pod črto še vedno zelo suverena in všečna celota. Škoda je le, da Renaultovi prodajni strategi omejujejo prodajo njegove najmočnejše dizelske motorizacije na način, da jo ponujajo samo z najdražjima paketoma opreme in štirikolesnim pogonom.
  7.7

Tehnični podatki vozila

cena testnega vozila (€) 32.420
dolžina × širina × višina (mm) 4.449 × 1.836 × 1.604
dovoljena masa vozila (kg) 2.139
emisija CO2 (g/km) 159 (WLTP)
gibna prostornina (cm3) 1.749
kompresija (1:) 16,0
masa praznega vozila (kg) 1.692
medosna razdalja (mm) 2.647
menjalnik/pogon 6-stopenjski ročni/štirikolesni
največja hitrost (km/h) 197
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 110 (150) pri 3.750
največji navor (Nm pri vrt/min) 340 pri 1.750
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 10,7
osnovna cena vozila (€) 30.490
pnevmatike 225/45 R19
poraba goriva na testu (l/100 km) 5,2/9,9/7,1
poraba goriva po ECE (l/100 km) 6,0 (WLTP)
pospešek 0-100 km/h (s) 11,2
prostornina posode za gorivo (l) 55
prostornina prtljažnika (l) 472-1.478
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbodizelski
vrtina × gib (mm) 80,0 × 87,0
zavore spredaj/zadaj kolutni (hlajeni)/kolutni
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

8 komentarjev za "Drobni tisk"


4 leta 12 dni nazaj

32.420 € za tole?
A ga pri Novartisu delajo?

4 leta 12 dni nazaj

No no, realna cena s popustom je nekje 26k v salonu.

xxl
4 leta 12 dni nazaj

Dejansko je to eden od ugodnejših nakupov.

mrtwelvetrees
4 leta 13 dni nazaj

Bojim se da je ta model že preteklost, mislim da ni povpraševanja za ta avto zato ga toliko več oglašujejo. Čakam na čisto novi model kaj bo prinesel.

Novinec1968
4 leta 12 dni nazaj

Kadjar se relativno dobro prodaja. Lani so povečali prodajo v Evropi za 10%. Avto je na osmem mestu po prodaji v razredu kompaktnih SUV v Evropi. Proda se jih bistveno več kot na primer Mazde CX5, ali Mitsubishijev Eclipse Cross, po drugi strani pa je res,, da je “originalni bratranec” QashQai še enkrat bolj uspešen pri prodaji, pa čeprav je evropski tron prepustil Tiguanu. več o številkah http://carsalesbase.com/european-sales-2019-compact-crossovers/

Skyen
4 leta 13 dni nazaj

Škoda, da je bil tole precej len facelift, oz. zgolj najnujnejše.. Nissan je ob faceliftu v Qashqaija spravil še radarski tempomat, tukaj se pa tudi toliko niso potrudili.. nov model mora priti v roku 1 leta, ker je že zdaj precej zadaj kar se tiče tehnologij proti ostali konkurenci, sploh če upoštevamo, da gre za enega najbolje prodajanih razredov..

4 leta 13 dni nazaj

Strinjam se popolnoma.

xxl
4 leta 13 dni nazaj

Nikoli ni bil preveč uspešen, pa ni tako slab (eni veste, da sem ga imel), FL ga je, po mojem mnenju, še bolj potunkal.

 
Z mestno dovolilnico
N-astopač