Novice

Japonci osvajajo ameriško vojsko

A to še ne pomeni, da se bodo ameriški vojaki odslej vozili po Iraku in Afganistanu s Foresterji! V ZDA namreč trenutno preizkušajo prototip »lahkega« vojaškega vozila, ki ga poganja Subarujev turbodizelski električni hibridni pogonski sklop. Vozilo poimenovano ULV (Ultra Light Vehicle) bi lahko zamenjalo legendarnega Hummerja.

Za razliko od vojaških Hummerjev, ki jih poganjajo zgolj V8 motorji, je prototip opremljen s Subarujevim turbodizelskim bokserskim motorjem, ki premore 175 konjskih moči in je združen z dvema elektromotorjema (proizvajalca Remy) s 14,2 kWh litij-ionsko baterijo za dodatnih 369 konjskih moči.

Prototip ima dobrih 540 kilometrov dometa, pri hitrosti 55 km/h na ravnem terenu, zgolj na električni pogon pa lahko prevozi 33 kilometrov. In čeprav je s svojo težo (okrog 6.300 kg) za skorajda 1.500 kg težji od primerljivo opremljenega Hummerja, se lahko zaradi svojega hibridnega pogona pohvali z boljšim razmerjem med močjo in težo.

Vozilo ima nosilnost dobrih dveh ton, njegovo podvozje je dodobra zaščiteno pred minami (zaradi elektromotorjev je tudi brez pogonske gredi), odlično terensko prehodnost pa mu zagotavlja 18-centimetrski hod vzmeti ter zmožnost vzpenjanja v 60-odstotni klanec.

Proizvodni strošek vozila je 250.000 dolarjev, ob predvideni proizvodnji 5.000 vozil. Testiranje prototipa naj bi se končalo tekom letošnjega leta, ko se bo ameriška vojska dokončno odločila o nadaljnji proizvodnji.

Avtomobilizem.com (Vir: www.leftlanenews.com in www.avtoblog.com, foto in video: TARDEC)

Mnenja uporabnikov

6 komentarjev za "Japonci osvajajo ameriško vojsko"


Tad
10 leta 3 meseci nazaj
Tad
10 leta 3 meseci nazaj

Starega hummerja ne poganja bencinski ampak dizelski motor.

toMmy
10 leta 3 meseci nazaj

Jaz bi vseeno raje imel teh dodatnih 5 ton materiala, če bi se vozil po kakšnih nevarnih območjih 🙂

berlonso
10 leta 3 meseci nazaj

filmček posnet po terenu po katerem bi se testirana Dacia z lahkoto sprehodila enako spodobno kot ULV :). in še kakih skromnih 5 ton manj ima 😀

 
Osupljiva dinamika, suveren dizajn – novi Seat Leon Cupra in Cupra 280
Volvo koncept XC Coupé