Novice

Jeepova prestavna ročica povzročila že več kot 100 nesreč

Ameriška agencija za varnost v prometu (NHTSA) je ugotovila, da naj bi zaradi precej neintuitivne ročice avtomatskega menjalnika pri kozmetično prenovljenem Jeepovem modelu Grand Cherokee (ter njegovemu dvojčku Dodge Durango) prišlo do več kot 100 prometnih nesreč!

NHTS ugotavlja, da je ročica avtomatskega menjalnika precej neintuitivna ter, podobno kot pri novejših BMW-jevih menjalnih ročicah, vozniku ne ponuja zadostne povratne informacije, v kateri poziciji se nahaja. Tako se je zgodilo pri kar nekaj voznikih športnih terencev iz koncerna Fiat-Chrysler, ki so izstopili iz avtomobila, da menjalnik ni bil v parkirnem položaju (P), temveč v voznem (D), kar je privedlo do nič kaj prijetnih posledic.
Naj se sliši še tako presenetljivo, ameriška agencija za varnost v prometu je do sedaj prejela že 314 pritožb zaradi omenjene »pomanjkljivosti« pri Jeepovem menjalniku, pri čemer je prišlo pri 121 primerih do nesreče ter pri 30 primerih celo do poškodb (zlom medenične kosti, pogačice ter poškodbe mehurja). Do omenjenih primerov je prišlo kljub temu, da sistem opozori voznika z zvočnim signalom ter z lučko na armaturni plošči, če menjalnik ob odprtju voznikovih vrat ni v položaju P.
Chryslerjevi inženirji bodo omenjeno menjalniško »pomanjkljivost« sicer dodobra preučili, o vpoklicu avtomobilov pa zaenkrat še ni govora.
Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Jeep.)

Mnenja uporabnikov

3 komentarjev za "Jeepova prestavna ročica povzročila že več kot 100 nesreč"


abbe
8 leta 2 meseci nazaj

kje drgje kot pa v ameriki.res so butli tm….
zanimivo da se v europi to ne dogaja pri bmwju k ma tut tak sistm,pa še kšn avto ma tko narejen

Ivan36
8 leta 2 meseci nazaj

Čakaj malo moj PT ima obvezno daj v P položaj drugače ne pusti iti iz vozila razen, če bi dal v N položaj kjer pa s5 uporabiš ročno zavoro?!Drugi TS GT pa je imel na zavorni stopalki ANTILOCK sistem, ki pa tudi ni pustil zapusiti vozila, če ni bila ročica menjalnika v P položaju ?!!! Torej ti novodobni štrcli sploh nimajo mehanske zapore ?

abbe
8 leta 2 meseci nazaj

majo zaporo, sj vozilo lahko zapustis vedno sam ugasnt ga ne moreš oz ne moreš ključa vn vzet.
in mislm da je ravno zato ta bau bau ker pustijo vozila v teku al pa so ugasnjena pa grejo vn,po jh pa povoz lastn avto

 
Volvo bo 18. februarja razkril karavan V90
Rezervirano za mali Audi Q