Novice

Visio.M kot električno vozilo prihodnosti

Pred kratkim so v Nemčiji razkrili projekt Visio.M, ki združuje znanje raziskovalcev s TUM (Technische Universität München, tehnična univerza v Münchnu) in nekaj specialistov iz avtomobilske industrije. Njihov cilj je ustvariti električno vozilo, ki bo lično, varno, imelo spodoben doseg in bo hkrati cenovno dostopno širši populaciji.

Projekt Visio.M, ki poteka že dve leti in pol, s finančnim vložkom 7,1 milijona evrov podpira nemško ministrstvo za šolstvo in raziskave. Majhno električno vozilo v širino meri 1,55 metra, v širino 1,31 metra ter ima 160 kilometrov dosega. Zaradi majhnih dimenzij je v notranjosti prostora za dve osebi in njuno osebno prtljago. Visio.M poganja 13,5 kWh litij-ionska baterija, ki je nameščena za sedeži in poskrbi, da malček s pomočjo nizkega koeficienta zračnega upora (0,24) doseže hitrost 120 km/h.

Litij-ionska baterija tehta skoraj 85 kilogramov in se jo lahko napolni preko običajne 230-voltne vtičnice v treh do štirih urah. Raziskovalci z univerze predvidevajo, da bodo stroški lastništva, skupaj z nakupom vozila, nižji kot pri primerljivem vozilu z motorjem na notranje zgorevanje. Visio.M sestavljajo lahki kompozitni materiali, med njimi tudi karbonska vlakna, ojačana plastika za potniški prostor in okna iz polikarbonata, ki je s pomočjo posebnega premaza enako odporen na praske in zunanje vremenske vplive, a za polovico lažji kot običajno uporabljeno steklo.

S pomočjo posebnih lahkih konstrukcij so zmanjšali maso karoserije, sistema za krmiljenje in menjalnika. Rezultat je le 535 kilogramov težko vozilo, skupaj z baterijo. Tudi pri varnosti niso ničesar prepustili naključju, saj ima Visio.M monokok izdelan iz plastike, ojačane s pomočjo karbonskih vlaken, in ultra lahkih materialov, ki poskrbijo za izredno togost vozila. Vozilo je opremljeno s kamerami, ki prikažejo 360-stopinjski pogled okoli vozila in s pomočjo senzorjev voznika opozarjajo na pretečo nevarnost. Visio.M ima vgrajene še dodatne varnostne blazine v blatnike in vrata za dodatno absorpcijo energije ob morebitnem trku.

”Z modelom Visio.M smo demonstrirali, da je mogoče narediti zelo lahek in hkrati tudi varen avto z nizkimi stroški, ki bodo po naših pričakovanjih nižji kot pri primerljivih vozilih z motorji na notranje zgorevanje. Do serijske proizvodnje pa je še vedno dolga pot, saj je potrebno skoraj vse komponente prilagoditi pogojem velikoserijske proizvodnje,” je dejal profesor Markus Lienkamp, vodja inštituta za avtomobilsko tehnologijo na TUM.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: TUM Visio.M)

Mnenja uporabnikov

3 komentarjev za "Visio.M kot električno vozilo prihodnosti"


J.McLane
9 leta 6 meseci nazaj

Motor ima moč samo 15 kW, naj bi imel grelec na etanol tako, da naj doseg nebi trpel ko je potrebno gretje kabine, ampak vseeno doseg 160 km s samo 13,5 kWh je vsaj enkrat pretiran.

xxl
9 leta 6 meseci nazaj

Ni me navdušilo,lahko bi bil močnejši in hitrejši,ampak,za mesto bo dovolj.Cena?Kaj je za njih cenovno dostopno?In katerem vozilu s notranjim zgorevanjem lahko konkurira oziroma je primerljiv?

Daedalus
9 leta 6 meseci nazaj

Kako super avtomobil lahko rata (dizajnersko, mislim) če nisi vezan na nobene značkarske smernice.

 
Nissan draži s sliko novega SUV koncepta
Poštne storitve odslej na 114 bencinskih servisih Petrola po Sloveniji