Predstavitve

Ford Fiesta: slovenska predstavitev

Precej razlogov na enem mestu, da je Fiesta všečna in primerna tako za mlade voznike, ki prisegajo na njen dober stil in množico zabavnih aplikacij, kot tudi za izkušene voznike, ki ne potrebujejo več presežkov prostora in moči.


Zadnje čase kar naprej objavljamo novice o Fordovih dosežkih. Vse nagrade, ki jih je pobral 1.0 EcoBoost motor. Pa Euro NCAP Advanced priznanja za napredne varnostne tehnologije. In nenazadnje, dejanske prodajne številke, ki za lansko leto pravijo, da je bila Fiesta najbolje prodajan mali avto v Evropi.

Mala Fiesta je pravzaprav že kar gospa z impresivnimi prodajnimi številkami, saj so od uvedbe leta 1976 prodali 15 milijonov primerkov. Poleg vedno simpatičnega videza je torej pokazala, da ni le še en lep obraz – pa si ga je dala kljub vsemu nekoliko “zategniti”, da bo ostala enako atraktivna kot njene pločevinaste tekmice. V prenovljeni različici nas na prvi pogled tako pričakajo izrazita trapezoidna prednja maska, nekoliko spremenjena prednja žarometa z LED dnevnimi lučmi ter malce izbočen pokrov motorja.

Precej več dela so si pri Fordu dali z njeno zmogljivostjo, trpežnostjo in funkcionalnostjo. Kupci Fieste se bodo lahko odločali med kar tremi izvedbami bencinskega 1.0 EcoBoost motorja – ob že znanih različicah s 74 kW oziroma 92 kW so razširili ponudbo še z atmosfersko izvedbo z močjo 59 kW; vsi trije so na voljo s 5-stopenjskim ročnim menjalnikom. Za ljubitelje “klasike” ostajajo na voljo bencinski motorji nekoliko večje prostornine: 1.25 (60 kW), 1.4 (71 kW) s 5-stopenjskim ročnim menjalnikom ali 1.6 (77 kW) s samodejnim Powershift menjalnikom. Za vse, ki prisegajo na dizelske izvedbe, ostaja izbira med varčnima Duratorq motorjema 1.5 TDCi (55 kW) in 1.6 TDCi (70 kW), oba s 5-stopenjskim ročnim menjalnikom. Skrajna različica za zmanjšanje porabe so izvedbe ECOnetic z modifikacijami karoserije, podvozja, optimizacijo prestavnih razmerij in pnevmatikami z nizkim kotalnim uporom.

Zakaj Fiesta ostaja med bolj priljubljenimi v razredu? Zagotovo tudi na račun naprednih tehnologij, ki poskrbijo tako za varnost kot tudi za boljše počutje med vožnjo. Za starše mladih voznikov in može, ki so prepričani v neznanje vožnje svojih soprog, so v Fiesti na voljo varnostne prednastavitve MyKey. Pri usklajevanju funkcionalnosti mobilnega telefona z informacijskim sistemom vozila poskrbi aplikacija SYNC, ki ima poleg vsega še dobro varnostno komponento: v primeru sprožanja zračnih blazin (z izjemo kolenske) ali takrat, ko se zaklene črpalka za gorivo, preko GPS modula določi lokacijo vozila ter samodejno opravi klic na številko 112. Prav tako pohvale vredna je tehnologija za preprečevanje naleta Active City Stop, ki zmanjšuje ali celo preprečuje trčenja pri manjših razlikah v hitrosti

Ostajajo nam še cene – najcenejša 3-vratna izvedenka Trend z 1.0 EcoBoost motorjem moči 59 kW stane po ceniku 10.220 EUR, najcenejši dizelski motor 1.5 TDCi z enakim nivojem opreme pa 11.370 EUR. Najdražji različici Titanium X staneta v 5-vratni izvedbi 15.500 EUR z 1.6 (77 kW) bencinskim motorjem s Powershift menjalnikom oziroma 15.610 EUR z dizelskim 1.6 TDCi motorjem (70 kW).

Besedilo: Urška Radolović. Foto: Urška Radolović, Ford.

Mnenja uporabnikov

3 komentarjev za "Ford Fiesta: slovenska predstavitev"


gasolinedream
6 leta 3 meseci nazaj

Ker v tem segmentu to ni tako pomembno: )

xxl
6 leta 3 meseci nazaj

ni mi najbolj jasno zakaj je najbolj prodajana v svojem segmentu,ker prostorska stiska na zadnji klopi,je večja kot pri nekateri konkurenci

MORDOR
6 leta 3 meseci nazaj

Lep,dobro motoriziran ter z najboljšo lego na cesti v tem razredu tako da kapo dol.

 
Toyota Auris: slovenska predstavitev
Subaru Forester: slovenska predstavitev