Novice

Alpine se želi z A110 Rally vrniti na stara pota slave

Že običajni A110 je sila simpatičen izdelek francoske Alpine, celoten paket pa so nedavno tega še dodatno nadgradili z izpeljanko A110S. No, tokrat so pripravili na osnovnem paketu avta še eno različico, ki pa za razliko od obeh prej omenjenih ni namenjena uporabi v običajnem prometu.

Kot ime Alpine A110 Rally dovolj jasno namiguje, gre za izpeljanko, ki je očiščena vsega nepotrebnega balasta z enim samim namenom: sodelovanje v dirkah. Natančneje v reli dirkah razreda FIA R-GT

Po poročanju Francozov je podvozje tekmovalnega modela skoraj enako običajnima različicama modela, z eno pomembno razliko: vzmetenje se ponaša s posebnim trismernim hidravličnim sistemom, namenjenim boljšemu spopadanju z izredno grobim terenom reli dirk.

Turbobencinar delovne prostornine 1,8 litra z neposrednim vbrizgom, ki svoje delo opravlja v vseh A110 in tudi aktualnem Renaultu Meganu R.S., so inženirji ponovno vzeli v roke ter uspeli optimirati krivuljo navora in iztisniti iz njega že več kot 300 KM. Menjalnik je prišel iz različice A110 Cup, je šeststopenjski sekvenčni, v zadnji diferencial pa so primaknili še klasično mehansko zaporo za kar najboljši prenos moči na podlago.

Brembo je primaknil zmogljiv zavorni sistem, v vsega balasta oskubljeni kabini pa je moč najti varnostno kletko.

Alpine se trenutno ukvarja s pridobivanjem homologacije za tekmovalni razred FIA R-GT. Slednji je trenutno še dokaj majhen in z redkimi tekemeci, a vse kaže, da pridobiva na priljubljenosti. Trenutno sta dva glavna tipa vozil, ki tekmujeva v njem, Fiatov Abarth 124 in Porschejev 911, postavljen na generaciji 997. Leta nazaj so se na tovrstnih tekmah našli tudi Lotusi Exige, zdaj pa je napovedal Porsche, da bo trgu ponudil posebej prilagojeno izpeljanko Caymana GT4 Clubsport.

Vas zanima? Francozi pravijo, da bodo svoj svež izdelek ponudili trgu proti plačilu približno 150.000 evrov.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog. Foto: Alpine.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Električni pogon za oživitev klasičnih hroščev
Volkswagen napoveduje močno izboljšani e-up!