Novice

Ameriška administracija v podporo domači avtomobilski industriji

Investicije ameriških avtomobilskih proizvajalcev v proizvodnjo električnih vozil in baterij bodo z novim zakonom deležne vrste olajšav.

Z uzakonjenjem novih predlogov v zvezi s čistejšim okoljem naj bi dodatno spodbudili domačo proizvodnjo električnih vozil, nova zakonodaja pa bo avtomobilskim podjetjem omogočila več desetmilijardne subvencije pri gradnji in posodabljanju proizvodnih obratov za električna vozila.

Z novim paketom zakonov, ki jih že podpisal tudi predsednik Biden, naj bi bila Amerika korak bližje energetski neodvisnosti, saj naj bi na ta način dodatno spodbudili domačo proizvodnjo baterij za električna vozila, vključno s celotno dobavno verigo potrebnih surovin. Avtomobilski proizvajalci in dobavitelji baterij naj bi bili posledično upravičeni do državnih posojil in davčnih olajšav v višini več milijard ameriških dolarjev, kar bi delno pokrilo stroške investicij v to področje.

V številkah naj bi to pomenilo 35 dolarjev davčne olajšave na kilovatno uro vsake baterijske celice, proizvedene v Združenih državah, kar pri trenutnih proizvodnih stroških pomeni približno 35 odstotkov nižjo ceno baterijskega paketa na kilovatno uro zmogljivosti. Deset dolarjev na kilovatno uro znaša tudi davčna olajašava, namenjena baterijskim modulom, proizvedenim na ameriških tleh, kar naj bi stroške dela pri sestavi baterijskih celic v module znižalo za približno tretjino. V okvir novega zakona so vključili še redke elemente, potrebne pri izdelavi baterij in električnih vozil, saj naj bi bile surovine z območja Združenih držav Amerike deležne 10-odstotne davčne olajšave.

Približno dve milijardi dolarjev nepovratnih sredstev so namenili še posodobitvam in prilagoditvi obstoječih proizvodnih obratov, avtomobilski proizvajalci, ki se bodo odločili za gradnjo novih obratov, pa bodo lahko pridobili posojila – za ta so zakonodajalci namenili še dodatnih dvajset milijard dolarjev.

Seveda ne moremo prezreti dejstva, da je v zadnjem času sprejeta zakonodaja, ki med drugim vključuje tudi subvencije pri nakupu električnih vozil domačih proizvajalcev, namenjena predvsem razvoju domače proizvodnje, medtem ko avtomobilske proizvajalce iz drugih držav postavlja v neenakovreden položaj. Ford bi tako lahko le na račun dveh novih tovarn baterij, ki ju gradijo v zvezni državi Kentucky in naj bi letno proizvedli za 86 gigavatnih ur baterij, pridobil davčne olajšave v višini treh milijard dolarjev.

Avtomobilizem.com (Vir: Axios. Foto: Ford.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Pred razkritjem koncepta Škoda Vision 7S
Ponovna odpoved avtomobilskega salona v Ženevi