Novice

Aston Martin pripravlja prvo javno ponudbo delnic

Po besedah izvršnega direktorja Andya Palmerja naj bi že konec letošnjega leta delnice začele kotirati na borzi v Londonu, poleg povečanja proizvodnje in prodaje novih modelov pa naj bi jim tudi to pomagalo k povečanju dobička.

Pri angleškem proizvajalcu vozil so objavili, da so postopki pri oblasteh že stekli ter da pričakujejo končno odločitev in izdajo prospekta konec septembra. Pričetek trgovanja je predviden ob zaključku letošnjega leta, kar časovno sovpada s koncem pogajanj o Brexitu. Če bo preboj na borzo uspešen, bo Aston Martin po dolgem času prvi angleški proizvajalec vozil, katerega delnice kotirajo na borzi v Londonu, saj je večina ostalih prešla v lastništvo tujih vlagateljev. S prvo javno prodajo delnic nameravajo pri Aston Martinu zbrati kapital v vrednosti 5 milijard angleških funtov (5,5 milijarde evrov). Načrtujejo, da bo v prosti prodaji približno četrtina delnic. Trenutni vlagatelji, italijanska skupina Investindustrial in kuvajtski investicijski sklad Investment Dar, nameravajo namreč prodati del svojih vložkov, medtem ko bo Daimler ostal lastnik 4,9 odstotka delnic, saj ima s podjetjem Aston Martin podpisan sporazum o tehnološkem sodelovanju.

V zvezi z posledicami, ki bi jih imel izstop Velike Britanije iz EU, je Palmer dejal, da morebitna uvedba novih dajatev za podjetje ne bo pomenila večjih težav, saj se bodo z njimi soočali tudi drugi proizvajalci. Ob morebitni izgubi kupcev na področju EU naj bi se jim namreč posledično zvišal delež kupcev z Otoka, ki bi jih odvrnile višje cene vozil evropskih proizvajalcev.

Trenutno poteka izdelava njihovih modelov le v proizvodnem obratu v angleškem Gaydonu, leta 2020 pa naj bi stroje zagnali tudi na novi lokaciji v Walesu. Dolgoročno načrtujejo izdelavo 14.000 enot letno, ki bodo naprodaj pod znamko Aston Martin, delno pa pod obujeno blagovno znamko Lagonda, ki bo pokrivala njihova električna vozila višjega ranga.

Aston Martin se je lansko leto prvič po letu 2010 uspel izkopati iz rdečih številk, saj so imeli po nedavni objavi polletnih poslovnih rezultatov 42 milijonov funtov dobička pred davki in prihodke v višini 445 milijonov funtov. To jim je uspelo predvsem na račun povečanega povpraševanja po modelu DB 11 Coupe in modelih Volante.

Avtomobilizem.com (Vir: Auto News, Financial Times. Foto: Aston Martin.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Toyota bo z družino Corolla pokrila segment kompaktnih modelov
BMW serije 8 Cabrio se postavi na ogled