Novice

Aston Martin V12 Speedster nagovarja z brezkompromisnostjo in odprto streho

Britanci so odstrli zadnje tančice skrivnosti s svoje nove pridobitve v ponudbi, brezkompromisnega V12 Speedsterja.

Z V12 Speedsterjem bo Aston Martin nagovarjal podobno klientelo kot McLaren z Elvo in Ferrari z Monzo. Enako kot obljubljajo za slednja Britanci in Italijani, bo tudi pri V12 Speedsterju bistvo v brezkompromisnosti vožnje in njenem doživljanju na čisto prvinski ravni.

McLaren za Elvo rekel, da je uporaba varnostne čelade sicer priporočljiva zaradi prepiha, ne pa tudi nujno obvezna, pri čemer se razlog skriva v posebni aerodinamični rešitvi, ki naj bi preusmerjala tok zraka tudi pri najvišjih hitrostih dejansko nad glavama potnikov in ne direktno vanju. No, Aston Martin se pri razvoju V12 Speedsterja očitno ni ubadal s tem elementom oziroma o kakšni tovrstni rešitvi ne poroča. Zato si mislimo, da bo 88 srečnežev, ki si bo V12 Speedster zmoglo privoščiti, med njegovo uporabo čelado in primerno obleko zagotovo uporabljalo.

In če bo česa v Aston Martinu V12 Speedster veliko, je to prepiha. Kot razkrivajo fotografije, je dvosedežnik brez vetrobranskega stekla, pogonske sile pa ima v obilju za vse vozne situacije. Zagotavlja jo Aston Martinov dvoturbinski in 5,2-litrski V12, ki bo ponujal v uporabo do 700 KM moči in 752 Nm navora. Zaloga moči in navora sta dovolj za izjemne vozne zmogljivosti, ki se v tehničnih podatkih prevedejo v 3,5-sekundni pospešek do 100 km/h in elektronsko omejeno največjo hitrost 300 km/h.

V12 Speedster naj bi bil edinstvene gradnje, saj je njegova »lupina« izdelana iz lahkih ogljikovih vlaken ter poveznjena na nosilno konstrukcijo iz aluminija. Ta naj bi bila delno sicer osnovna na konstrukcijah in sestavnih komponentah iz zasnov DBS Superleggere in Vantagea, a očitno je teh bolj malo, saj Aston Martin jasno sporoča, da gre pri Speedsterju za edinstveno zasnovo. Drugi tehnični elementi so 21-palčna kolesa, prilagodljivo vzmetenje s tremi različnimi nastavitvami in potencialu ter značaju avta primerne zavore, izdelane iz kompozitov.

V navidezno utesnjeni notranjosti je zaslediti obilico površin iz ogljikovih vlaken, usnja in kroma ter brušenega aluminija. Voznika in sovoznika ločuje tudi vzdolžna prečka, ki vnaša dodatno svojevrstno doživetje v vožnjo s Speedsterjem.

Aston Marin naj bi pri snovanju V12 Speedsterja jemali navdih v svoji bogati dirkaški zgodovini. Proizvodnjo 88 primerkov, kolikor jih nameravajo izdelati, so zaupali oddelku Q, ki je med drugim specializiran za posebne serije njihovih modelov.

Cena? Če vas tišči okrogel milijon dolarjev, se lahko postavite v čakalno vrsto.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Aston Martin.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Salon avtomobilov IAA se prihodnje leto seli v München
Geelly pričenja s proizvodnjo satelitov