Novice

Elva je McLarnov najbolj ekstremni roadster

Pred vami je McLaren Elva, ki prihaja iz ultimativne serije modelov. Je prvi cestno uporabni odprto kokpitni športnik, v isti sapi pa tudi najlažji med vsemi McLarni doslej.


Pogonsko moč zagotavlja štirilitrski dvoturbinski V8, ki ponuja v uporabo 815 KM moči in 800 Nm navora. Združen je s sedemstopenjskim dvosklopkovnim menjalnikom in naj bi potreboval do stotice vsega 3 sekunde, do 200 km/h pa 6,7 sekund, s čimer je Elva hitrejša celo od Senne.

Pri McLarnu so izdelali Elvo v počastitev njihovih klasičnih M1A, M1B in M1C športnih modelov iz 60. let prejšnjega stoletja, ki so bili pravzaprav izpeljanke McLarnovih takratnih dirkalnikov skupine 7, prilagojeni željam različnih strank. Proizvodnja Elve bo omejena na vsega 399 primerkov, vsak od njih pa bo imel začetno ceno 1,5 milijona funtov.

Kot je iz priloženih fotografij razvidno, je posebnost Elve, da spredaj nima fizičnega stekla. Namesto tega ščiti pri velikih hitrostih tako imenovani AAMS (Active Air Management System), kar je kratica za aktivni sistem usmerjanja zraka. Ta naj bi zrak, ki vstopa v odprtino v nosu avta, usmeril skozi izstopne odprtine sredi prednjega »pokrova« na način, pri katerem s pomočjo velike izstopne hitrosti tvori neke vrsto zaščitno »školjko« zraka, pod katerim se ustvari, tako McLaren, »mehurček miru«.

Nošnja zaščitnih čelad za voznika in sovoznika je seveda priporočena, a naj bi napredna aerodinamika avta dovoljevala potrebno udobje med vožnjo tudi brez njihove uporabe. Bo pa McLaren vsem zainteresiranim ponudil tudi možnost doplačila za tradicionalno vetrobransko steklo, kar se nam, navkljub drugačnim zagotovilom Britancev, zdi na koncu kar nujno potreben dodatek za »vsakodnevno« uporabo avta.

Napreden aerodinamičen paket je najti tudi na zadku avta, kjer se čez celotno širino razteza spojler, aktivno nastavljiv po višini in naklonu s funkcionalnostjo zračne zavore. Na koncu povsem gladkega dna avta je zadnji difuzor, ki naj bi v navezi z zadnjim spojlerjem skrbel za čim krajšo evakuacijsko pot zraka ter s tem izboljševal učinkovitost celotnega aerodinamičnega paketa avta.

Prve dostave Elve so predvidene za konec 2020, torej približno čez leto dni.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: McLaren.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Hyundai v Los Angeles s konceptom priključnega hibrida
Ferrari razkril prve podrobnosti modela Roma