Novice

Audi A6 Avant e-tron kot sanjski karavan električne prihodnosti

Znamka iz Ingolstadta je na redni letni konferenci za medije med drugim predstavila tudi električni koncept A6 Avant e-tron.

Zasnova novega električnega koncepta Audi A6 Avant e-tron delno izhaja iz koncepta A6 Sportback e-tron, s katerim si v večjem delu delita videz sprednjega dela. Koncept dolžine 4,96 m, širine 1,96 m in višine 1,44 m je zasnovan s poudarkom na aerodinamičnih lastnostih (0,24 cW) in učinkovitosti, ki jo omogoča arhitektura električne platforme PPE.

Najbolj opazna sprememba v primerjavi z lani predstavljenim konceptom je spremenjena sprednja maska, ki je bolj skladna z zadnjimi smernicami oblikovanja in ob značilni zasnovi za modele družine e-tron dodatno poudarja bolj agresiven in športen značaj. Značaj predstavljenega koncepta poleg aerodinamično učinkovite zasnove zadka izražajo še izrazite stranske linije ter veliki kolesni loki, ki obkrožajo velika kolesa z 22-palčnimi platišči iz aluminija. Poudarek zadnjemu delu, poleg vitkih zadnjih luči, ki se razpostrirajo preko celotne širine, doda še difuzor z lažnima odprtinama za izpuh, vgrajenima v zadnji odbijač.

Novemu konceptu so namenili kombinacijo tehnologije digitalnih matričnih žarometov in tehnologije OLED. Vgrajeni svetlobni elementi, poleg svojevrstnega svetlobnega podpisa in učinkovite osvetlitve, omogočajo personalizacijo in različne projekcije z namenom povečanja varnosti udeležencev v prometu. Ena od funkcionalnosti sistema je tudi možnost projiciranja različnih vsebin in multimedije na steno, pred katero je parkiran avtomobil, digitalni OLED elementi pa poskrbijo celo za trodimenzionalni prikaz.

Predstavniki znamke Audi so potrdili, da bo razkriti koncept A6 Avant e-tron predstavljal osnovo produkcijskega modela in bo sledil električnemu A6 e-tron, ki naj bi prišel na trg v letu 2024. Električno energijo, ki naj bi zadoščala za približno 700 km vožnje z enim polnjenjem (WLTP), naj bi zagotavljala baterija kapacitete 100 kWh, 800-voltna arhitektura pa naj bi omogočala hitro polnjenje z močjo do 270 kW. V najboljšem primeru bo 80-odstotno napolnjenost moč doseči v 25 minutah, medtem ko naj bi 10 minut polnjenja zadostovalo za naslednjih 300 km vožnje. Podrobnosti pogonskih sklopov zaenkrat še ne razkrivajo, glede na predstavljeno pa naj bi vstopne različice produkcijskega modela iz mirovanja dosegle 100 km/h v manj kot sedmih sekundah, najzmogljivejše različice pa bi za to potrebovale manj kot štiri sekunde.

Po trenutnih napovedih naj bi nemška znamka po letu 2026 razvijala in prodajala le električna vozila. A pri Audiju si kljub tovrstnim napovedim še vedno puščajo odprta vrata tudi za prodajo vozil s klasičnimi vrstami pogona, saj naj bi bila ta še naprej na voljo kupcem v državah s slabše razvito polnilno infrastrukturo.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops, Audi. Foto: Audi.)

Mnenja uporabnikov

4 komentarjev za "Audi A6 Avant e-tron kot sanjski karavan električne prihodnosti"


JG2
2 leta 1 mesec nazaj

Razen zaključkov ki so grozni so zelo kopirali V90, tako da celotna silhueta niti ne more izpasti slabo.

2 leta 1 mesec nazaj

Kaj dnevne luči niso mogli dati še nižje? Da se kasneje opazi in bolj blešči po mokri cesti. Aja, pa žmigavec je tudi takšen, ki nakazuje kako pes ščije?

Bat_zajla
2 leta 1 mesec nazaj

Dnevne luči so tazgornje, tiste spodaj k je samo ena luč naj bi bla glavna luč. Vsaj tako je bilo v eni predsatvitvi rečeno. Žmigavci se pa tudi na tla projecirajo.

2 leta 1 mesec nazaj

Potem se bo tale glavna luč hitro umazala. Bodo morali pralniki delat na polno…

 
Izbrani finalisti izbora za Svetovni avto leta 2022
GranTurismo bo prvi električni predstavnik znamke Maserati