Novice

Audi končno tudi s priključnimi hibridi A8, A7, A6 in Q5

Po letih obljub je Audi zdaj prišel tako daleč, da bo v Ženevi končno predstavil priključne različice hibridov v vseh njegovih pomembnejših modelih.

S tokratno najavo je Audi še uradno potrdil, kar smo s kančkom skeptičnosti ugibali ne tako daleč nazaj. Audi namreč v Ženevi stavi praktično vse karte na elektrifikacijo pogonov, saj bo tja pripeljal kar štiri povsem nove priključne različice hibridno gnane zastavonoše A8, »kupejevskega« A7, poslovnega A6 in cestno terenskega Q5.

Za razliko od minule prakse označevanja hibridnih pogonov, kot recimo pri A3 e-tronu, in v nasprotju z našo napovedjo izpred nekaj dni, pa se je zdaj izkazalo, da Audi priključno hibridnih novincev ne bo označeval z dodatkom e-tron. Namesto tega bo posebna narava njihovega pogonskega sklopa označena z dodatno malo črko »e« poleg siceršnje motorske oznake TFSI.

Vsi modeli so razpoložljivi v dveh izpeljankah moči. Medtem ko so Q5, A6 in A7 na voljo kot 50 TFSIe in 55 TFSIe, je A8 na voljo kot 55 TFSIe in 60 TFSIe. Pri tem so pri izpeljanki 50 TFSIe združeni dvolitrski turbobencinar, 7-stopenjski dvosklopkovni menjalnik S Tronic in mednju vgrajen elektromotor. Sistemska moč znaša 295 KM ob 450 Nm navora. Za 360 KM in 500 Nm izpeljanke 55 TFSIe stojita enaka menjalnik in elektromotor, vlogo bencinskega štirivaljnika pa prevzema zmogljivejši trilitrski V6 prisilno polnjeni bencinar.

Motorizacija 55 TFSIe v A8 je enaka kot pri ostalih, 60 TFSIe pa zaznamuje zmogljivejša izpeljanka trilitrskega V6, ki ob enakem elektromotorju in osemstopenjski klasični avtomatiki zadošča za največ 440 KM in 700 Nm.

Vsem izpeljankam in modelom je skupna enaka baterija in sicer zmogljiva 14,1 kWh ter za današnje čase standardne litij-ionske zasnove. Z njo naj bi vse različice zmogle prepeljati največ 40 kilometrov daleč (WLTP režim), predno se brezpogojno vklopi bencinski pogon. Med vožnjo ima voznik na izbiro tri načine vožnje hibridnega pogona, EV za lokalno brezemisijsko vožnjo, Auto, kjer sistem samodejno izbira najbolj učinkovit način izrabe hibridnega pogona, ter Hold. Slednji je namenjen vzdrževanju napolnjenosti baterije med medkrajevno ali avtocestno vožnjo z namenom uporabe elektrike za mestni potep.

Kot smo omenili, se bodo vsi štirje postavili na ogled in otip že prihodnji teden v Ženevi, njihova prodaja pa steče poleti 2019 po v tem trenutku še neznanih cenah.

Avtomobilizem.com (Vir: MotorAuthority. Foto: Audi.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
BMW in Daimler skupno v ponudbo storitev mobilnosti
Seat s konceptom Minimo vstopa v svet urbane mobilnosti prihodnosti