Novice

Audi podrobneje o sistemu regeneracije električnega e-trona

Fantje iz Ingolstadta še naprej spuščajo drobtinice o kmalu v celoti razkritem e-tronu.

Za e-tron, prvi serijski in popolnoma električni Audi, so se – po razkritju notranjosti in zaslonov ter kamer namesto bočnih vzvratnih ogledal – posvetili še njegovemu sistemu regeneracije kinetične energije.

Zanj pravijo, da je sposoben pokriti potrebe več kot 90 odstotkov vseh ustavljanj e-trona, brez da bi pri tem voznik moral pritisniti na stopalko zavore.

Križanec naj bi bil po zagotovilu Audijevih inženirjev zmožen na 600 metrov dolgem spustu pridelati dovolj električne energije za cel kilometer poti. Zadeva se seveda sliši izredno lepo, a ocenjujemo, da se bo ta obljuba v praksi uresničila v zares redkih primerih. Za kaj takšnega bo moral biti spust kar strm, hitrost vožnje ravno takšna, da njegova elektrogeneratorja delujeta v optimalnem območju izkoristka – ja, tudi elektromotorji imajo različne stopnje izkoristkov v različnih pogojih obratovanja – in še kaj bi se našlo.

Ne glede na poudarjanje tržnikov o zares optimalnih pogojih velja vseeno omeniti, da e-tronov regenerativni sistem pozna tri načine. Pri prvem z obvolanskimi ročicami voznik sam uravnava stopnjo regeneracije in posledično ustavljanja avta, pri drugem sistem samodejno in s posebnimi algoritmi poskuša »ujeti« najbolj optimalno stopnjo regeneracije v vsaki vozni okoliščini, tretji pa v proces upočasnjevanja avta vključuje tudi običajne torne zavore, kot počne to recimo e-Pedal v svežem Nissanu Leafu.

Audi zagotavlja, da zmore tovrstni sistem prispevati do 30 odstotkov k skupnem dosegu e-trona. Zagotovilo, ki je tako privlačno, da je zelo težko verjeti v njegovo uresničitev v resničnem življenju. Da bi Audi utišal vse nejeverne Tomaže, se je odpravil na vrh Pikes Peaka in se spustil z njega s štirimi e-troni. Pri tem so ponosno poročali, da so bili vozniki prisiljeni komaj kdaj sprožiti tradicionalne zavore, do vznožja pa naj bi vsak e-tron pridelal po 6,8 kWh elektrike. Podatek, koliko elektrike so rabili, da so prišli s temi istimi e-troni do vrha Pikes Peak vzpona, so žal »pozabili« navesti.

V odgovor na bistveno manj uporabljene torne kolutne zavore e-trona, kot jih rabijo avti z motorjem z notranjim zgorevanjem, so Audijevi inženirji pripravili sistem dnevnega samočistilnega cikla, s čimer naj bi zmanjšali vpliv oksidacije in neenakomerne obrabe na minimum. Če smo povsem odkriti, tovrstna nežna zaviranja pozna avto industrija že dolgo, le da so jih pri tradicionalno gnanih avtih uporabljali prvenstveno v dežju z namenom sušenja kolutov na daljših vožnjah, recimo po avtocestah.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Audi.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Mazda, Suzuki in Yamaha z napačnimi podatki o emisijah in porabi
i30 Fastback N bo tretji v naraščajoči športni družini Hyundai