Novice

Mazda, Suzuki in Yamaha z napačnimi podatki o emisijah in porabi

Po izbruhu Volkswagnove dizelske afere delujejo poročanja o napačnih podatkih o izpušnih emisijah in porabah goriva, kot da vsi proizvajalci po vrsti goljufajo. Morda pa le ni tako.

Japonska vlada je v četrtek sporočila, da so proizvajalci Mazda, Suzuki in Yamaha nepravilno testirali svoja vozila za podatke o porabi in izpustu škodljivih emisij. Po razkritju, da so pred letom dni napačne podatke pristojnim organizacijam predložili pri Subaruju in Nissanu, je namreč vlada pozvala vse proizvajalce, da ponovno preverijo, če je z meritvami emisij in porabe goriva njihovih vozil vse, kot mora biti.

Pri Mazdi, Suzukiju in Yamahi so ugotovili, da je dejansko prišlo do nepravilnosti. A zanje, tako predstavniki vseh treh znamk, ni krivo načrtno goljufanje, temveč gre za posledice napačnega izvajanja meritev. Za odstopanja pri meritvah pa naj bi bile krive napake pri interpretaciji postopkov in neustrezno šolanje izvajalcev.

Suzukijev vodja upravnega odbora Toshihiro Suzuki je v sporočilu za javnost potrdil, da je v obdobju od 2012 do danes pri več kot 6.000 od skupno 12.819 meritev prišlo do napačnega izvajanja in posledično napačnega rezultata. Za to se je Suzuki, v duhu naroda z izredno razvito integriteto in čutom za odgovornost, iskreno in ponižno opravičil vsem ter hkrati zagotovil, da bo skrbel, da se kaj podobnega ne bi več primerilo.

Pri Mazdi so ugotovili neskladnosti pri približno štirih odstotkih opravljenih meritev, pri Yamahi pa pri dveh odstotkih meritev motociklov.

Ker ponovni nadzor nad emisijami in porabo goriva ni pokazal odstopanj od dopustnih vrednosti, znamke ne pripravljajo nikakršnega vpoklica vozil.

Avtomobilizem.com (Vir Automotive News Europe. Foto: Reuters, Avtomobilizem.com.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Mazda, Suzuki in Yamaha z napačnimi podatki o emisijah in porabi"


JG2
5 leta 8 meseci nazaj

Pričakovano in tudi realno!

 
Pri Porscheju pripravljajo reli različico modela Cayman
Audi podrobneje o sistemu regeneracije električnega e-trona