Novice

Audi RS Q8 je še en v vrsti RS-ov s 600 KM

Pa smo ga dočakali. Po bolj ali manj uradnih najavah in obljubah prihoda čisto novega RS Q8, je ta zdaj končno tu. No, prvi ga bodo v živo videli onkraj Atlantika, a seveda bo zapeljal tudi na staro celino.

Naše ugibanje se je spet izkazalo za dobro oceno. Audi je v nos njihovega novega izstrelka vgradil enako tovarno moči, kot žene že RS6 Avant. To je seveda osemvaljni dvoturbinski štirilitrski agregat, ki ponuja v uporabo največ 600 KM (441 kW) in 800 Nm navora. Pospešek do stotice traja kratkih 3,8 sekund, do 200 km/h le 13,7 sekund največja hitrost je pa spet omejena na običajnih 250 km/h. Jasno pa bo tudi pri njem moč to mejo dvigniti na 305 km/h in sicer s pomočjo doplačila za tako imenovani paket Dynamic.

Audi sicer tudi v RS Q8 poroča o hibridnosti agregata, saj so primaknili 48-voltni zaganjalnik-alternator, a so to storili zgolj zato, da so balistični izstrelek prikazali manj požrešen na papirju in za potrebe standardnih meritev porabe ter emisij. Okoljevarstvenikom bo všeč tudi sistem deaktivacije štirih valjev (2., 3., 5. in 8.), a naj povemo, da se ta zgodi samo v primeru majhnih obremenitev.

Kakorkoli, pogonska moč se prenaša skozi osemstopenjski samodejni menjalnik skozi Quattro zasnovo pogona na vsa kolesa, običajna razporeditev pogonske sile je 40:60 v korist zadnjega para koles, a jo zna sistem dodeliti tudi do 85 odstotkov prednjemu paru koles oziroma do 75 % zadnjemu paru. Dodatno Nemci ponujajo možnost doplačila za tako  imenovani Quattro Sport zadnji diferencial, ki aktivno in v odvisnosti od voznih okoliščin in potreb zvezno razporeja pogonsko silo med levim in desnim kolesom.

Razen v primeru 90 milimetrov v višino nastavljivega vzmetenja so praktično vsi drugi vozno najpomembnejši elementi avta poznani že iz RS6 Avant in S8, zato jih ne bomo še enkrat naštevali.

Audi pravi, da začnejo s prodajo RS Q8 v prvem tromesečju 2020, cena v Nemčiji pa je 127.000 evrov.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Audi.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Lexusov kabriolet LC500 ni le za toplejše kraje
ID. Space Vizzion Concept je Volkswagnova vizija električnega karavana prihodnosti