Novice

Audi RS6 Avant zaznamuje število 600

Audijeva napoved izpred nekaj tednov se začenja uresničevati. Nemci so namreč predstavili naslednjega v vrsti modelov RS za letošnje premiere. Ta sliši na ime RS6, pripravili pa so ga v za RS modele značilni karoserijski izpeljanki Avant.

Zmogljivi karavan, ki ga bodo čez nekaj tednov v živo predstavili poleg drugih RS-ov v Frankfurtu, žene znani štirilitrski V8, podprt z dvemi turbopuhali. Ti mu pomagata do superšportnih 441 kilovatov oziroma 600 konjev nazivne moči in tovornjaških 800 Nm navora. Za učinkovito prenašanje tovrstne moči in navora je agregat serijsko povezan preko osemstopenjskega ZF-ovega samodejnega menjalnika z vsemi štiri okončinami, kar se prevaja na cesti v pospešek do stotice v 3,6 sekundah in elektronsko omejeni hitrost 250 km/h.

Dinamiko v vožnji najbolj zmogljivega Audija A6 dvigujeta na višjo raven posebej nastavljeno podvozje, podprto s prilagodljivim zračnim vzmetenjem, in športni diferencial na zadnji osi, za kar so poskrbeli pri oddelku Audi Sport. Diferencial naj bi znal aktivno razporejati pogonsko silo med zadnjima kolesoma v odvisnosti od voznih razmer. Posebej je optimiran tudi volanski sistem z občutno višjimi povratnimi silami, ki naj bi skrbele za posebej dobro povratno povednost volana med ovinki. Zahtevnejšim strankam bodo ponudili še možnost doplačila za športno vzmetenje RS z dinamičnim nadzorom vožnje (Dynamic Ride Control – DRC).

RS-ov sistem voznih načinov ponuja šest možnosti: Auto, Comfort, Dynamic, Efficiency, RS1 ter RS2. Namembnost prvih štirih pojasnjujejo že njihova imena, zadnja dva pa sta poljubno nastavljiva in bliskovito hitro dosegljiva uporabniku s preprostim pritiskom na pripadajoča gumba.

Oblikovno RS6 Avant nadaljuje tam, kjer sta zaključila civilni A6 Avant in nekoliko bolj športno navdahnjen S6 Avant. Spredaj izstopa enojna maska motorja s sijočo črno mrežo, ki je lastna izpeljanki RS. Izbočen pokrov motorja in ogromni vstopi za hladilni zrak dodatno namigujejo na zmogljivostni potencial ekspresnega karavana. Tema se nadaljuje na zadku, kjer se na vsakem vogalu bohotita ogromna ovalna zaključka izpušnega sistema, RS-u lasten zadnji odbijač ima vgrajen difuzor, poudarjena praga na bokih avta pa zaokrožujeta dinamično podobo avta. Kolesa so izpeljanki avta primerno ogromna ter obuta v nizkopresečne in zelo široke pnevmatike, za njimi pa se “skrivajo” zajetni t.i. keramični zavorni koluti.

Glavnina kabine je prenesena iz modelov A6 in S6, a nadgrajena z RS vključki in dodatki. Označbe RS so nameščene na prevlekah sedežev in na volanskem obroču. Specifična je tudi grafika in mestoma vsebina digitalnega zaslona, ki služi za prikaz merilnikov.

Začetek prodaje najostrejšega A6 Avanta pričakujemo kmalu po zaprtu vrat frankfurtskega salona, na salonu pa bodo Nemci predvidoma postregli tudi s cenami za ta cestni izstrelek z dodatno uporabno velikim prtljažnikom.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Audi.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Audi RS6 Avant zaznamuje število 600"


4 leta 8 meseci nazaj

hud, čeprav je že s-line čisto dovolj

Fnatic
4 leta 8 meseci nazaj

Par evrov mi še manjka zanj. Bi ga pa imel z največjim veseljem.

 
Porsche pokazal še del Taycanove armaturne plošče
Pri Volkswagnu razmišljajo o deležu v Tesli?