Novice

Audi vidi prihodnost avtomobilskih žarometov v digitalizaciji

Digitalizacija žarometov ustvarja nove možnosti na področju varnosti, oblikovanja in komunikacije.

Nemški avtomobilski proizvajalec za povečanje varnosti vpeljuje digitalizacijo tudi na področju avtomobilskih luči. Nove funkcije v digitalnih matričnih LED žarometih naj bi dodatno povečale varnost in izboljšale uporabniško izkušnjo, obenem pa digitalizacija tehnologije luči omogoča nove možnosti individualizacije.

Tehnologijo so že predstavili v novem Audiju A8, ki so mu namenili napredne digitalne matrične LED žaromete in digitalne zadnje luči s tehnologijo OLED. Poleg dodatnih možnosti individualizacije zadnjih luči OLED so pri digitalnih matričnih LED žarometih predstavili tri nove funkcije – razširjene prometne informacije, smerne luči s smernikom in orientacijske luči na regionalnih cestah.

V okviru funkcije razširjenih prometnih informacij poleg prikaza morebitnih obvestil o nezgodah in okvarah v digitalnem kombiniranem instrumentu tudi žarometi za približno tri sekunde projicirajo dodatno opozorilo v obliki trikotnika s klicajem na cesto pred vozilom. Orientacijske luči osvetljujejo vozni pas pred vozilom in z integriranim označevanjem položaja pomagajo pri varni vožnji po sredini voznega pasu. Ta funkcionalnost poveča natančnost in orientacijo vožnje predvsem v primeru zožanih voznih pasov in vozniku omogoča optimalno osredotočanje na cesto. Smerne luči z integriranim smernikom pri menjavi voznega pasu jasno osvetljujejo oba vozna pasova, medtem ko orientacijske luči prikazujejo natančen položaj vozila na voznem pasu. Ob vključitvi enega od smernikov digitalni matrični LED žarometi ustvarijo dinamično območje utripanja na ustrezni strani avtomobila ter s tem okrepijo signal smernika in dodatno povečujejo varnost vseh udeležencev v prometu. Nova tehnologija žarometov omogoča tudi označevanje pešcev, ki se v temi nahajajo ob voznem pasu, saj v primeru, če se nahajajo pred vozilom, asistenca za nočni vid prepozna situacijo in osvetli osebo.

Poleg tega tehnologija omogoča tudi razširjeno dinamično animacijo ob vstopu ali izstopu iz vozila ter poskrbi za zabavo s projiciranjem videoiger na pametnem telefonu – recimo za krajšanje časa med polnjenjem baterije električnega avtomobila.

Poglavje zase so digitalne zadnje luči s tehnologijo OLED, ki ustvarjajo popolno homogenost, visoke vrednosti kontrasta ter prilagodljivo svetlost. Vsak Audijev model z tovrstnimi zadnjimi lučmi je prepoznaven po specifični grafiki, uporabniki pa lahko izbirajo med različnimi grafikami preko vmesnika MMI. Za večjo varnost v povezavi s tipali približevanja povečujejo vidnost vozila, saj v primeru zaznave vozila za seboj vključijo dodatne svetlobne segmente.

Po besedah Oliverja Hofmana, direktorja za tehnični razvoj, tehnologija in dizajn luči že desetletja predstavljata dejavnika uspeha znamke in sta postala del Audijeve genske zasnove. Dodaja še, da digitalizacija luči omogoča povsem nove funkcije, s katerimi lahko občutno povečamo varnost.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Audi.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Jubilejni Volkswagen Golf R je najmočnejši serijski model svoje vrste
Mercedes zmanjšuje število svojih zastopstev