Novice

Posodobljeni Audi A8

Prenova na sredini življenjskega cikla Audijevi prestižni limuzini A8 prinaša osveženo podobo in nadgrajen paket najsodobnejših tehnologij.

Četrta generacija prestižnega modela Audi A8 je bila prvič predstavljena pred štirimi leti, aktualna osvežitev pa naj bi mu podaljšala rok trajanja v vrhu znamkine ponudbe do leta 2024, ko naj bi luč sveta ugledal njegov električni naslednik.

Standardna različica novega Audija A8 v dolžino meri 5,19 m, (S8 meri 5,20 m), medtem ko izvedenka s podaljšano medosno razdaljo meri 5,32 m, kitajskim kupcem namenjen A8 L Horch pa 5,45 m. Ogrodje vseh različic sestavlja 58 odstotkov delov iz aluminija, preostanek pa (poleg ojačitev iz magnezija) tvorijo jeklo ter komponente iz umetnih mas, ojačane z ogljikovimi vlakni.

Prenova je admiralski ladji nemškega avtomobilskega proizvajalca prinesla spremembe videza sprednjega dela z novo masko in režami hladilnika, ki v kombinaciji s sprednjimi matričnimi LED žarometi prinašajo unikaten vizualni podpis vsaki od različic (A8, A8L in S8). Skladno z novimi oblikovalskimi smernicami so spremenili zasnovo sprednjega odbijača, ki dobiva večje kromirane odprtine za zajem zraka. Za bolj konzervativen pristop so se Audijevi oblikovalci odločili pri osvežitvi stranskih linij, vidnejše prenove pa so bila deležna kolesa, ki bodo na voljo v velikostih med 18- in 21- palci. Nekaj manjših sprememb lahko opazimo tudi na zadku, kjer izstopajo nove zadnje luči, po novem že standardno v tehnologiji OLED. Poleg opcijskih dodatkov v kromu in bolj športnega videza paketa S Line, Audi A8 s prenovo dobiva še nekaj novih barvnih odtenkov, v okviru Audijeve ekskluzivne ponudbe pa lahko stranka sama izbere nianso barve svojega novega avtomobila.

Še več prestiža bo ob zadnji generaciji tehnoloških pripomočkov ponujala notranjost osveženega modela A8. Pred voznikom se nahaja digitalna instrumentna plošča, nova generacija informacijsko-multimedijskega sistema MMI Navigation plus pa bo z zasloni velikosti 10,1 in 8,6 palca in možnostjo glasovnega upravljanja na voljo že serijsko ter bo delovala na osnovi tretje generacije Audijevega informacijskega sistema MIB 3. Potnikom na zadnjih sedežih so namenili dva 10,1-palčna zaslona na dotik s podporo povezavi mobilnih telefonov in pretočnimi storitvami, kvalitetno zvočno kuliso pa bo zagotavljal zvočniški sistem Bang & Olufsen s 1.920 vati moči ter 23 zvočniki. Za varnost in podporo vozniku bo skupno na voljo do štirideset asistenčnih sistemov, ki v okviru treh opcijskih paketov (Park, City, Tour) v določenih okoliščinah že omogočajo delno avtonomno vožnjo.

Motorizacijo sestavljajo tri- in štirilitrski bencinski in trilitrski dizelski motor ( A8 50 TDI). Trilitrski bencinski V6 bo na voljo v različici A8 55 TFSI quattro (250 kW / 340 KM in 500 Nm) za evropski trg, kitajskim kupcem pa naj bi enak motor ponudili v šibkejši različici z 210 kW (286 KM). Močnejši osemvaljnik s štirimi litri prostornine bo skrbel za pogon modela A8 60 TFSI quattro s 338 kW (460 KM) in 660 Nm navora ter pospeškom iz mirovanja do 100 km/h v 4,4 s. Po pričakovanjih bo najbolj zmogljiva izvedenka nosila oznako S8 in bo na voljo s 4,0-litrskim bencinskim V8 z dvema turbinama. Audi S8 TFSI quattro bo razvil 420 kW (571 KM) in 800 Nm navora ter bo iz mirovanja do 100 km/h pospešil v 3,8 s, za športnemu značaju ustrezno lego na cesti in krmiljenje pa bodo poskrbeli prilagodljivo aktivno vzmetenje, športni diferencial in dinamično krmiljenje vseh štirih koles.

Vsi bencinski motorji bodo uparjeni z 8-stopenjsko avtomatiko ter standardnim štirikolesnim pogonom quattro v kombinaciji z 48-voltno tehnologijo blagega hibrida, kmalu pa naj bi sledila tudi priključno-hibridna različica. Pri Audiju so se odločili, da bo na kitajskem in ameriškem trgu ter na trgih Južne Koreje in Kanade novi A8 na voljo le v različici s podaljšano medosno razdaljo.

Osveženi Audi A8 naj bi bil evropskim kupcem na voljo od letošnjega decembra, cene pa naj bi se v Nemčiji pričele pri 99.500 evrih za osnovni A8 50 TDI in pri 144.800 evrih za Audi S8.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops, Audi. Foto: Audi.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Toyota bZ4X je prvi električni model japonskega avtomobilskega proizvajalca
Bugatti, Rimac in Porsche skupaj v prihodnost