Novice

Jubilejni Volkswagen Golf R je najmočnejši serijski model svoje vrste

Nastal je ob dvajseti obletnici nastanka prvega Golfa R32 izpod rok Volkswagnovega športnega oddelka R.

Poleti 2002 so pri Volkswagnu predstavili prvi Golf R32, ki se je ponašal s 3,2-litrskim agregatom V6 (177 kW/241 KM), štirikolesnim pogonom ter naborom ekskluzivnih dodatkov in opreme. Da so pri znamki zadeli v polno, je bilo jasno, ko so trikratno presegli zadane prodajne načrte.

Golf z oznako R je tradicionalno najzmogljivejši svoje vrste. V aktualni generaciji je opremljen z dvolitrskim štirivaljnikom ter povezan s samodejnim dvosklopčnim menjalnikom DSG. Pogonski sklop poskrbi za največ 235 kW (320 KM) moči in 420 Nm navora. Jubilejna izdaja 20 Years pa se lahko pohvali še z nekoliko boljšimi zmogljivostmi ter z nazivno močjo 245 kW (333 KM) tako – vsaj za določen čas – prevzema naslov najzmogljivejšega Gofa vseh časov (model je v procesu homologacije).

Voznik lahko ob zagonu izbere t.i. Emotion Start, ki za trenutek požene motor do 2.500 vrt./min, kar v povezavi z vozno akustiko dodatno poveča pričakovanja. Za izboljšano vozno dinamiko poskrbi premik v položaj S ali S+ menjalnika DSG, kjer voznik prevzame nadzor nad menjavo prestav z obvolanskimi ročicami. Tudi sicer so nastavitve delovanja prilagojene v prid poudarjeni odzivnosti in stabilnosti v športni vožnji.

Omejena serija Golf R 20 Years, ki jo bodo proizvajali v Wolfsburgu, začenja svojo pot z današnjim dnem. Prodaja naj bi se uradno pričela s poletjem,  v ponudbi znamke pa naj bi ostal do sredine leta 2023. V opremo bo serijsko vključen paket Performance (med drugim sistem nadzora vektorjev navora v povezavi z nadzorom vozne dinamike VDM ter dodatna prednastavljena vozna načina Special in Drift), poznan iz aktualnega modela Golf R. Med oblikovnimi posebnostmi zunanjosti sta ob modrih poudarkih (emblem R na maski, zadku, pokrovi zunanjih ogledal) še zadnji strešni spojler in 19-palčna platišča Estoril (modro-črna ali povsem črna izvedba), v notranjosti pa bo prepoznaven po dekorativnih vstavkih iz ogljikovih vlaken ter kontrastnih modrih oznakah (emblem R, oznaka in okrasni šivi na volanskem obroču).

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Volkswagen.)

Mnenja uporabnikov

6 komentarjev za "Jubilejni Volkswagen Golf R je najmočnejši serijski model svoje vrste"


1 leto 11 meseci nazaj

Še vedno izgleda kot traktor…

1 leto 11 meseci nazaj

Ne razumem, zakaj bi nekdo, ki želi športno vozilo hotel lupino vozila, ki je znano kot največji/najpogostejši oviralec prometa? Da mu ljubkovalno rečejo “traktor”, pa ni na mojem zeljniku zraslo. Ampak če mečka kot traktor in smrdi kot traktor potem je to ipak traktor!

xxl
1 leto 11 meseci nazaj

Nisem Golf fan, ampak, ne premoreš bolj butaste izjave od te?

Firediver
1 leto 11 meseci nazaj

Je še bolj butasta izjava potrebna?

emozul
1 leto 11 meseci nazaj

Je še bolj butasta replika potrebna?

Firediver
1 leto 11 meseci nazaj

Si jo je kdo zaželel oz. zahteval?

 
Vse za e-mobilnost in energetsko samooskrbo na enem mestu
Audi vidi prihodnost avtomobilskih žarometov v digitalizaciji