Novice

Avtonomni pristop k terenski vožnji

Ameriška znamka Jeep razvija in preizkuša avtonomno tehnologijo, ki bi olajšala vožnjo izven urejenih cest.

Pri ameriškem avtomobilskem proizvajalcu pod okriljem Stellantisa razvijajo avtonomno tehnologijo, ki se bo sposobna spopasti z izzivi terenske vožnje. Za razvoj skrbi skupina inženirjev pod vodstvom Nede Cvijetic, vodje Stellantisovega oddelka za razvoj avtonomnih sistemov in uporabo umetne inteligence.

Sistem za avtonomno vožnjo, ki so ga namensko razvili za znamko Jeep, je že vgrajen v model Grand Cherokee 4xe s priključno-hibridnim pogonskim sklopom. Prvi preizkusi potekajo na poligonu Moab v ameriški zvezni državi Utah, ki ga pri znamki Jeep uporabljajo za preizkušanje novih tehnologij. Po besedah predstavnikov ameriškega avtomobilskega proizvajalca naj bi bila nova tehnologija v pomoč tako začetnikom kot tudi izkušenim terenskim voznikom, pa tudi pri vsakodnevni vožnji po urejenih cestah.

Christian Meunier, izvršni direktor znamke Jeep, poudarja, da so s pomočjo elektrifikacije občutno izboljšali terenske zmogljivosti njihovih modelov z oznako 4xe, tehnologija avtonomne vožnje, ki jo trenutno razvijajo, pa naj bi še dodatno izboljšala vozniško izkušnjo in omogočala širšemu krogu uporabnikov uživanje v pustolovščinah ob vožnji izven urejenih cest.

Trenutno pri ameriškem avtomobilskem proizvajalcu ne razkrivajo dodatnih podrobnosti, a obljubljajo, da bo več znanega že tekom letošnjega poletja.

Avtomobilizem.com (Vir: Jeep, Carscoops. Foto in video: Jeep.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Toyota in Honda za večjo učinkovitost tudi z razvojem programske opreme
Močnejši hibridni sklop za osveženi Toyotin Yaris