Novice

Stellantisovi modeli v 2024 prvič z avtonomno tehnologijo tretje stopnje

Pri Stellantisu pričakujejo, da bodo leta 2024 že lahko predstavili prve modele, ki bodo v določenih pogojih sposobni avtonomne vožnje.

Pri modelih z možnostjo avtonomne vožnje tretje stopnje naj bi uporabili novo generacijo tipal lidar, ki so jih razvili pri podjetju Valeo. Tehnologija lidar deluje po principu odboja laserskih žarkov od objektov v okolici vozila, na podlagi katerih računalnik ustvari sliko okolice vozila, vključno z ostalimi udeleženci v prometu.

Nova generacija tipal lidar, ki so jo poimenovali Scala, naj bi pomenila velik tehnološki preskok v primerjavi z obstoječo tehnologijo, ki jo trenutno uporabljajo pri Mercedesu ter uporablja kombinacijo tehnologije lidar, radarskih tipal in kamer. Mercedes je sicer prva znamka, ki je uspela pridobiti uradno certifikacijo za uporabo avtonomne tehnologije tretje stopnje na določenih odsekih javnih cest, kjer vozniki lahko prepustijo vožnjo avtomobilu in svojo pozornost usmerijo drugam.

V primerjavi z obstoječimi sistemi naj bi nova generacija omogočala dvanajstkrat večjo ločljivost ter dvainpolkrat širši vidni kot ter naj bi z zaznavanjem objektov na oddaljenosti preko 200 m videla več kot trikrat dlje. Stellantisova avtonomna tehnologija STLA AutoDrive je nastala v sodelovanju z bavarskim proizvajalcem BMW in naj bi jo v letu 2024 predstavili v več modelih.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Stellantis, Valeo.)

 

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Omejena serija modela Alpine A110
Nio širi ponudbo z novim električnim križancem