Novice

Bi Hyundai lahko prevzel FCA?

Očitno je poletje čas za nove govorice o morebitnih lastniških spremembah v skupini Fiat Chrysler Automobiles (FCA), kjer Sergio Marchionne že dlje časa išče primernega avtomobilskega proizvajalca, s katerim bi se podali v razburkano prihodnost te industrije.

Najnovejša poročanja medijev gredo v smer, da naj bi se za prevzem FCA pripravljali v skupini Hyundai Motor, kjer naj bi izvršni direktor Chung Mong-koo pred prvo potezo čakal na pričakovani padec delnic ameriško italijanske skupine. Zgodbi, v kateri se opirajo na informacije neimenovanih dobro informiranih virov, so se posvetili v Asian Times, časovni okvir za objavo namere o prevzemu pa so postavili od letošnjega poletja do letnega srečanja delničarjev FCA v maju 2019, ko bo Sergio Marchionne formalno odstopil s položaja izvršnega direktorja skupine.

Zanimanje Korejcev naj bi sprožil sam Marchionne z lanskimi nasprotujočimi si informacijami glede zanimanja kitajske skupine Great Wall za nakup FCA, ki pod svojo streho združuje znamke Abarth, Alfa Romeo, Chrysler, Dodge, Fiat, Fiat Professional, Jeep, Lancia, Maserati, Mopar, Ram Trucks, SRT, Comau, Magneti Marelli in Teksid.

Če bi prišlo do združevanja, naj bi s strani Hyundaija v njem imel vodilno vlogo ameriški poslovnež Paul Singer, ki upravlja sklad tveganega kapitala Elliott Management. Singer je z milijardnim vložkom pomemben delničar Hyundaija in velik igralec na italijanskem trgu kapitala, kjer ima njegov sklad med drugim delež v podjetju Telecom Italia ter naj bi bil dejanski lastnik nogometnega kluba AC Milan.

Za Marchionnejem je, poleg lanskoletne zgodbe s potencialnimi kitajskimi investitorji, že kar nekaj neuspešnih poskusov združevanja z večjimi avtomobilskimi proizvajalci, med drugim se je želel dogovoriti z General Motorsom in Volkswagnom. In če bi potencialno združitev s kitajskim podjetjem preprečila Trumpova administracija, bi bila za Američane južnokorejska naveza verjetno bolj sprejemljiva zaradi veljavnega in nedavno posodobljenega prostotrgovinskega sporazuma.

Jim Trainor je v imenu Hyundaija pričakovano izjavil, da v podjetju ne komentirajo govoric s trga.

Avtomobilizem.com (Vir: Asian Times, Carscoops. Foto: Corvettec6r.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Porsche 919 Hybrid Evo z novim rekordom Severne zanke Nürburgringa
Vikend relija v Selški dolini