Novice

Bi morali lastniki športnih terencev plačevali dražjo prakirnino?

Pariške oblasti razmišljajo o uvedbi dražje parkirnine za večja in težja vozila, med katera po njihovem mnenju sodijo predvsem športni terenci.

Čeprav zaenkrat še ni nič določenega, naj bi v Parizu razmišljali o prilagajanju (beri: povečanju) cen parkirnine v odvisnosti od velikosti, mase in pogona vozil. Kot je znano, se v Parizu že nekaj časa borijo z onesnaženjem, ki ga povzroča promet, zato razmišljajo o novih ukrepih, ki bi omogočali izboljšanje trenutnega stanja. Novosti naj bi stopile v veljavo s pričetkom prihodnjega leta, najverjetneje pa se bodo povišanju izognili lastniki električnih vozil, ne glede na njihovo velikost in maso.

Nekateri člani mestnega sveta, med njimi tudi Frederic Badina-Serpette iz ekološko usmerjene stranke EELV, so mnenja, da je v zadnjih letih na mestnih ulicah občutno poraslo število večjih in težjih osebnih vozil, ki v veliki večini pripadajo segmentu športnih terencev. V zadnjih štirih letih naj bi bilo število tovrstnih vozil večje za približno 60 odstotkov in naj bi sedaj predstavljala že približno 15 odstotkov vseh vozil na ulicah Pariza.

Tudi podžupan David Belliard, zadolžen za področje prostora in mobilnosti, je mnenja, da veliki športni terenci ne sodijo v mestno okolje, medtem ko je Pierre Chasseray, govornik združenja avtomobilistov mnenja, da so športni terenci glede na velikost in varnost primerna družinska vozila, zato s predvidenimi ukrepi ne bi dosegli želenih ciljev.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog. Foto: Michael Gaylard.)

Mnenja uporabnikov

5 komentarjev za "Bi morali lastniki športnih terencev plačevali dražjo prakirnino?"


Blinder
9 meseci 18 dni nazaj

kW tle sploh ne smejo imet veze. Raje naj uporabijo dolžino avta, mogoče upoštevajo še maso ter širino.

enstot
9 meseci 19 dni nazaj

Enostavno, prepovedo naj parkiranje za vse velike Mercedese, BMW-je, Audije in Roverje! Problem bo takoj rešen vsaj 75%-no. Ostalih 25% pa postopoma glede na razvoj.
Evo, pa je stvar ocvrta.😜

9 meseci 23 dni nazaj

Po mojem mnenju so se napačno lotili problematike. Namesto razdelitve po kategoriji avtomobila (npr. SUV) naj razdelijo na povprečno porabo avtomobila ali pa maso.
Je pa res, da s tem nepravično napadeš večje družine, ker imajo po defaultu večji in posledično težji avtomobil.

Firediver
9 meseci 23 dni nazaj

Pravi namen je iztisniti taka vozila iz centra mest. Če bo konkretna tarifa za te kolose, bo nemara še delovalo, ker predvidevam, da so lastniki premožneži/firme in strošek malo več drobiža za parkirnino ne bo motilo.
Nobenega napada ne bi bilo na večje družine, pač pri registraciji se uveljavlja to dejstvo (iz registra otroških doklad recimo) in to je to.
Kako se bo taka parkirnina dejansko pobirala? Bo kak skener tablic, da iz registra vozil pobere podatke vozila da pravilno zaračuna parkirnino?

meganer
9 meseci 23 dni nazaj

Na kg/kW.

 
Stellantis in Foxconn v skupno naložbo
Renault Mégane Conquest je prvič posodobljen

Več vsebin

Reportaže

PRIMA izbira med srednje velikimi prestižnimi križanci