Novice

Popularnost športnih križancev kriva za višje emisije

Rast prodaje križancev naj bi zaradi njihove večje mase, slabših aerodinamičnih lastnosti ter posledično višje porabe negativno vplivala na izpuste škodljivih emisij.

Raziskovalci britanskega raziskovalnega centra za energijo (UKERC – UK Energy Research Centre) so prišli do ugotovitve, da naj bi rast prodaje športno uporabnih križancev v preteklem desetletju vplivala na povečanje emisij CO2 v globalnem merilu. Negativen vpliv naj bi bil zaznaven kljub vse večji prodaji in uporabi brezemisijskih električnih vozil.

Razmerje prodaje športnih križancev v primerjavi z vozili na električni pogon naj bi, kljub rasti prodaje električnih vozil, še vedno znašalo 37 proti 1 v korist križancev, saj naj bi glede na ugotovitve raziskovalnega centra tudi znaten delež priključnih hibridov predstavljali športni križanci, ki naj bi zaradi svoje zasnove porabili več energije.

V preteklem letu naj bi na področju Velike Britanije prodaja tega razreda vozil predstavljala 21,2-odstotni delež skupne prodaje vozil ter je občutno porasla v primerjavi s preteklimi leti (leta 2009 je predstavljala 6,6-odstotni delež, ki je do leta 2015 narasel na 13,5 odstotkov). Skupno naj bi v preteklih štirih letih v Angliji prodali okoli 1,8 milijona športnih križancev. Ob predpostavki, da naj bi tovrstni modeli na račun velikosti in večje mase proizvedli približno četrtino več CO2 od primerljivih avtomobilov srednje velikosti, naj bi skupno zakrivili okoli 8,2 milijona ton ogljikovega dioksida.

UKERC, ki je bil ustanovljen s strani vlade, poziva k takojšnjim dejanjem in čimprejšnjemu zmanjševanju prodaje športnih križancev in ostalih velikih vozil, ki negativno vplivajo na kvaliteto ozračja. Svoje ugotovitve predstavljajo v letnem poročilu, namenjenemu pregledu energijske politike. Po besedah Jillian Anable, ene od direktoric te ustanove, je večanje prodaje nepotrebno velikih in potrošnih vozil v nasprotju s prizadevanji politikov za čistejšo prihodnost.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar. Foto: Prayitno.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Jaguarjev I-Pace z več dosega
Karavan naj bo!