Novice

Bliža se slovenska predstavitev Toyote bZ4X

Prve popolnoma električne Toyote bZ4X bodo kmalu tudi na našem trgu.

Športni terenec srednje velikosti Toyota bZ4X je prvi povsem električni model Toyotine podznamke bZ (Beyond Zero) in je kot prvo baterijsko gnano električno vozilo japonske znamke nastal na platformi eTNGA. Modularna arhitektura eTNGA omogoča integracijo baterijskega paketa v samo strukturo vozila, kar ob večji togosti in nizkem težišču izboljša vozne lastnosti in dinamiko.

Prva povsem električna Toyota je nastala v sodelovanju z znamko Subaru, ki je prispevala bogate izkušnje s področja štirikolesnih pogonov – novi bZ4X bo namreč poleg različice s sprednjim pogonom na voljo tudi z naprednim štirikolesnim pogonom. Za pogon sprednjega kolesnega para bo skrbel električni pogonski sklop z enim motorjem in 150 kW (204 KM) ter 265 Nm navora, medtem ko bosta štirikolesno gnano različico poganjala dva električna motorja s sistemsko močjo 160 kW (218 KM) in 366 Nm navora.

Oba pogonska sklopa bosta v kombinaciji z baterijo kapacitete 71,4 kW, ki jo sestavlja 96 celic in naj bi zagotavljala do 516 km dosega (WLTP) pri različici s sprednjim pogonom oziroma do 470 km dosega z enim polnjenjem pri štirikolesno gnani različici. Pri Toyoti zagotavljajo vsaj 70 odstotkov nominalne kapacitete baterije tudi po desetih letih uporabe ali po milijonu prevoženih kilometrov, ob pogoju opravljanja rednih letnih pregledov Toyota EV Health Check. Polnjenje bo potekalo preko vgrajenega polnilnika na izmenični tok, ob hitrem polnjenju pa bo moč baterijo napolniti do 80 odstotkov napolnjenosti v približno pol ure. Poleg tega bo opcijsko na voljo še streha s sončnimi paneli, ki naj bi po izračunih Toyote letno lahko prispevali energijo za do 1.800 km vožnje.

Dolžina 4,690 m, širina 1,860 m in višina 1,650 m ob medosni razdalji 2,850 m zagotavljajo udobno prostornost v notranjosti in dovolj prostora tudi za noge potnikov na zadnjih sedežih. Verjetno ni potrebno posebej poudarjati, da bo električni bZ4X deležen najsodobnejših tehnologij s področja varnosti, povezljivosti ter informacjsko-multimedijskih sistemov.

Slovenska predstavitev nove Toyote bZ4X je predvidena v drugi polovici julija, ko naj bi prva vozila že prispela v prodajne salone. Več podrobnosti in cene so na voljo v priloženem ceniku, mi pa le zapišemo, da se pričenjajo pri 52.000 evrih za dvokolesno gnano različico s paketom opreme Elegant.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Toyota.)

Mnenja uporabnikov

8 komentarjev za "Bliža se slovenska predstavitev Toyote bZ4X"


1 leto 9 meseci nazaj

Konkurenti so s hitrim in pravočasnim prehodom na EV prehiteli Toyoto , imajo veliko daljši doseg, polnejo se hitreje, izgledajo bolje, vsaj notri, nekateri pa tudi zunaj in uporabljajo superiorno tehniko za isti denar. Toyota pa razmišlja kako bi ohranila motor na notranje izgorevanje medtem ko EU prepoveduje prodajo le teh. Strast Aikida Toyode do motorjev z notranjim izgorevanjem in njegova “rally” duša mi je lahko razumljiva, vendar pa me čudi njegova kratkovidnost..To lahko pomeni težave Toyote v bližnji prihodnosti

chad
1 leto 9 meseci nazaj

Zadnjič je nek mladi politik v Bruslju v svoji vzhičenosti med govorom naenkrat bevsknil neumnost, da zakaj pa ne do leta 2035 popolna prepoved navadnih motorjev in parlament je začel evforično ploskati, mediji so seveda pograbili. To ni kredibilno dejanje, da bi se temu verjelo

xxl
1 leto 9 meseci nazaj

Ne se bat za Toyoto. Dobro vedo kaj delajo. Prisotni so v celem svetu. Cel svet pa ni še zdaleč pripravljen na EV (Afrika, Azija, J. Amerika…), tudi večina držav EU ne. Razmisli malo o čem pišeš.

1 leto 9 meseci nazaj

Ja sej to je moje razmišljanje kaj pa če bit drugega, zdej tvoje je pa pač drugačno in ti imaš valda prav. In kaj zdej? Resnica je verjetno nekje vmes, ker ne vemo kaj bo oz. kaj se še politika spomni. Če ostaneva pri avtu je pa pač v najbolšem primeru povprečen, preveč je slabosti, izredno počasno polnjenje, doseg v resnici je skoraj pol nižji kot na papirjih, na ekran se ne vidi čez volan.. itd Počakajmo še slovenske teste pa da vidimo kaj kej pravijo fantje.

J.McLane
1 leto 9 meseci nazaj

@nasamorpheus, se načeloma strinjam, ima pa ta Toyota eno konkurenčno prednost ki je nima noben drug SUV EV na trgu – Terenske zmogljivosti, predvsem oddaljenost od tal, 21 cm. Vsi ostali SUV na trgu delujejo terensko, ko pa začneš gledat pod avto, pa vidiš da je baterija nevarno nizko, več kot 18 cm oddaljenosti od tal pri konkurenci ne boš dobil. Tesla Model Y je od ceste oddaljena 16,7 cm. Od tu tudi razmeroma povprečen doseg glede na baterijo. Kar se hitrosti polnjenja tiče pa v EU na srečo dobimo Panasonicove celice v vseh verzijah (v US ima to samo 2WD), ki polni s 150 kW. Ameriška AWD verzija ima CATL celice, ki se polnijo z največ 100 kW.

xxl
1 leto 9 meseci nazaj

Čeprav že v osnovi ima veliko opreme (52 000 eura), za moje želje potrebujem vsaj drugi paket opreme, plus nadgradnjo, katera je tudi edina možna in že smo na 58 000. Eh…

Bucko99
1 leto 9 meseci nazaj

Ja nic zacni sparat 🙂

xxl
1 leto 9 meseci nazaj

Za takšno ceno me ne mika nič.

 
Peugeot 408 je dinamičen kompaktni fastback
Nemški dvomi o smiselnosti prepovedi prodaje novih avtomobilov na fosilna goriva