Novice

Električna Toyota bZ4X pred vrati Evrope

Toyota zaključuje postopke, ki so potrebni za pričetek prodaje njihovega prvega popolnoma električnega križanca evropskim kupcem.

Predstavniki japonskega avtomobilskega proizvajalca so predstavili nekaj uradnih specifikacij električnega križanca bZ4X, zasnovanega na platformi eTNGA. Glede na podane podatke naj bi imel baterijsko gnani križanec v različici s pogonom na sprednji kolesni par 516 kilometrov dosega (14,3 kWh/100 km) z enim polnjenjem, štirikolesno gnana različica pa naj bi omogočala do 470 km dosega (15,8 kWh/100 km) z enim polnjenjem, oboje merjeno po normativih WLTP. Pri Toyoti so z optimizacijo očitno uspeli še dodatno povečati učinkovitost, saj so prvotno najavili do 500 km dosega za različico s sprednjim pogonom in do 460 km za štirikolesno gnano izvedbo novega električnega križanca.

Pri različici z enim motorjem bo sprednji kolesni par poganjal električni motor s 150 kW (204 KM) in 265 Nm navora, ki naj bi zagotavljal pospešek iz mirovanja do 100 km/h v 8,4 s. Štirikolesno gnano različico bosta poganjala dva električna motorja s sistemsko močjo 160 kW (218 KM) in 336 Nm navora, ki bosta zagotovila pospešek iz mirovanja do 100 km/h v 7,7 s.

Električno energijo naj bi v primeru izvedbe s sprednjim pogonom zagotavljala baterija kapacitete 71,4 kWh (72,8 kWh pri štirikolesnem pogonu), ki naj bi omogočala hitro polnjenje s 150 kW (DC) oziroma 6,6 kW v primeru polnjenja z izmeničnim tokom (AC). Pri Toyoti v okviru opcijskega programa za vzdrževanje baterije obljubljajo vsaj 70 odstotkov uporabne kapacitete v roku desetih let od nakupa oziroma do prevoženega milijona kilometrov.

Pričetek prodaje novega električnega križanca bZ4X na evropskih trgih je predviden z letošnjim poletjem. Poleg nakupa, naj bi pri Toyoti kupcem ponudili različne možnosti financiranja in možnost najema z vključenim vzdrževanjem, namestitvijo domače polnilne postaje ter povezanimi storitvami. Cen za Evropo zaenkrat še ne razkrivajo, na britanskem trgu pa naj bi se pričele pri 41.950 funtih, kar preračunano znaša približno 49.750 evrov.

Avtomobilizem.com (Vir: Toyota, Carscoops. Foto: Toyota.)

Mnenja uporabnikov

3 komentarjev za "Električna Toyota bZ4X pred vrati Evrope"


xxl
2 leta 21 dni nazaj

S tem dosegom bi že prišel kam želim, s ceno pa ne.

mrtwelvetrees
2 leta 22 dni nazaj

“Pri Toyoti v okviru opcijskega programa za vzdrževanje baterije obljubljajo vsaj 70 odstotkov uporabne kapacitete v roku desetih let od nakupa oziroma do prevoženega milijona kilometrov.” …. ja pa zraven ogromno drobnega tiska.

2 leta 21 dni nazaj

Poglej še koliko ti garantirajo pri ostalih električarjih. Good luck!

 
Kia EV9 prihodnje leto prihaja v Evropo
Honda razkrila novo generacijo modela HR-V za ameriške kupce