Novice

BMW-jev športno uporabni X5 na vodikov pogon

Pri bavarskem proizvajalcu so sporočili, da nameravajo predstaviti serijsko različico modela X5 s pogonom na vodik, ki naj bi bil kupcem na voljo že leta 2022. Športno uporabno vozilo z gorivnimi celicami bodo sicer naredili v precej omejeni seriji.

Prihod modela X5 z gorivnimi celicami je sicer nakazoval že koncept i Hydrogen Next, ki so ga predstavili na lanskem avtomobilskem salonu v Frankfurtu. V prihajajočem športno uporabnem »terencu« naj bi se znašel enak pogonski sklop kot pri omenjenem konceptu, kar pomeni, da se bo ponašal s 374 KM največje moči, njegov rezervoar pa bo moč napolniti v zgolj 4 minutah.

Pri BMW-ju so sicer že leta 2013 podpisali s Toyoto sporazum o sodelovanju pri razvoju tehnike gorivnih celic, a so vse do sedaj razkrivali zgolj konceptna vozila. Nemški proizvajalec sicer načrtuje, da bodo cene vozil, ki jih poganjajo vodikove celice, precej padle v naslednjih petih letih ter se celo izenačile z avtomobili na konvencionalni pogon. Vseeno pa bodo vsaj na začetku ponujali tovrstna vozila v zelo omejenih serijah, saj bodo precej večjo težavo predstavljale primerne polnilnice.

Kasneje naj bi pri bavarskem proizvajalcu vozil z emblemom modro-belega propelerja predstavili še modela X6 FCEV in X7 FCEV.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: BMW.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Nemški avtomobilski industriji grozi izguba 100.000 delovnih mest
Genesis G80 predstavlja znamko v novi luči