Novice

BMW nekoliko podrobneje o električnem i4

BMW je javnosti posredoval prve konkretne tehnične podatke njihove prve baterijsko-električno gnane limuzine i4.

Tako so nam zaupali, da bo i4 gnal baterijsko-električen pogonski sklop z nazivno močjo kar 530 KM. Če se vam zdi to nekam znana številka, je to zato, ker ima enako moč tudi njihova aktualna izpeljanka “civilnega” bencinskega osemvaljnega agregata v modelih 750i, in M850i. Naključje? Bavarci pravijo, da ne, saj naj bi pri določanju nazivne moči njihove prve električno gnane limuzine ciljali na moč hišnega osemvaljnega agregata, čeprav niso navedli konkretnega razloga za svojo odločitev.

Podobno BMW tudi v tem trenutku še ni natančno pojasnil ali bo pogonski motor samo eden ali bosta dva, a stavimo na dva. Vsak bo verjetno del ločene, kompaktno grajene pogonske enote, ki jo sestavljajo elektromotor, reduktor in diferencial. Vsak od elektromotorjev bo predvidoma gnal svoj kolesni par, kar pomeni, da bo novinec vsekolesno gnan, njegov pospešek do stotice pa naj bi znašal približno štiri sekunde. Medtem ko bo s tem na ravni podobno zmogljivih klasično gnanih modelov, pa največja hitrost i4 najbrž ne bo dosegala njihove ravni. BMW je tudi to trenutno še zavil v tančico skrivnosti, a pravi, da bo zmogel i4 voziti hitreje od 200 km/h. Verjamemo, da bo moči na papirju dovolj, a bo zelo verjetno hitrost omejena z namenom zagotavljanja dosega.

BMW navaja kar 600-kilometrski doseg (WLTP), za katerega bo poskrbela baterija, vgrajena v dno vozila. Ta naj bi premogla okoli 80 kilovatur, tehtala pa bo okoli 550 kilogramov. Pričakujemo lahko tudi hitri DC polnilnik, ki bo dovoljeval v najboljšem primeru polnjenje z intenzivnostjo 150 kilovatov. Po njegovi zaslugi, obljublja BMW, bo moč baterijo napolniti od praznega do 80 % stanja napolnjenosti v razmeroma kratkih 35 minutah.

Posebnost BMW i4 je, da bo postavljen na izredno prilagodljivo platformo. Model bodo namreč proizvajali v njihovem obratu v domačem Münchnu ob boku bencinskih, dizelskih in hibridno gnanih serij 3. Sam i4 pa bo pravzaprav baterijsko-električna izpeljanka bodoče serije 4, ki so nam jo skoraj v serijski zunanji podobi razkrili tudi na nedavnem salonu v Frankfurtu kot koncept serije 4 .

BMW obljublja, da se bodo prvi kupci z i4 zapeljali leta 2021. Komur se zdi to predolgo, ga BMW opominja, da bo že 2020 zapeljal na trg iX3, malo za njim pa serijska različica njihovega električnega SUV zastavonoše, ki nam je danes poznana kot koncept iNext.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar. Foto: BMW.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Daimlerjeve smernice za prihodnost
V zimsko sezono z novim Petrolovim gorivom Q Max iQ Diesel